Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Днес научих (TIL)

Recommended Posts

Боби Димитров

TIL е съкращение, което значи "днес научих" (today I learned). Всеки ден обичам да научавам по нещо ново - надявам се и вие! Не го диря нарочно, най-често се хващам да проверя детайли за нещо, което съм мернал по моите инфо канали и така стигам до непознати за мен неща. Ако и вие намерите нещо интересно, което сте научили днес, пуснете го в тази тема. Или пък си направете своя, а може и цял дневник :)

Аз ще пускам моите на личния си блог.

  • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Четох малко за калинките. От този бръмбар имало над 5000 вида. Тази, с която сме свикнали (червената със седем черни точки) се казва Coccinella Magnifica или Coccinella 7-punctata (на първата картинка в средата). 

large.52504092_10214470582734739_1946222

large.9781472935687_ladybird_image_2.jpg

Стадии на развитие: 

large.metamorfoza-incompleta.png.94a4aa5

 

От Азия била привнесена преди 15 години в Европа калинка с изписана буква М или W върху главата (според гледната точка). Подвидът е Harlequin, а научното име го водят Harmonia axyridis. Целта била да подпомогне по естествен начин борбата с листните въшки, обаче тази калинка се оказва инвазивен вид, която канибализира местните калинки, a и ги заразява (по полов път) с гъбична инфекция с фатални последствия. Преди 30 години била внесена в САЩ и там става доминиращ вид, чудя се защо са го направили и в Европа. Освен листни въшки, апетитът на тази калинка е голям и към други безгръбначни местни видове, но най-притеснителното е, канибализма, което вече споменах по-горе.  Друга особеност - хапе! 

harlequin01.jpg 

https://www.independent.co.uk/environment/cannibal-harlequin-ladybirds-now-threaten-native-species-with-stds-9803699.html?amp 

Така изглеждат ларвите на познатата добра калинка (горе в ляво) и лошата (в средата).

large.ladybird-larvae.jpg.f6b67f90bf5fbb

 

Калинката с две точки я водят досадна, защото зимува по домовете на хората. Има доста реклами на американски фирми, които може да си поръчате да дойдат да ги зачистят с химически средства, подобно на хлебарките. Инвазивната  азиатска калинка (Harlequin) също търси да зимува в сгради. 

Друго интересно, което намерих е, че един вид оса може да паразитира и да направи от калинката зомби. Не е много ясно как осата го постига. Едната версия е, че е посредством биологично оръжие (вирус): 

 https://www.sciencemag.org/news/2015/02/wasp-virus-turns-ladybugs-zombie-babysitters

Другата версия е посредством токсини, инжектирани в тялото на калинката, заедно с яйцето:

https://www.bbc.com/news/science-environment-13860891

Само около 25% от зомбираните калинки се възстановяват. 

Като оставим канибализма на калинките настрана и това с осата, нямат голям брой  други естествени неприятели. Малък брой птици ги хапват, също, дървесната жаба и в някои случаи мравките, но като цяло калинките не са предпочитана храна заради отделяните от тях токсини, които им придават лош мирис и вкус.

https://ladybugplanet.com/what-eats-ladybugs-list-of-ladybug-natural-predators/ 

  • Харесвам 6
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Днес се мотая малко на Digitalk и на откриването jeff Hoffman препоръчва всеки ден да отделяме по 10 минути за да прочетем/научим нещо, което не е свързано с работата ни. Наричало се info-sponging. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

аз заседнах днес на Себастиао Салгадо /Боби благодаря/ .... и двата филма съм ги гледала преди години ... но се замислих за самия фотограф - как е успял емоционално да мине през всичко .... почетох си днес за него и понеже ми хареса едно клипче с негово представяне на ТЕД, ще го пусна като допълнение към поста на Боби ... защото в него е душата на човека, който е направил това съживяване на природата - много земно, човешко и мотивиращо видео ...

/хех на мен не ми прилича много на Ру, но определено има неговото излъчване :) /

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...че по времето на Холоцена (12-2000г. пр. Хр.) средната температура на Земята е била с около градус по-висока. Учените наричат този период "климатичен оптимум", защото по негово време животът на Земята е процъфтявал (за разлика от днес)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum?fbclid=IwAR1b1zlEBsjviR4eWJb3HZ6y9WWW0w-re2TE-CM87FRpn3Dfr7V9ki6GIR8

seas_of_the_sahara_by_ynot1989-da0k399.p

 

...също така научих , че учените са изчислили колко "вредни" за климата са някои домашни животни. Ако имате котка, то нейният годишен въглероден отпечатък се равнява на около 1400 км пробег с автомобил. Куче - 3700 км. Кон - 21,500 км. За кравичките не ми се мисли...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Зачетох се и реших да извадя накратко от къде идват храните, които често са ни на трапезата или отглеждаме в градините:

Америките (първи обмен на стоки с европейци след 1492 когато до Северна Америка достига Колумб):

домат
чушки (сладки и люти)
боб
царевица
тиква
картофи
слънчоглед
какао
фъстъци
кашу
ягода
боровинка
малина
къпина
череша
кестен
памук
тютюн
ванилия


Привнесени по-отдавна:
ябълка (Западна Азия)
патладжан (Индия)
орех (Иран) 
лешник (Мала Азия, днешна Турция)
пъпеш (Близкия Изток)
диня (Южна Африка)
леща (Югозападна Азия) 
чесън (Югоизточно Азия)

Постен ми е списъка, който иска да допълва.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...че символите от началния екран на филма "матрицата" са от готварската книга на жената на един от режисьорите...човекът се чудил, чудил, па хванал най-близкото :-D

MatrixCode.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Статия за влиянието на различни широколистни и иглолистни дървета върху киселинността на почвата:
https://www.telegraph.co.uk/gardening/plants/trees/10633984/Do-conifers-make-soil-more-acid.html

Не е най-подробен научен труд, но има важни моменти. Аз обмислям да посея боровинки покрай едни борове и се чудя как да определя най-подходящото място. Очевидно по-стари дървета биха имали по-силен киселинен ефект върху почвата.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Научих за т.нар. "прерийни череши". Може ли да вземем пример как се постига селекция с желаните характеристики от плодове, които традиционно не виреят в конкретния климат? Череши издържащи до -40?!

http://www.bbc.com/travel/story/20180321-the-secret-cherry-taking-over-canada

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...латинското име на китайското императорско дърво ( 毛泡桐 (原变种) mao pao tong (yuan bian zhong) му е дадено в чест на   Анна Павловна

(путин, пол от шипка, 666 масонски ложи и агентите на дс мразят това)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...оригиналната римска "седмица" е имала...8 дни, а по-ранната форма на календара е била съставена от...10 месеца, като дните от края на декември до началото на март (днешните януари и февруари) са били дни извън времето.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_calendar

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...а това ще го оставя без коментар, за да не влизаме в излишни кое как и защо.

 

BTsJ-xWAU1rnqoKZvsMVhABS78eobNnpqlTSNxti

https://5amily.com/astronomy/blog/the-big-dipper-astronomy-and-mythology

 

п.с. мястото на мечките е в гората

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Днес научих, че има вино от камчатски боровинки.И ми се допи от сутринта..

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз пък научих, че с виното трябва да се внимава, особено домашното:

Цитат

Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да отваряме колетите, за да проверят дали в тях има домашно вино или пък ракия без акциз. Това е факт след като от 1 януари са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен.

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози, пише "Труд".

...

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

Ха, честито на печелившите :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...че някои културни антрополози можели да мислят!

Eight Thousand Years Ago Proto-Thracians Depicted the Evolution of the Divine

извинявам, се има го разбира се и на такова език - Преди 8000 години прототраките са изобразявали еволюцията на божественото

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
беля

...че в Съветския съюз в някакъв момент са отглеждали 30 000 ha цитрусови (мандарини, лимони, портокали). В тази статия има описан подхода, както и няколко графики за парникоподобни изкопи. 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес научих, че Пол Гаучи (градинарят от филма Back to Eden) е всъщност увреден от Agent Orange, докато е служил във Виетнам. Той е като частично парализиран и си влачи краката:

А ето един материал за въпросния дефолиант и за глифозата/Раундъп:

https://www.hillandponton.com/weeds-not-worth-killing-with-roundup/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване