Славянски

Славянски

10 мнения в тази тема

Здравейте на всички! Казвам се Славян и съм на 36 години. Живял съм къде ли не, но може би най-дълго в София. От няколко години (вече около 10) обаче съм напуснал големия град, а от 2011-та съм в едно старопланинско село в Габровска област. Не мога да се определя още като селянин и земеделец или градинар, основно съм дърводелец, но и много други работи.

Иначе съм градско чадо, макар и да съм имал село (всъщност и майка ми, и баща ми са от град, но град в който хората имат дворове и градини). Но като дете не съм имал някакво отношение към земята и храната, най-вече защото съм я приемал за даденост. Помагал съм на бабите и дядовците, които гледаха градини, бостани, царевица, овошки. Но помагането се състоеше най-вече в игра наоколо, бране и консумиране на готовата продукция! По-сериозният ми интерес към земята и земеделието дойде по-късно, може би към 23 или 24-годишна възраст, когато оцених свободата, която дава земята като перспектива сравнена с корпоративните възможности, които виждах пред себе си. И макар и оттогава в няколко периода да съм се занимавал по-интензивно с отглеждане на зеленчуци, все още не съм се установил или изградил стопанство. Въпреки всичко в последните години се фокусирах повече на плодни дървета и храсти, които отнемат по-малко време за поддържане. Също и някакви птици за яйца, месо и затваряне на цикъла.

Относно пермакултурните практики - запознат съм с работата на Холцер и други още от 2006-2007 г., но не съм успял да приложа кой-знае какво за толкова време. Неговите мащаби са други - багери и прочие. Но тази година с един колега направихме (пореден) опит за високи лехи и хугелкултура. Като цяло имаме толкова много друга инфраструктурна работа (покрай разрушените и полуразрушените къщи, дувари и стопански постройки), че все още не му се вижда краят.

Форума съм чел много пъти по различни поводи, но съм бил доста встрани от дискутираните неща и съм си останал читател. Накрая реших и да се регистрирам и да дам някакъв скромен принос. Дано имат полза и другите участници, а и аз самият.

6 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А добре дошъл, а с тази квалификация като дърводелец, моментално ти ставам фен :) Един ден, като порасна, искам и аз да мога да работя с дърво - поне колкото @Лозан, а защо не и като истински дърводелец :D За момента опитът ми се изчерпва в сглабяне на отпадни дъски с винтове във вид на селска маса :) Нямам много ясна идея какво правя, но имам мерак!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз съм не толкова напреднал дърводелец, но се уча. Въпреки че и дърводелството има различни клонове и развитие в днешно време. Само да добавя, че съм и писал и във форума на palmi.bg. Ето тук има още малко информация за мене, ако ви е интересно. От малко по-друг ъгъл: http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=57&t=1773

Та добре заварил, г-н Димитров! Стига да имате мерак, да внимавате на това, което правите, и да се учите - и да успеете да отделяте необходимото време и да направите необходимите жертви - може да напреднете във всяко начинание. Аз не знам дали бях завивал и един винт преди 25-тата си година.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре дошъл и от казанлъшко ;) ... показвай снимки какво твориш :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл и от мен (пишман дърводелеца - бат Лозо). Г-н Димитров е скромен в самооценката си, но не пести похвали :) Според мен няма да може да се впише във всички критерии, които си задал, особено в червено маркираното, но все пак няма да става майстор Джепето ;)

преди 29 минути, Славянски написа:

Стига да имате мерак, да внимавате на това, което правите, и да се учите - и да успеете да отделяте необходимото време и да направите необходимите жертви - може да напреднете във всяко начинание.

Радвам се, че към кюпа се присъедини истински дърводелец, с когото да обсъждаме идеи и да дава акъл. Когато имаш време и желание ще се радвам да покажеш някоя и друга снимка.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Isa Bel написа:

добре дошъл и от казанлъшко ;) ... показвай снимки какво твориш :)

Добре заварила. Със снимките може би ще е най-трудно и мъчна част, защото трябва да докарам нещата като за снимане. В момента битката с големите треви още не е спечелена. А и не разчитайте на кой-знае какво качество с телефона

преди 30 минути, Лозан написа:

Радвам се, че към кюпа се присъедини истински дърводелец, с когото да обсъждаме идеи и да дава акъл. Когато имаш време и желание ще се радвам да покажеш някоя и друга снимка.

Ще карам по-полека с даването на акъл. А за снимки - ще видя какво мога да покажа, защото повечето проекти не са лични. Аз съм по-скоро чирак на този етап, и не съм дорасъл да си слагам името на кой-знае какви проекти... макар и много неща да съм ги правил сам от-до.

А и хората са вдигнали летвата с хубави и подредени градинки. Ако трябва да дам общ план, ще видите ливади и тук-там някакви насаждения.

Тая година ще бъде очевидно годината на ябълките:Photo1415.thumb.jpg.c17ae327e461f734311bbd0ab5b02ae7.jpg

Но пък за сметка на това няма да имаме никакви сливи, а крушите са малко.

Тези дни узряха първите тиквички:
Photo1411.thumb.jpg.cdcd2a39eeed88e87162cb54b11e3208.jpg

А това е поглед към една от хугел-лехите:
Photo1417.thumb.jpg.d730400e83782efb39f2be05a8e9420f.jpg

Има да плевим за пилетата. Иначе напълнихме бая клонаци в трийсет-сантиметров изкоп. Периметърът е със салкъмови колчета 2 х 2,5 см и огънати по-тънки клонки от леска, габър и орех. Ще видим колко ще изтрае тая конфигурация. Но поне държи почвата да не се срива. На преден план се вижда праз, вляво тиквички, а вдясно на високото - домати.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обожавам плетове :) Добивът на матрял за тях обаче си е сериозно начинание :) Имаме си тема за плетовете, ако направиш повече снимки или дадеш инфо за твоя процес на събиране на материал, начин на работа и тн, ще е полезно и интересно :)https://bezmotika.com/topic/211-плетене-на-плет/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре си дошъл и от мен! 

Феновете на дърводелските ти умения се увеличават. 

"...А и хората са вдигнали летвата с хубави и подредени градинки. Ако трябва да дам общ план, ще видите ливади и тук-там някакви насаждения..."

И аз се въздържам от общ план, защото тревата е повече от зеленчуковите насаждения :D Но пък от сундурмата се наслаждавам на джунглата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и от мен. Аз съм сравнително наблизо. Срещу Килифаревския манастир на около 12 км навътре, посока Трявна. Не се притеснявай . И при мен тревата е висока колкото човешки бой. Борим се с нея. Вече 20 години с променлив успех. Аз съм повече цветарка, но най-вече човек, който обича природата. И съм обратно на твоите години /63/, ама това е тайна, щото иначе съм си все същата като на 36. Не външно, де.

Много харесвам хора с умения. Дървото ми е слабост. ММ любителски правеше дърворезба, но сега не ще. Имаме много красиви неща, изработени от него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре заварили.

По принцип има хора, които не живеят в селото постоянно, и тревата им е все окосена, но си мисля, че това е основното, с което се занимават. А и градските хора не търпят тия треви. Майка ми все се притеснява за кърлежи. А аз в какви треви обикалям по къси гащи и точно тая година с тия новини за кърлежи са много по-малко от предни години. За разлика от комарите.

Аз съм сравнително далеч от Трявна, по-близо до Априлци. Районът е много хубав. Тъжното е, че има основно възрастни хора вече, а и те лека-полека и неотклонно се привършват. А някои хич не бяха и толкова възрастни, на годините на родителите ми... Но това е повсеместно с тия храни и други работи. Някои млади хори имат имоти, но идват много рядко. Двама-трима стоят по-често или постоянно.

Тревата тая година си е за две-три коситби, ако човек може да ѝ насмогне и да я събира. Но при тия дъждове как да косиш?

Иначе вчера един приятел в една по-горна махала засякъл мечка на 10 м от него, на 100 м от къщата му до пътя. Брулела джанки горката. Добре, че не го е подгонила. Изненадал я е. Но джанките очевидно са ѝ били по-ценни от човешко месо. А аз как обикалям там най-спокойно.
 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.