Пламен М

Гроздето

42 мнения в тази тема

Здравейте, казвам се Пламен! Отскоро съм в отбора на 50. Никога не съм имал село и затова си направих лозаро/овощарска градина у нас в Ботевград. От къде тръгна всичко?

 Съпругата ми е родом от с. Селановци и всяка година на 15.10. ходим на събор при родата. Във въпросната година, ако не греша 09, ни бяха оставили няколко грозда Хамбурски мискет, а той един узрял, един миризлив, толкова впечатляващ че още в понеделник, след софрата, се озовах ЛВИ Плевен. Пропускам физиономиите на хората от маточника като разбраха колко път съм бил само за 3/три/ лозинки! Та така се започна, така и до днес!

Дойде ред и на моята презентация:20190825_192649.thumb.jpg.c65fd07e7071c7a4e5ba03cdffedf55f.jpg

Плевенски мискет- униално, задължително за всеки двор присъствие!20190825_192609.thumb.jpg.09b871632c83f9838d2a99421249014b.jpg

Вероятна Брестовица, с горните характеристики.20190825_194117.thumb.jpg.bbcb7f35574cab1d1eb80d41810d0605.jpg

20190826_172215.thumb.jpg.85fff055702de14b521842ca8eb93571.jpg

Сияна и Велика, български сортове, получени малко случайно в "Обазцов чифлик" Русенско. Любимото грозе на половинката и дъщерите, може да достигне над кило и половина.20190825_195234.thumb.jpg.21d218a4687011d2b9998e6900c66a69.jpg

А ето и причината да ви открия, много ми хареса форума май забравих да кажа, сблъсквал ли се е някой с подобен проблем, 40/50% зелено грозде, в съседство с узряла друга половина? Ако някой- да, чакам помощ.20190825_193855.thumb.jpg.3709e88a5dbe69c9ad48b916f0b3138d.jpg20190826_170944.thumb.jpg.0f7c02b0311b5ce3400e218be8d46da8.jpg

За къде без, задължителните, късни, жълта и червена Ябълки!20190825_192753.thumb.jpg.0ba7e8ab2d9a57b2a1c275e19e6a0c58.jpg

Доматки, малко грозна картинка, ама те няма как да не са еко/био20190825_194810.thumb.jpg.f949c9d938b198b8f21bc541707b594f.jpg

Най- вдясно, две нектарини.20190825_192831.thumb.jpg.34381c852a739a57fe51aec4ba13da5b.jpg

Това че реших да не пръскам с нищо- добре, ама с кой акъл реших и да не режа!?20190826_171230.thumb.jpg.c1cfa2a59a91ba1dfdab7abc52807ea9.jpg

И накрая кефа, пожелавам го с най- добри чуства на всеки от вас, тези тричките, след 30мин. в хладилника, и чашка узо, е така да помага за преглещане!

p.s. без да съм никакъв капацитет, опита ме научи, как да се справям с два бича- огнен пригор по крушите и бактериален рак по лозата.

 

8 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разкажи как се справяш с тях. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огнен пригор по семковите, в моя случай круши, е нещо крайно неприятно за окото. След категоричното мнение на "специалистите агрономи" за премахване от двора, започнах да викам неволята! Четох, четох и се спрях на руско/японски методи. Та за какво иде реч- отидох в първата ветеринарна аптека и си купих пеницилин за стомашно чревни разстройства по животни. Две спринцовки по 5кубика, сипах ги в 5/6 литра вода, и обилно напръсках. Не го мислих много, те така и така изсъхваха. Повторих след 5 дни. Като резултат- три, на 100% възстановени Пас Карсана, царицата на късната есенна круша, от които догодина чакам първи рожби!

Бактериален рак по лозата.....няма по- лошо нещо за един лозар! Там мнението на "специалистите" е категорично- изкореняване, изгаряне далеч от лозето, обезпаразитяване на мястото и три години не садиш нищо! Ужас! Дорева ми се като видях туморите по 5 лози! И пак неволята. Мнение от тоя, мнение от оня и собствена рецепта. В минорно настроение, въоръжен с остър нож започнах изрязване на туморите, възможно най- дълбоко и полях обилно с 10%ов р/р сяра. По предписание е 5%, ама кво ми пука, нали гарантирано загиваха. Повторих след три дни сярата и на четвъртия намазах раните с прегоряло масло. Пропуснах, "лечението" се прави в пълен покой, първата седмица на ноември!

Тук, от суета или страх, пропускам всякакви гаранции, но резултатите са следните- от 5 лози, 11.17та с тумори, в момента е само една! И то е по- скоро туморче, с големина на грахово зърно! Една от болните лози е на първата снимка! 

5 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Да си знаем. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, моменталически си го разпечатах това за пригора и бактериалния рак и отива в тефтера с вълшебните рецепти... Снимки от лозите довечера ще показвам на ММ, той е на вълна лозе , ама още не го е докарал даже до засаждането. Ха , дано успее пролетта, че обожавам грозде, ама ще трябва да подбира сортовете, че градината е на 600 метра надморска и не всичко ще става за там като сортове.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и аз, винаги е гот когато помогнеш на колега по хоби! Вени, надморската височина не е голям проблем, при на 100% южно изложение, ще подберете по студоустоичиви сортове, хамбурски мискет да речем!

А сега моя проблем към момента, при 4круши, по една праскова и нектарина, и 3 ябълки, вижте в какъв 5 звезден хотел,с явно ултра олинклузив обслужване, за зелени листи въшки се е превърнала 4тата ябълка от м. май.20190830_135936.thumb.jpg.d3b510bfd56557703b05e1e45aa5b9be.jpg20190830_135717.thumb.jpg.827087574e93ce540e7c672a6425dc84.jpg20190830_135740.thumb.jpg.887b433a98f0970189ec1794f32dd766.jpg

Пръскани са  поне 7 пъти с всякакви инсектоакарициди, и след 10 дни пак са в "хотела"! Вчера направих сапунена вода, и днес, изкъпанки, се наслаждават на слънчице и крепко здраве! Ужас, ако някой знае как да помогне чакам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз, като гледам колко здраво изглежда иначе растението те броя за късметлия, ама с това пръскане... Тук сме по ЕКОлогичните природосъобразни методи за борба с вредителите и ако не аз, то някой друг ще го каже след мен - Нийм

В темичката си пише всичко, а иначе има и други варианти - с тютюнева настойка (при някои работи, при други - не), люти чушки - изцедени или преварени и ползваш екстракта с разреждане (колкото по-силен, толкова по-добре), като слагаш и някакъв течен сапун или друг прилепител. Аз бих пробвал да направя няква отвара микс от няколко неща, за които съм сигурен, че листните въшки не толерират. Това последното, като експеримент ;)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Лозане, тва с нийм го мернах в страница на Боби, длъжен съм да го пробвам. Ако някой знае откъде да поръчам, нека пише.

П.с. Не те разбрах за здравото дърво и късмета?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 8/31/2019 at 15:53, Пламен М написа:

П.с. Не те разбрах за здравото дърво и късмета?

Мисълта ми, е че дървото ти изглежда в добро здраве, за разлика от моите, които имат по няколко болести всяко, а аз опитвам да ги лекувам с хомеопатия и непукизъм :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, справям се някак си! Никой обаче, не даде коментар по 5ата снимка от презентацията ми. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет ...... Пламен М

Добре дошъл  тук във форума  и  най вече  в  отбора  на  педесетаците градинари.  Преди  десет години  си мислех че отбора на  четирдесетаците е най доброто време ......................сега обаче мисля така и за педесетаците. Всичко което се случва в градината допринася за това усещане. Така че наслаждавай Се.

Листните въшки  ще ги коментираме на ранна пролет. Сега е излишно.

Лозето Ти изглежда много добре и е като чели .........над  тридесет годишно.

Не разбрах ................отказа Ти от пръскане и рязане едновременно  важи ли и за лозето  или  е само за  дръвчетата.

Снимката  Ти  със сорта Брестовец  ...................гроздето изглежда  точно както е и  при Мен. Огрято от слънцето. Това  ще рече.......здраво рязане. 

Сорта Велика ще е  следващият вид грозде който  искам да имам и при мен. Изглежда чудесен.

Какво да Ти кажа за петата снимка?   Не  уточняваш дали  това е прецедент...........само за тази година  или  си е така постоянно.:smile:

Гроздето изглежда чудесно. Имам при мен един  стар сорт..............викат му" пърмак" . Той така зрее,   на сектори. Оцветява и наедрява отделни зърна  и така докато добие окончателния си  тъмно червен  вид  изцяло. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Nevil, благодаря! Аз първо на трийсе си мислех че най- доброто време, ама найсе, сега и само сега! Ще карам по ред.

Отказа от пръскане и рязане( явна грешка) е актуален само за посочената късна червена ябълка. Като резултат ще получа няколко касетки, дребни за сорта, но надявам се вкусни, ябълки.

Ако откажеш рязане, душманско, на лоза, догодина ще режеш само веднъж......ниско долу.....с трион.

След като имаш Брестовица, харесал си Великата ми, викам да направиш "голям шлем", затваряйки карето с уникалните Плевенски мискет, и особено Сияна! Уникално е, едро, месесто зърно с две мижави семки!

Великата от петата, да прецедент е! Надявах се да зрее на сектори, но вече се съмнявам. След седмица ще кача снимка на същия грозд.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл и от мен, с леко закъснение! Много харесвам лозарски снимки - покойният ми дядо беше майстор лозар и овощар, но всичко замина с него... :( Любимо ми беше Ркацители, малки кехлибарчета! Някой ден, може би, в новата ни градина, ще опитам да завъдя лози, но трябва да са държеливи на суровия климат в Софийско поле, иначе - греда!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Боби, подбираш като моите и решаваш проблема, студа е същия. И кехлибарчета имам, но пради тях едни дебели, дано смогна днес.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

20190905_181701.thumb.jpg.ddfa5e6280ab326d51ba68d3da693a44.jpg20190908_183146.thumb.jpg.48f6998400c88f5ae072f4a69fe2e745.jpg

Победителят в категория "най- дебел" от отбора на Плевенски мискет.20190908_191148.thumb.jpg.57eeea3ff70938b5fcafa22516cf3d7b.jpg

Същата категория  от отбора на Брестовица.

Не знам за вас, но аз, за първи път в "кариерата" си бера лози до край на 08.09. Уж нямало лято, уж тва онова, а около 4/5 гледам едни "приятели", познати като оси, по гроздето. Знам си урока, ако не го бях обрал, днес щях да бера чепки.

 

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет.... Пламен М

Ще потърся  и  Аз някоя  по здрава чепка от Брестовицата ..............ако е останало се още нещо. Когато премине този сорт.................вече имам усещането че нещо сериозно си е заминало за тази година.:smile:

На 4.09.2019 г. at 14:48, Пламен М написа:

Здрасти Nevil, благодаря! Аз първо на трийсе си мислех че най- доброто време, ама найсе, сега и само сега! Ще карам по ред.

За да прикача и този период, на тридесетте (поне при мен) към тази група.................би трябвало да го променя изоснови. За преди това въобще не е за приказки. В тези периоди както преди ..............а е видно и сега ...............около Нас .....................инстинктите за самосъхранение не функционират.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nevil привет, айде качвай Брестовицата че ще я изядеш! Аз като свърши нещо от асмата, преминавам на следващото, и то винаги ми се струва в пъти по- сладко от предходното:20190912_173015.thumb.jpg.2619ae0c181ba97e87db58a457b0503a.jpg

Сияна, презентирах я, вече напълно узряла......абе страшна вкусотия! 20190912_200301.thumb.jpg.f9fe717a152a893f8b3eaedad68591db.jpg

Десетина дни, тва ще е стартера.

Относно Великата, секторното зреене, май ще се окажеш прав:20190912_172933.thumb.jpg.25acc0855781e158644274ef423cb016.jpg

Чудя се само, докато узреят тези, видно и доста по- малки, ще стават ли за нещо узрелите към момента зърна? 

И да споделя нещо, осите, определено, са от по- тъпата част на заобикалящата ни фауна! Вместо да ми ядат узрялото грозде, те са се "настанили" в "хотела" на ябълката при листните въшки! Защо? Ако някой се е сблъсквал с  подобно "чудо"....ще е интересно да прочета.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самите оси се хранят с нектар (захар/въхлехидрат). Ларвите им се хранят с протеин (насекоми, ларви и тн). Осите ако ги видиш да налитат на месо, събират храна за ларвите. Ако налитат на сладко - за себе си.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на Всички.:smile:

На 13.09.2019 г. at 15:44, Пламен М написа:

Nevil привет, айде качвай Брестовицата че ще я изядеш!

Ето @Пламен М......за последно тази седмица

IMG_20190915_081117.thumb.jpg.89967e2fbd4222d3f0810310cd6ede45.jpg

А това грозде Ми  беше  от рекордьорите..............но сега е останала само вътрешната част от него. Големите гроздове  зреят по бавно от вътре  и Аз обикновено го почвам като обирам постепенно външните слоеве. Мисля че съм брал поне два пъти от него.

IMG_20190915_184845.thumb.jpg.74b03450ce745498c370b95b32c17c5b.jpg

И при мен се застъпват сортовете но ..........................някак  си,  най са Ми мили..........първото и последното за сезона.

Още е зелено............. десертно .......не му знам точното име.

IMG_20190915_085032.thumb.jpg.31933bac3b6e13745ffba0e4fddb26fd.jpg

IMG_20190915_085004.thumb.jpg.43fc426ea1786152155fbeafe6c66214.jpg

 

Не виждам при Теб проблема със съхненето на чепките?..............който ме мъчи Мен от момента в които се опитвам  да оцелявам без химия.

Компенсирам с много почистване но ...............но си трябва време.

Сианата  и  Великата която имам  мерак да  изпробвам при Мен на пролет................са невероятни!!!..Красота!

Правя едни експерименти.............листни въшки - мравки...............причина следствие.........имам доста овощни  дръвчета....  забавлявам Се.

Та...... на  една  нектарина  която  мравките са превърнали във ферма от колонии листни въшки  .......им спрях достъпа до нея. Да не могат мравките да стигнат до въшките. Видимо чрез увеличение на снимки се вижда че листните въшки продължават да отделят сокове  които няма кой да поеме. Помислих че това е причината когато около дървото се появиха рояци оси. Но мравките са и пазачи................така че и варианта на @Боби Димитров се вписва точно в тази случка.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Атрактивна Брестовица, браво Nevil ! Още зеленото грозде е Палиер, Йоско е качил снимка можеш да сравниш. Аз, за радост, тази година съхнене,стафидизиране нямам, за предни нямам спомен.

И кво сега за ябълката......ако соковете на въшките са сладки, ще храним оси! А гроздето на 40см. Тоя свят верно полудява!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.