Димо 33

Ябълки петровки

8 мнения в тази тема

Имам две дървета, които раждат добре, добре изглеждат(снимката), но са тричави. Не знам какъв сорт са. Мисля, да потърся някой по- сочен сорт. И да не се развалят за дни плодовете. Някой знае ли нещо по въпроса? 

20190705_152212.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петровките не са ли едни жълтички такива?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тези са снимани миналата седмица.  

Мисля е нарицателно за ранните ябълки. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 5.07.2019 г. at 15:32, Боби Димитров написа:

Петровките не са ли едни жълтички такива?

Здравейте, и аз мисля, че "петровка" е нарицателно за ранен сорт ябълка. Моят дядо имаше петровка в двора си, и комшията му и той имаше оттатък оградата. Само че техните петровки в Плевенско бяха по-различни от тези, които съм виждал на Балкана. На дядо ми петровката беше сплесната бяла или бледожълта с малко розово от огряната от слънцето страна. Подобни на тези на снимката, само че не толкова виолетови. Докато при мен има поне два вида петровки, които съм опитвал. Едната е дребна, сферична жълта петровка, много са сладки (на дядо ми петровките бяха поне два пъти по-едри, но той май правеше и резитби). Тези още не са почнали да зреят, обикновено е втората половина на месец и през август. Та май не е баш петровка. А един комшия има червена, пак такава дребна (като по-едра джанка), с малко бяло от неогряваната от слънцето страна. Днес ги опитах тези червеничките понеже бяха нападали в тревата на пътя и бяха много сладки. Значи са узрели на 6 юли и то в година, когато всичко е назад с развитието си. Черешите се забавиха с 10 дена, черниците/белиците с две-три седмици. Дървото на човека е старо, келяво, и е съвсем на слънце, докато нашата жълтата е позасенчена от един орех и една друга ябълка, тъй че може и да зрее по-рано на по-слънчево място. Ще видя да направя снимки на плодовете на двата сорта.

Иначе са ми интересни петровките. Според мен те са неприсадни. Моят дядо си отсече дървото, понеже беше застаряло, и си остави издънка (това беше сигурно преди 20 години). Дръвчето стана същия сорт петровка. Значи го е сял или от издънка, или от семка. Тоя комшия с червената петровка, също казва, че можели да се размножават с издънки, и понеже дървото му е старо и едно такова обрасло с малки клонки, и мисли да го подменя. На жълтата петровка също не виждал разлика в кората и въобще следа от присаждането (което е видимо при повечето други ябълки). Тъй че според мен и тя е от семка или издънка. Досега имам само един успешен опит с присаждането на въпросния сорт върху семенак (преди три години и тази година сефте цъфтя). С другите сортове по-лесно ми се получава.

Вие какво знаете за размножаването на петровките и има ли разлика от петровка до петровка?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 5.07.2019 г. at 15:24, Димо 33 написа:

Имам две дървета, които раждат добре, добре изглеждат(снимката), но са тричави. Не знам какъв сорт са. Мисля, да потърся някой по- сочен сорт. И да не се развалят за дни плодовете. Някой знае ли нещо по въпроса? 

"Тричави" от трици ли идва? Сухи?

Аз лично не съм виждал трайна петровка. Трайна е като я консервираш или я изсушиш. Трайни са зимните ябълки. Между другото, имаме един сорт ябълка на много стари и дебели дървета, който като неузрял изглежда досущ като тези на снимката, само че е възкисел. Като узреят стават едни жълто-червено-виолетови, с полеп подобен на сините сливи, който като го изтриеш стават по-червени, а инак са основно виолетови на цвят. Изключително са ароматни и са супер за ябълков сок, много са и сочни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Димо, прилича ми на това (откраднах от цветарския :mrgreen:)

Цитат


Да са похваля-ябълка Виста Бела,готова за ядене.За втора година ражда.Избрах я за засаждане най-вече, защото е много добър опрашител.А то се оказа се ,че е добре да имаш за ядене ябълка по-рано.Нещо като петровката е,но с нормални размери за ябълка и много красива.Препоръчвам я,на  който тепърва ще засажда ябълки.
bfi1561908214q.jpg
bwy1561908268p.jpg
 :nazdrave:


 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Славянски, благодаря за информацията. Явно има доста сортове и ще се търси. 

Да, тричави ще рече сухи и хлебни.

Алис, точно такива са. Но щом са добър опрашител, може да ги оставя. Май трябва да се ядат по- рано и да не се чакат да презреят. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички

Тема за ябълката.... включвам се.17 ноември е,паметна дата, пак сме по къс ръкав.....и гледам и не вярвам нито на ушите си, нито на очите си:20191116_154511.thumb.jpg.ea7c3b016342a68c6d7d2785acd57235.jpg

Някой има ли обяснение защо, листата на тази чудна червена късна ябълка, са в  такова "цветущо" здраве? Тя да си не мисли че е 17ти април? В тва и разположение на духа, тя просто не ми дава, да и дам нищо! Нито карбамид, нито бордолезов........или думи на един дядо от преди доста години..."По 6/7 ноември, има ли зелена шума по овошката......на чакай зима! Аз лично, не знам.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.