Боби Димитров

Google Photos / Споделен албум / качване на снимки и видео

12 мнения в тази тема

Пиша това за всички, които се чудят как най-лесно да споделят тук, а и не само тук, снимки и видеа. Няколко примера са @Репичка @kora008 @alys... :D

 

Настройка (прави се еднократно)

Ако имате смартфон (особено пък Андроид), използвайте приложението Google Photos. То работи и през компютър / браузър: http://photos.google.com/

Отивате на раздел Sharing (споделяне). От там - Start a new share. Това ще създаде нов албум. Пишете му заглавие, нещо, което ще ви помогне да го разпознавате, например "Моите градинарски снимки" или "Снимки за Без Мотика" или "Семейни".

Има бутон за добавяне на снимки - не е задължително да добавяте много или всички на тази стъпка, просто добавете някоя.

(Отварям скоба. Употребата на Photos автоматично качва (когато сте на wifi връзка) всички заснети снимки и видеа във вашия профил онлайн. Те се качват несподелени и само вие можете да си ги гледате. По този начин се спестява най-тегавата операция - качването. Ама кое да кача, ама къде да го кача, ама как - няма нужда, всичко си е вече качено!

При първата употреба на Photos (а после го има и като в настройките), ще ви даде да изберете какъв размер снимки да се качват автоматично от телефона ви в профила ви в Google Photos. Ако изберете High resolution, a не Full size, ще имате на практика неограничено място за качване на снимки, макар и да не са в пълният им размер. Аз лично препоръчвам тази опция, ако снимките ви не са чак толкова ценни. Дори и да изберете Full size, безплатното място от 15 gb място ще ви стигнат за няколко хиляди снимки. Затварям скобата.)

Следващата стъпка е Share. Не избирайте нищо там за момента, или изберете Create Link. Ще се върнете в списъка със споделени албуми: https://photos.google.com/sharing

Отваряте новосъздадения албум. Менюто с трите точки, от там - Options. Включвате опцията "Anyone with the link can see these photos and the people who've been invited or joined" - разрешен за разглеждане от всеки, който има линк към албума.

По желание изключете "Let others add their photos & videos" - позволи на други да добавят свои снимки (това е полезно ако имате семеен албум примерно и искате няколко човека да добавят заедно снимки).

Опцията "Let others respond" ще позволи на разглеждащите албума да оставят коментари под снимките. Включете по ваше желание.

Докато сте на този екран, копирайте си адреса на албума и го пуснете в темата си представяне или в чата :D Ето моя: https://goo.gl/photos/Vey7xr8yreJpLXWu8

 

 

Употреба на споделения албум

След това, снимайте си с телефона и като решите, че искате да споделите някоя снимка, избирате я от приложението Photos, избирате Share (символа с трите свързани точки) и после Add to Shared album. В списъка със споделени албуми ще видите този, който създадохте преди малко. Избирате го и готово. Всички потребители, които са се "присъединили" към албума като "зрители" ще получат автоматично известие за активност в албума ви. Можете да изберете и добавите в албума много снимки и видеа заедно, с един клик реално.

Най-основният плюс на тази система, освен лекотата и бързината на споделяне, е сортирането на всички релевантни снимки в даден албум. Така няма да ви се налага да търсите коя снимка къде беше, просто давате албума и там има всичко по темата.

Ето например сега много искам да видя една снимка, която @Абарис пусна миналата година, но няма никакъв начин да я намеря. Когато се споделят единични снимки през Photos (избира се бутон Share - Create link), всеки път Photos прави нов споделен албум с 1 снимка вътре и прави връзка към този албум. Съгласете се, че е малко странно ако имате "форумни снимки" да са пръснати в 100 албума с по 1 снимка вътре, при това неоткриваеми.

Естествено, ако не искате снимката ви да бъде намерена, просто отивате в споделения албум, избирате снимката и я премахвате от албума - ще спре да бъде споделена.

 

 

Добавяне на снимка от Google Photos в някоя тема

От компютър. Отваряте Google Photos - Sharing - отваряте споделения албум - клик на снимката. Като се зареди на цял екран, десен клик на снимката и Copy Image Location.

Идвате на форумите. Отваряте която тема ще коментирате, почвате да пишете отговор. Долу под полето за писане има едно сиво падащо меню. От него избирате "Прикачи снимка от URL адрес". Излиза поле за въвеждане, лепвате там копирания от Photos адрес. Ентър и готово.

По желание, можете да направите двоен клик на добавената снимка и да й промените размера, например основа 300 (височината ще се сметне сама). Ето пример от моя албум.

ZJK1h-A2njsdJDT_n7njQV12aQniREdEniXwYsgB

 

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, Абарис написа:

Коя снимка?

Трябва да е много ценна, щом Боби изписа 17 страници само заради нея...:yum:

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ру, наистина е ценна, но няма как да бъде открита от мен. Освен това, повечето от снимките, които се пускат като "single shares" през Photos са ми интересни и дори е имало случаи да искам да ги покажа на приятели докато сме в разговор за градини, но няма начин просто. Което е доста тъжно, при положение, че технологията я има, дори се ползва, просто се ползва по неефективен начин. Особено ти като шеф на програмистка фирма би трябвало да осъзнаваш къв спек е тва. Това е като ония племена, дето открили колелото, но решили че е тъпо, щото го проскали легнало на земята като воденичен камък и го тикали, вместо да го търкалят изправено. Но насила хубост не става :yum:

Сега, понеже не падам лесно по гръб, съм почнал да свалям снимките, които ми харесват особено много и просто един ден ще ги кача в общ албум, за да си ги имам за лесно споделяне :D

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вчера се разрових и видях колко МНОГО албуми имам с по една снимка, които съм шервала тук :D И си направих нов по описания метод, кръстих го За драгите съфорумци. Ако имам нещо интересно, ще го споделя :P

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей го и моето албумче https://photos.app.goo.gl/WCH1fSKu18Kj8iYj7 

Много снимки от сега - назад във времето на различни локации с които сме свързани. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скромният ми съвет (особено към @Йоско и @Абарис) е да се избира опцията за сортиране на снимките в обратно хронологичен ред. Така като отвори човек албума, винаги най-новите са най-горе, първи.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забранила си коментари по снимките?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да добавя още нещо, което на мен ми е полезно. Ако си преглеждате снимките в личния Photos списък (а не в споделен албум), можете на всяка да сложите описание. Иконката е (i) и ви дава поле "Add description". После това описание се запазва и ако споделите снимката в някой споделен албум.

В моя случай, аз споделям някои снимки в албум Боби Без Мотика, но част от тях влизат в друг албум, който е споделен с други хора. Съответно снимките си идват описани директно и на двете места.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.