Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Гост

Някой правил ли е сайдер?

Recommended Posts

kokorko

Аз не вярвам на тези уреди,а вярвам в това ,че вчера като си отворих една бутилка сайдер ит миналогодишния се замаях(зашеметих) приятно до степен все едно съм изпил бира  аххаах, което ми харесва. Определям го някъде към... доста добре :), което и ме накара тази година да си направя общо към 40л.

 

По отношение на прозрачната туба , да това наистина помага, аз действа, с 10-11литрови или тези от 19л. дето са за вода.

Иначе например в прикачната статия пише ,че 
1.най-добре да се добавя около 1,5 до 2кг. разтворена захар в изцеденият сок ,а също така и малко вода.

2.най-добре да се смесват сортове ябълки ,по-кисели с по-сладки, дават пример за Джонатън /Jonathan и Джонаголд /Jonagold  (вижте прикаченият файл)

3.по отношение на газировката - въпрос на вкус , на мен лично ми харесва със газировка, която постигам при бутилиране да слагам по 4-5гр захар в шише(бирено , 500мл.), ако захарта е повече както бях заложил няколко бутилки от миналата година,около 8гр при отваряне съдържанието буквално извира и остава само половината бутилка. 

Има вариант и за пастьоризация както е тука във видеото: 

 

 

Аз преди никога не съм си купувал или пробвал дори сайдер някакъв,знам че има от 2-3лв. до 28лв. например ( https://shop.gladen.bg/product/brennerei-henrich-polusuh-yabalkov-sayder-750-ml  за 750мл.) 

 

Правете сайдер и любов ! :)

makecider.pdf

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Не съм отваряла бутилките със сайдер. Първите ще опитам на 14 февруари, живи и здрави. Тогава ще разбера повече за вкуса. Много се изкушавам да отворя някоя бутилка по-рано. Имах малко количество, останало след бутилирането. Сипах в малка бутилка. Не беше газирано. А и аз не обичам газираните питиета. Но ако се газира, ще си го пия. Беше ми интересен процесът по приготвяне на сайдер. Разбира се, искам да знам какво питие се получава. Като се знам колко пия, ще ми стигне за дълго време. Разчитам младите да кажат дали си е струвало заниманието. Сложих захар според рецептата в началото на процеса. При бутилирането не слагах захар. Изобщо следвах стъпките на рецептата без експерименти. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Тази година изкарахме доста ябълки и след като ги сортирахме и заредихме близки и приятели останаха около 200-250кг. Бяхме решили още миналата година да опитаме сайдер, но тогава нямаше ябълки, та сега пробвахме. Като начало търсихме в околията някъде, където да изцедят ябълките и да вземем само сока, но за съжаление не намрихме. Настъргахме ги с едно достолепно устройство, представляващо обърнат трапец забиващ в нещо като барабан от пералня, но с профил на ренде. За по-малко от час смляхме всичко и опитахме да го изцедим с пресата за грозде - не се получи. Решихме, понеже го очаквахме, да пристъпим към мацерация (процес при който чрез пектолитичен ензим и ниска температура, клетъчните стени се разпадат и в последствие, наред с останалите преимущества, сокът се отделя по-лесно), но и това не помогна на нашата преса да се справи. В крайна сметка разделихме 25кг захар в 5 бидона, в които разпределихме и ябълките, доляхме и вода, сложихме дрожди и сега изчакваме да ферментира, за да сварим ракия... Общо бидоните с ябълкови джибри станаха 7. Догодина или когато пак има ябълки ще мислим за машина за изцеждането им, а след това евентуално ще предлагаме услугата изцеждане, за да осмислим инвестицията от 2-3000лв за подобна с капацитета, който ни е нужен. До тогава събираме информация и ашладисвам диви круши и глогове по полето с хубави сортове круши, защото едно е ясно - когато се получи с ябълки, идеята да направим от круши ще е вече дълбоко проникнала в дневния ред. Сполай на всички отглеждащи дрожди ;)

  • Харесвам 4
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Такааам :) , днес опитах и двете партиди сайдер. Първата е от круши и малко ябълки, а вторият е само от ябълки. И двата са хубави. Първият повече прилича на вино. Вторият има вкус на нещо средно между ябълков сок и вино. Мисля, че чисто ябълковият е точно за моя вкус, но няма да остане и първият.  

Да добавя и снимки. :)

 

IMG_20221217_150329~2.jpg

IMG_20221217_150347~2.jpg

Редактирано от Баба Алис
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Лозко, а като ползваш множественото число, кого имаш предвид? На вилата група ли оформихте в крайна сметка, или си се задомил с некое булче? С твоята липса тук в последните 2 години много изпосталяхме на актуална информация :)

Дай снимки на това ренде и на пресата? Имам познати англичани, живеят в България от 10 години, та техния сайдър си го пресоват с обикновена преса за грозде, но ябълките преди това са надробени бая. Ето техния процес: https://auntiebulgaria.com/2022/10/how-we-make-cider.html

Интересно ми е и каква машина сте избрали за цедене в този бюджет?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

https://lifehacker.ru/yablochnyj-sidr-v-domashnix-usloviyax-recept/

и рецепта по бърза и по-проста:

//В 3 л банку нарезаем яблоки, засыпаем сахаром 150гр и более по желанию, заливаем водой, накрываем тканью на пару дней, а потом одеваем резиновую перчатку. Как перебродит(месяц-полтора)рукавичка упадет, сливаем сидр, добавляем сахар приблизительно 3 ст.л и накрываем крышкой. Отстаиваем несколько дней и наслаждаемся сидром. Есть смысл делать сразу несколько 3л банок, напиток вкусный, газированный и быстро распивается. Выход с 3 л банки 2 литра готового сидра.  //

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан
На 17.12.2022 г. at 14:56, Боби Димитров написа:

Лозко, а като ползваш множественото число, кого имаш предвид? На вилата група ли оформихте в крайна сметка, или си се задомил с некое булче? С твоята липса тук в последните 2 години много изпосталяхме на актуална информация :)

Дай снимки на това ренде и на пресата? Имам познати англичани, живеят в България от 10 години, та техния сайдър си го пресоват с обикновена преса за грозде, но ябълките преди това са надробени бая. Ето техния процес: https://auntiebulgaria.com/2022/10/how-we-make-cider.html

Интересно ми е и каква машина сте избрали за цедене в този бюджет?

Така е Бобка, позагубих се, но за хубаво. Малко повече практика на терен и по-малко висене в офис - към това и се стремях :)

Събрахме се четирима приятели у наше село и продължаваме да заселваме само подбрани кадри, строим, облагородяваме, създаваме и си помагаме. Булка има, ама е на заем, ама е булка и е арна, па може и да я открадна как е тръгнало, Амин!

Ей ги тук и двете съоражения с които действаме, както и резултата от рендето.

IMG_20221126_134630.jpg

IMG_20221023_193755.jpg

За машинката за цедене не мога да посоча точен модел или марка и въобще нещо конкретно. Гледахме из нета и попаднахме на няколко такива в диапазона 2-4000лв, няко работеха на принципа на нещо като барабан с мрежа отстрани и нещо като гумен цилиндър в средата. Пълниш го с рендосаните ябълки и пускаш цилиндъра към водата от чешмата, докато се издува от налягането изцежда ябълките, като ги притиска към стените на барабана. Имаше и такива с шнек и други модели и варианти.

Редактирано от Лозан
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
Отговорено (Редактирано)

Сокът за сайдерът ми този път се получи бързо , имам в предвид октомври ходих до Троян да смеля около 200кг. ябълки за мен и приятел(излезе около 120-130л сок) при един приятен човек и баща му ,самото смиляне отне около 45мин = 0 време имайки в предвид,че в банята на домашната сокоизстисквачка вадя 10л за около 2 часа и нещо. Газировката този път е минимална , в всяко бирено шише слагах количество захар на върха на чаена лъжичка. На общото количесто 60л разтворих и добавих около 3-4кг захар, защото захарността на ябълковият сок беше ниска - около 13-14 ( захаромер от 5лв от железарията). След около няма и месец бутилирах всичко и сега лека полека се пие :love: Предишният някак си по ми харесваше и на вкус и на газировка и на мирис, ама ко да се праи ... най-много да ми скимне да направя оцет ако останат бутилки, имам оцетна гъба завъдена и ше стане.

Редактирано от kokorko
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Отново в кваратала е пълно с ябълки, този път омешах 3 сорта. За около 2-2,5ч. 10-11л, да видим ко ше излезе...

viber_image_2024-09-18_13-25-43-156.jpg

viber_image_2024-09-18_13-25-43-280.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Днес направих рекорд, за 1 час, изстисках 10л сок, но с уговорката ,че ябълките са дребни и нито ги режа, нито ги почиствам понеже няма изгнило. Както обичайно от дървета по кварталите, на които никой не им обръща внимание даже.

Видеото е от предния път, който сок бутилирах след 7-8 дни на ферментация в чисти бирени шишета.

viber_image_2024-10-02_14-52-18-567.jpg

video-4d6e1dcf82a2ce339148410c7db6e267-V_3495236_1726823628_463533133_-1251914861_converted_4.gif

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Пускам връзка към колекция от Сторита в ИГ от Бен Фалк, за мен факир на ферментите, следя го от както знам какво е пермакултура. Всичко се прави с домашен мед цяла пита, whole comb. Миксове от 10-20 вида цветя, билки, плодове... Има много какво да се види и научи. Прочее казва се cyser ако е сайдер с мед, нещо като медовина с ябълки.

https://www.instagram.com/stories/highlights/17968612759619899/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване