Миленка

Рецептите на Миленка за тиква, цвекло и други

15 мнения в тази тема

Обикновено, когато имам да върша нещо важно и отнемащо време, аз си намирам други занимания - като да сготвя тиква.

Миналия месец в село Ухловица ми подариха тиква. Красива, оранжева, малка, да се надяваме и вкусна.

IMG_20181208_105558.thumb.jpg.8bbce850714fa1da5475db68b6fe4a90.jpg

Разделих я на две, като две паници. Издълбах ги и отделих семките за семе - който иска, ще му пратя.

IMG_20181208_105743.thumb.jpg.9b03dc9215a5e462e5664d1a742ac814.jpg

Горната половина обелих, нарязах на парчета за крем-супа.

Долната паница напълних с банани, пресни ябълки, сушена арония, сушена райска ябълка и сушени джанки (всички плодове са домашно сушени). Сложих и част от нарязаната на парчета тиква. 

IMG_20181208_111706.thumb.jpg.c2fcef985c4b951ebfbb227f6232a354.jpg

IMG_20181208_112501.thumb.jpg.7de31ddaa04c9f0b09488195db4f9b27.jpg

Залях с три лъжици петмез от захарно цвекло ... добавих още една лъжица ... ааабее с още две няма да ни се напукат петичките ... 

Мислех да сложа канела, но в крайна сметка реших, че ще й се бие вкусът с петмеза (у наше село го наричаме маджун)

Завих с два ката алуминиево фолио и я метнах във фурната на 150 градуса за два часа и половина.

IMG_20181208_112957.thumb.jpg.7a37ff8a845d671d1396253aefbce95d.jpg

Довечера ще споделя вкусна ли е и струва ли си да засаждаме семките. 

п.с. То с толкоз петмез и налъм да изпека, пак ще е вкусен. 

п.п. забравих да сложа ядки - нищо, другия път. 

 

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:love: леле майко ... що ми трябваше да влизам днес тук :D

п.с.п.п. и забрави да напишеш къде живееш ;) .... 

/чакаме снимка после като се опече - да ни довършиш :D/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миленка, разкажи и за петмеза. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И похапнахме 

IMG_20181208_191530.thumb.jpg.503d55d059821dab2a0966a924a4d022.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, alys написа:

Миленка, разкажи и за петмеза. :)

Алис, маджунът (петмезът) е вкусът на детството ми. Баба ми правеше мамалига, режеше я с конец и обилно я поливаше с петмез. Уникален вкус. За съжаление никога не съм присъствала, когато е приготвяла маджуна. Наскоро разпитах татко, каза че се прави от захарно цвекло, но не знае рецептата. Оказа се, че в Търговищко все още има хора, които правят маджун и продават на пазара, та така аз се сдобих с този елексир.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Темата е за тиква, но тук ще споделя и как приготвям чипс от червено цвекло, за да не се чуди @Venetka кой й е пуснал мухата за него.

И така по същество: обелвам цвеклото, разрязвам го на две, след което го нарязвам на тънки (1 -  2 мм) резенчета. Изцеждам лимон, лъжица - две зехтин, ситно накълцан копър (днес нямам, а ме домързя да си купя), сушен чесън, млян черен пипер и сол. Подправките са според предпочитанията. Объркваме всичко в купа, за да се овкуси

IMG_20190805_203345.thumb.jpg.95be19e17a95cbc1dc3df7498f8342db.jpg

и редим в дехидратора (или във фурната - не повече от 75 °С).

IMG_20190805_204225.thumb.jpg.2ec393032a66cb8f39ad0a2b9f5356a2.jpg

Утре ще споделя снимка от готовия чипс. 

За една вечер на 65°С се изсушиха 4 тави. Ето го готов. 

IMG_20190806_183833.thumb.jpg.bdecea9c09246e61069a5907242ecfb1.jpg

 

 

Редактирано от Миленка
Добавих снимка с готовия чипс.
3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Миленка. Оказва се, че съм запомпила, ама не съвсем. Моите чипсове се сушиха няколко часа във фурната, а сега са под узбекското слънце. Като са само с лимон, сол и черен пипер, щото .... частично съм запаметила какво трябва. Нищо и така ще се изядад, аз още докато ги редях суровички си похапнах. Бях ги напиперчила повече отколкото трябва да ще са пикантни. Чудя се дали сега да не ми полея по малко олио.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Venetka написа:

... Като са само с лимон, сол и черен пипер, щото .... частично съм запаметила какво трябва. Нищо и така ще се изядад, аз още докато ги редях суровички си похапнах. Бях ги напиперчила повече отколкото трябва да ще са пикантни. Чудя се дали сега да не ми полея по малко олио.

Подправките не са задължителни, те са по желание. Олио можеш да сложиш, ако са за бърза консумация, има вероятност да граняса, ако се съхранява по-дълъг период, поради тази причина слагам лъжица, максимум две зехтин екстра върджин. Количеството зехтин е по-скоро символично. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Миленка, Защо не смениш заглавието на темата на "Рецептите на Миленка за Тиква, Цвекло и други" или нещо подобно, за да е по-ясно и по-лесно да намираме разни неща? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Ру® написа:

@Миленка, Защо не смениш заглавието на темата на "Рецептите на Миленка за Тиква, Цвекло и други" или нещо подобно, за да е по-ясно и по-лесно да намираме разни неща? :)

Голям срам, @Ру®, не видях откъде да го направя, а исках 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволете на мен :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миленка ще се сърди ли ако и други се включат с изпробвани манджи с тиква? Щото аз отгледах миналата година спагетена тиква и готвих няколко пъти...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 13 минути, Marangoster написа:

Миленка ще се сърди ли ако и други се включат с изпробвани манджи с тиква? 

Миленка ще е голяма тиква, ако се разсърди, че други споделят рецепти в тиквената/нетиквена тема ;):D 

@Боби Димитров, стиска ли ни да не ти позволим :D 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обещаната от мен рецепта за Спагетената тиква (Spaghetti squash) на фурна.

Тиквата е специален сорт,с изключително твърда кора,на пазара не се намира затова трябва да си я отгледате сами.Мога да пратя семена на желаещите.DSC04828.thumb.JPG.7198b0015fa6176391844db7a42b6578.JPG

Срязва се на две половини и това е най-трудната част в приготвянето на ястието.Наложи се да използвам голям назъбен нож...!Изгребват се семките и меката сърцевина с лъжица.DSC04829.thumb.JPG.650f516d51750d8cf006006041449ad9.JPG

Обвиват се с алуминиево фолио за устойчивост.Поръсват се с млян чер пипер и сол и се запичат във фурна за 30-35 мин. на 200 градуса.DSC04833.thumb.JPG.e0c1c8588e4b4fba59c76b69a6f28d48.JPG

След изпичането месестата част става на конци подобно на спагетите и с вилица се изтегля.DSC04835.thumb.JPG.24edf1bdf3e704d8d0b42d5f69d96698.JPG

Докато се запича тиквата се подготвя соса или пълнежа.Според предпочитанията има най-различни варианти - с месо или вегетариански.
Вариант с месо:гъби,шунка,бекон,пушени пилешки или пуешки гърди се нарязват на ситно и се овкусяват с босилек, чесън и мащерка в тиган с малко мазнина.Вегетарианският вариант е със сирена - краве,козе,домати.може и с моркови и червено цвекло нарязани на малки кубчета или настъргани и задушени до омекване.
В голям съд се смесват тиквените спагети и пълнежа,пълнят се двете половини,отгоре се настъргва кашкавал,колкото повече,толкова по-добре.DSC04837.thumb.JPG.24d0fe429fed279b79975c790acb9225.JPG

Отново във фурната за 10-15 мин.докато кашкавала се запече. Върви с бира,с червено или бяло вино...абе вкусотия!!!

Уточнявам - рецептата е от кулинарни сайтове,аз само я изпробвах няколко пъти/докато свършиха тиквите/.На последната снимка е краният резултат от усилията на готвача и компанията му.надявам се,че и снимките са с прилично качество и дават добра представа за процеса.
DSC04839.thumb.JPG.86016fbd1f35b1b4d0284d1f600e31f2.JPG

DSC04849.JPG

5 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На нас ни подариха една такава тиква и имам събрано семе. Обаче нещо съм объркал при приготвянето явно, защото тези конци вътре си станаха като... Ами като конци, все едно прежда се опитваш да ядеш. Мен ми се повдига дори от малки конци в боба, а от това директно си повърнах в устата. Може би е била презряла?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.