Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

tatsumaru

Даите идеи за земя в село Бойковец

Recommended Posts

tatsumaru

Здравейте,
Имам земя в село Бойковец (намира се до Етрополе в Стара Планина) около 1 декар, която се явява двор на вила. Чувал съм от местните че почвата там не е плодородна ами е глинеста. На двора растат ябълки, круши, орехи, къпини и тем подобни, които са диви. Абсолютно начинаещ съм в градинарството, но това е единствената земя, която имам и ми се иска да почна да се упражнявам с нея. Няма как да превърна целия двор в нива, но бих искал да направя градина и да отглеждам в нея каквото може. В идеалния случай боровинки, малини ягоди и разни неща като домати, броколи и спанак, които не знам дали ще виреят изобщо на това място. Може ли да ми дадете някакви идеи, съвети като за пълен идиот от къде да започна и евентуално ако трябва да прочета някакви книги и т.н.?
Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Здравей Тацумару (ти па не можа по-засукано да се кръстиш :D) Глинестата почва не е НЕплодородна, напротив дори. По-скоро е трудна за обработване и по-добре да го избягваш. Във форума има информация да си четеш поне месец, като голяма част е насочена имено към новобранците (какъвто съм и аз). Ако можем да се доверим на уикипедия, твоето село е приблизително на нмв. 750м., точно колкото е високо и при мен. От всичко описано, което искаш да гледаш, единствено с доматите е по-трудно имено заради височината и температурите, но това не означава, че е невъзможно. Оглеждай, чети, мисли, планирай, подготвяй и не бързай да садиш. Не си споменал има ли вода за поливане. Пусни и някоя снимка, ако имаш. Толкова от мен. Успех ;)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Какво време може да отделите за занимания? Колко често ще бъдете там? Аз преди години така се занимавах на селото на майка ми, но то беше на 140 км от София и като си сметнеш транспорт и всичко - беше някакъв опит, но като цяло провал. А ходех всяка седмица за по 2 дни, понякога и повече. И не беше достатъчно. Там дворът беше близо 3 дка и пообрасъл. Най-добрата реколта беше от праскови и джанки, които аз не бях сял.

За начало може да поддържате това, което вече го има. Едно старо ябълково дърво ще дава много повече плод с някаква поддръжка. Ако насеете млади, ще може да чакате плодове чак след няколко години и то немного. Оплевете, мулчирайте, за да се задържа повече влага.

Може ли да дадете някакво описание или общ план на мястото?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Рекох тук да ти пиша "добре дошъл"! 

Това, че почвата е глинеста и съответно не е плодородна е измислица-премислица с бате Влади и кака Лара от Милион и едно желания. Механичния състав на почвата няма директна връзка с нейното плодородие. Обикновено комбинацията от почвен живот/органична материя + локален микроклимат определят какво къде в какви количества и как може и трябва да се отглежда. Тъй че можеш да почнеш с чисто сърце и спокойно!

Четенето на книги няма да е евентуално, а наложително. Само с туба и пинтерест трудно ша стане. Мога да те насоча към книги, но не зная колко време и желание имаш да четеш. Как си с английския? 

Ето ти две отпратки за някои най-базови понятия по темата: Пермакултурната домашна градина (можеш да си я купиш) и Gaia's Garden (можеш да си я намериш като е-книга, или да си я купиш). От тук насетне ще ти пусна списък с 20тина книжки (повечето ги има в тоя списък, да се ориентираш), които да те вдъхновят, но стъпка по стъпка ;) 

Като практически съвет. Харесай си едно място от двора, където като цяло е слънчево и немочурливо, колкото искаш като площ. Отесай горните 5 см почва с тревата. Покрий го с 2 слоя кашони. Отгоре сложи 20 см слама. Отгоре можеш да метнеш това, което си отесал. Полей това нещо обилно и го остави до началото на април месец. После като имаш разсад, правиш дупка през целия мулч до почвата, слагаш голяма шепа тор от чкч и садиш разсада, като връщаш мулча около разсада. 

За неща като моркови, репички, спанак и прочее, които искат добре работена почва, този метод не става. Тук или те чака повече копане (да разрохкаш едно парче почва с вила за копане като обираш плевелите и после да го мулчираш със слама), или върху така положения мулч от предишния параграф на пролет да насипеш 20-30 см компост или друга почва и тогава. Това изисква обаче бая ремаркета компост, ако искаш нещо по-голямо от 1 квм.

За опция с 0 внос на матряли и повече труд, първо окоси целия имот и ползвай сеното за мулч, а вместо кашони - ще копаеш с вила и ще изкореняваш подробно всичко, което видиш.

Успех!

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Бай Ли Шъсей

Аз да добавя за доматите и други малко по-топлолюбиви - повдигнати лехи, трябва да издиря къде точно го пишеше, мисля, че в книгата на Зеп Холцер, където се обяснява, че 40 см повдигната леха вдига температурата на почвата с 5-6 градуса... :) което са ти 10-15 дни напред пролетта, и долу горе толкова в повече есента, което фактически малко или много ти приближава сезона към места с далеч по-ниска надморска... Да не говорим, че това е само едно от предимствата на повдигнатите лехи

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А, да, мерси на Захарий за подсетката. Високите лехи умишлено не ги включих горе в схемата, защото изискват едно от тия неща

 1. наличие в двора на много матрял за конструкцията, съответно яко късмет, десетки и десетки дъски примерно 200 х 12 х 3 и сума летви 5 х 5 х ? (но да, могат да се направят и от тухли, керемиди, камъни и прочее матрял, който ако го имаш наличен си спестил вече хиляди, а ако имаш и времето да го оформиш на лехи, значи си богат човек)
 2. покупката и обработката на този матрял, съответно внос на бая пари и малко време
 3. намиране от някъде на втора ръка евтин матрял или непригоден, който да се пригоди, от типа на палета, каси, скари и тн, съответно внос на не толкова много пари, но много повече време
 4. правене на лехите като насип (както са нашите) без конструкция, съответно якото копане с внимателно обиране на кореняк, обаче тоя насип:
  1. ако не е затревен по страниците се срива и иска да се прави всяка година, съответно иска да имаш мотоблок с браздир примерно или друго удобно приспособление иначе зарежи разсипия на труд и време
  2. ако е затревен, проблем са плевелите, които проникват навътре в лехата непрекъснато (както е при нас) и съответно искат повече внимание при плевене или повече количество непукизъм

Възможен е и тнар тотал щета варианта, при който се хваща примерно едно каре 200 квм, изриват се горните 5-10 см почва, постила се геотекстил или друга мизерия, насипва се 1 зърнарска гондола с чист компост и чкч, оформяш си лехите като в пясъчник, пускаш капката и си в играта. Това го прави и един от най-известните градинар-чички в тубата, деда ви Чарлз.

Друг вариант: отесва се сериозно тревата, насипва се 30 см дробен мулч (при 200 квм градина, това са 60 кубика, или няколко зърнарски гондоли) и всяко нещо, което се покаже през мулча се маха ревностно, непрестанно и веднага. Разбира се, всяка година насипваш още и още мулч. Това е тнар back to eden метод, за който има документални филми, които го възхваляват, после други, които го оборват като тъп, а има и хора, които го ползват в леко модифициран вариант, като двойника на @Любо Д - Джеймс Приджиони.

Прочее @Гого е пробвал това последното, но слоят му беше доста по-тънък (10 см) и отделно, до колкото знам той само го е насипал, не е плевил след това ревностно, непрестанно и веднага :)

А иначе решението с мулчиращото фолио, по прякор изачер, не бих ги предложил по причина, че не възприемам идеята цялата природа да е покрита с найлон. Но иначе си има своите употреби, ако човек е готов първо да изоре, после да фрезова, после да остави 1-2 сезона, после да обере всички плевели, после да фрезова като натори преди това, после да опакова всичко в найлон и да сади през него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Чета Боби и ... ако съм съвсем новобранец направо щях да се откажа от идеята да се занимавам с градина. Споко, успява се и без някоя от горе обрисуваните похвати. Важното е да имаш мерак на думи, в действителност ще се люшкаш от краен ентусиазъм до краен негативизъм и накрая ще намериш своя си подход  и това, което теб те устройва и мястото ти го изисква. Както се казва- стъпка по стъпка............. Успех!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вени, не съм съгласен с твоя прочит. За мен е от изключителна важност когато човек се захваща с нещо ново, което не му е присъщо, да е наясно какво го очаква дори в най-общи линии, като реалистични репери. Зарозовяването на начинанието, за да го направиш по-шукартетно и привлекателно има обратен ефект пост-фактум. Казвам го като човек, който е обучил немалко хора на немалко непонятни за тях неща.

Както виждаш, дал съм по-горе и лежерни опции, обяснил съм и по-сериозните какво изискват. Глупаво и непрактично е да се създават нереалистични очаквания, защото колкото по-високо дигнеш летвата, толкова по-тежко се пада.

Ако на мен някой ми беше дал реалистичен поглед върху нещата, непороден единствено от четене на книги и гледане на картинки/видеа, щях да подходя по-различно в правенето на градината. Но тъй като човек се учи с опита, добре е да се сблъска с някои проблеми, за да се увери сам, че не става то така. От друга страна, ако можем да спестим проблеми, които да откажат начинаещ още след първия му сезон, щото се е разочаровал горко, предпочитам да му ги спестим. Това ще му помогне точно да не се люшка между двете крайности, а да знае какво предстои и да си действа спокойно, стъпка по стъпка.

Все едно на вашата градина малко работа сте хвърлили, че сте и двама, че и с техника, че и колко уикенди поред... ;)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Добре, добре... Мир да има! Насоки си трябват, нека чете човека.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Може би е добре да определиш някакъв бюджет като пари и време и на негова база да се види кое е постижимо. Но ако не живееш там, а само по ден-два седмично ходиш,  по- добре си улесни нещата с мулчиране и тем подобни. 

Примерно, за моя двор прецених приоритетите и направих план и визия какво искам, както и нещо като отворен график. Ще ми отнеме поне две години да го реализирам грубо, а после ще е само добавяне. Но се знае кога, какво предстои. И се прави...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
tatsumaru

Благодаря на всички за съветите. Май не е за мен тази работа.
Шегувам се :) Всъщност нямам търпение да започна да трупам опит и знание в областта.
Баба ми и дядо ми са градинари, но не съм чувал никога да говорят за пермакултури и т.н.
Виждал съм ги да копаят лехи и да прекопават, да торят и поливат, но изглежда тези стари методи са суб-оптимални?

@Боби Димитров

Ще започна с книгите, които препоръча преди да се захвана с практичните експерименти, все пак да придобия някаква обща култура и да направя някакво планиране. Абсолютно съм съгласен с теб, че е хубаво да се предостави достатъчно информация, за да може човек да се самодисквалифицира ако не отговаря на изискванията на сътоветното занятие. Не бих приложил методите, които налагат употребата на синтетични полимери, защото съм идеалист, (въпреки че вече има бактерии, които разграждат и произвеждат пластмаса, но все още не мога да ги възприема).

Не живея там, но в момента проучвам дали има опции за добър интернет и ако има може да се преместя за няколко месеца. Има водоснабдяване имота и една чешмичка има и на двора, която мисля, че ако и ръчна един маркуч може да се използва за примитивна градинарска дейност. Между другото дворът има сравнително голяма денивелация, което вероятно не е идеално, но пък за някоя малка градинка едва ли ще е такъв проблем. Ония оризовите и чаените лехи предимно са по разни баири разработени.

Когато имам възможност ще се отбия да снимам и да предоставя повече информация за имота.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
На 1.08.2019 г. at 20:45, tatsumaru написа:

... Ще започна с книгите, които препоръча преди да се захвана с практичните експерименти, ..

Мятай се директно у дълбокото, не го ли подхванеш на практика, има си четеш, дворът да пустее ... времето лети, а то е кът.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

@tatsumaru, как е върви ли :) глинестата почва е най-добрата основа за пермакултура. не знам дали и колко ще научиш от книгите, по-скоро гледай клипчета из нета. 

На 8/1/2019 at 20:45, tatsumaru написа:

Баба ми и дядо ми са градинари, но не съм чувал никога да говорят за пермакултури

И индианците в Амазонка и предземеделските общества в Евразия не са говорели за пермакултури, а пермакултурните идеи са крадени тъкмо от тях. :) Особено дразнещо е, когато се намери някой който да ти обяснява кое  и какво е пермакултура и кое не е и прочее. За съжаление е пълно с такива (та и аз понякога не се усещам как вкарвам в някви релси) . Действай смело, учи се от практиката и от собствените си грешки - може да създадеш нещо по-добро от "пермакултурата" . Огледай къде тече повече и по-малко вода през имота ти, това е от особена важност.  Време има за всичко :) Градина от 1 декар в планината така или иначе няма да те нахрани. Сега е моментът да си избереш някакви дървета за там - и не е нужно да са само плодни, дори напротив. Храстите като боровинки и други стават бързо, ще сбъркаш ако дадеш пари за тях преди да си оформил план в главата си къде и как искаш да растат. А това става с много посещения и опознаване на мястото, не със сателитна снимка и компютърна програма :)

:)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Ciao Li Min написа:

Сега е моментът да си избереш някакви дървета за там - и не е нужно да са само плодни, дори напротив.

Какво имаш предвид? Предполагам, че няма да сее дървета за дървен материал? Кои неплодни видове би препоръчал и защо?
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване