Димо 33

Някой правил ли е сайдер?

24 мнения в тази тема

Случайно, ако имате опит и рецепти. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори не знам какво е това. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм, но това е най-технически издържаната статия, която намерих по въпроса: http://agroplovdiv.bg/11527/как-се-прави-ябълково-вино-познато-още/

Ябълките предпочитам да ги правя на оцет. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, от добрите описания е. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истински домашен сайдер съм пил само един път от англичани правил, те му викат scrumpy. И в никой случай не бих го оприличил на вино.

Сайдерите, които се продават по магазина, са нещо като газирана слабо алкохолна напитка с плодов дъх. Този, който съм опитвал, беше същото нещо, но мътен (нефилтриран, с повече фибри демек), по-сух (с по-малко остатъчна захар) и с по-висок градус, но това си зависи от предпочитанията.

Специално Крадецът на ябълки ни е много любим за лятото и ако един ден заимам ябълки в големи количества, които не мога да съхраня, бих правил и бутилирал сайдер в обем десетки литри. Иначе имаме опит по допирателната с друга подобна напитка, джинджърела, което е ферментирал чай от джинджифил с лимон, уникална пробиотична газирана напитка за лятото. Та не вярвам да е кой знае колко сложно. Особено предвид, че англичаните просто го зарязват в едни 20 литрови стъклени дамаджани с водна запушалка и по някое време бутилират и това е. В никой случай не бих добавял сяра и други стабилизатори. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами няма да е проблем да пробвам с някоя дамаджана. :))

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки път като погледна заглавието на тая тема (явно го изчитам само до първата буква от "сайдер") и ми иде да отговоря, че "всичко е точно, защото снощи правих сайдер" :yum:

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познати в Австралия ходят на този фест, реших да го пусна тук защото показва много приятна култура, завъртяна около темата:

https://www.kellybrookwinery.com.au/festival/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне разбрахме какво е правил Ру на 26 март вечерта:yum:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 27.03.2019 г. at 10:31, Боби Димитров написа:

Истински домашен сайдер съм пил само един път от англичани правил, те му викат scrumpy. И в никой случай не бих го оприличил на вино.

Познавам един англичанин, женен за българка, който в Англия като дете е израснал във ферма, гледали са много ябълки и са правили сайдер. Разправял ми е, но съм забравил подробности. Като го видя/се чуя с него, мога да го разпитам по-подробно. Но помня, че ябълките са били по-кисел сорт, не като сегашните комерсиални сладки сортове, добавяла се е и захар някаква. Точно като нашите балкански ябълки, които тая година са отрупани за разлика от предната. Оцет става чуден, но сайдер не съм правил.

На 27.03.2019 г. at 10:31, Боби Димитров написа:

Специално Крадецът на ябълки ни е много любим за лятото и ако един ден заимам ябълки в големи количества, които не мога да съхраня, бих правил и бутилирал сайдер в обем десетки литри.

Нямате ли ябълкови дървета в селото? Тук едната година кокошките ги хранихме основно с ябълки. Бяха толкова много, че нямаше как да им насмогнем и загниващите отиваха за пилета/кокошки.

Миналата есен се запознах с един човек, който си беше изкарал ябълков сок в Троян накъде, дава си ябълките и му го изстискват. Беше превъзходен, а цената беше много ниска и ставаше бързо. Има хора, които предлагат подобна услуга. Но с по-сухи ябълки няма смисъл. Трябват ви подходящи за сок сортове.

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този в Троян само цеди, но не пастьоризира.  За сайдер става, но не и ако искаш сок. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да пуснете някоя бутилчица за дегустация? :lol:

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука преди години една жена изкупуваше ябълки на 6 ст./кг! Преди година-две дочух, че ги изкупували на 12 стотинки. Смятайте! Колко ги ценят балканските ябълки, които даже са био, щото просто няма кой да ги пръска. Но ако намерите отнякъде, ако не за сайдер, поне за оцет си струва да пробвате. Тази година ябълките при мен са отрупани. Но като знам колко други неща ме чакат, едва ли ще има много време за експерименти тая есен.

 

Като я слушам/гледам американката, се сещам баба ми как правеше зиме ошав от сушени ябълки. Вкусно!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние такъв пАток не праЙме - печем само Юта Рикийъ !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 6/29/2019 at 10:16, Славянски написа:

Нямате ли ябълкови дървета в селото? Тук едната година кокошките ги хранихме основно с ябълки. Бяха толкова много, че нямаше как да им насмогнем и загниващите отиваха за пилета/кокошки.

В нашата градина дърветата все още не плододават (до преди 4 години това беше ливада), а и докато изкарат достатъчно за нашите нужди, че и да остава за сайдер, ще минат 20 години :) Няма такова нещо като примерно празни или изоставени дворове със много плодни дървета, които да влезеш и да обереш. Всичко е или заселено, или няма дървета ;)

Освен това, не искам да купувам ябълки/сок за целта. Идеята на сайдъра и оцета са точно да употребиш голямо количество ябълки, които са негодни за съхранение или директна консумация. И да, не става с най-сладките сортове, макар че въпросните англичани слагат наред всичко, което им "изпадне".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Няма такова нещо като примерно празни или изоставени дворове със много плодни дървета, които да влезеш и да обереш. Всичко е или заселено, или няма дървета ;)

Точно обратното на това, което е тук. Даже повечето дървета въобще не са и в дворове, а по ливади и гори (понеже е обрасло). Но хората са сели доволно ябълки навремето - поне по 3-4 дървета в двор и те не са като днешните дето я изкарат 30 години, я не - а върху семенни подложки. Повечето са оцелели и до ден днешен. На едно дърво една година му се счупиха два клона през лятото и напълнихме десет чувала само със зелени ябълки. Това беше примерно 1/4 от дървото. Но не всяка година има ябълки. А и си трябва поддръжка, защото някои са почнали да съхнат.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Освен това, не искам да купувам ябълки/сок за целта.

Ще имаш сметка ако ги купиш някъде на добра цена. Не от Кауфланд или Билла.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, аз не за парите :) Искам за кеф (кеф цена няма!) да си го направя от наши плодове, реално търся микс от ябълки и круши (само дето вторите не виреят нещо добре). Иначе имаме познати, които при добра реколта ни подаряват касетки с ябълки, от които правим оцет (който се ползва основно за чистене) и теоретично можем да отделим част от тях и за сайдер. Даже тая есен, ако имат пак реколта, директно ще пробвам с няколко литра.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ела наесен на село, набери си и експериментирай на воля! Подарявам. Така или иначе - не можем да ги изядем всичките.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така, подарявам на когото иска есента ябълки. Само свиркайте. От сега се очертава добра годината за тях отново. Миналата година набрахме 52 касетки по 14- 15 килограма, в чудо се видяхме доде ги раздадем. Няма толкова желаещи. Последните ябълки, половин касетка, съхранена на стълбите на мазето преди 2 седмици отиде за храна на кокошките. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вени, тези 700 кг ябълки от колко на брой и колко големи дървета ги набрахте?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.