Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

venkicha

Рязане на овощни дръвчета

Recommended Posts

venkicha

Здравейте

Имам засяти 8 дръвчета  и ми предстои подрязване. Всъщност май вече съм закъснял с това, но  така или иначе, трябва да се подрежат тези дни. Изгледах доста видео клипове, изчетох много статии, но така и не ми става ясно  как става подрязването.  Има ли хора които могат по  снимка на дръвчето да ми кажат кои  клони да отрежа.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Здравей Венкич,

По  снимка ще е трудно за мен, но мога да ти дам насоки. Първо режи клоните, които сочат/растат навътре към центъра на короната, после тези на съседни основни клони, които се кръстосват, после леторастите оставяй, там където са по 4-5 от едно място, по 2-3 най-много и най-стабилните, като ги съкращаваш на 2-3 пъпки от основата, но гледай пъпките да сочат на там, на където искаш да расте бъдещият клон. Това е за семковите (семковите раждат на двугодишни клонки, докато костилковите, до колкото помня на едногодишни).  Костилковите съм малко неграмотен и не ги режа, освен сухите клони и такива растящи навътре и кръстосващи се. Не е зле, ако намериш някой да ти покаже как става, за да разбереш и запомниш. Аз така се учих. Една женица ми сочеше с показалка кое да режа, а аз се катерих и режех.

Успех в начинанието

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

То така е най-добре някой да ти показва,  ама като няма разбирачи около мен. Благодаря все пак. :smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

И все пак, ако някой може да помогне по снимки :

20190303_111411.thumb.jpg.a221286e2e809cfaab428a81c8b96deb.jpgпраскова

 

20190303_111433.thumb.jpg.b67d69c0d6a8f83956308b15c28f831d.jpgкайсия

 

 

20190303_111423.jpg

 

20190303_111439.jpg

20190303_111446.thumb.jpg.38f491ca4b24d6e792412a54f1fa2104.jpgмушмула

 

20190303_111453.thumb.jpg.7ce296e8c1376ecd1e814e5dfaadf55f.jpgнар

 

20190303_111459.jpg

 

20190303_111508.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

освен да кажеш и какви са дърветата към всяка снимка, та може и да се наеме някой!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Утре ще съм в офиса и ще опитам да ти драсна по снимките, но верно напиши поред коя какво дърво е? Макар че като гледам всичките са за яко рязане!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

Там е работата ,че и аз незнам . Знам само това ниското, приличащо на храстче на 6-та снимка  със сигурност е нар.  И на  5-та мушмула. Другите нямам представа кое какво е . Иначе трябва да са череша, ябълка, круша,  кайсия , праскова и едно ми убягва от паметта майче беше синя слива.  Бяха надписани  върху полиетиленови  лентички но вятъра и дъжда са отмили  уж перманентния маркер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 11 минути, venkicha написа:

Там е работата ,че и аз незнам . Знам само това ниското, приличащо на храстче на 6-та снимка  със сигурност е нар.  И на  5-та мушмула. Другите нямам представа кое какво е . Иначе трябва да са череша, ябълка, круша,  кайсия , праскова и едно ми убягва от паметта майче беше синя слива.  Бяха надписани  върху полиетиленови  лентички но вятъра и дъжда са отмили  уж перманентния маркер.

Първата е праскова, а третата кайсия - със сигурност, но другите не мога да ги различа.. ако снимаш пъпките и кората отблизо ще ти ги разпозная..

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Пускам едно клипче, първа част от семинара през 2018 година в долината на прасковите над 45 хиляди декара праскови в областта Иматия - Гърция , с различни формировки за различни цели. За да се разбере клипчето, препоръчвам, ако сте на лаптоп да си сложите слушалки, извинявам се за лошия звук , но въобще не съобразих да съм по близо до лектора , за да се чува добре, но се надявам да съм в помощ.

Част 1 ва 

Част 2 ра 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То хубаво, но това са някакви огромни блокове, всичко машинно се гледа, хиляди дървета еднакви. Никой няма да направи такава резитба в дворната си градина. Просто при гърците целите са други - оптимизация според начина на гледане, прибиране на реколта и прочие. Изглеждат супер неестествено тия праскови. Може би им излиза сметката на финансите така, но аз не бих си подрязал прасковите по такъв начин, все едно по стена ще ходят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 50 минути, Славянски написа:

То хубаво, но това са някакви огромни блокове, всичко машинно се гледа, хиляди дървета еднакви. Никой няма да направи такава резитба в дворната си градина. Просто при гърците целите са други - оптимизация според начина на гледане, прибиране на реколта и прочие. Изглеждат супер неестествено тия праскови. Може би им излиза сметката на финансите така, но аз не бих си подрязал прасковите по такъв начин, все едно по стена ще ходят.

всичките тези дръвчета се работят ръчно с пневматична ножица, без никаквки машини, а всичките българи, които бяха там около 10 човека  са най големите производители на праскови в България с няколко хиляди декара общо. Които също режат прасковите си ръчно, поне на този етап, самата резитба наподобява шпалир и си е много естествено, позната резитба в Австрия от повече от сто години. При посещението ми в Австрия забелязах почти на всякъде в малките лични стопанства този тип резитба шпалир с цел печелене на място и предпазване от прекомерните дъждове. Под малко стопанство да се разбира 40-60 дръвчета от поне 5,6 овощни вида и различни сортове, това , че на някой не му харесва не означава , че на всички не им допада. В личния си архив имам много снимки от Австрия , но ще ги кача друг път. Що се касае до черешата и примерно унгарското вретено, то при нея лятната резитба е същността, но ще спра до тук, понеже май няма смисъл да се коментират тези неща. Целта не е да се коментират хилядите декари, а предимствата и недостатъците, правилната и неправилната резитба, времето и прочие и прочие все питанки, на които на някои може би щеше да им е интерсно да научат нещо ново за принципа и най вече ЗАЩО :) 

ПС: В първото клипче, по някое време ясно се обяснява чашовидната резитба, като за целта се ползва една клонка, наподобяваща дръвчето, кога, какво и защо се реже, ама няма кой да гледа и слуша обяснението започва от 2:59 м. нататък 

 

espalier-fruit-trees.jpg

Espalier-fruit-trees-600x400.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 26 минути, almodovar написа:

Що се касае до черешата и примерно унгарското вретено, то при нея лятната резитба е същността, но ще спра до тук, понеже май няма смисъл да се коментират тези неща.

Ако може да кажеш повече за лятната резитба при черешата, ще ми е интересно да чуя. Никога не съм подрязвал череши лятото.

преди 26 минути, almodovar написа:

Целта не е да се коментират хилядите декари, а предимствата и недостатъците, правилната и неправилната резитба, времето и прочие и прочие все питанки

Добре, специално при тези праскови, какво е предимството от тая корона във видеото? Ти беше пускал и едни снимки пак на праскови, само че разклонени от долу ниско. Аз нямам опит с праскови, но гледайки видеото от градината на хората, не са ли твърде окастрени и малки тия дървета? По-колко берат от дърво? И какво става с прасковата ако имаме кълбовидна корона с по-пестеливо рязане?

ПП: То всъщност във видеото в далечината се виждат и по-големи дървета, разклонени. Но аз имах предвид тези на преден план.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

най важното предимство е по слабо изразено заболяване , при чашовидната корона пръскането срещу Taphrina deformans , демек къдравост е по наложително, заради влагата, която по трудно пробива и засяга голямата площ на чашата. Тук в по малък периметър можеш да вкараш повече дръвчета и респективно повече сортове. Примерно, ако си решил на всяка цена да има 2 сорта праскови и 2 сорта нектарини, а имаш място само две и в краен случай за три, то при тази формировка 4 спокойно вкараваш в място за 2 или 3 без да си пречат . Тук огряването на плодовете е по добро и кафявото гниене е сведено до по нисък процент, тов е в общи линии, лека от мен, че утре ще ставам рано. На мен са ми по интересни черешовите формировки, до скоро

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...