Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Svilena Racheva

Растителни гилдии- примерна градина

Recommended Posts

Svilena Racheva

Ето примерен план за традиционна градина, съобразена обаче с растителните гилдии и между главните култури подсадена с помощни ароматни билки и. Източник: "Морковите обичат домати"

post-31-0-94467100-1426267037_thumb.jpg

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Чета за различните култури с кого са приятели, с кого не. Гледам схеми, но продължавам да се чудя кой ще е най-удачният вариант за мен.
Би било полезно, ако и други споделят сполучливите си опити с нашенските култури.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Слави Котаров

Аз редовно си правя пролетна схема в лехата - по краищата лук и чесън за зелено, вътре на два реда салати - през 25-30 см, надлъжно по лехата между салатите - спанак, напречно между салатите - репички. Всички си влияят чудесно, не си пречат по никакъв начин, и салатата е готова накуп ;-)

 

post-35-0-96800300-1426572594_thumb.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Имам въпроси относно растителните гилдии в градината защото съвсем се оплетох.

1. Веднъж комбинирани културите, остава ли валидно правилото да има ротация през годините? Може би зависи от гилдията, но все пак исках да попитам.

Това, че са комбинирани да се пазят от неприятели е едно на ръка, но ми звучи логично да има нужда от ротация (макар и по-рядка) поради изчерпването на дадени минерали в почвата, както и от натрупване на вещества от растенията, които им пречат да растат силни по-дългосрочно. В такъв случай,....

2.  не става ли по-сложна задачата за планиране на ротацията, когато използваме гилдии? Или правим гилдия и държим 4 години, примерно, след което 1 година люцерна/ягоди за почивка.

3. И под гилдии винаги ли се има предвид комбинация от различни видове, например листни+бобови+кореноплодни? Ако има комбинация само от различни листни култури, отново ли се казва гилдия?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

1. Идеята на гилдиите е да не се налага ротация.

2. Виж 1

3. а) да б) не

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

За мен зеленчуковите гилдии са доста мъглява територия. Ето едно примерче.

Майка ми, подтикната от мен, беше посадила моркови на тънко редче, оградено с лук редчета. Обаче лукът става рано, а морковите се вадят поетапно до есента. Като се извади лука, морковите почнаха да бъдат доста наядени. Казахме си - брееей, лукът ги пази! На следващата година, обаче, същата конфигурация, морковите бяха брутално наядени много преди да се извади лука. Казахме си - брееей, лукът не ги пази!

При нас морковите са си сами в леха. С яко троскот и поветица де, но няма лукови никакви околвръст. Може да има 1 тиквичка в края примерно. Трета година поред - не са наядени. Може би нямаме толкова нематоди, знам ли?

Трите сестри също е доста очакван фейл. Царевицата е колче за боба, обаче не става достатъчно висока и достатъчно бързо. И от нея реколта не чакай, като я натегне васулицата. Бобът също не може да даде много без дълга притка... Основният добив е тикви, обаче пък ако ги поливаш как си требе, бобът се маносва, а царевицата загнива. Вероятно с някакво мега-прецизно планиране (невъзможно в природата), супер висок сорт царевица и по-сухоустойчива тиква, както и отделен блок с царевица, за да имаш все пак някаква, може и да стане!

Аз обичам градината да е шарена, затова смесваме нещата, но до момента не съм видял някакъв небивал ефект, нещо, което ще те накара да кажеш - ЕЕЕТВАЕИСТИНАТАМАНЯК! Нищо не е спряло троскота да расте. Нищо не е спряло гъгрицата по боба и нахута и граха за сушене. Нищо не е спряло ягодовия weevil. Нищо не е спряло маната по домата.

Иначе лани пробвахме грах и царевица, тиквичка тромбончино и царевица, слънчоглед и домати, праз и пипер/патладжан, пъпеши/тиквички покрай много цветя и не помня още какво... Единствено съм се убедил, че латинката действа като капан за зелевата бълха, но трябва да си на място, да изкорениш латинката и да я унищожиш докато е налазила гадината. Ако не си на място, просто я изяждат за 1-2 дни и отиват на зелето.

Почнах да правя около новонасадените фиданки "гилдии" от ароматни билки (риган, мащерка, салвия, бял равнец, балканска чубрица, шивес), в бъдеще ще добавя и луковични, просто защото сега нямам достатъчно луковици :D Имаше и пореч, но уви, измря. Някой ден съм решил и оман да добавя, макар че Пол съветва да е на отделна леха, която да косиш... което си е разправия, за домашна градина. Като цяло предпочитам да мисля за гилдии от многогодишните - фиданки и плодни храсти и билки. Нещо, което го правиш един път и на практика го забравяш.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

За морковите и лука не знам, при мен нямаше грижи с наяждане, сигурно защото извадих морковите до края на юни. За 3-те сестри - трябва ти специален сорт боб, който е съвсем леко увивен, не зная кой и дали в България го пази. Кой полива тикви на нивата втф?

За останалото - но комент, явно сте групов фейл.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тиквите на нивата, които пробвахме без поливка 2 години поред, изсъхнаха на хербарии още след първия цвят. Не направиха дори и завръз. Като не вали по 3 месеца от май нататък, тъй става.

Целта ми е да покажа, че не винаги нещата са такива, каквито изглеждат на книга. В живота много по-често е фейл, отколкото win, това го разбираш особено като заимаш деца и ги наблюдаваш. Фейлът помага и учи. А и друго, за всяко нещо, което приемаш за даденост, има много алтернативни ситуации. Едно ще работи при теб, друго ще работи при мен, така е то.

Какво стана с твоите ямс и ликвириция? Фейл. Моят ямс го опасаха охлювите два пъти до шушка и не съм го виждал повече. Фейл. А другото, дето ми даде, не беше ликвириция, а жаблек, който порастна толкова огромна туфа, че захлюпи цялата леха, маноса се и измряха цветята. Фейл. Орязах го до дъно и сега ще го местя, да не пречи.

За мен важно е да не се рисува с прекалено розови краски, защото за един начинаещ (а тук всички сме такива, като някои са наистина на първа стъпка) много лесно се подвежда и залита и вдига очакванията в небето. Добрият учител не създава фалшива надежда. Като кажеш, че тиквите не се поливат и оня сложи 50 гнезда на къра и набере 0 тикви, какво се постига, освен един загубен сезон, който можеше да е спестен с 2 корена тикви по оградата, близо до маркуча?

И другото важно е като дойде неминуемият фейл, да продължаваш нататък.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Моите неща умряха, защото се наложи да отсъствам, а баща ми няма капацитет и ресурс да се грижи за такива специални неща.Че фейлът помага и учи е без съмнение, само дето имам чувството, че ти не си правиш правилните изводи - проблемът не е в книгите, а в този който  изпълнява указанията.

За тиквите, баба ми 50 години сееше тикви в царевицата с боб и всяка година береше. И НЕ, не ги поливаше. Тези в градината и аз ги поливам. Жаблекът ти е маносал цветята, защото не си наблюдявал и не си предвидил какво ще стане, плюс, че неговата функция е да го режеш нонстоп и да хвърляш в лехата за зелен мулч. Нещо твърде си загрижен за начинаещите (учител?!?)

И другото важно е, че когато предвидиш критичен брой фактори, неминуем фейл така и не идва ;)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Копи-пейст на две от гилдиите на Пол от Шипка.

Zeno Plant List 

Tomato - Solanum lycopersicum 'Black Krim'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Ukranian Purple'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Tigerealla'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Green Zebra'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Mirabel Yellow Cherry'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Anna Russian'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Citrina'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Marglobe'
Tomato - Solanum lycopersicum 'Rozava Magia'
Basil - Ocimum basilcium 'Sweet Genovese'
French Beans - Phaseolus vulgaris 'Cobra'
French Beans - Phaseolus vulgaris - Local
Courgette - Cucurbita pepo 'Black Beauty'
Bush Scallop - Cucurbita pepo
Butternut Squash - Cucurbita pepo 'Waltham Butternut'
African Marigold - Tagetes erecta
French Marigold - Tagetes patula
Pot Marigold - Calendula officinalis 
 

Epictetus Plant List  

Beetroot - Beta vulgaris ' Bolthardy'
Beetroot - Beta vulgaris ' Detroit'
Dwarf Bean - Phaseolus vulgaris 'Lingua Fuoco Nano'
Dwarf Bean - Phaseolus vulgaris 'Rocquencourt'
Kale -  Brassica napus 'Siberian'
Kale -  Brassica napus 'Scarlett'
Swiss Chard - Beta vulgaris subsp. cicla ' Rainbow'
Parsnip - Pastinaca sativa ' White Gem'
Carrot - Daucus carota 'Autumn King'
French Marigold - Tagetes patula
Pot Marigold - Calendula officinalis 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване