Гого

Има ли пчелари? :)

56 мнения в тази тема

пчели_облитане.jpg

 

Днес е хубав ден за облитане. Най-накрая, малко живот, след този сняг.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, човече, какво движение!
При нас всичко е все още в сняг.
Аз имам кошер - нагласен и готов да приеме момичетата - много му се постарах:

post-23-0-21420800-1426247652_thumb.jpg

 

А самите каки са все още в питите, на парчето дърво, което отрязахме, за да ги свалим от там, където се бяха заселили.
Прекараха цялата зима така, под навес, завити частично с чували.
post-23-0-95952600-1426247897_thumb.jpg

Сега чакам топло време и летеж, за да ги преместим най-сетне в къщата им.
Имам да уча безкрайно много по темата все още.
Чудесно е, че в този форум ще можем да си говорим и за това - инфото за гледане на пчели без химия е изключително малко.

Когато се появи видеото тук: https://www.facebook.com/events/1535750423363976/- ще можете да чуете разни полезни неща по темата.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Буш, с какво си третирала дървото? Прилича на обгорено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новите кошери, които мисля вече, сам да си правя, ще ги импрегнирам точно, като теб. Перфектно е! Старинна мебел. :)

Прекрасна гледка са прибраните и съхранени пчели. Успешно преместване в новото им жилище. Интересно ми е през кой период ще го направиш и точно как ще го направиш. Те вече са тръгнали да се развиват. Майката снася, скоро ще заснася и по-усилено. Ще имат нужда от повече място. Вероятно до края на другия месец ще трябва да се изместят.

Кошерът ти не е с отделно дъно. Значи ще трябва да вкараш целия чувал в него, и над плодника да сложиш два магазина, които така и така ще ти трябват за развитието на семейството. Двамата магазина образуват сходна височина на плодникова рамка. Добре е да намериш отнякъде поне една изградена с килийки. Поставяш 2-3 рамки, като поне едната да е изградена, а другите с основи. Щом има изградени основи, майката рано или късно ще се качи да снася там. Добавяш нови рамки за градеж, след като са изградили останалите. Чувала с питите трябва да махнеш, когато се излюпи и последното пило от тях, а това ще стане до 20 дни след качването на майката горе. След като се изчистят тези пити от пило, ги вадиш. Смъкваш горните пити долу, слагаш преградна дъска след последната изградена пита и слагаш зад нея питите от чувала. Важното е майката да е в частта с рамките. Всичко, което е зад преградната дъска, пчелите го приемат, като вън от кошера. Ако има мед, прашец и някаква друга забравана посуда и обзавеждане, ще си го приберат в новия дом.

 

Магазините отгоре ги смъкваш и покриваш с табла. Трябва да си се снабдила с хранилка, защото ще имат нужда от подхранване със захарен сироп. Ако ти се вижда неправилно, може да си приготвиш инвертиран сироп. С него пчелите не се износват за преработка в мед, а направо го пренасят. Ти от него няма да ядеш, защото всичко ще отиде за изхранване на челядта и бъдещата армия.

Ако познаваш по-опитен пчелар, питай него как да процедираш с местенето. Аз съм трета година пчелар и не съм го правил, но от всички книги, които съм прочел, т.е. всички на БГ език, които се предлагат в момента на пазара, базирайки се на логиката, така бих постъпил аз.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кошера обгорих с горелка. После импрегнирах с ленено олио, восък и борова смола. Ще видим колко време ще изкара тази импрегнация.
Гого, питите са закрепени на ствола, а той е висок над метър - в кошера няма да влезе, макар да ми се иска, защото ще е по-лесно.
Ще го правим по този начин:


Имам човек, който разбира и ми помага. Аз сама не бих се справила в никой случай.
И да, ще е съвсем скоро, веднага, щом се появят 2-3 по-топли дни и започнат да се облитат.
А подхранването - до сега съм им слагала само мед. Не мога да кажа категорично все още, защотоне съм толкова наясно, но всякакви захарни неща ще ги избягвам при пчелите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма играчка ще падне... :)

А на едно място ли се намират те и новия им дом? Те се облитат при температура над 10 градуса. Много добре знаят вече, къде се намират. След преместването, старите пчели(летящите), ще ходят на старото си място. Затова е добре кошерът да се постави на мястото, където са били. Ако разстоянието е над 5 км, тогава няма проблем. При новото им облитане, няма да видят нищо познато и няма да си търсят старото местообитание.

Подхранването, не се прави само с идеята да им набавиш храна, ако нямат. Подхранването в повечето случаи е подбудително и ангажиращо, така да се каже.. С подбудителното, имитираш паша, приток на нектар. Когато има приток на нектар, пчелите хранят майката. Когато я хранят, тя снася. Ако има мед, те го пренасят от едно място на друго. Ако тази година е дъждовна, като миналата, пчелите да не могат да излезнат от кошера дълго време, започват да бездействат и да мислят за роене. Ако им сипваш сироп, ще им намираш работа, да го преработват. В противен случай, след приключването на дъждовете, ще гониш рояци по дърветата, до момента, в който, в кошера не се излюпи и последното пило. Така ще създадеш нови семейства, ако успееш да ги хванеш, но основното ти семейство ще се върне в първи клас.

Понякога трябва да правим компромиси с разбиранията си.

Относно химията при пчелите, тя се отнася до третирането им против болести. Хубавото е, че си има аналог с природни средства. Има и препарати, които се водят природни, съдържащи разни масла и отвари. Съответно са и доста по-скъпи, което не ми пречи да ги ползвам. Естествено, и тези препарати могат да се имитират, като се използват техните съставки.

Ще поместя скоро всички природни рецепти и методи, които съм срещал, за основните болести и вредители на пчелите. Най-общо, те се свеждат до използване на чесън, брашно от борови иглички, пепел, етерични масла, мравчена киселина...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полезно, благодаря!
Кошера, след преместването им, ще сложим на мястото, на което са били до сега. Ще го местя съвсем по малко всеки ден. Новото място е на около 3-4 метра от сегашното.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е проблем през половин-един метър да се мести всеки ден. Най-добре, внимателно, по тъмно, когато са се прибрали пчелите. Сутрин се облитат и си се ориентират. За да ги накараш принудително да обърнат внимание на новото местоположение, пред входа навхръляш малко слама/сено. Те ще я махнат оттам, но ще ги накара да се преориентират заради нея.

На мен ми се беше наложило да ротирам кошер на 180 градуса. Въртях го през 45 градуса всеки ден. И то посред бял ден. Гледах ги като се връщат пчелите, че почват да се чудят какво се е случило, летят около кошера и в крайна сметка намират входа. Феромоните, които отделя майката, са достатъчни за намирането на вход към кошера.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаме желание за пчели, но все още е в идеен план. Ще следя с интерес темата. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом имате възможност и желание, използвайте тази година да се ограмотите. Другата година, май месец, можете да стартирате, съвсем смело!

 

Поместих наличните филми за пчеларство на български език.

 

Една от хубавите книги на пазара за пчеларство, е Календарен справочник по пчеларство, на Любен Радоев

 

Не е страшно, просто се иска четене, за да знаеш кога да се намесваш в живота им, защото по принцип, те сами се грижат за себе си.
Иска се малко работа, но навреме да се свърши.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

Искам да спомена тук, че това лято ще заселим 3 кошера на нашето място. Нямаме опит с пчелите, но също много четем и гледаме, така че вярвам, че ще се справим и ще отгледаме силни семейства, готови да посрещнат зимата. Надявам се освен от моите приятлие, които ме запалиха и ще помагат, ще мога да се обръщам и към вас за съвети.

 

Скоро взимаме кошерите и ще направя сники на целия процес. Изграждане на стойки, поставяне на самите кошери както и на тяхното заселване след това.

 

Кураж и успех на всички!

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! :)
За зимата със сигурност ще са готови, щом рояк една шепа успя да се подготви от нулата без грам изградена пита. Въпросът е, колко силен ще е на пролет.
Ще следя с интерес развитието!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега нямаме ресурс за традиционно отглеждане на пчели, но се чудех дали можем... не знам как да се изразя... да ги завъдим? Имам предвид да предоставим някакъв естествен хабитат, без кошер (поне без традиционен такъв), да не събираме мед, просто да си имаме живеещо в двора пчелно семейство. Като ползата за нас ще е опрашване на градината. Обаче четох някъде, че пчелите всъщност не се хранели в непосредствена близост до кошера. Та сега не знам - има ли смисъл в подобна идея и изпълнима ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой не е знаел какво пише. Всичко, което е извън гнездото, даже през една дъска, за тях е извън кошера. А точно там им е хранилката. За да влезнат в нея, те излизат от кошера. А по-близо от това - къде. Овошките като цъфнат, са ми пълни с пчели, а около мен в радиус от 3-4 км няма други пчелини, или поне аз не съм виждал. В поле съм.

За да ги завъдите по естествен път, трябва да им създадете добри условия и примамка. Което въобще не гарантира успех, но е добра предпоставка. Тръвните кошери, изплетени и омазани с кравешки торти и пепел, са идеално място за привличане на рояк. Продават се примамки за роеве - представляват феромони, които се пръскат или мажат някъде в тръвната/кошера.

Когато пчелите решат, че е време да се роят, те излизат от кошера с майката и се захващат за клон на близко дърво. През това време разузнавачи обикалят и търсят подходящи места, за да се подслонят и установят за постоянно. Именно тези примамки, ще насочат разузнавачите към това място. Роякът стои 1-2 часа на дървото и след това, ако са намерили подходящо място, се изнасят вкупом, като се ориентират по миризмата на майката. Където е тя, там са и останалите. Затова, ако забележите рояк на дървото и решите да го приберете - с едно стръскване на клона, пчелите падат в приготвения съд отдолу. Може да е готов кошер, кофа, обърната тръвна... Ако майката не падне в него при стръскването, падналите пчели в съда, ще излезнат. Ако падне, то всички извън него, ще влезнат. :)

Пчелите, които се роят, са натоварени с всякаква покъщина, маси, столове, храна, бижута и не могат да жилят. Т.е., ако нямате страх, може и без защитни средства. Снимките, които се правят с голи хора и накацани целите с пчели, са точно намазани с феромони и рояци на тях :)
НО! - въпреки, че не жилят, имат няколко пазачи, които са готови да дадат живота си, ако им се стори, че опасността е прекалено голяма. Веднъж са ме жилили пчели от рояк. Бяха само няколко, но все пак... Да се има предвид, че една, ако ви нажили, отровата се усеща от останалите и се втурват след нея. :д Та, ако не съм екипиран, бягам на определено разстояние. Нашите пчели гонят до около 100на метра от местонахождението на кошера, ако не са много ядосани. Африканските гонят доста по-надалече.

И така, след лирическото отклонение, веднъж да се приютят при вас пчелите, там ще си останат. Тръвната може да е закачена високо, но удобно място за сваляне, ако е необходимо. Пчелите в тръвните се гледат умишлено по две причини - 1. За генериране на нови рояци; 2. За чист восък.

 

За съжаление, ако решите да черпите ресурси от тръвна, ще е доста грубо, като изключим рояците - те просто се прибират и се създават нови семейства. Добре е, като замисъл, да си имате едно "диво" кошерче и да си жужат пчелички, но съдбата му никак не е сигурна. И все пак, това не е причина, да се откажете от идеята. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега нямаме ресурс за традиционно отглеждане на пчели, но се чудех дали можем... не знам как да се изразя... да ги завъдим? Имам предвид да предоставим някакъв естествен хабитат, без кошер (поне без традиционен такъв), да не събираме мед, просто да си имаме живеещо в двора пчелно семейство. Като ползата за нас ще е опрашване на градината. Обаче четох някъде, че пчелите всъщност не се хранели в непосредствена близост до кошера. Та сега не знам - има ли смисъл в подобна идея и изпълнима ли е?

https://www.facebook.com/MurarkaOgrodowaOsmiaRufaMasonBee?ref=hl# това са начини за отглеждане на mason bees , които не събират мед , не жилят , не са  големи семейства , живеят в тръстики и бамбукови стъбла и са полезни за опрашване на градината.

има там линкове май на езици по-четливи от полския :)

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пчелите, които се роят, са натоварени с всякаква покъщина, маси, столове, храна, бижута и не могат да жилят.

:D :D :D

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оха :) До пчелите...няма да стигнем тази година, следващата - ще е трудно. Паша има тонове, районът е чист, място за кошери в акациева горичка също, ако има някой мобилен пчелар, който си търси целогодишна паша от неинтензивни култури може да заповяда срещу няколко буркана такса.

Ако не смогнем за другата пролет поне ще трябва да сложим от тези самоотглеждащите се - не останаха никакви питомни пчели в селото и опрашването по дърветата силно се влоши.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, да не пиши кога започват да се роят, защото ще им правя капани с маточина :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пренесени най-сетне в къща! Малко пчелици, малко пило, но живи и здрави.

И клипчета:
https://www.youtube.com/watch?v=S3PnXlDkXtk
https://www.youtube.com/watch?v=mHi76RTiKls
https://www.youtube.com/watch?v=mJ78N3lPZr4
https://www.youtube.com/watch?v=83x2MNDhLfg

post-23-0-27189100-1430052837_thumb.jpg

post-23-0-63722100-1430052839_thumb.jpg

post-23-0-07606200-1430052842_thumb.jpg

post-23-0-91518700-1430052844_thumb.jpg

post-23-0-95048800-1430052847_thumb.jpg

post-23-0-73881800-1430052850_thumb.jpg

post-23-0-46292600-1430052853_thumb.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! :)
Сложихте ли празни рамки за градеж?

Аз чак вчера направих прегледа. Разширих всички семейства. А единият кошер ще се рои. Все си мислих, че каквото ще става, ще става след акацията, но уви. Дано поне другите спася от роене, че не ми се правят още 15 кошера :Д

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние заложихме примамка кошер с маточина. Сега чакаме  :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мммм, маточината служи за неутрализиране на миразмата. За примамка е нужно да си закупиш или да си направиш. Това са феромони, във вид за мазане или пръскане. Да си направите няма да можете, защото нямате мъртви майки. Иначе тях ги ползват, за да забъркат смес за примамка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ние си купихме примамката в шишенце с фитилче, дадоха ни описание на продукта и как действа.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм подготвил, макар и с неизмазани. :)

 

image.jpg

 

image.jpg

 

Отдолу чакам да никне новопосятата бяла детелина.

Това е миналогодишната:

 

image.jpg

 

Само не знам, как ще ходя до дръвчетата, като цъфне :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! :)

Сложихте ли празни рамки за градеж?

 

 

Още не, след седмица ще ги прегледаме и тогава може би. Купила съм основи, но ще ги ползвам само, за да сложа много тънка ивичка на рамките - останалото ще градят сами. Не ща оборотният "восък" в кошера.

Сложих им хранилка днес със сироп. Въпреки, че ме убеждаваха да е захарен, аз четох малко и направих меден сироп. Добавих и малко прашец.

Надявам се, че съм права.

До сега захар не съм им давала - от есента до сега да са изяли два буркана мед, макс.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и празна рамка да сложиш. Ако нямат преградна дъска, ще започнат да пускат далаци, от покривната табла надолу. Но за да градят, трябва приток на нектар/сироп. Имай предвид, че една пчеличка събира или нектар, или прашец. Летящите пчели вероятно не са много, а само те събират. Без прашец, не може да се изхранва пилото. Аз бих им сипвал постоянно храна, докато не изградят всичките си пити и не ги изпълнят с пчели. То и майката сигурно няма къде да снася сега. До края на сезона, трябва всичко да е наред и да се зазими едно хубаво кошерче, пълно с пчели и мед.

Да не забравиш да обтелиш рамката, че питите се свличат много лошо в големите жеги. Трябва да я сложиш между останалите пити, където има открито пило, за да я изградят по-бързо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имат преградна в момента.  Прашец носят. И да - казаха ми постоянно да ги храня, за сега със сироп. Проблем е, че искам да се чупя от Софето по някое време и няма кой да им готви сиропа. Дали ще мога да им оставя мед тогава?
Мммм, тел? Ще градят ли върху нея?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основите с нищо няма да им навредят. По-бързо ще градят, а сега това им е нужно. Важното е ти да не го ядеш този восък :)

Хората пластмасови основи ползват, та...

Да, ще градят през телта иначе.

По-добре мед да им оставиш, отколкото нищо.

В едното филмче за ЛР кошери, жената поставя леген в дълбокото дъно. В него сипва сиропа и покрива със слама, за да не се давят пчеличките. Това е вариант, за по-голяма доза. Друг вариант е, друга покривна табла, с два отвора и две хранилки. Има и вътрешни хранилки, които се поставят след последната пита или зад преградната дъска. Имат отделения, които се пълнат със сироп.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повече сироп, при топло време, се вкисва :(
Нека си ползват пластмасовите, аз не ща. И оборотен восък, който съдържа химията, с която са третирали всички пчелари - и него не ща. Плюс парафина и бог знае още какви неща в него.
Освен това искам да ям мед с питите :)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите идиотчета почнаха...

 

image.jpg

 

image.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уха! Успяваш ли да ги заловиш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, долу на снимката в кошера са. Трябваше просто на намеря голяма кофа, в която да ги тръсна леко от клона. :))

Миналата година 6 рояка свалих от тази кайсия. :Д

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахааа, разбрах.

 

п.п. Аз спретнах тоя навес за кошера. Ма нещо е мноо паянтов, та ще го доукрепвам.
А кошера бавно, бавно го местя, докато се кичне на таз скара.

post-23-0-98531600-1430418399_thumb.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мястото си е достатъчно сенчесто. Не знам за какво му е този навес? :)

 

п.с.: моите предатели се изнесоха от кошера, в който ги настаних. Нямам идея вече къде са. :)

Явно нещо ги дразни в този кошер. Ще го обгарям и мажа с маточина. Жалко, че роякът си беше хубав..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еееееее.Дано да са отишли към моя

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да пази от дъжд. Той е доста висок, та няма да им сенчи. Ся...понеже е доста висок, може и от дъжд да не пази...ма ще видим :lol:

 

Интересно! Аз мислех, че предложиш ли им друга къща - се пъхат вътре и толкоз. Пък те си имали изисквания.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си една книжка на английски за роенето и как се управлява то по натуралному, така да се каже. Авторът гледа пчели в лежаци, но технологията е приложима и във вертикалните кошери. Някой ако проявява интерес да си каже. PDF-че е, мога да я пращам по на хората пощите :)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз гледам пчелички. Имам 4 кошера и ги гледам без химии и лекарства само с етерични масла, билки и в краен случей със слаби органични киселини.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз гледам пчелички. Имам 4 кошера и ги гледам без химии и лекарства само с етерични масла, билки и в краен случей със слаби органични киселини.

Чудесно! Още един пчелар!

Кажи с какво третираш срещу акари и нещо друго ако им  прилагаш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Против акари ги подпушвам с пушаклата, като вътре слагам изсушена вратига. Преди да сложа магазините за стоковия мед, рано на пролет слагам захарен сироп, който правя с чай от билки - дъбова кора, мента, маточина, лайка, много мащерка (има тимол), бабини зъби, пробиотици. В  този сироп слагам и етерично масло от Лимонова трева и етерично масло от Евкалипт. Според мен сиропа също помага при карите, въпреки ,че целта му е да стимура семейството и да бори нозематозата. 3-тото нещо е поръсване със ситно смлян див пелин върху рамките. Есенно време пък третирам 3 пъти през 10 дни с 35% раствор на оксалова киселина в 900 гр. вода и 100 гр. захар. С това пръскам върху рамките с пулвелизатор.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един приятел за акарите ми каза така. Слагаш строителна рамка (магазинна рамка в плодника). Пчелите започват да градят по-широки килийки, майката снася търтеево пило, акарите нападат него. Вадим рамката, намаляваме търтеевата популация, имаме восък и намаляваме броя на акарите. Ще го питам да ми разкаже пак, че може да изпускам някой детайл.

 

Edit: Магазинната рамка е без основа и тел.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това е така.
Акарите предпочитат да снасят яйцата си в търтеевото пило. След като се запечата, рамката се вади, изрязва се питата и се връща обратно. При смачкването на питата, потича т.н. търтеево млечице, което може да се събере. Събирането на восък е важно перо в пчеларството, защото често без восък, не дават основи. Особено, като миналата година, когато восъкът в БГ беше изчезнал.
За тези, които искат да си произвеждат сами основите, но не искат да инвестират пари в скъпоструващи преси, има и валеци за целта. :) Още по-добре ще е, ако който ги прави, се съгласи да направи основи с восъка на клиента.
Относно търтеевата популация, аз не го считам, като важно, целенасочено да се премахват. Пчелите, ако нямаха нужда от тях, нямаше да ги гледат, както например, наесен ги гонят от кошера, за да запазят зимните си запаси за тях. През лятото, с пърхането си, търтеите охлаждат кошера.
Друг елемент в борбата с акара е дълбокото мрежесто дъно. Веднъж паднал, акарът не може да живее дълго без гостоприемника си и умира. Дълбокото дъно държи прохладно лятото и играе роля на въздушна възглавница зимата. Ако върху него имаме магазин, можем да сложим при нужда рутова рамка, А ако имаме рутов корпус, можем да сложим дадан блатова рамка. С две думи, дълбокото дъно е плюс. Може да се ползва и за събиране на прашец. Може да се хранят пчелите с легенче отдолу. Може да се проверява за наличие на далаци без да се отваря кошерът отгоре...

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на това видео показващо друг начин за управление на рояк. Майката се изважда от рояка посредством капан и се използва за подпомагане на вече осиротяло семейство. Роят се връща в стария кошер, за да подкрепи новата майка и останалите млади пчели.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е, че пчелите се роят, когато изпаднат в роево настроение. И се роят не веднъж, а докато не се излюпи и последното пило. При мен един кошер се е роил до 3-4 пъти един след друг. В такова настроение са старите пчели. През това време не хранят майката, тя не снася... И след приключването на роенето, кошерът се свежда на ниво отводка/рояк. 

Т.е., ако роят се върне обратно в кошера, и не е преустановено роевото настроение, пак ще излезнат след следващото излюпено пило. Но ако роякът е хубав, голям, аз бих предпочел да си направя ново семейство с него. Роят е излезнал с желание да гради нов дом и работи много бързо.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, приятели!

Събрал съм доста информация и практика за биологичното пчеларство. Започвам да публикувам рецептите, съветите и интересните статии по темата в блог - БИО ПЧЕЛАР

Ще има доста информация за приложението на етеричните масла. На тази тема е и първата статия - Рецепта с етерични масла за лечение и профилактика на нозематоза . Надявам се в бъдеще всеки да може да намери нещо интересно и полезно, което да му помогне в грижите за пчелите.

 

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

хорааа, моля за помощ. По неволя ми завещаха два кошера, а аз хал хабер си нямам от пчеларство. Сега започвам да чета, но докато го правя ме е страх да не унищожа душичките. Имам само няколко бързи въпроса докато овладея положението и като пожарен вариант за начало. Вътре има 10 пити в плодника и има много пчели, има и пило, има и мед в тях обаче хранилките са им празни. Трябва ли да слагам храна или вече сами ще се справят. Другото- трябва ли да слагам да изграждат нови пити в плодника или засега да не го правя. Магазините има по 6-7 рамки останали празни. При тях да слагам ли празни или? Може да ви е смешно колко съм тъп, но не искам пчеличките да ги уморя. Обичам животинките и всякакви душички, но от това нещо, нищо не разбирам, а докато се образовам ми се струва много сложно, а ме е страх че губя време и е опасно за тях. Благодаря предварително и се извинявам ако звуча, като невеж идиот. Но с пчелите съм си такъв :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

понеже говориш за магазини, а не за корпуси, предполагам, системата е ДаданБлат. Т.е., плодникът е с пити, два пъти по-големи от магазинните.

Колко рамкови са кошерите -8,10,12?

Щом има мед в кошера, препоръчвам ти да не ги храниш ,за да не ги засилиш прекомерно и да ги изтървеш да се изроят.

Където има празно, слагай пити да се разширят или основи да ги изграждат. Приготви си и  втори магазин, ако случайно напълнят единия, да слагаш втори под него.

Приготви си и още един празен кошер. :) 

АКо илезе рояк, да има къде да си го прибереш или ако изпазднат в роево настроение и наснасят маточници, да има къде да разцепиш семейството на две.

Добре е, че си почнал да четеш. Препоръчвам ти "Календарен справочник". Също така, във фейса има няколко групи за пчеларство, където ще можеш да чуеш повече мнения по въпросите си. Най-толератна е тази: https://www.facebook.com/groups/107285492483/

Имаш време до  цъфтенето на акацията. До тогава семействата трябва да са разширени с магазини и пълни на брой плодникови пити.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

По всяка вероятност не давам точен отговор на въпроса на темата дали има пчелари, тъй като притежанието на три кошера не ме прави автоматично пчелар. Но все пак се надявам уверено да заявявам, че съм такава.

Снощи успешно ги пренесохме до къщата (без да се разлетят из купето на колата), поставихме ги в двора, нивелирахме, изчакахме да се успокоят от 4 часовото пътуване

IMG_20181110_225230.thumb.jpg.6d98c752c96010fab73fb29224dabcdf.jpg

и им отворих прелките. Тази сутрин със свито сърце ги изчаках да се раздвижат и да започнат да разузнават. Към обяд вече бях по-спокойна, движение имаше,

VID_20181111_122203.mp4

но някак слабичко ми се струва. Ако трябва да бъда точна, нямам наблюдение как летят по това време на годината.

IMG_20181111_142432.thumb.jpg.1e1f332cccd5b3c7e9fcd070097e35e2.jpg

Ще се радвам, ако има от форума кой да ми дава съвети.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.