Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Дюшеме, паркет, подови настилки

Recommended Posts

Боби Димитров

(извадка от чата)

Славянски, 15:28, 21/08/2019
Нови са дъските. Руско дюшеме тройка, доста прилично качество на 25 лв./кв. Правя фаски и шлайфам и е доста играчка. А и са дълги дъски и трябва на двора, в тая жега.

 

Боби Димитров
Руско дюшеме, това някакъв специален вид ли е? Какъв е матряла? Фаските не са ли фабрично готови? Ти с оберфреза ли ги мааш? Шлайфането не се ли прави след монтажа?

 

Славянски
Не е специален вид - дюшеме от иглолистна дървесина, руско производство. По-добро качество отколкото съм виждал у нашенското производство, а и цената е прилична. Има и смърч и бор смесено и е с доста малко дефекти. Относно фаските - фабрично има нут и перо, но не и фаски, а прави ъгли. Те затова често го монтират първо и после шлайфат, защото като няма фаски и има дори половин милиметър разминаване в нивото между дъските и се усеща. Но при предварително правене на фаските дори да има минимални разминавания (до 0,5 мм) - това е пренебрежимо и няма как да се види. Отделно, че самите фаски го правят да стои по-добре според мен. И, да, фаските може и с ренде да се правят, но те са към 5 мм и е голяма хамалогия, затова с една малка фрезичка ги правим на 45 градуса фрезер. Дъските са шестметрови все пак. И са широки - 13,5 см чисто, което ти спестява и работа.

Принципно материалът расъл по на север е по-плътен. Преди години бяхме ползвали едно нашенско от Троян на горе-долу същите пари - ами бяха на 8,5 см дъските и лошото е, че НЕ бяха изсъхнали преди формоването и се изметнаха ужасно. Да не ти казвам за какъв монтаж дойде реч...

Принципно съм правил дюшеме в някои случаи, обаче ако ти трябва по-голямо количество и нямаш време - не е оправдана хамалогията. Не е като да е на 70-100 лв. квадрата.

 

Миленка
@Славянски, откъде купуваш материала?

 

Славянски
Този е взет от Търново от една фирма. Имат и лиственица също, за декинг. Даже ни го докараха на место за 60-на лева (на 80 км). Щото ние ходихме, обаче много натежа материала и не можахме да го докараме - твърде дълъг и се изплъзва от борда. Предполагам има и на други места дистрибутори, но от руска ламперия и дюшеме съм много доволен. Има и back relief фрезовка откъм гърба.Ще питам колегата, понеже той имаше вземане-даване с тях. Не съм сигурен на сто процента, че това е обявата:  https://www.olx.bg/ad/ruska-lamperiya-dyusheme-obla-obshivka-CID262-ID6PqNN.html

 

Боби Димитров
Фаската става като триъгълна фуга ли? Това мен лично доста не ми харесва, но предполагам е въпрос на вкус :) А след полагане с какво ще го лепите и после третирате отгоре?

 

Славянски
Да, фаската прави триъгълна фуга и се отличават дъските. Мога да го снимам и да видиш как стои. Но цената е добра. И това е дебело дюшеме. Буквално някои дъски нямат нужда и от шлайфане, но трябва да се уеднакви попиваемостта на повърхността.
https://postimg.cc/HVSTkBsq
https://postimg.cc/nCLtgBY0
https://postimg.cc/kDbj44Mq
https://postimg.cc/34SdQ76q

Не са много добро качество снимките, но това е. Добре изглежда. Сега, ще влиза боклук във фугите, но ще се смуче.

Една фабрика има в съседно село, които също правят дюшеме. От тях сме вземали буково. Мисля, че беше на 45 лв. И даже ни го направиха на размер на 2,50 м. Може би беше на 12 см. Но това беше отдавна и предполагам, че цената вече е по-висока.

 

Боби Димитров
Какво масло ползвате? И при нареждане лепите ли дъските една към друга? После предполагам отгоре няма да има друг слой в стил вакса и тн?

 

Славянски
Ами това е с ленено масло с восъци в него. Може да се полира евентуално. Иначе дъските се коват в езика и се лепят за гредореда. Една към друга не се лепят. С пневматичен пистолет ги ковем. Лепилото би трябвало да предотврати скърцане в последствие. Води се гъвкаво.

 

Боби Димитров17:49, 21/08/2019
Точно за скърцането ми е драмата. На вилата на познат е дюшеме с къси дъски, редени разминато, обаче после цялото отгоре е залято с някакво покритие, което е мега якото и държи цялото нещо монолитно като една плоча от дърво. Същевременно не е студен под като плочките.

Та обмислям на втория етаж дали да не слагам дюшеме, ама до тук видяните чамови са мега зле, а при 25 лв квм без транспорта без монтажа без байца и без ваксата (които мисля от Вальо Крафтсмена да вземам) идва бая на фона на немски ламинат, който ще си сложа сам...

Отделно, че за монтажа нямам майстори грамотни и ми е ясно, че нито ще го залепят с квото трябва (високо еластично лепило), нито ще го наковат правилно и ще го нацепят, нито ще се нанесе добре вакса и байц, нито някой ще се занимае грамотно със шлайф след монтажа........

 

Ру®
Между другото аз някога имах дюшаме в доста стаи - обаче беше чамово и скоро стана на вдлъбнатини от токчета, крачета на мебели и подобни... иначе изглеждаше красиво в началото - беше подредено по диагонал ;-)

 

Боби Димитров
Точно по тая причина не искам чамово. От най-малкото се надупчва. Буково е приемливо, но цената с вся и всьо и труд идва към 80-90 лв/квм за първо качество.

 

Славянски
Ей, това е проблемът. Не че е кой-знае какво да се положи едно дюшеме, но могат да го окалпазанят. Ако хората около теб не вдъхват доверие, или търси другаде, или се хвани сам. Не е толкова по-сложно да се слага дюшеме от ламинат и паркет масив. Важното е основата да е добре нивелирана. На теб подът какъв ти е (гредоред, плоча...)?

Дъските могат да се режат с обикновен трион с по фини зъби и с прав ъгъл. Вече шлайфането си е играчка. Но дори машинки могат да се вземат под наем за ден-два и не е скъпо. Специално аз на ръка не съм ковал, а все с пневматика, но и там трябва да има чалъм. Щото не ми харесват видими пирони или винтове на лицето на дъските.

Ако не се правят фаски, шлайфането може и да след монтажа. Но много издънки на професионалистите и на хората не им се занимава. Аз си спомням бяхме ходили при един мъж, доста заможен, и му сложили широко и скъпо дъбово дюшеме. Беше се навдигнало 15 см насред стаята, заради незнанието на хората.

Щом казваш, че би ползвал ламинат, би трябвало да имаш под вече.

А ако е така, то и паркет може да ти свърши работа. Аз мисля, че бях споменал ето тия хора: https://www.kamchia-oak.com/#carousel По-ниските качества не са хич лоши. Вземали сме F на трийсетина лева на квадрат и с малко повече китване на чепове и процепи - става добре. А е дъб 2 см. Ако сложиш труда колкото и материала, ще отиде на 60 лв.

Но ширпотребата винаги е по-евтина, като боба от Кауфланд. На баща ми му слагах ламинат преди години - ами един теч или разливане на вода и става на нищо. Единствено, че беше евтино решение, а и нямахме капацитет и време за преправяне на дюшемето тогава. Айде стига, че го обърнах на блог :)

 

Кукумир
Полезна тема е, не се притеснявай, че се отплесна. Аз също умувам какво да сложа за под, а не искам да е ламинат. Имаме останало чамово дюшеме, дето правихме тавана с него, и ще стигне за едната стая, ама се чудя още. Отделно гледам доста обяви има за стар паркет, смъкване от панелки, който се продава доста евтино. Дали пък не е вариант с едно циклене после.

 

Славянски
Обикновено човек пести или пари, или време. Ако вземеш стар паркет, може и да спестиш пари, но не се знае колко време ще отиде и дали ще става за нещо накрая. Но понякога човек може да вземе нещо, което въобще не е на добра цена. Или качеството да не е адекватно на цената. Това руското дюшеме с един виброшлайф или още по-добре ексцентричен, няколко шкурки, малко кит на прах, една шпакличка, и ще върви добре. Масло въобще не гълта толкова много - може би да е глътнало малко над литър на две ръце за около 20 квадрата. Ако имаш повече пари - имаш избор. Ако нямаш пари, или трябва да изкараш, или да минеш на вариант сам да си свършиш работата. А в свършването на работата може да има и скрити ползи.

 

Славянски
https://ekscentrichen-shlajf.pazaruvaj.com/dewalt/dwe6423-p306540797/#mnenija
Ей този шлайф върши добра работа и е на супер цена. С един циркуляр да ти реже правите срязове и трябва само да доплатиш към материала с времето си. Между другото, паркета на Камчийски дъб е с фрезовка на края на дъските, като ламината, и съответно ти трябва да правиш срязове само в края до стената, където и без това няма да ти се вижда колко ти е прав сряза като сложиш перваз. Т.е. става и с трион.

 

Кукумир
Че и са ми близо на мен. Славянски благодаря за препоръката. Ще ги имам предвид.

 

Теди
В апартамента при майка ми е хубав дървен паркет. Там си е от 60-те години, когато е завършен блока. Веднъж на 10 години се цикли и лакира. Скърца чат-пат, ама не е мръднал. Нареден е на рибена кост, красив е. Дюшеме никога не сме имали, никъде. Пише че било вечно... предполагам с грижата като за нашия паркет ще е дълготрайно, да.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

В продължение на темата и по въпросите на Славян.

Паркет класически (рибена кост или стълба) е изключено, тъй като визуално не го харесваме и двамата с жената. Дюшеме е приемливо визуално, но в никой случай не трябва да бъде с такава триъгълна фаска, по същата причина като предишната + събира мега боклука, за селска къща не е добра идея.

От там отиваме на описаните проблеми:

  • Чамовото тотално не може да издържи на нашата употреба, меко е, децата са малки, а ние не сме от тия дето пазят ама хич.
  • Буковото е скъпо и става двойно по-скъпо с монтаж, циклене, байц и вакса, съответно дори не мога да си го помечтая.
  • Няма кой да го направи - аз не се хващам поради време 0 и опит 0, майстори грамотни не познавам, а трябва качествена голяма машина + прахоуловител иначе е ужас + да са работили с читави вакси, а не само лак.

Не съм особен фен на ламината и ако къщата ни беше реставрация/реконструкция, демек стара къща с ремонт, не бих посегнал натам вероятно. Но нашата къща е чисто нов строеж от нулата и е "обикновена и скучна". Съответно чисто визуално няма никаква алюзия към ретрото, селото, старите занаяти и тн. Нормална конструкция железобетон, тухли поротерм, вътрешна изолация мултипор, външна изолация каменна вата, мазилка кнауф вън, шпакловка кнауф вътре.

Ет 1 ще е целия на дебел и устойчив на влияния 11 мм гранитогрес и отдолу 8 см армирана циментова замазка изолирана отвсякъде, под нея тръби водно подово, под тях - 8 см фибран с висока плътност и отдолу бетон плоча. Ет 2 е 5 см фибран изолация на тавана на ет 1, плоча 15 см, 6 см армирана циментова замазка, която крие разводките към радиаторите, съответно ще е слабоподгреваема.

Върху тази замазка мога да лепна една саморазливна на целия етаж, но надали ще е нужна, защото е сравнително равна повърхността. Една кокосова подложка 5mm и читав немски ламинат и жми градо при цена 30 лв/квм с включени грамотни майстори, всички крепежи, 12 см мдф первази и матрял 10mm с клас 32/AC4, демек не най-големия боклук. Монтира се за два дни, няма какво да съхне, следващи процедури и тн. Мяташ килима и лягаш да спи. Няма кухини вътре, има грамотно звуко и топло изолиране.

По въпроса с водата, ние имаме за момента 2 малки деца, които, повярвай ми, за тия 6 години няма нещо, което не са разливали на ламината в апартамента. Като се почне от тривиални неща от типа на 2 литра стъклена кана с вода която "мога да я взема, виж колко съм силен" и после 2 дни събираме стъкла, през водни и темперни бои в буркани с вода и четки, кисело мляко под форма на таратор, айрян и гъсто (идеално пълни фуги), прясно мляко с какао, сиропи всякакви, квас за хляб и плодов, сума повръщанки и осерации и опиквации, добре, че рибки нямаме иначе и тва щяхме да събираме от пода. А да не захващам, че и Гери е правила 7-8 години ръчна хартия в къщи, където се леят стотици литри вода в рамките на 2-3 дни напред-назад. Отделно понеже прозорците са все отворени лятото, многократно е валял дъжд през тях (ние сме някъде другаде), намираме локви по земята, дивана до прозореца мокър. Ламинатите не са мръднали, а са 2 различни класа на 2 различни фирми и не са сложени кой знае колко грамотно, нито са лепени (!!!). Та нямам притеснения никакви за водата и ламината.

---

Така. За дюшемето. Скара на пода, която трябва да е от импрегниран матрял и перфектно изпъната, за да няма движения (ламината е по-прощаващ). Вътре трябва да я напълня с перлит или вата, като е добре да има и мрежа, ако се допуска да има фуги някъде неопушени. Отгоре матряла - от сега ми е ясно, че 70% от пироните ще се виждат. После монолитно циклене. После байц, съхне, после вакса 3 ръце, като съхне между всяка. Ще отиде 1 месец и съответно надникът расте. Грубата сметка на база букови дъски качествени на 60 лв/квм, цените на Крафтсмена и цените на "майсторите" (цитат: е па не сме праИли такова нещо ама кво му е, че зееме една машина къде се цикли паркет и толко, а другото ясно, що пирони съм набил с теслата я!), минаваме охотно 100 лв/квм. И още не сме отворили дума за первази масив бук, фреза на тях, байц, вакса и прочее екстри.

Топлоизолация: потенциално по-добра при вата в скарата, но и пода ще стане 3-5 см по-висок, драма. При по-ниска скара - същата топлоизолация като на ламината. Звуоизолация - същата уговорка и то вероятно ще бие на кухо много повече, предвид, че дори да има вата вътре не е плътен контакта в матряла, а кокосът ляга плътно на ламината и звукоизолира много добре. Еко - мега его, вземам био сертификат директно. Яко бонус - матряла може да се използва отново дори след демонтаж на дюшемето и тоя под може да векува.

Обаче да се има предвид, че в един склад има ламиниран паркет на потчи 20 години (вземан от самото създаване на фирма Паркетен свят) и не е за подмяна. Изтрит е на места от палетните колички, но предвид какво е натоварването, много по-вероятно е да ми писне от десена и да искам да го сменя преди настилката да деградира толкова, че да се налага да се подмени по технически причини. Да се има и предвид, че ламината също има втора и трета употреба. Кокошарник от ламинат съм виждал, под навес, на много години :) Мой приятел, който преди е имал магазин за ламинат, си е направил в къщи сума мебели и рафтове и кутии за съхранение, от отпаден матрял, изглеждат супер. Единствено, че не върви да го изгориш в печката накрая и не става за компост/храна за гъби. Все пак не е еко.

Пиша това пространно обяснение, защото и @Кукумир имаше разни чуденки, пък и кой знае кой друг ще попадне тук с подобни мисли. При неограничен бюджет, време, умения и майсторлък, определено бих си направил под от масив. В условията на ограничени ресурси, решението не е толкова еднозначно.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване