13 мнения в тази тема

5d63ba26710d9_.JPG.6098a5b4f58ca4010331584d4f99254c.JPGМислих си, как да употребя често оставащата в повече продукция от двора и така се роди идеята за слънчевия дехидрататор. Схемата е проста, а размерите - според личните потребности (за това не съм ги нанесъл). При мен основното тяло с тавичките, както и долната част за подгрева на въздуха (за по кратко ще го наричам нагревател) са от стари мебели, които рециклирах. Идеята е загрятия въздух от нагревателя да преминава през основното тяло последователно през всички 11 тавички (рамки от летви с мрежа по средата) и вече наситен с влага от суровината, да напуска през отвор в горната част. Движението на въздуха през дехидрататора ще се осъществява на принципа на конвекцията без нуждата от електричество. IMG_20190825_172603_BURST1.thumb.jpg.6b4c821898d23acd7dad0e7ddcd68ce0.jpg

Ето го и първото зареждане с 3 вида сливи. Има още работа по дехидрататора и не съм го снимал в цял ръст. Малко преди да започна да сглобявам реших, че ще е по-удобно, ако сложа вратата на гърба (не откъм нагревателя) за по удобен достъп. Също така на схемата, вратичката е със стъкло, което замених с тънък талашит, за да не влиза светлина в пространството за сушене. Мисля, че е по-добре за съдържанието :) Нагревателя е под ъгъл 35* спрямо вертикала, което идва малко. За по-добра работа на уреда ще е удачен ъгъл от 65-70* за да "събира" повече слънце. Вътрешно цялото изделие е боядисано с безвредна след изсъхването си акрилна боя - черна. Освен, че обърнах вратичката поставих за тяга и кумин Ф50, с чиято помощ, загрятия въздух напуска основното тяло по-бързо. Сега остава да изчакам, докато плодовете изсъхнат, за да споделя мнение и да кача още снимки на вече завършеното издение.

7 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги се възхищавам на творчеството в техниката! Браво! :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хипер-мега-яка идея! Браво, Лозко! Чакам инфо как се справи с първата партида.. и сега разбира се следва малко мрън-мрън ;) 
 

преди 1 час, Лозан написа:

тавички (рамки от летви с мрежа по средата)

А имаш ли наблюдения каква става температурата вътре?..

Мислех си, мрежата ако е от неръждавейка ще топлопоема и ще суши повече, а и е по-добре от към хигиенна гледна точка - в смисъл може да се мие ако нещо се разтече и т.н.

В момента ползваш мрежа за топлоизолация, нали?.. Сигурен ли си, че е ок за храна.. Дали не отделя миризми, бисфенол-А (BPA)? Ползвал съм от по-евтината подобна мрежа по двора и на второто лято на пряка слънчева светлина започва да се разпада и да се рони на едни микро-фибри..

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варелски, температурата не измерих, защото има да се уплътнява на места със силикон, а и не бях взел термометър. За мрежа съм ползвал това и мисля, че е ок откъм разпад и вредни емисии, но не пречи и с нераждавейка да се опита. Иначе миенето и с тази мрежа не е проблем. При следващото ми посещение ще довърша, ще измеря температурата и ще докладвам, как работи.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, Лозан написа:

За мрежа съм ползвал това и мисля, че е ок

Верно е ОК.. Само дето на сайта на производителя пише, че е от HDPE, но пък е с 10 години гаранция  https://www.tenax.net/en/diy/home-garden-meshes/plastic-meshes/quadra-10/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много интересно и лесно заизпълнение,дано работи.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лозан, не разбрах "нагревателят" от какво е направен - ако разбирам правилно, това е сандък, с отвор в долната част, както и в горната, където е съединен с кутията за сушене. Отгоре е стъкло или ламарина? На долния отвор имаш ли мрежа да не влизат зверове разни оттам? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Миленка, правилно си разбрала. "Нагревателят", на практика е старо чекмедже. Вътрешно е боядисано с черна боя и има два отвора - в долния и в горния край, като и на двата има мрежа за комари отвътре и отвън, за по-голяма сигурност. Отгоре е покрито със стъкло (не знам защо на визуализацията не е прозрачно). Би било много по-добре, ако въпросното чекмедже се изолира отвън с вата примерно, за да се избегне загубата на температура, но това зависи и от показанията на термометъра в основното тяло и скоростта на движението на въздуха във вътрешността - колкото по-бързо се движи въздуха в системата, толкова по-студен е и обратното, а за повечето плодове, билки и зеленчуци не е добре да се превишава 60 градуса. Следващия път ще измеря температурата и ще докладвам ;)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер е, и аз планирам нещо такова от около 6 години, дори имам перфо ламарина за "тавичките", Основното, което в момента ме спира (освен липсата на време и пари и умения :D ) е че искам да мога да го оставям целогодишно навън и съответно не съм измислил / решил как да бъде направен "кожуха".

Една от идеите, които видях, е да бъде на "южна" страна на барака залепен, като има козирка / стряха над него, която да се маха / слага лятно / зимно време. Но това изисква и барака и доста по-измислена и развита инфраструктура, отколкото ще имаме в идните 5 години поне. Та като взех да правя сметки, излезе по-евтино да си взема един малък Екскалибур за начало, а в бъдеще, като има големи количества плодове, да му мисля.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как проработи сушенето? Ако трябва да го сравним с електрическа сушилня като Екскалибур? Колко време за сливите? До каква степен ги изсушава? За друго пробвал ли си го, Лозане?

Боби, електрическата сушилня е компактна и удобна, но за някои неща супер много ток харчи и според мен не си струва. Аз я ползвам основно за гъби, и пак отиват едно поне 7 часа.

На 9.09.2019 г. at 11:27, Боби Димитров написа:

Една от идеите, които видях, е да бъде на "южна" страна на барака залепен, като има козирка / стряха над него, която да се маха / слага лятно / зимно време. Но това изисква и барака и доста по-измислена и развита инфраструктура, отколкото ще имаме в идните 5 години поне. Та като взех да правя сметки, излезе по-евтино да си взема един малък Екскалибур за начало, а в бъдеще, като има големи количества плодове, да му мисля.

Е, да, не може всичко да стои на открито. Другият вариант е да я прибираш като дойде студеното време. Но от дъжд пак трябва нещо да я пази, или поне да има достатъчно големи стрехи и водоотвеждане. И аз имам мерак за такава, но кога ще стане? Някогашните професионални са на огън. Тук-там има работещи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма къде да я прибирам, особено предвид, че говорим за тежък шкаф метър на два + ръкава долу + стойка винкел... Не планирам да си натрупам малкото дворче с бараки, навеси и 1001 постройки, за да имам къде да си прибирам натуриите. Та затова и мисля в посока козирка и външно пребиваване. Но ще отнеме много години, понеже има още бая да се пипа по двора преди да мога да почна дори да планирам къде какво постоянно да има като постройка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Славянски В събота ще ходя и ще снимам какво е положението с ябълките, които сложих в неделя. Сливите се изсушиха доста добре, дори прекалено добре бих казал. Още стават за дъвчене, но са малко по-сухи от обичайното. Ще снимам резултата довечера и ще кача снимки, че не се сетих да го направя, когато бяха на самата тавичка. Мисля, че 14 дни им дойдоха в повече на сливите, особено с тия температури, но пък тогава "нагревателя" беше с найлон, а самия дехидрататор - на сянка под бор. Сега е със стъкло и е на пълно слънце.

@Боби Димитров Аз съм планирал на моя де му сложа един покрив от няколко летви и останал от покрива на бунгалото ондулин. Така мисля ще е предпазен от дъждовете, особено ако стрехите надстърчат по 30см. От друга страна, може да се изработи от материал, който не се влияе от влага и вода. С един приятел обмисляме серийно производство, като това беше просто прототип, скалъпен, за да изпробваме идеята изначално. Следващите 2-3 версии ще са значително по-леки, някои от тях - преносими, а останалите поне разглобяеми. Ще има и няколко размера, за различна натовареност. Очаквайте скоро на пазара, а за първите записали се ще има сериозни отстъпки ;) За членове на "Без мотика" - ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ!!! :mrgreen:

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Лозан написа:

В събота ще ходя и ще снимам какво е положението с ябълките, които сложих в неделя. Сливите се изсушиха доста добре, дори прекалено добре бих казал. Още стават за дъвчене, но са малко по-сухи от обичайното. Ще снимам резултата довечера и ще кача снимки, че не се сетих да го направя, когато бяха на самата тавичка. Мисля, че 14 дни им дойдоха в повече на сливите, особено с тия температури, но пък тогава "нагревателя" беше с найлон, а самия дехидрататор - на сянка под бор. Сега е със стъкло и е на пълно слънце.

Четиринадесет дни е доста време, но ако човек може да си го позволи... Просто ти си ходил на такива пресекулки. Сливите традиционно може и три дни да ги сушат, трябва пак да разпитам. В случая хубавото е, обаче, че нищо не му плащаш - нито ток, нито дърва. Мислил ли си за метална кутия, която да е по-лека? Определено има какво да се оптимизира, но браво за усилията и ще чакам още отзиви за резултата. Също в есенния сезон.

Аз съм сушил тиквички на скара с мрежа на слънце, и си трябва дни, но това е много по-силно и концентрирано сушене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.