Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Димо 33

Ябълки петровки

Recommended Posts

Димо 33

Имам две дървета, които раждат добре, добре изглеждат(снимката), но са тричави. Не знам какъв сорт са. Мисля, да потърся някой по- сочен сорт. И да не се развалят за дни плодовете. Някой знае ли нещо по въпроса? 

20190705_152212.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Петровките не са ли едни жълтички такива?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Ами тези са снимани миналата седмица.  

Мисля е нарицателно за ранните ябълки. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 5.07.2019 г. at 15:32, Боби Димитров написа:

Петровките не са ли едни жълтички такива?

Здравейте, и аз мисля, че "петровка" е нарицателно за ранен сорт ябълка. Моят дядо имаше петровка в двора си, и комшията му и той имаше оттатък оградата. Само че техните петровки в Плевенско бяха по-различни от тези, които съм виждал на Балкана. На дядо ми петровката беше сплесната бяла или бледожълта с малко розово от огряната от слънцето страна. Подобни на тези на снимката, само че не толкова виолетови. Докато при мен има поне два вида петровки, които съм опитвал. Едната е дребна, сферична жълта петровка, много са сладки (на дядо ми петровките бяха поне два пъти по-едри, но той май правеше и резитби). Тези още не са почнали да зреят, обикновено е втората половина на месец и през август. Та май не е баш петровка. А един комшия има червена, пак такава дребна (като по-едра джанка), с малко бяло от неогряваната от слънцето страна. Днес ги опитах тези червеничките понеже бяха нападали в тревата на пътя и бяха много сладки. Значи са узрели на 6 юли и то в година, когато всичко е назад с развитието си. Черешите се забавиха с 10 дена, черниците/белиците с две-три седмици. Дървото на човека е старо, келяво, и е съвсем на слънце, докато нашата жълтата е позасенчена от един орех и една друга ябълка, тъй че може и да зрее по-рано на по-слънчево място. Ще видя да направя снимки на плодовете на двата сорта.

Иначе са ми интересни петровките. Според мен те са неприсадни. Моят дядо си отсече дървото, понеже беше застаряло, и си остави издънка (това беше сигурно преди 20 години). Дръвчето стана същия сорт петровка. Значи го е сял или от издънка, или от семка. Тоя комшия с червената петровка, също казва, че можели да се размножават с издънки, и понеже дървото му е старо и едно такова обрасло с малки клонки, и мисли да го подменя. На жълтата петровка също не виждал разлика в кората и въобще следа от присаждането (което е видимо при повечето други ябълки). Тъй че според мен и тя е от семка или издънка. Досега имам само един успешен опит с присаждането на въпросния сорт върху семенак (преди три години и тази година сефте цъфтя). С другите сортове по-лесно ми се получава.

Вие какво знаете за размножаването на петровките и има ли разлика от петровка до петровка?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 5.07.2019 г. at 15:24, Димо 33 написа:

Имам две дървета, които раждат добре, добре изглеждат(снимката), но са тричави. Не знам какъв сорт са. Мисля, да потърся някой по- сочен сорт. И да не се развалят за дни плодовете. Някой знае ли нещо по въпроса? 

"Тричави" от трици ли идва? Сухи?

Аз лично не съм виждал трайна петровка. Трайна е като я консервираш или я изсушиш. Трайни са зимните ябълки. Между другото, имаме един сорт ябълка на много стари и дебели дървета, който като неузрял изглежда досущ като тези на снимката, само че е възкисел. Като узреят стават едни жълто-червено-виолетови, с полеп подобен на сините сливи, който като го изтриеш стават по-червени, а инак са основно виолетови на цвят. Изключително са ароматни и са супер за ябълков сок, много са и сочни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Димо, прилича ми на това (откраднах от цветарския :mrgreen:)

Цитат


Да са похваля-ябълка Виста Бела,готова за ядене.За втора година ражда.Избрах я за засаждане най-вече, защото е много добър опрашител.А то се оказа се ,че е добре да имаш за ядене ябълка по-рано.Нещо като петровката е,но с нормални размери за ябълка и много красива.Препоръчвам я,на  който тепърва ще засажда ябълки.
bfi1561908214q.jpg
bwy1561908268p.jpg
 :nazdrave:


 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Славянски, благодаря за информацията. Явно има доста сортове и ще се търси. 

Да, тричави ще рече сухи и хлебни.

Алис, точно такива са. Но щом са добър опрашител, може да ги оставя. Май трябва да се ядат по- рано и да не се чакат да презреят. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет на всички

Тема за ябълката.... включвам се.17 ноември е,паметна дата, пак сме по къс ръкав.....и гледам и не вярвам нито на ушите си, нито на очите си:20191116_154511.thumb.jpg.ea7c3b016342a68c6d7d2785acd57235.jpg

Някой има ли обяснение защо, листата на тази чудна червена късна ябълка, са в  такова "цветущо" здраве? Тя да си не мисли че е 17ти април? В тва и разположение на духа, тя просто не ми дава, да и дам нищо! Нито карбамид, нито бордолезов........или думи на един дядо от преди доста години..."По 6/7 ноември, има ли зелена шума по овошката......на чакай зима! Аз лично, не знам.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...