Боби Димитров

Coppicing / Pollarding

1 мнение в тази тема

https://en.wikipedia.org/wiki/Coppicing

Кописинг е вид стопанисване на гора или дори единични дървета, при който стъблото се реже близко до земята, а след това се култивират появилите се издънки. Обикновено това значи да се подберат 1-5-10 или повече издънки според вида и нуждата, като се изрежат другите, а на оставените се подрязват страничните клони в началото, за да растат прави нагоре.

В исторически план това е много разпространен метод, можете да прочетете много и да видите много снимки, филми, графики, начини, за различни дървесни видове. Не смятам да дублирам целия нет в тази тема :)

Прочее копис може да е съществително, което на български се превежда най-близко като "издънкова гора". Както и глагол - самото стопанисване на гората чрез подрязване по определен начин. За глагола нямам добър превод, а и не ми харесва това "издънкова гора", щото са 2 думи. Ако някой намери нещо, нека сподели, аз го ползвам като чуждица, "това го държа за копис", "ей там догодина ще ги кописвам" и тн. Беше ми хрумнало "дървада", щото е като ливада от дървета - режеш и като порастнат малко, режеш пак. От там и "ей там ония акации догодина ще ги дървадя" :D

Всеки, който си е рязал от някоя горичка колци за домати, реално е правил coppice, или е дървадил :D

Как го правя аз в нашата градина и защо?

Основното е поради нуждата ми от пръчки / греди, както и желанието да не изкоренявам дървета, които могат да са ми полезни, но и да не ми пречат, да не ги оставям да стават големи.

При нас има доста саморасли акации, диви вишни и брястове, които са много подходящи за целта. Джанките също вършат работа. Всяка година си подбирам на есен кои дървета да отрежа. Например за колци вземам 2-4 см диаметър, като ги режа с клоновата ножица близо до земята. За греда (която после ползвам примерно за подпиране на нещо, или за игра за децата, или режа на трупчета за декорация) избирам 6-10 см, като ги режа с трион, а скоро и с резачка, живот и здраве. Резитбата правя най-често на пролет, защото тогава ми остава ред.

Отрязаното се окастря, окастреното се трупа на една камара за бавен компост и обиталище на дребни птици, таралежи, гризачи, влечуги, както и за разпалки за огъня.

На същата година от останалия в земята ствол избиват няколко издънки. При акацията примерно най-често са 5-10. От тях избирам само 1, най-силната, а някъде преди август, когато се прави лятната резитба принципно, махам всички останали. На тази, която съм избрал, подрязвам всички странични клони на височина до около 180-200 см от земята. Така си осигурявам една добра и лесна за употреба пръчка в бъдеще. Освен това, подрязването на страничните клони кара дървото да расте нагоре по-бързо и позволява да не се зашумва/засенчва. На 1 квм спокойно имам 15-20 стъбла диви вишни примерно, в различна фаза на растеж.

При нас за 2-4 години според валежите, акациева дървада вдига 2-4 см диаметър. Брястът е малко по-бавен, но и там имам един примерен, който за 5 години е станал над 8 см и нагоре е 4 метра. Вишните, които ще режа тази пролет, са избили през 2016 и 2017та година.

Това може да се прави и с други видове, като най-често по дворовете се случва с леската (лешникът). На едното ни село така бива стопанисван над 40 годишен лешник, като дървада :) Всеки 2-3 години се режат стъбла, които после се ползват за колци, прегради и тн, като отдолу непрекъснато избиват нови и нови. При основата, снопът стъбла е над 1 м в диаметър. Ето снимка:

15112195911_8758d41375_o.jpg

 

 

 

Другият метод, който още не съм почнал да правя, но планирам да го пробвам до няколко години, е полардинг.  https://en.wikipedia.org/wiki/Pollarding

За него също нямам превод, но се е практикувало по нашите земи с черниците, тъй като отглеждането на буби е било много разпространено. Моят дядо също така култивираше черницата - регулярно й сваляше цялата корона, като оставяше само един чукан 2 метра висок и гол, а после тя се възстановяваше с пълна сила. На това му казваше "да я острижем" :)

Тук плюсът е, че тревопасни животни като овце, сърни, кози, не могат да стигнат до новия растеж. Друго - не се губи усещането за дърво в пейзажа; ако се подреже на пролет, до лятото вече е зелено. Множество дървета в парковите системи в града и изобщо уличното озеленяване се формират по този начин. Решил съм да го пробвам с една акация, която не искам да става висока, защото е близо до къщата, но не искам да махам до дъно.

 

 

Пускам тази тема основно защото съм забелязал, че хората като цяло се притесняват да отрежат дърво и не им е много ясно какви са методите и какви са ползите. При нас, а и често по запустяли дворове, където започна да се разселва народът последните години, често има такива дилеми - това сега как да го изкореня, това да го оставя ли, това да го изрежа ли... За мен най-лесния и бърз начин, който не изисква чудене и няма негативни последици, а дава все пак добив дървен материал, е да се направи дървада :) Хем ще засилиш растежа и ще вкарваш въглерод в почвата, хем ще ти стане по-прилежно, хем ако искаш да ашладисваш ще имаш добра нова подложка, а ако до 2-3 години не си измислил друго, пак можеш да отрежеш и те така :)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.