Димо 33

За пюрето от домати

6 мнения в тази тема

ползвам една проста технология. След като се смелят, наливам сока в тенджера и слагам на огъня. Точно преди да заври,  с маркуче източвам водата, която се е отделила. Излиза си чиста бистра водица, а твърдото остава отгоре. Като се затопли пак дъното, се източва отново и така докато пуска вода. На втората снимка не е крайното ниво, но се отстранява около 65 процента от водата веднага. Доста е, понеже бяха розови домати. 

След това, изваряването е за хорска срама, за пред комшиите. Доста бързо и пюрето остава червено и свежо. Да не говорим, че на каквото и ядене да се сложи, минава за подобрител. 

Сока може да се пие с водка или дюс, а и да се консервира заедно с някои леки туршиени разработки. Може и да се изхвърли...

На маркучето се слага клечка, на няколко милиметра напред да го държи да не се огъва и да не опира в дъното. 

И нещо много важно, като дърпате,  не пийте. Пробвах да видя дали гори език, гори идеално. :))

 

20180715_201438.jpg

20180715_203402.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тук сме говорили за пюрето от домати много и аз съм напълно съгласен, че варенето на салатни домати за пюре е тежко даване на фира. има си консервни сортове за целта бе хора! със стръкче мащерка или салвия в бурканчето придобиват невероятен вкус!

за меленето - на парчета домата и в блендера, не се изхвърля нищо. хвърлянето на люспите и семките също е тежко даване на фира, те са най-ценното нещо като хранителен състав в целия плод!

вари се в тава на огън, нищо не се отделя, за да се свари хубаво, добавя се сол на вкус, после се бурканизира, налива се малко олио за капак и се кипва.

туй то!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е за метода, дали и как е дълга мещурия...

Фирата наистина е голяма, но пък вкуса си заслужава. Консервни от много години не ползвам, защото са ми безвкусни. Е, може да има и нови сортове с нови качества. Тепърва ще се уча, вие експериментирате от години все пак. :)

Принципно не овкусявам пюрето, защото не знам за какво ще го ползвам. А, след всичката галимация, не очаквам кой знае какви хранителни вещества. Като въпрос на вкус, семки и люспи едва ли ще сложа. 

Това пюре беше от тези домати. 

 

20180717_090529.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Димо 33 написа:

Като въпрос на вкус, семки и люспи едва ли ще сложа

Като излезе доматът от блендера всичко е на еднообразно пюре ;) Аз и ябълков сок като си правя режа ябълките цели без да ги чистя от семките.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям,  поне за мен едното си живее мирно с другото. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние пък мелим доматите с електрическата месомелачка, така фино става, че не мож се сети, че има люспи и семки. Сгъстявам на слаб огън и после в буркани. После ку щеш лютеница (през зимата периодично си правя малки дози), ку щеш сос за нещо си .. 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.