Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Гого

пчели_облитане.jpg

 

Днес е хубав ден за облитане. Най-накрая, малко живот, след този сняг.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Леле, човече, какво движение!
При нас всичко е все още в сняг.
Аз имам кошер - нагласен и готов да приеме момичетата - много му се постарах:

post-23-0-21420800-1426247652_thumb.jpg

 

А самите каки са все още в питите, на парчето дърво, което отрязахме, за да ги свалим от там, където се бяха заселили.
Прекараха цялата зима така, под навес, завити частично с чували.
post-23-0-95952600-1426247897_thumb.jpg

Сега чакам топло време и летеж, за да ги преместим най-сетне в къщата им.
Имам да уча безкрайно много по темата все още.
Чудесно е, че в този форум ще можем да си говорим и за това - инфото за гледане на пчели без химия е изключително малко.

Когато се появи видеото тук: https://www.facebook.com/events/1535750423363976/- ще можете да чуете разни полезни неща по темата.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Буш, с какво си третирала дървото? Прилича на обгорено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Новите кошери, които мисля вече, сам да си правя, ще ги импрегнирам точно, като теб. Перфектно е! Старинна мебел. :)

Прекрасна гледка са прибраните и съхранени пчели. Успешно преместване в новото им жилище. Интересно ми е през кой период ще го направиш и точно как ще го направиш. Те вече са тръгнали да се развиват. Майката снася, скоро ще заснася и по-усилено. Ще имат нужда от повече място. Вероятно до края на другия месец ще трябва да се изместят.

Кошерът ти не е с отделно дъно. Значи ще трябва да вкараш целия чувал в него, и над плодника да сложиш два магазина, които така и така ще ти трябват за развитието на семейството. Двамата магазина образуват сходна височина на плодникова рамка. Добре е да намериш отнякъде поне една изградена с килийки. Поставяш 2-3 рамки, като поне едната да е изградена, а другите с основи. Щом има изградени основи, майката рано или късно ще се качи да снася там. Добавяш нови рамки за градеж, след като са изградили останалите. Чувала с питите трябва да махнеш, когато се излюпи и последното пило от тях, а това ще стане до 20 дни след качването на майката горе. След като се изчистят тези пити от пило, ги вадиш. Смъкваш горните пити долу, слагаш преградна дъска след последната изградена пита и слагаш зад нея питите от чувала. Важното е майката да е в частта с рамките. Всичко, което е зад преградната дъска, пчелите го приемат, като вън от кошера. Ако има мед, прашец и някаква друга забравана посуда и обзавеждане, ще си го приберат в новия дом.

 

Магазините отгоре ги смъкваш и покриваш с табла. Трябва да си се снабдила с хранилка, защото ще имат нужда от подхранване със захарен сироп. Ако ти се вижда неправилно, може да си приготвиш инвертиран сироп. С него пчелите не се износват за преработка в мед, а направо го пренасят. Ти от него няма да ядеш, защото всичко ще отиде за изхранване на челядта и бъдещата армия.

Ако познаваш по-опитен пчелар, питай него как да процедираш с местенето. Аз съм трета година пчелар и не съм го правил, но от всички книги, които съм прочел, т.е. всички на БГ език, които се предлагат в момента на пазара, базирайки се на логиката, така бих постъпил аз.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Кошера обгорих с горелка. После импрегнирах с ленено олио, восък и борова смола. Ще видим колко време ще изкара тази импрегнация.
Гого, питите са закрепени на ствола, а той е висок над метър - в кошера няма да влезе, макар да ми се иска, защото ще е по-лесно.
Ще го правим по този начин:


Имам човек, който разбира и ми помага. Аз сама не бих се справила в никой случай.
И да, ще е съвсем скоро, веднага, щом се появят 2-3 по-топли дни и започнат да се облитат.
А подхранването - до сега съм им слагала само мед. Не мога да кажа категорично все още, защотоне съм толкова наясно, но всякакви захарни неща ще ги избягвам при пчелите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Голяма играчка ще падне... :)

А на едно място ли се намират те и новия им дом? Те се облитат при температура над 10 градуса. Много добре знаят вече, къде се намират. След преместването, старите пчели(летящите), ще ходят на старото си място. Затова е добре кошерът да се постави на мястото, където са били. Ако разстоянието е над 5 км, тогава няма проблем. При новото им облитане, няма да видят нищо познато и няма да си търсят старото местообитание.

Подхранването, не се прави само с идеята да им набавиш храна, ако нямат. Подхранването в повечето случаи е подбудително и ангажиращо, така да се каже.. С подбудителното, имитираш паша, приток на нектар. Когато има приток на нектар, пчелите хранят майката. Когато я хранят, тя снася. Ако има мед, те го пренасят от едно място на друго. Ако тази година е дъждовна, като миналата, пчелите да не могат да излезнат от кошера дълго време, започват да бездействат и да мислят за роене. Ако им сипваш сироп, ще им намираш работа, да го преработват. В противен случай, след приключването на дъждовете, ще гониш рояци по дърветата, до момента, в който, в кошера не се излюпи и последното пило. Така ще създадеш нови семейства, ако успееш да ги хванеш, но основното ти семейство ще се върне в първи клас.

Понякога трябва да правим компромиси с разбиранията си.

Относно химията при пчелите, тя се отнася до третирането им против болести. Хубавото е, че си има аналог с природни средства. Има и препарати, които се водят природни, съдържащи разни масла и отвари. Съответно са и доста по-скъпи, което не ми пречи да ги ползвам. Естествено, и тези препарати могат да се имитират, като се използват техните съставки.

Ще поместя скоро всички природни рецепти и методи, които съм срещал, за основните болести и вредители на пчелите. Най-общо, те се свеждат до използване на чесън, брашно от борови иглички, пепел, етерични масла, мравчена киселина...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Полезно, благодаря!
Кошера, след преместването им, ще сложим на мястото, на което са били до сега. Ще го местя съвсем по малко всеки ден. Новото място е на около 3-4 метра от сегашното.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Не е проблем през половин-един метър да се мести всеки ден. Най-добре, внимателно, по тъмно, когато са се прибрали пчелите. Сутрин се облитат и си се ориентират. За да ги накараш принудително да обърнат внимание на новото местоположение, пред входа навхръляш малко слама/сено. Те ще я махнат оттам, но ще ги накара да се преориентират заради нея.

На мен ми се беше наложило да ротирам кошер на 180 градуса. Въртях го през 45 градуса всеки ден. И то посред бял ден. Гледах ги като се връщат пчелите, че почват да се чудят какво се е случило, летят около кошера и в крайна сметка намират входа. Феромоните, които отделя майката, са достатъчни за намирането на вход към кошера.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Имаме желание за пчели, но все още е в идеен план. Ще следя с интерес темата. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Щом имате възможност и желание, използвайте тази година да се ограмотите. Другата година, май месец, можете да стартирате, съвсем смело!

 

Поместих наличните филми за пчеларство на български език.

 

Една от хубавите книги на пазара за пчеларство, е Календарен справочник по пчеларство, на Любен Радоев

 

Не е страшно, просто се иска четене, за да знаеш кога да се намесваш в живота им, защото по принцип, те сами се грижат за себе си.
Иска се малко работа, но навреме да се свърши.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Здравейте,

 

Искам да спомена тук, че това лято ще заселим 3 кошера на нашето място. Нямаме опит с пчелите, но също много четем и гледаме, така че вярвам, че ще се справим и ще отгледаме силни семейства, готови да посрещнат зимата. Надявам се освен от моите приятлие, които ме запалиха и ще помагат, ще мога да се обръщам и към вас за съвети.

 

Скоро взимаме кошерите и ще направя сники на целия процес. Изграждане на стойки, поставяне на самите кошери както и на тяхното заселване след това.

 

Кураж и успех на всички!

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Браво! :)
За зимата със сигурност ще са готови, щом рояк една шепа успя да се подготви от нулата без грам изградена пита. Въпросът е, колко силен ще е на пролет.
Ще следя с интерес развитието!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Засега нямаме ресурс за традиционно отглеждане на пчели, но се чудех дали можем... не знам как да се изразя... да ги завъдим? Имам предвид да предоставим някакъв естествен хабитат, без кошер (поне без традиционен такъв), да не събираме мед, просто да си имаме живеещо в двора пчелно семейство. Като ползата за нас ще е опрашване на градината. Обаче четох някъде, че пчелите всъщност не се хранели в непосредствена близост до кошера. Та сега не знам - има ли смисъл в подобна идея и изпълнима ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Някой не е знаел какво пише. Всичко, което е извън гнездото, даже през една дъска, за тях е извън кошера. А точно там им е хранилката. За да влезнат в нея, те излизат от кошера. А по-близо от това - къде. Овошките като цъфнат, са ми пълни с пчели, а около мен в радиус от 3-4 км няма други пчелини, или поне аз не съм виждал. В поле съм.

За да ги завъдите по естествен път, трябва да им създадете добри условия и примамка. Което въобще не гарантира успех, но е добра предпоставка. Тръвните кошери, изплетени и омазани с кравешки торти и пепел, са идеално място за привличане на рояк. Продават се примамки за роеве - представляват феромони, които се пръскат или мажат някъде в тръвната/кошера.

Когато пчелите решат, че е време да се роят, те излизат от кошера с майката и се захващат за клон на близко дърво. През това време разузнавачи обикалят и търсят подходящи места, за да се подслонят и установят за постоянно. Именно тези примамки, ще насочат разузнавачите към това място. Роякът стои 1-2 часа на дървото и след това, ако са намерили подходящо място, се изнасят вкупом, като се ориентират по миризмата на майката. Където е тя, там са и останалите. Затова, ако забележите рояк на дървото и решите да го приберете - с едно стръскване на клона, пчелите падат в приготвения съд отдолу. Може да е готов кошер, кофа, обърната тръвна... Ако майката не падне в него при стръскването, падналите пчели в съда, ще излезнат. Ако падне, то всички извън него, ще влезнат. :)

Пчелите, които се роят, са натоварени с всякаква покъщина, маси, столове, храна, бижута и не могат да жилят. Т.е., ако нямате страх, може и без защитни средства. Снимките, които се правят с голи хора и накацани целите с пчели, са точно намазани с феромони и рояци на тях :)
НО! - въпреки, че не жилят, имат няколко пазачи, които са готови да дадат живота си, ако им се стори, че опасността е прекалено голяма. Веднъж са ме жилили пчели от рояк. Бяха само няколко, но все пак... Да се има предвид, че една, ако ви нажили, отровата се усеща от останалите и се втурват след нея. :д Та, ако не съм екипиран, бягам на определено разстояние. Нашите пчели гонят до около 100на метра от местонахождението на кошера, ако не са много ядосани. Африканските гонят доста по-надалече.

И така, след лирическото отклонение, веднъж да се приютят при вас пчелите, там ще си останат. Тръвната може да е закачена високо, но удобно място за сваляне, ако е необходимо. Пчелите в тръвните се гледат умишлено по две причини - 1. За генериране на нови рояци; 2. За чист восък.

 

За съжаление, ако решите да черпите ресурси от тръвна, ще е доста грубо, като изключим рояците - те просто се прибират и се създават нови семейства. Добре е, като замисъл, да си имате едно "диво" кошерче и да си жужат пчелички, но съдбата му никак не е сигурна. И все пак, това не е причина, да се откажете от идеята. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Засега нямаме ресурс за традиционно отглеждане на пчели, но се чудех дали можем... не знам как да се изразя... да ги завъдим? Имам предвид да предоставим някакъв естествен хабитат, без кошер (поне без традиционен такъв), да не събираме мед, просто да си имаме живеещо в двора пчелно семейство. Като ползата за нас ще е опрашване на градината. Обаче четох някъде, че пчелите всъщност не се хранели в непосредствена близост до кошера. Та сега не знам - има ли смисъл в подобна идея и изпълнима ли е?

https://www.facebook.com/MurarkaOgrodowaOsmiaRufaMasonBee?ref=hl# това са начини за отглеждане на mason bees , които не събират мед , не жилят , не са  големи семейства , живеят в тръстики и бамбукови стъбла и са полезни за опрашване на градината.

има там линкове май на езици по-четливи от полския :)

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Пчелите, които се роят, са натоварени с всякаква покъщина, маси, столове, храна, бижута и не могат да жилят.

:D :D :D

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Оха :) До пчелите...няма да стигнем тази година, следващата - ще е трудно. Паша има тонове, районът е чист, място за кошери в акациева горичка също, ако има някой мобилен пчелар, който си търси целогодишна паша от неинтензивни култури може да заповяда срещу няколко буркана такса.

Ако не смогнем за другата пролет поне ще трябва да сложим от тези самоотглеждащите се - не останаха никакви питомни пчели в селото и опрашването по дърветата силно се влоши.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Гого, да не пиши кога започват да се роят, защото ще им правя капани с маточина :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Пренесени най-сетне в къща! Малко пчелици, малко пило, но живи и здрави.

И клипчета:
https://www.youtube.com/watch?v=S3PnXlDkXtk
https://www.youtube.com/watch?v=mHi76RTiKls
https://www.youtube.com/watch?v=mJ78N3lPZr4
https://www.youtube.com/watch?v=83x2MNDhLfg

post-23-0-27189100-1430052837_thumb.jpg

post-23-0-63722100-1430052839_thumb.jpg

post-23-0-07606200-1430052842_thumb.jpg

post-23-0-91518700-1430052844_thumb.jpg

post-23-0-95048800-1430052847_thumb.jpg

post-23-0-73881800-1430052850_thumb.jpg

post-23-0-46292600-1430052853_thumb.jpg

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Браво! :)
Сложихте ли празни рамки за градеж?

Аз чак вчера направих прегледа. Разширих всички семейства. А единият кошер ще се рои. Все си мислих, че каквото ще става, ще става след акацията, но уви. Дано поне другите спася от роене, че не ми се правят още 15 кошера :Д

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване