alys

Триходерма

14 мнения в тази тема

Главен виновник да проявя интерес към тези гъби е Оризаки. :) Не знам колко са полезни, но поне не са вредни. В нета могат да се намерят разни писаници, че някой си убил малините, на друг му се случило нещо друго, но не съм сигурна, че употребата на триходерма е причинила тези проблеми.

Давам линк, който иска, да прочете какво се пише в нета за полезните свойства на триходермата. В случая разглеждат Trihoderma harzianum http://bg.bestplanthormones.com/news/the-brief-introduction-of-trichoderma-harzianu-19234804.html. Гледах видеа на Иван Русских, в които обяснява как се размножават биопрепарати, съдържащи триходерма. В цветарския имам съмишленици :) и решихме да опитаме. Интересно е, бих казала, че е приятно дори да наблюдаваш как се развива микро гъба. :) Съвсем просто казано, тя се храни с патогенни гъби. Има видео, в което твърдят, че доматени растения (да си дойдем на думата), които са се разболели от картофена мана, третирани с триходерма, са се възстановили. Бих предпочела да нямам материал за проба, но ще се борим с разните болести. Продава се триходерма харзианум (харцианум, както казват руснаците) във вид на прах, съдържащ спори на микопаразитната гъба триходерма харцианум. Купих от два онлайн-магазина. Единият продукт беше тъмен (оттук http://www.agrobio.bg/bg/products/111.html), другият светъл (в момента не намирам адреса на магазина, но беше 4 пъти по-скъпо, та не мисля, че е важно). Вероятно, защото в тимния има и други полезности. Предложих на Ивко от цветарския да ми помага, просто знам, че има повече опит с подобен род "забавления" и както после се разбра, има и по-голям усет към гъбите като цяло. :) Много време ни коства първото размножаване. Последваха коментари, снимки, но пак благодарение на Ивко, успяхме да изолираме точно триходермата, която искахме. После той си купи от друга фирма друг продукт, аз размножих светлата триходерма, в която отново основната съставна част пишат, че е триходерма харцианум. Дотук добре. Обаче, НАМ (друга наша съфорумка) ни подсказа, че против алтернария е добра триходерма вериде. Реших да ползвам услугите на Пловдивския Аграрен Университет. Питах за вериде, казаха, че ще ми изпратят. Добре, но ми изпратиха течен микробиален тор Симаргал. В него се съдържа trihoderma asperellum Т6. Разделихме с Ивко един литър и размножихме. НАМ намери в нета информация, че преди триходерма вериде била наричана и триходерма асперелум. Е, да, ама нещо не намерихме информация точно за този щам. Хайде, поръчахме през Ибей триходерма вериде. Сега при Ивко нещата вървят добре, а при мене доста по-бавно, но имам надеждата, че ще се получи. Сдобихме се с блюда петри (като ще е гарга, да е рошава :D) и опитахме размножаването на всички видове триходерми върху хранителна среда с агар-агар (вид желатин). И пак при Ивко всичко точно след един малък провал, а при мене и в житото, и в блюдото порасна черна главичка, което е вид плесен. Мисля, че в блюдото имам триходерма вериде, която расте добре, но ще чакам да стане по-силна и ако в новата проба жито пак ми порасне плесен, ще "заразя" ново жито с триходермата от блюдото или ще ползвам опцията "обади се на приятел". Разказвам всичко това, защото нетът за мене е просто пространство, а дали пишем в този или в друг форум, често хората сме едни и същи. Отварям темата, за да си пишем и тук за триходерма. Изключително интересно ми е. Дано всички тези наши усилия не са напразни. Пръсках и поливах с разтвор на триходерма. И с готовите продукти, и с разтвор на размножените триходерми. Според Ивко триходерма вериде е нашата гъба, защото при него расте най-мощно. Ще видим при мене как ще е. Опитах да изсуша и да замразя размножена триходерма на жито. След няколко дни престой в камерата на хладилника, където е около минус 25 градуса, триходермата беше жива, тествах я. А тази, която се получава в бурканите на жито, можела да престои в хладилник около 3 месеца. Оставаха ми разтвори при опитите и реших да ги оставя, като добавя вътре "папкане" за гъбата. След като изгледах разни видеа, реших да добавя на тези разтвори малко захар, малко картофено нишесте, малко течен тор за растения и гъбите растат, харесва им явно. 

За размножаването ще копирам това, което съм си записала по време и след опитите. Някои неща ще се повторят с това, което вече написах, но от повече глава не боли. 

Първоначалното "заразяване" е бавно, защото купешките препарати не съдържат много активни спори на гъбата. Започнах с жито, но се оказа не много добра идея, опитах с ечемик, леко смлян в кафемелачката. Получи се, но най-бързо става с купена грухана пшеница. Пшеницата се накисва от вечерта за една нощ, след което водата се излива и житото се слага в буркан в микровълновата. Ако бурканът е почти пълен, се оставя да се пропари за 5-10 минути. Изсипва се житото и се разделят слепените зрънца, оставят се да изстинат. Триходермата умира при температура над 40 градуса. Прави се разтвор от купената триходерма и преварена или дъждовна вода. На 1 л преварена вода се слага 0,1 до 0,2 г от триходермата. Изстиналото жито се връща в буркана, залива се с разтвор, оставя се да постои малко (примерно 5 минути), после се излива разтворът и се оставя някъде на топло (25 градуса). Затваря се с тензух, парче плат или лист хартия, не се затваря плътно с капачка, за да диша триходермата. Първоначално процесът може да продължи повече от седмица, дори повече от две седмици. Трябва да се получи първо бял мицел около зрънцата, после цветът става бледо жълт и накрая става тревисто (изумрудено) зелено. Изчаква се няколко дни (по преценка) да позеленее хубаво житото и се прибира в хладилник. Така може да се съхранява до 3 месеца. Може да се изсуши част от "заразеното" жито. 
Вторият етап на размножаване е по-лесен. Взима се една чаена лъжица от позеленялото зърно и се залива с чаша преварена вода. Оставя се за една нощ (около 12 часа). След това се изпълняват действията с пропарването и заливането с разтвор на домашно размножената триходерма. Вижда се още на втория ден, че гъбата прораства.

Ползва се като 2 супени лъжици от зеленото зърно се заливат с вода за една нощ. Идеята е да се разтвори триходермата. Водата става зелена веднага. След това се разтваря в 10 л вода (аз ползвах 15 л). С този разтвор се поливат доматите или други зеленчуци. Ако се ползва за пръскане с пръскачка, трябва хубаво да се прецеди, за да не се запуши пръскачката. Пръскането се прави превантивно или при мана по доматите (така се твърди, още нямам личен опит). Поливането и пръскането може да се правят през интервал от 7-10 дни. Пишат, че гъбата живее до 30 дни, така че може да се полива и през месец. 

Поливах с лейка при картофите, защото ми се видя най-лесно. При доматите и краставиците, при пипера и праза също полях с лейка. 

Добавям линк на руски за триходерма вериде. Който е на ти с английския, сложете линк като намерите инфо. http://mycoweb.narod.ru/fungi/Trichoderma_viride.html

Това е вчерашна снимка на триходерма вериде в блюдо петри. Ще снимам утре, примерно, за да се види разликата. :) Блюдото е 6 см в диаметър.

IMG_20190730_204539.jpg

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле мале, Лозко беше прав! Алис пише нАучен труд! Старши научен сътрудник от института за старши научни сътрудници!

Да изчета това резюме ме събуди по-добре от Бейлис фрапето. Естествено ми се породиха за всяко изречение по два въпроса... Но ще премисля и тогава ще ги задам. За начало ще сложа само цитат от Викито.

Цитат

Trichoderma spp. are fungi that are present in nearly all soils. In soil, they frequently are the most prevalent culturable fungi.

Trichoderma readily colonizes plant roots. Trichoderma spp. also attack, parasitize and otherwise gain nutrition from other fungi. They have evolved numerous mechanisms for both attack of other fungi and for enhancing plant and root growth. Different strains of Trichoderma control almost every pathogenic fungus for which control has been sought.

However, most Trichoderma strains are more efficient for control of some pathogens than others, and may be largely ineffective against some fungi.

Trichoderma spp. continue to be a major source of contamination and crop loss for mushroom farmers.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@alys, много ти се радвам! Благодаря, че сподели с нас! С удоволствие бих участвала в подобни експерименти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май има надежда за триходерма вериде на жито. Взех от позеленялата част от блюдото, разтворих във вода и заразих едно бурканче на 1 август. Сега гледам, че е тръгнало, дано!

 

 

IMG_20190803_193553.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позеленява, всичко точно! 

IMG_20190804_142434.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За размножаване оттук нататък се взима чаена лъжичка със зелени зрънца от бурканчето, заливат се с малко преварена вода, примерно половин чаша, може и по-малко. Разбърква се, оставя се да постои няколко часа (между 4 и 12, няма строго правило), пак се разбърква и получената водичка се сипва в буркан със стерилизирано жито. Приготвяне на житото - предварително се накисва във вода и от моя опит трябва да постои 4-5 часа, излива се тази вода и бурканът с житото се слага за 5 мин. в микровълновата на  пълна мощност. Тук има един момент, че времето зависи от количеството жито (грухана пшеница в случая). Ако бурканът е напълнен докъм 4/5, може да се остави за 7 мин. Ако житото е в някое малко бурканче, може само за 3 мин. Така стерилизираното жито го оставям да изстине добре. После заливам с разтворената триходерма. Количеството разтвор трябва да е толкова, че като се разбърка добре в житото, да не се излива при навеждане на буркана. Ако изтича, се отцежда. Слагам една салфетка с ластиче на отвора и така стои някъде на топло, без пряка слънчева светлина. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаме микровълнова, може ли да се свари просто житото за някакво време?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох, че заливат с вряла вода, изстива и пак се залива и изстива. При изстиване не съм сигурна дали трябва да е излята водата, проба си трябва. Не трябва житото да е сварено до готовност. Поне такива бяха препоръките. Идеята е да е стерилизирано, да не тръгват разни гъби, които да ни пречат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отделих малко за сушене и за замразяване. 

 

IMG_20190817_190157.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не знам при мен дали продължават се случват правилно нещата, появиха се някакви водни капчици. Сега е точно 72 часа от заразяването на житото. 

Вериде

IMG_20190817_225610.thumb.jpg.41fd0799e04632bbfd7c51b4927de425.jpg

Харзианум

IMG_20190817_225709.thumb.jpg.ac70ccd19262ad563368a60d05fe24ca.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че върви добре. Отхлупи да се изпари водата. Позеленява, което е ок. Жълтото са спори. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последната новост е, че вместо жито, се ползв перлит за размножаване на триходерма. В буркан 0,7 л се сипва 100 мл мляко и 200 мл вода, кипва се и се оставя да изстине. След това се слага перлит, така че да остане празно място в буркана. Трябва в долния край да се вижда около 1-2 см течност. Добавя се триходерма, която може да е няколко житени зрънца, заразени с триходерма, може да е сух препарат. Бурканът се затваря с винтова капачка и се оставя на тъмно на стайна температура. Веднъж седмично се разбърква и пак се оставя да расте триходермата. Също така веднъж седмично се отваря капачката (не напълно, но да има малък отвор, през който да влиза въздух) за една нощ и пак се затваря. Препоръчително е да не се разклаща и разбърква, когато ще се отваря, за да не се разлетят спорите в стаята. 

Във видеото е обяснено, че вместо млечен разтвор може да се ползва вода с течен тор плюс малко сол и 1 суп. лъж. захар на литър течност, може да е отвара от картофи, тиква, макарони, но ще опитам с млякото.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накратко - триходерма veride се предпочита за обработка на растителни отпадъци. Хубаво е да се обработи почвата есента, включително в оранжерии, дори стените на оранжериите. При пръскане на заболели растения, триходермата се храни с нападнатите (от патогенните гъби) части от растенията и не бива да се опасяваме, че ще "изяде" здравите части на растенията. Който използва сенная палочка и триходерма, трябва да ги внася в различно време или на различни площи. Двете гъби не са приятели, така да се каже и няма ефект от внасянето им заедно. 
Триходерма Вериде, според изследванията на Иван Русских, е по-добра от триходерма harzianum в борбата с листната плесен и брашнестата мана.

https://m.youtube.com/watch?v=Z1jN4MlozJY

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.