5 мнения в тази тема

Обикновено, когато имам да върша нещо важно и отнемащо време, аз си намирам други занимания - като да сготвя тиква.

Миналия месец в село Ухловица ми подариха тиква. Красива, оранжева, малка, да се надяваме и вкусна.

IMG_20181208_105558.thumb.jpg.8bbce850714fa1da5475db68b6fe4a90.jpg

Разделих я на две, като две паници. Издълбах ги и отделих семките за семе - който иска, ще му пратя.

IMG_20181208_105743.thumb.jpg.9b03dc9215a5e462e5664d1a742ac814.jpg

Горната половина обелих, нарязах на парчета за крем-супа.

Долната паница напълних с банани, пресни ябълки, сушена арония, сушена райска ябълка и сушени джанки (всички плодове са домашно сушени). Сложих и част от нарязаната на парчета тиква. 

IMG_20181208_111706.thumb.jpg.c2fcef985c4b951ebfbb227f6232a354.jpg

IMG_20181208_112501.thumb.jpg.7de31ddaa04c9f0b09488195db4f9b27.jpg

Залях с три лъжици петмез от захарно цвекло ... добавих още една лъжица ... ааабее с още две няма да ни се напукат петичките ... 

Мислех да сложа канела, но в крайна сметка реших, че ще й се бие вкусът с петмеза (у наше село го наричаме маджун)

Завих с два ката алуминиево фолио и я метнах във фурната на 150 градуса за два часа и половина.

IMG_20181208_112957.thumb.jpg.7a37ff8a845d671d1396253aefbce95d.jpg

Довечера ще споделя вкусна ли е и струва ли си да засаждаме семките. 

п.с. То с толкоз петмез и налъм да изпека, пак ще е вкусен. 

п.п. забравих да сложа ядки - нищо, другия път. 

 

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:love: леле майко ... що ми трябваше да влизам днес тук :D

п.с.п.п. и забрави да напишеш къде живееш ;) .... 

/чакаме снимка после като се опече - да ни довършиш :D/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миленка, разкажи и за петмеза. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И похапнахме 

IMG_20181208_191530.thumb.jpg.503d55d059821dab2a0966a924a4d022.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, alys написа:

Миленка, разкажи и за петмеза. :)

Алис, маджунът (петмезът) е вкусът на детството ми. Баба ми правеше мамалига, режеше я с конец и обилно я поливаше с петмез. Уникален вкус. За съжаление никога не съм присъствала, когато е приготвяла маджуна. Наскоро разпитах татко, каза че се прави от захарно цвекло, но не знае рецептата. Оказа се, че в Търговищко все още има хора, които правят маджун и продават на пазара, та така аз се сдобих с този елексир.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.