Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Venetka

Венеткини въжделения

Recommended Posts

Venetka

Първо снимковия репортаж, фотограф ММ / значително по-добър от мен /.

Домати доволно още има

5da4216c38270_Picture-2019-10-1217_06_27.thumb.jpg.e6f592db7915139e513e60c618de4692.jpg

Макар и корените да са в поопърпан вид вече

5da4219387817_Picture-2019-10-1217_13_27.thumb.jpg.cc04589087852787dff9bece27ad180f.jpg

 

Марулите засадени и под тунела / открит от едната страна /. Явно е било доста топло, защото кучето се крие в сянката на тунела

5da421daa3fca_Picture-2019-10-1217_15_03.thumb.jpg.6b17371ca6c2b52d941117747d80dbc6.jpg

 

Синапа е дръпнал, доста участъци съм пропуснала да наръся със семена

5da42214cb55b_Picture-2019-10-1217_14_14.thumb.jpg.55720e3db09d6c5fdd8831e118d64cc3.jpg

Много им се ядосах на тия дребни патладжани, ама после установихме, че раждат много и са по-вкусни от обикновенита та затова им е простено. Корените още плододават

5da422623b16b_Picture-2019-10-1217_13_04.thumb.jpg.16710afb0438ca1ff67c8b40b2471b89.jpg

Явно бидонче ще се купува. Има още много моркови, за цвеклото пък да не говорим. Зайците дали няма да го харесат та да го харижем на съседа???

5da422c17a4a1_Picture-2019-10-1217_14_46.thumb.jpg.6e73fb2d40ab85f4e289491ca42ca3b4.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Вчерашния ден по узбекски беше ползотворен. Първо се наспах добре, после похапнах вкусен, превкусен пъпеш / Алис сори, че при теб не станаха / със сирене и хайде на пазара.

Топличко, народ много, а пепелища още повече. Завършват новите сгради на пазара и скоро обещават да е по-приемливо мястото за пазар. Китайското зеле ви показах колко е огромно, а ето и още снимки.

Всичко на едно място- лепешки, картошки и так далее.20191013_101117.thumb.jpg.fd9b166d175b1854f758e749f3f1c673.jpg

Сектора с яйцата

20191013_103221.thumb.jpg.b1da92539054ae048921be5b53194014.jpg

Колбасите ги продават масово ей така. Никогаш няма да си купя подобно чудо от пазара. Забелязах и две-три подобрения- всичко в хладилни витрини.

20191013_103116.thumb.jpg.e76e1b1e358f558640742498bbf44657.jpg

А това е жирные казы- колбас от конско месо, популярен тук като укрепващо средство. Варианта без жир е доста добър, това не бих пробвала- жлъчката почва да ме боли само като го гледам.

20191013_103310.thumb.jpg.872c7b709d51807323aa6f171224df07.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Пъъпеешииии

20191013_101340.thumb.jpg.19e23ef62a002797854d5ff75ad62f44.jpg

И тикви натърколени. Скоро ще е още по-пълно с тях

20191013_101353.thumb.jpg.8ad18e5ce076706e63fb36f2ea2fb6a2.jpg

Зеленилки- част от ежедневния пазар на домакините включва по връзка копър, магданоз и кориандър. Нарязани на ситно се ръсят върху всичко- салати, основни ястия. Така привикнах с тях, че като се върна в БГ ми липсват. А като се сетя, че първия път определих миризмата на кориандъра на мръсни чорапи и тотално отказах да го ползвам и изхвърлих сандъчето в контейнера в БГ

20191013_101252.thumb.jpg.6396c2358f0039571041d5ec0b30e354.jpg

Лимони- по това време на годината жълти, почти кръгли и с много тънка кора, затова пък с много сок вътре. След това идва ред на лимоните с оранжев цвят. Също такива дребосъци, с тънка и гладичка кора но оранжеви, имат лек привкус на портокал, любими са ми, но сега няма от тях.

20191013_102749.thumb.jpg.612943934d6d80e2e8d96e8e5d79ce24.jpg

И ето това, което ми беше много интересно в 3  есени, които съм тук, но не бях пробвала. Купих си половин килограм, дадох малко на нашия охранник, а другото мислех, че ще ми стигне за през седмицата, а днес вече почти няма. Пак ще си купя. Много ми хареса. Расте само в планините, наричат го малки ябълки- баярка. Славянски,... другите помагайте какво е това, има ли го в БГ.

На пазара го продават в кофи , сложено на земята и сипват с едно съвсем не чисто бурканче, та мих и киснах доста. Дано не се разболея...

20191013_104735.thumb.jpg.84a241f02213332123b02b916fa88243.jpg

Вътре е с жълто-оранжево месо и две костилчици в сиво-кафяв цвят. Не е със семена като ябълките. Консистенцията на плодното месо е много приятна, мека, гладка и като.... хубав крем-карамел. Нещо такова. Във вкуса има и от вкуса на мушмулата, и от вкуса на ябълката, пък и леко и от круша като че ли. Леко кисело се усеща, абе... неочаквано приятно се оказа. Само дето са дребосъци и повечето време плюеш костилките отколкото да дъвчеш.

 

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Боярка не е ли глог на руски? На такова ми прилича, като изключим размера... и цвета...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Така го наричат, ама хич не е глог... Ябълка, ама не съвсем, мушмула, ама не съвсем... А глога има друг вкус, не е като това.

Ей сега ще сваля снимката оглозгано как изглежда вътре и какви са семената и ще покажа

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

20191013_220858.thumb.jpg.a893ac7c3358354d5a3d55755e9f63f6.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

За днес толкова със снимките и репортажите. Отивам да работя, макар, че повече ме влече топлата завивка и книгата. След вчерашните 27 градуса на обяд вечерта се спусна мъгла, а днес заваля. Тишичко, кротичко ръси, захлупено и приспивно е ........

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добавям тук, да не се изгуби в чата. Вероятно това е вид глог.

Venetka:
Открих, че наистина има такова дърво- боярка обаче се пише, а не баярка. https://otvet.mail.ru/question/171284329 И било основно с червени плодове, а не жълто-оранжеви.
Така, открих, семената ще свършат работа. Засаждат се есента, за подобряване не кълняемостта се изисква да се наруши целостта на обвивката. Очаквано поникване пролетта на до 30% от семената. Расте като малко дърво или голям храст, студоустойчиво до минус 40 градуса, изисква слънце за добро развитие, сухоустойчиво е. Прави дълбоки корени и затова да се засажда на постоянното му място до максимум 5тата година, а най-добре на втората година. Ще пробвам, кой пък знае... може и с такова чудо да успея. За любителите на живи огради- ползвало се и с тази цел и стояло добре....

https://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus_azarolus
C. azarolus var. pontica has yellowish or orange fruit.
1280px-Frutos_del_otono.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Снимах размера на плодчетата на боярката, както и семената им.

20191015_102541.thumb.jpg.908c0b39d8bf1f4910a67589a484a0eb.jpg20191015_195926.thumb.jpg.0222c5a36872e10ed0f8ac823e5ff4de.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Като зрънца кафе изглеждат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз май ей това видео бях пуснал:

Нали е същото нещо?

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Искам семенца.. моля.. :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

И за мен , моля :) .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Хайде, като ги завъдите, донесете едно плодче на някоя среща. :love:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина
преди 1 минута, alys написа:

Хайде, като ги завъдите, донесете едно плодче на някоя среща. :love:

те щели да поникнат след две години и после ще растат... през 2028-ма плодчета?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Нищо, ще чакам. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Аха, точно така изглеждат плодчетата Славянски.

В неделя ще купя още, ще ги похапна и още семена ще има. Като се върна ще пратя на всички мераклии .

Пък все един се надам да успее нещо да отгледа. Както казват от проба глава не боляла..... Само дето трябваше да купя поне два пъти по-голяма градина за мераците си, ама нейсе....  и в пустеещите наоколо дворове може да се пробва...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз мисля че е много по реалистично да вземеш калеми, ако имаш познат с дърво...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Е виж за това не обещавам. Купих плодовете от пазара, като казаха, че ги берат в планините, но ще разпитам. Може и някой от колегите да има в градините си такова дърво или да знае къде има наблизо. Калеми по кое време, пролетта предполагам???

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако можеш ги вземи сега, то вече е дошла есента. Тазгодишна клонка. Махаш листата. В мокра хартия, в найлонка, в хладилника и така. Иначе и на пролет става, но трябва да съвпадне много точно датата, примерно да се случи да си там януари-февруари и март калемите да са тук, защото глогът не се бави много... Не го приемай като задължение, но ако има такава възможност, до 2 години ще има плод, а не до 2 години я покара нещо, я не...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване