Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Изабел и нейния Изачер мулчиращ филм

Recommended Posts

Боби Димитров

Отварям тази тема, за да не се губи в чата целия челен опит на фолиращия фенклуб.

Към момента хронологията е следната:

Края на 19-ти век. Първа пластмаса.

2016-2017. Снимки от оранжерията на бай Станко Каишев, където се вижда, че всичко е покрито с това фолио.

2018, пролет. Изабел открива Agritela Nera и започва да описва (илюстративно, с макрота и котки) опита си в тази тема, а после продължава и в новата й тема.

2018, есен. Боби покрива на есен пробно и частично две лехи, за сега с нулев резултат (под фолиото всичко си расте нормално).

2019, пролет. Гого си покрива целите 10 декара двор с такова фолио, за да се отърси от кошмарите си с троскот и съвлек. Другия Гого планира да взема също, за подготовка на бъдещи лехи, като смята да коси, трупа тор и слама, покрива с фолио лятото и на есен е готова лехата.

---

Коментирайте надолу вашият директен опит!

Аз ще добавя, че следващата ни проба ще бъде подготовка на тунелче за разсад, при което покриваме с това фолио, отгоре обръчите, найлона и ще се вдигне до 50-60 градуса вътре и да видим дали ще има ефект. Ще ви държа в течение след 2-3 седмици с резултата.

При мен не е практично да се ползва за пътеките по ред причини, така че остава върху лехите. Въпросът е дали мога да намеря начин, който да е практичен и все пак да върши някаква работа :)

---

Копирам от чата, за по-лесно.

@Гого Под моето фолио расте трева, но аз го сложих есента с идеята да видя дали до пролетта отдолу всичко ще е измрело, махам фолиото и слагам морковите. Уви, нищо такова не стана. Махнах го, отдолу всичко нормално, коприва, лапад, глухарче, петопръстник, троскот, вероники и тн. Сега ще го пробвам за летен престой с идеята като е по-жега да убива тревите отдолу, да видим.

@kora008 Мисля, че се дължи поне при мен на това, че 1) есенно-зимния сезон растежът при нас е от слаб до нулев и съответно тревите не им дреме дали са покрити или не и 2) защото не мога да го затрупам херметически като Изито, просто защото нямам подходящи материали (тя ползва капаци чамови).

Другото е, че при Изабел градината бива изрядно фрезована и обрана от плевели, а и няма особено троскот и поветица. И тя монтира фолиото реално в една "идеално" гола почва, няма кой знае какъв натиск от плевели. Докато при нас, всяка леха е като 4 квм островче сред океан от троскот, та нали... results may vary!

И се почесвам замислено, ако жертвам 2 лехи и ги оставя завити, догодина на пролет като ги отвия, то пак ще почне да расте в тях отвсякъде плевела. Демек щъ-нищъ трябва да ги държа перманентно завити и да садя през фолиото. Което си е възможно теоретично, както прави Изито, но не ме радва никак концепцията тип "холандска оранжерия".

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

:) .... тъй като в повечето случаи пиша шеговито, но във виртуалното пространство шегите не винаги се разбират .... сега ще говоря съвсем сериозно - "Не, не си настилайте фолио в градините!"

...  това е крайност, до която се стига поради съвкупност от причини ... 

недостатъци:

- да настелеш фолио в градината си не е удоволствие /когато го настилах още на първите няколко метра ме хванаха лудите и имах желание да се откажа - продължих само защото искам да направя този тест/ ... 

- ако някой реши да го настила трябва да го затиска много здраво от всички страни - аз имам достатъчно дъски и капаци и въпреки това преживях провала да го намеря захвърлено до оградите:

fOfU0SBqj6G3YRcl1org5lfWqBnkvKMMO7seiVm9

тогава се наложи да купя клинове да го "закова" в земята през 1-2 м ... за сега клиновете държат - ще видим занапред ....

клиновете са ето тези - https://www.ivtrading.bg/bg/gradina/platsmasov-klin-za-zakrepvane-detail

spike.jpg

- сеене/садене във фолиото не би се харесало на всеки - защото първо трябва да се направят дупки в него /аз ги правя на кръстче с поялника за да не се нищи /

baE651ItvihcYYcbYuO2BRVoHn-J4yRApp9D7nJQ

и после се намира чалъм да се сее - аз тествах садилото за луковици и ми върши идеална работа:

fh-n-sadilo-3-800x800.jpg

с него си правя дупки в земята под кръстчетата - вадя почвата и пускам в нея разсадите от кутийки .... а за по малките разсади - ползвам лъжица или другият тип садило:

product_16717.jpg

 

- под фолиото растат треви, просто в един момент се задушават и не са така инвазивни ... троскот има при нас и той на места се опитва да мине през фолиото но остава само вплетен в него - така че не е пълно спасението .... 

 

ползи:

- фолиото е добро за пътечки /от там тръгнах аз и от там ми хрумна идеята да го използвам и в лехите/ - но пак трябва да се затисне хубаво 

- фолиото е добро за малка площ в парник - защото е тип мрежа и водата се пропуска по равномерно от найлона 

- фолиото може да се ползва за обработена малка площ, изчистена от плевели и т.н. след което се настила за да запази чиста лехата до работата в нея ... под него почвата остава рохка 

- ако се сложи върху леха ползата ще е че задържа влагата /полива се по-рядко/, земята диша през него, и до някъде се спират плевелите

 

------------------------------------------------------------------

със сигурност пропускам неща в момента - ако се сетя ще пиша отново ... :) .... по нататък и снимки ще пускам в моята тема от целия експеримент ..... който описвам с усмивка, но това не значи че умирам от кеф да го имам в градината ... опитам се да реша с него някой проблеми и да продължа да градинарствам в дадени условия /миналата година лятото бях на ръба да се откажа от всичко :wacko: /  .... 

това е то ..... цък ... изключвам режим "сериозно" :tounge_wink:

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Според мен, това зебло е за пътеки, не за садене.  :)

Ходих до склада на "Херман Майер" да видя тяхното и беше качествено. Това е по- евтино,  но не мога да преценя качеството. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Димо, за качеството на италианското гарантирам - вече 3та година го ползвам. Няма разпад при него до сега, спира доста упорити плевели и също има добра пропускливост на водата - поливам само с маркуч от помпата на дъждуване - не се събира вода по него. Знам това на Майер - не съм го ползвала, просто защото след като взех на Agritela Nera останах доволна /цена-качество/. Италианското става за садене, защото миналата година сях за проба много неща в него и всичко беше ок /има много снимки в темата ми/ ... ако не ставаше тази година нямаше да настилам същото.

Не правя реклама на италианското /ако ми плащаха за това досега да съм си избила разходите :)/ ... опитвам се да бъда полезна за някой ако реши да настила.

това е положението при нас където няма фолио - тревите са над 2м :

Y15Hrz7n4jzBDXF7RmJj783zShkyLfScDLfzU217

b7cNO-964VAOYnJgvo8YS10IRgwoPT8SWXd389Pq

така изглеждат нещата във фолиото:

nDbkx2eOUHCxkEYQWIbmjuM8ECOQN-fC0dBKBU25

aWm23YQMeyA4N3d2pi-0d2g1XV2S8jU5KbloU-DA

jrM-1xtxNzdvl0BGfQSsOTFuYM2veLlykAW30o4p

vwrFzZMzLKRBhcWVSlB0yR4alcFEx_4F4vQItDeh

а така изглеждат когато се ползва само за пътечки:

EGSS076tFZBvq5IeBMHM-RSoWxQ5wLnxpJmVnuaZ

1pY4W22qXIB3obQHt2WazO-T_kiGVqWzru22_njp

тези същите пътечки ги настилам сега за 3-та година - изглеждат малко овехтели - но са здрави

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Изи, по тези пътечки ще ме е страх да стъпя, толкова добре изглеждат. Голям герой си!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

При това положение ме спечели, щом е изпитано, а и цената е много надолу... На мен ми трябва основно за пътеки, че ме хваща скомина да ги тесам. :)

От сайта ли се взима, имат ли магазин? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Димо - да цената му е добра... и аз първо се засилих на Майер, но тук в Казанлък продаваха това италианското на метър /различни ширини - 2м, 3,30м, 4м/ ... Когато реших да взема цял топ - 100м се поразгледах къде го продават най-тънко и така попаднах на Аквамат :

https://www.aquamat2000.com/bg/products/Мрежи+селско+стопанство/Мрежи+против+плевели+++Мулч+срещу+плевели/Мрежи+срещу+плевели_281/Тъкан+срещу+плевели+Agritela+Nera

Тук при нас го носят дистрибутори в специализиран магазин.... може би имат складове из страната - попитай на сайта им.

Пътечките аз ги минавах с косачката в началото, но като напече слънцето лятото и се скапвам да насмогна на всичко .... за съжаление мога да си позволя да ходя на мястото само през горещия интервал на деня и почти не мога да върша нищо на 40 С /при нас в долината лятото държи рекордни жеги :(/ - та тогава ми хрумна да взема фолиото за пътечки. Задължително го затискай с нещо здраво или вземи от тези клинове за които писах - след като го "заковах" с тях не е мръднало в силен вятър.

ПП - сетих се още нещо ... щом ти трябва за пътечки може би ще го режеш на размер - имай предвид че много се нищи като се реже - аз го окрайчих с поялника ... 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Алис :kiss_wink: - благодаря за подкрепата :) .... по нова година се бях предала нещо - но се върнах в играта :D .... току що сложих разсад от твоя пипер дето Теди ми го донесе :rolleyes: ...

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 2 часа, Isa Bel написа:

Алис :kiss_wink: - благодаря за подкрепата :) .... по нова година се бях предала нещо - но се върнах в играта :D .... току що сложих разсад от твоя пипер дето Теди ми го донесе :rolleyes: ...

Чшшш, не така.. Изи лайк съндей морнинг.. нема а са даваш ;) ..то и в песента е казано ;)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Благодаря! 

Тези дни се канех да ходя до магазина на тази фирма в София, сега видях. Явно, правилно съм се насочил.

Градината ти е чудесна, пожелавам да й се наслаждаваш дълги години. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Някой (от София или минаващ насам) дали иска да си делнем една 100-метрова ролка? Евентуално мога да я взема без ДДС.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ани Андреева

Колко пари е?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

1.05 лв/ м2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ани Андреева

На мен ми трябва около 30 квадрата пряко сили - дворът е горе-долу толкова, но ако не се намери друг желаещ, 50-на лева мога да жертвам.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По Великден махнахме изачера на първата покрита с него леха. Беше заложен в късната есен 2018 година. За съжаление нямах батерия на телефона да снимам, но ще направя снимки на следващата покрита леха.

В общи линии положението е някъде по скалата между мега спек и ужас.

Първо, лехата на есен е била "развалена", ще рече каквото е расло там, диво или питомно, е било окосено до земи със сърп най-вероятно и цялата биомаса натрупана отгоре. Съответно през есенно-зимните месеци, когато е било по-топло, отдолу тревите са си расли. Сега пролетно пак са почнали да растат явно. Та като вдигнахме филма, под него беше плътен бял килим от стъбла и корени на троскот и поветица, тук-там със светло резедави листенца. Само надземната част напълни 2 кофи по 30 литра.

Второ, този филм не пропуска вода или поне не особено добре, вероятно всъщност особено зле. За да го тествам, махнатия филм направих на "корем" в една голяма кофа и налях вода във филма. Е ми отдолу не тече вода. Факт. Капна тук-там и толкоз. Съответно, дъждовете и бурите от последните 2-3 седмици не са поляли лехата. Съответно горните 20 см бяха яко сухи и копането се затрудни неимоверно. За сравнение, почнахме да обръщаме една част от ливадата с цел късни картофи след месец - е ми доста по-лесно се копае, при все, че никога не е било копано, газено е и е косено с тример 2 години. В лехата с филма, в дълбочина над 20 см, имаше влага, която идва от страничното просмукване през пътечките при валежи.

Абсурт с главно Т е да се сложи този филм, после да се махне и да се сади на негово място. Това беше скритата ми надежда, но уви.

Като странична забележка. Ако филмът не може да бъде здраво затиснат, няма голям смисъл от него. Ние нямаме 4 метрови дъски или капаци, а не исках да го дупча, за да му забивам колчета по края. Та го натрупах с тухли единички или кастрени дървета ф50 до ф80. Но си е много играчка. Също така, при косенето на няколко места го пернах с тримера и се разлетяха нишки в цялата околия.

За покриване на пътечки в нашата градина е абсурд, не правя градина, за да ходим и да седим по найлони, които парят на допир дори лятото.

Употребата му със садене през филма по метода на Изито за сега не ми допада, защото не искам да гледам найлони из цялата градина.

Положителна страна на този филм е, че под него се бяха събрали над 100 охлюва, с които нахранихме гъските на комшиите. Всъщност не зная до колко е положителна де, но все пак да кажа. Представям си какво ще е с всичките тия охлюви като почна да садя през филма - не само, че ги храня, а и ги пазя!

Експериментът продължава.

пп: Сетих се да добавя, че докато махахме найлона от лехата за разсад и го оставихме за 30 минути на поляната докато дойде ред да го сгънем, отдолу под него тревата изгоря и пожълтя. Надявах се, че нещо такова ще се получи с този изачер, но не стана. Та сега вторият експеримент е да покрием с найлона от мини парника една от неоправените лехи, която лани си беше ливадка поради липса на време.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Абсурт с главно Т е да се сложи този филм, после да се махне и да се сади на негово място

 

Не е абсурд. Нужно е началото на лятото да се окоси до земя с тример, отгоре да се насипе прясна тор няколко сантиметра, след това да се сложи плътен слой слама и да се полее много хубаво, след което да се завие с филма. Може отвреме навреме да се вдига и да се полива отново. От ферментацията се вдига се температура близо до 70 градуса и не е възможно да оцелее какъвто и да е плевел отдолу. Наесен лехата би трябвало да е готова, а напролет със сигурност. Биоразнообразие в почвата, подобряване на състава и структурата и буквално прекопаване от милионите микроорганизми, които се завъждат, за каквото всеки земеделец може да мечтае.

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Боби, бих се учудила ако при теб нещо се получи :mrgreen: ... 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 2 часа, Оризаки Кошияма написа:

 след това да се сложи плътен слой слама и да се полее много хубаво, след което да се завие с филма. Може отвреме навреме да се вдига и да се полива отново. От ферментацията се вдига се температура близо до 70 градуса и не е възможно да оцелее какъвто и да е ...

Момента със сламата мога ли да пропусна, че няямааам сламааа

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не. Може да замениш със сено или нещо друго, което съдържа повечко целулоза.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

От самосебе си ми се появи лек въпрос, дали може агривелото да се остави и през зимата. Абе въобще, може ли да се направи и така да си остане? Ползвам го само да мулчирам пътеките,  в лехите не съм слагал. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване