Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

jojkata2000

В крайна сметка има ли видима полза от тази триходерма?Какви са ви наблюденията преди нея и след нея?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не знам на кое викаш видима ;) Но че има полза науката е ясна.

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9pbnNlYXJjaG9mc29pbC5saWJzeW4uY29tL3Jzcw/episode/NTBjMWE2ZDgtM2UyOC00YzcyLWE0NmUtODdjZGI4ZDcyYjA2?sa=X&ved=0CAUQkfYCahcKEwj4t6zzjJ_zAhUAAAAAHQAAAAAQDg

Проблем са по-скоро условията и това, че е невъзможно нещо лабораторно изучено да е 100% показателно за всички безброй контексти по света. Като цяло триходермата живее по-добре в по-натурални условия, с други думи по-малко смущения на почвата, по-малко препарати, по-богат микробиом и тн. В една "стерилизирана" оранжерия примерно бих казал, че не е идеалното място за целта.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Трудно е да отговоря, Жожка. Не съм от наблюдателните. Радвам се, че нямам листна плесен в оранжерията. Може би триходермата помогна. Мене ме кефи да я размножавам. После ми идва в повече да пръскам и поливам. Основно организацията ми куца и поизоставих тази година. Не съм пръскала, но поливах разсадите и после няколко пъти в градината и в оранжерията. Ако успея да си завъдя, може да я ползвам след прибиране на реколтата и за бъдещите разсади. Трябва да се ползва, когато е готова, а не, когато на мене ми е кеф. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 24 минути, Боби Димитров написа:

Не знам на кое викаш видима ;) Но че има полза науката е ясна.

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9pbnNlYXJjaG9mc29pbC5saWJzeW4uY29tL3Jzcw/episode/NTBjMWE2ZDgtM2UyOC00YzcyLWE0NmUtODdjZGI4ZDcyYjA2?sa=X&ved=0CAUQkfYCahcKEwj4t6zzjJ_zAhUAAAAAHQAAAAAQDg

Проблем са по-скоро условията и това, че е невъзможно нещо лабораторно изучено да е 100% показателно за всички безброй контексти по света. Като цяло триходермата живее по-добре в по-натурални условия, с други думи по-малко смущения на почвата, по-малко препарати, по-богат микробиом и тн. В една "стерилизирана" оранжерия примерно бих казал, че не е идеалното място за целта.

Мен точно за оранжерията ме интересува, че и там нещата по това време вече стават зле.До някъде помага метода на жена ми, който приложи миналата година та се чудя дали и сега да не го направя.А именно да отрежа всичко на около метър височина, да останат само голи пръчки и да ги оставя да избият колтуци.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Жожката е лаком, не го гледай него ти, той иска да не почва разсад догодина, а директно тия домати да си растат и да ги подпука на шопска още преди да ми е станало на мен киселото зеле :D

Триходермата в твоя случай не вярвам да спаси нещата, макар че не става ясно какво значи "стават зле". Ако искаш да направиш сравнение, догодина вземи малко и я размножи и третирай регуларно почва и растения в половината оранжерия и да говорим. Но мисли и в други посоки, мулч, да няма гола почва, да се намалят изпаренията, да се увеличат местата за заселване и тн.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Колко ви е весело!:wub:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 17 часа, alys написа:

За кога да избият колтуци?

Еми като на 1.09 ги окастриш към средата на ноември е пълно със зелени домати.За оранжерия говоря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 12 часа, Боби Димитров написа:

Жожката е лаком, не го гледай него ти, той иска да не почва разсад догодина, а директно тия домати да си растат и да ги подпука на шопска още преди да ми е станало на мен киселото зеле :D

Триходермата в твоя случай не вярвам да спаси нещата, макар че не става ясно какво значи "стават зле". Ако искаш да направиш сравнение, догодина вземи малко и я размножи и третирай регуларно почва и растения в половината оранжерия и да говорим. Но мисли и в други посоки, мулч, да няма гола почва, да се намалят изпаренията, да се увеличат местата за заселване и тн.

Под "стават зле" имам предвид това...... снимките са от вчера

20210927_173932.jpg

20210927_173939.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това ако е зле, много си е оглезил ти, при нас е така целогодишно :D И после, имаш ли предишен опит с това за месец и половина да добиеш от нищо > едър зелен домат края на есента + че и да узрее тоя домат? Пишеш "до някъде помага" - какво ще рече до някъде и как помага? Миналата година жена ти като оряза доматите, кога брахте узрял домат? Ако орежеш всичко и изнесеш цялата биомаса и напръскаш с триходерма, няма да има според мен много условия за нея. Може би като тръгне новия растеж... макар че... тука като гледам в оранжерията на комшийката нищо не расте от доста време...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Това ако е зле, много си е оглезил ти, при нас е така целогодишно :D И после, имаш ли предишен опит с това за месец и половина да добиеш от нищо > едър зелен домат края на есента + че и да узрее тоя домат? Пишеш "до някъде помага" - какво ще рече до някъде и как помага? Миналата година жена ти като оряза доматите, кога брахте узрял домат? Ако орежеш всичко и изнесеш цялата биомаса и напръскаш с триходерма, няма да има според мен много условия за нея. Може би като тръгне новия растеж... макар че... тука като гледам в оранжерията на комшийката нищо не расте от доста време...

Ето това съм набрал на 02.12.2019г. по този начин p.p. два месеца и половина са

20191202_191702.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При отрицателни температури навън, са оцелели в оранжерията? Аз махам всичко в края на октомври. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 10 минути, alys написа:

При отрицателни температури навън, са оцелели в оранжерията? Аз махам всичко в края на октомври. 

До минус 1 се държаха добре, но на минус 3 всичко замина...оранжерията е с поликарбонат 6мм

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

120 г ориз - сварих го, но не съм засичала времето. Трябва да се свари без да се разварява. Изцеждаш много хубаво водата и към горещия ориз добавяш 1 равна супена лъжица захар и разбъркваш хубаво. Като се охлади, добавяш малко триходерма без да я размиваш във вода, такава, каквато си е закваската, примерно половин кафена лъжичка, Може и цяла равна. Разбъркваш хубаво. Завиваш с найлон и в средата му правиш отвор около 4 см дълъг и един сантиметър широк. Оставяш близо до прозореца и чакаш. Нищо не съм дезинфекцирала, само нещата са измити добре. В пластмасова кутийка сложих, като дебелината на пласта ориз, който се получи, е около сантиметър и половина до два сантиметра.

За 4 денонощия се получи. (втората снимка)

Може и жито да се свари. Условието е да не се развари, а може и малко недоварено. Пак се добавя захар и се действа по същия начин, както с ориза.

Малката кутийка е с жито.  На снимката с двете кутии по-голямата е с ориз, който още не е готов, тоест още не е позеленял от спорите на триходермата.IMG_20211017_125335.jpg

IMG_20211009_183014.jpg

Последната триходерма е на жито и сега отчупих, за да видя дали и в дълбочина е позеленяло. Още малко ще постои и ще го ползвам в близките дни. 

IMG_20211101_210934.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване