Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Venetka

Nevil, пратих снимката на дядо Пепи и гроздето му на ММ и му казах, че ще го призная за лозар като видя ей толкова грозде, ама ако може без химия... Най-много да го откажа да се занимава с така мечтаното лозе, дето още е само проект....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички:smile:

Venetka......мисля Си че ТМ  тръгнал от нулата ......и едно грозде да остави на масата ......Си е признание:smile:

На 15.10.2019 г. at 7:51, Ру® написа:

Би ли обяснил по-подбробно как го чистиш и прореждаш, от кой момент започваш, колко често го правиш? Примерно аз не пръскам доматите, но махам пожълтелите и болните листа колкото ми е възможно често. С гроздето същото ли е?

Ру®......Първият път когото Ми се наложи да пръскам доматите със нещо ......бях чел за козето мляко. Имаше в селото една баба Вела която засичах често разхождайки се с една коза. Когато разбра че искам мляко за да пръскам с него доматите .......дълго време Ми разправяше после  какво  ли не, но основното..............от както се помни всичко в градината домати, краставици, лозе е пръскала със суроватка и сода за хляб......с метлата!!!........когато няма кой и с какво.

Та на въпроса Ти....Да. Това което правя Аз, принципно е като при доматите, Дори ги обикалям с една и съща пръскачка.

Има обаче една съществена разлика. Докато самите доматчета  не понасят пряка слънчева светлина, за гроздета няма нищо по хубаво.

А за повече подробности.............нали видя какво предлага Пламен

На 16.10.2019 г. at 21:48, Пламен М написа:

Еми...добре Nevil, да почваме кръжока, " грозде без каквито и да било фунго/инсекто/акарициди"!

Еееее тази хубава дума кръжок........как се сети за нея. Ами да Ни е честит кръжока.:smile:

На 16.10.2019 г. at 21:48, Пламен М написа:

Проблем номер едно при гроздето е обикновената мана. Имам чувството че ако я няма, в лозето няма да има и брашнеста, и сиво гниене!

Така изглежда и  на кратко .....в природата всичко е свързано. 

Решенията са много, но основно  чрез  различни препарати. Токсични  или  подтискащи. Хората който ги използват.......... каквото и да се случи(ако не мине градушка) някой повече, други по малко но  грозде ще изкарат. Стандартна ситуация.  

Какво се случва ако решим да не пръскаме.  От тук следват два съществени въпроса, който се оказва че за хората са важни.

За сянка ли гледаме лозата, или за грозде? Ако е сянка...............каквото остане от гроздето накрая........ще е добре дошло.......нали.

Ако обаче искаме грозде.............ще трябва да запретнем ръкави. Чака Ни много работа. Това ще рече че .........трябва сериозно да нарушим благоприятните условия за размножаването на  всякакви видове плесен във листната част на лозите.

Това включва........освобождаване на място около гроздетата  и изобщо на всякъде  за предотвратяване задържането на влага.

Пряка слънчева светлина. Максимално възможното. Имам си показател. Когато пипна по обяд гроздето,  то трябва да е топло. По този начин се нарушават и комфортните  условията  за живот и  на  щипалките които се люпят вътре в тях. Сериозно  се намалява  популацията  им,  а от тях и от отпадъците им   вероятно идват голяма част от  проблемите. Прочистване,  прореждане и още други неща .....следващия път.:smile:

Ще опитам да намеря снимки.

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет от мен!

Еми......аз Благодаря! Благодаря на Ру, за пожълтелите болни листа и тяхното своевременно премахване. Благодаря на Nevil, за суроватката и содата за хляб. Включвам ги и двете,задължително, през кампания 2020! Прежаден и любопитен съм за чуждия опит!

 

Сега по стратегическата темата- обикновената мана!

На 17.10.2019 г. at 22:34, Nevil написа:

 

Ако обаче искаме грозде.............ще трябва да запретнем ръкави. Чака Ни много работа. Това ще рече че .........трябва сериозно да нарушим благоприятните условия за размножаването на  всякакви видове плесен във листната част на лозите.

Това включва........освобождаване на място около гроздетата  и изобщо на всякъде  за предотвратяване задържането на влага.

Пряка слънчева светлина. Максимално възможното. Имам си показател. Когато пипна по обяд гроздето,  то трябва да е топло. По този начин се нарушават и комфортните  условията  за живот и  на  щипалките които се люпят вътре в тях. Сериозно  се намалява  популацията  им,  а от тях и от отпадъците им   вероятно идват голяма част от  проблемите. Прочистване,  прореждане и още други неща .....следващия път.:smile:

Ще опитам да намеря снимки.

Добре и точно казано!Нарушаване, подтискане, на благоприятните условия за развитие на лоши неща по листната част на лозите, плюс прочистване и прореждане, съчетано с навременни, много е важно, трите резидби на зелено! Филизене, прищипване и колтучене! Не мога да ги степенувам по важност, и трите са изключително важни!20190825_192649.thumb.jpg.c65fd07e7071c7a4e5ba03cdffedf55f.jpg

Двураменен, и двуредов в моя случай, Гюйо! Както е написал Nevil, минимално или никакво присъствие на шума около гроздацити! Отгоре и отдолу не пречи, перголите са разположени север/юг и гроздето се огрява от слънцето целодневно.20190825_194117.thumb.jpg.bbcb7f35574cab1d1eb80d41810d0605.jpg Отиваме на варианта асма, веднага след фаза затваряне на зърното следва отвеждане, измъкване, на оформените гроздетата от шумата и клоните. И отново трите зелени резидби, тук, определено, са  по трудоемки, ама безплатен обяд няма!

Не съм съгласен с Nevil, единствено за.....чака ни много работа! Не, определено не.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет отново:smile:

Ами ...........да видим какво още имаше на асмата, какво ще остане  и какво ще е мезето за тази седмица.:tounge_wink:

IMG_20191020_165303.thumb.jpg.a72f669bf6d542624e32a8e4d67b79d7.jpg

Царицата........сладко и много ароматно.......отчете захарност 18.4%

Болгар .........много сладко.  За пръв  път при нас виждам стойност захарност над двадесет.......20.6%

Отел.........18.2%

@Пламен М искаше да снимам самостоятелно Сирата..........ето я. За съжаление само това е останало но ......успях поне да видя и при нея захарността.... 21.5%

IMG_20191020_123053.thumb.jpg.8b3168b5e9a614695efd4e856eeb7436.jpg

 

Ако някой  Си е помислил че преигравам малко с цифрите....не..не няма такова нещо.Всичко е реално......би трябвало.

Близките хора около Мен  ме изненадаха със страхотна играчка...........голям  кеф е .......захаромер.

IMG_20191020_125700.thumb.jpg.710e200aa7338b1e20bfb1efe58a526d.jpg

 Необходими са само три капки гроздов сок  дори  и от едно единствено зрънце с прецизност до 0.1:smile:

Но да се върнем на стратегическата темата- обикновената мана!

Отела ......поддръжка  никаква. Но за другите два сорта Царицата и Болгара .........прочистването е задължително.

Царицата я прочиствам постоянно. Какво щe рече това. Снимките са преди  и след  това.

IMG_20190915_085048.thumb.jpg.26e023c020342dcf85032fb995923512.jpgIMG_20190915_090145.thumb.jpg.e475fe3ab4cb1235803d38e21705127d.jpg

Царицата остана и тази седмица на асмата.

IMG_20191020_083117.thumb.jpg.3cc5e918329ae4d1fb8749904b9c963d.jpg

С Болгара е интересно защото  с него приключих още преди две седмици.Прибран е. Нямах  възможност да го прочиствам толкова колкото е необходимо и се наложи да го приберем. Експериментално обаче имах един сектор от асмата .......каквото и да се случи.......винаги оставях време за да го почистя поне него. Резултата ......

IMG_20191020_083203.thumb.jpg.432aa6ca837f8a4b52c2f7cc864ccf28.jpg

Това е същото от касетката.......от мезето де.  Дори останаха няколко  гроздета за следващият път.

Снимките са  от миналата година ....преди и след прочистване.

IMG_20190801_124029.thumb.jpg.f15f3eda1eaa047f86d3f127a4e71779.jpgIMG_20190801_124411.thumb.jpg.46aaf6df0a32c66b8813075e41ff2163.jpg

И още една показателна снимка.  Ще познаете ли това което не е прочиствано?

IMG_20180826_095453.thumb.jpg.3e2edc36ee1c1ec91e8f0c0c471700c5.jpg

В началото бяха еднакви по размер.

Мисля че по голямата част от проблема с обикновената мана се решава  с прекратяване на условията за задържане на влага в лозата изобщо. Осите обаче продължават проблема. Поради някаква причина дупчат зърната повече на брой от това което биха  могли  да изконсумират. Наранените зърна загниват, ферментират и отделят течност която напуква съседните зърна. Появяват се и мухи винарки  и .........ако не се вземат мерки .............всичко приключва с гроздето. И това е при положение че го грее слънцето почти целодневно.

На 19.10.2019 г. at 18:39, Пламен М написа:

Не съм съгласен с Nevil, единствено за.....чака ни много работа! Не, определено не

Пламене .......съгласен Съм с Теб......когато работата е удоволствие........все едно не е работа. И за Мен е така. 

Но за мен и правата лопата в градината също е удоволствие............как след това да обясниш на хората ......че това не е работа за Мен.:tounge_wink::smile:

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет отново:smile:

Иска Ми се да акцентирам отново върху прочистването на самият грозд.........защото  само по себе си то е и решение за болестта сиво гниене.

Опитах да видя какво ще каже Google,  като информация за варианта ......прочистване на грозд?   

Google не  предлага такъв вариант.  Тази ситуация не съществува като решение в база данните на Google.

Попадал Съм през годините на много странни(поне за Мен) от този тип неща  и  не  Ме  учудват.

Тъй като обикновено действам интуитивно особено в градината........ще продължа с прореждането .........така както го  усещам и практикувам.

Започва се още преди цъфтежа с прочистване на всичко което е около завръза. Премахвам шумата  и  празните и  слаби леторасти.

Завръз не премахвам ...........поне от сортовете които имам.

В последствие .......гроздетата трябва да падат свободно, самостоятелно и да не се опират в нищо.    Слънцето   трябва да ги огрява през по голямата част от деня.  Прочистването на шумата продължава   през целият период  с приоритет   към листата с не здрав  външен вид.   

Пръскането е заедно с доматите. Суроватката или козето мляко са оптималния   вариант.  Нискомасленото  кисело мляко от магазина също върши работа.                                                                                                                                                                                                                           Тази система вече четвърта година определено работи добре при Мен. Грозде има доволно и достатъчно но пък ............и никога не може всичко да е наред. Отказа от използване на препарати води до обостряне на един друг проблем..........Съхнене на чепките (щилеме)

Смята се, че причина за некрозата по чепките е нарушеното съотношение между елементите калий, калций и магнезий. 

Продължават да съхнат и след обирането. Дори в хладилника. 

Има решение чрез препарати. Някаква форма на подхранване....................Но нещо друго  по въпроса .......Някой може ли да предложи?:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Nevil привет

Първо за "играчката".....голям кеф, сигурен съм, поздрави този който се е сетил!

Сега за проблема със съхненето......А деде, как да дам мнение като не познавам проблема! У дома, никога не съм се сблъсквал с подобно нещо. Все пак, може би е сиво гниене....Гледам че го имаш, прочистваш го и вероятно бактерията остава в ремисия за известно време, и впоследствие се "събужда"....Друго обяснение нямам. Приеми го вид "данък" непръскане. И го снимай, покажи го, по лесно е, та и други да помагат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Един истински случай.  Навремето един познат ще изнася вино в чужбина. Отива при технолога на един винзавод и му носи една бутилка вина, да му направи същото. Еми, абсолютно същото му го направи, все едно там е расло и обрано при пълнолуние и в точно определен час. 

Искам да кажа, че въобще не им вярвам на производителите...

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички:smile:

И последното за тази година....мезе

IMG_20191027_162221.thumb.jpg.f975cc12aada12b9914ead4bc876fda2.jpg

  със последното за тази година грозде което все още е на асмата. .....Царицата:smile:

IMG_20191027_154134.thumb.jpg.bc2861b02a4cbedf888b5721ed5199a4.jpg

Привет..... Пламене. 

На 23.10.2019 г. at 9:47, Пламен М написа:

Все пак, може би е сиво гниене....Гледам че го имаш, прочистваш го и вероятно бактерията остава в ремисия за известно време, и впоследствие се "събужда".

IMG_20191027_155246.thumb.jpg.c0f091e66fadd0e5cc2c6f5bf82d2f77.jpgIMG_20191027_160505.thumb.jpg.61f3db0f799ce7472521eec9c10adb43.jpg

IMG_20191027_075905.thumb.jpg.4d3efe1af92048e68f57505d297556cc.jpgIMG_20191027_075957.thumb.jpg.27a24b6f45b8d975d3567a03e1a702be.jpg

Да, да .....със сигурност и него го има ..........но в крайна сметка не е фатално. Гроздетата все още  бяха на  асмата когото ги снимах.

Някой тук сега,  може да каже ...............да Ти имам и проблемите в края на октомври.

И все пак..............проблема съществува от доста ранна фаза. Изсъхват части от чепката. Ако не се прочисти ......обхваща цялата  и час.

В по късна фаза създава усещането за неравномерно узряване на зърната. Засегнатите остават меки, чорбаливи, и  кисели.

На 23.10.2019 г. at 9:47, Пламен М написа:

Приеми го вид "данък" непръскане.

Да ......данъците  трябвало да се плащат. Приемам.:smile:

Все пак...........казват че чрез подхранване на коренната и листната система (което Аз не Съм правил)   се намалява вероятността от появата на така нареченият проблем ......съхнене на чепките (щилеме).    Поле за експериментиране.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Поясни малко по-подробно,ако обичаш,за пръскането с козето мляко,суроватката и нискомасленото кисело.Какво е съотношението вода-мляко за 1 пръскачка/особено за кофичка нискомаслено кисело/.Смърди ли гадно след пръскането? Един съсед тази година пръска с прясно краве мляко и после 3 дена се носеше неприятна миризма /не знам някой помирисвал ли е прясно одрано кравешко виме - "аромат" на мляко плюс прясно месо/.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет от мен!

Дойде, за голямо съжаление, време за последни презентации! По нашия край им викаме пригроздки!20191103_155330.thumb.jpg.ed114258fbc094a37d610f0f7419ae81.jpg

Велика.20191103_155521.thumb.jpg.dcab93ccf8afd196e82849ecc752b58d.jpg

Сияна20191103_155938.thumb.jpg.d2858a7a54f8d05b8df558343bff6d8a.jpg

И разбира се, мезето за днес! СияноВелики красоти! Без майтап, уникално вкусни,превъзходни неща! Пригроздки....появяват се във фаза затваряне на чепката, напрактика нетретирани с абсолютно нищо, има ме ги до първите по сериозни, минус 4, студове! При липсата му, на студа, посягаме до някога декември.Не мога да разбера, как и защо са в такова "цветущо" здраве!......Тезата на Nevil, липса на вода/дъжд! Май така ше доде.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет и от Мен.:smile:

Пламене ............определено тези две прелести които Ни показваш.........и по това време.......със сигурност ще искам  да опитам, напролет   тук и при Мен. Мислех първоначално само Великата но.........така добре се допълват двата сорта ..............а и на вкус сигурно.:smile:

На 3.11.2019 г. at 19:43, Пламен М написа:

Не мога да разбера, как и защо са в такова "цветущо" здраве!....

И Аз това Си мислех преди няколко дена когато гледах последното  грозде от Царицата на асмата.

 

IMG_20191103_135743.thumb.jpg.ecb5a150a3d74fbab6899fd32bde1119.jpg

Ами ..........няма ги осите.:smile:

На 31.10.2019 г. at 6:13, Marangoza написа:

Поясни малко по-подробно,ако обичаш,за пръскането с козето мляко,суроватката и нискомасленото кисело.Какво е съотношението вода-мляко за 1 пръскачка/особено за кофичка нискомаслено кисело/

@Marangoza......завиждам (благородно)на тези които имат постоянен достъп  до тези две вълшебни  неща...........суроватка и козе мляко.

Аз нямам достъп  до тях. Ползвал Съм няколко пъти само козе мляко и толкоз. Казах че са оптимален вариант за пръскане защото така твърдеше  възрастната жена която Ми даваше млякото. От както се помни ......всичко в градината  и   лозята  са пръскали с тези две неща.

В кофа(вероятно 8л)с вода сипва канче(около 1л) суроватка и 2-3 лъжици сода за хляб и после .....................давай с метлата.

Козето мляко е за предпочитане пред другите видове млека в чист вид защото мастните му  клетки не се свързвали, не се натрупват и не запушват порите по листата на растенията които се пръскат.  За това когато няма козе мляко се търси обезмаслено. Важното обаче е постоянството.

Във форума би трябвало да има  хора който да имат реални впечатления от тях.

Аз не се съмнявам  в техните резултати  защото дори и купешкото мляко върши работа въпреки че вероятно  в него  са отнети доста от полезните неща.

А конкретно ......това което правя Аз.  Минавам всичко с две пръскачки по 16 литра всяка седмица и според времето.

На 16 литра.....1,5 литра 0.1% прясно обезмаслено + 50 капки йод. Следващата седмица.......2 кофички 1% кисело мляко +100г сода.Така редувам  всяка седмица. Поне на този етап .......мисля че.......... варианта с киселото мляко e по  ефикасен при асмите. Когато пръскам само тях използвам само втория вариант.

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Всяка седмица пръскаш, правилно ли те разбирам??? Колко пръскания в сезона са, 20-30? А аз си рекох, че като метнах на домата прясно мляко с йод два пъти за 6 месеца съм прекалил с грижите...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз пък моят отел един път не съм го пръскал. Но и се поспаружи от сушата. Изяде се, де!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Тази година и моето пръскане беше като на Боби. Отела роди добре, но памида наполовина. Има и изсъхнали клони. Едно бяло се справи. Явно има сортове,  които без пръскане заминават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

@Боби Димитров  Боби ....правилно Си разбрал че пръскам всяка седмица. 

преди 19 часа, Nevil написа:

А конкретно ......това което правя Аз.  Минавам всичко с две пръскачки по 16 литра всяка седмица и според времето.

В другият вариант обаче .......вероятно Си приел смисълът на думите...според времето. Аз имам в предвид  метеорологичното време.

Така че ......около два месеща нестабилно време прави .....9 пръскания. Две от тях пропуснах заради  не преставащ  дъжд.:confused:

Станаха 7.    И понеже тези пръскания са само превантивна   мярка,  за да няма усложнения спазвам в общи линии този график.:smile:

@Славянски   Привет Славянски............Отела  може и без пръскане. Мана не го лови, животинките не го щат.......ако пък и на около има и други по примамливи сортове грозде за тях ............Отела е безпроблемен.:smile:

преди 10 часа, Димо 33 написа:

Явно има сортове,  които без пръскане заминават.

@Димо 33 Привет Димо.  Така е ......спреш ли химията.......трябва много почистване на асмите. В противен случаи много  от  сортове си заминават.  Добре че поне Отела не е от тях.:smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет от мен

преди 20 часа, Nevil написа:

Привет и от Мен.:smile:

Пламене ............определено тези две прелести които Ни показваш.........и по това време.......със сигурност ще искам  да опитам, напролет   тук и при Мен. Мислех първоначално само Великата но.........така добре се допълват двата сорта ..............а и на вкус сигурно.:smile:

Аз нещо неразбирам Nevil...защо толкова държиш на пролетта? Всичко което съм презентирал е садено сега.....ноември, както се казва, лозе се сади и на сняг! Така че не се туткай, поръчвай, Образцов чифлик Русе! А вкуса им......без думи.

Сеге ще покажа едни "безпрекрасни неща":20191022_180654.thumb.jpg.9ce8d7c8fed3cd0ea824985a80bafdee.jpg

Джибри за ракия.....да, ама не! Моя биоатомен тор! Освен на калий, азот и фосфор, много богат и на спирт! Купувам си ги от едно шато, 20ст. килото.20191107_144626.thumb.jpg.00b1ccb6298517d52c2a70741d92bc2e.jpg20191107_144615.thumb.jpg.6230f138bfdb4bd65db6b9c74a58e6e6.jpg

 

 

Така изглеждат около Великата и Сияната в момента.Мисля че ще сме доволни, и аз и те!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет, здравейте от мен.

В началото на темата писах за бактериалния рак по лозата. Ноември е, време е да презентирам последната, надявам се, лечебно- хирургическа интервенция в лозето ми:20191107_125230.thumb.jpg.a4bbed99c0bd08b28f43ca5a29599691.jpg

Тумора е видим добре, август го описах като грахово зърно, но вече се поналял. От дясно, по незабележим, негов брат. Въоръжаваме се с най- острия нож режем и дълбаем с острието до кокъл, както се казва. Душмански, с една дума!20191107_125840.thumb.jpg.340e6a5bf7b05e33a2388baab4955294.jpg

Ето го и "гада", хистология няма да му правим.20191107_131537.thumb.jpg.3b25ec0e2bc1a1151f6bd44d7729bb59.jpg

В 5/600мл. вода слагаме 3/4 такива дози и достигаме 20% разтвор, при препоръчителен 5%! Няма как, трябва да бъдем особено "щедри" към такива гости.20191107_132323.thumb.jpg.91dd80830472b1deda45b1723977cd99.jpg

Три поредни дни, ги "даруваме"......щедро!20191109_162614.thumb.jpg.34e4b15a7b959e451f063df14b29a33a.jpg

Омазана обилно, с прегоряло масло, така изглежда лозата към момента. Надявам се че това беше последната хирургическа работа в лозето!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Привет от мен

Темате е за грозде, ясно е че всички обичаме този "дар божи", но не всеки се решава да пита до край, та реших да направя една поредица "да си отгледаме грозде от А до Я". Разбира се, всеки е добре дошъл с мнения и идеи! Учим се докато сме живи, ясно е!

Ноември е, време за засаждане на нови, многогодишни, хубави неща. За мен това ще е последната лозинка, 21 ми стигат, време е за първата стъпка, представям ви Блек Меджик:

 

20191116_151610.thumb.jpg.a9970f4a4289b2719de65ac3e52c0d65.jpg

Фалби за страх от продавачката, било хита на хитовете, много едро, вкусно, синя ранозрейка, по преображене, без семки, от сладко са не лизва и т.н. и т.н. И така до най-важното....свръх студоустойчиво, до -25°, и най- вече, ама най- вече.....Не се пръска с абсолютно нищо! Прелъга ма, купих една лоза, и да те излъжат, нищо не е. В нета, същите характеристики. Сега едни "помощници:20191109_163130.thumb.jpg.a62df5310db9ea22381b8f9e7f0f272a.jpg

Десния, пипнат, лъскав, кво да ви кажа.....нищо не става от него, идеален е за вторични! Един приятел се е "лъзнал" в практикер миналата събота, уж да ми помага с него, в неделя му правихме мини лозе у тях. Левия, олющения......е на над 30 години.....безценен! По същество:20191116_151824.thumb.jpg.b4c93f179787838b50830058b607a873.jpg20191116_151845.thumb.jpg.88cf5538ce8c78d0b3ce5ebd6436ecbf.jpg

Хващаме корените и което е извън ръката- режем.

20191116_152358.thumb.jpg.be7ba58c7798cc300982692da3a8b91a.jpg

За дупката е важно да е с дълбочината на лозинката.20191116_152903.thumb.jpg.23ad9c777b9d6b6f53dbd2ac42daefa3.jpg

Зариваме, щедро, с биохумус от чкч и малко земя която притискаме.20191116_152929.thumb.jpg.a11f3d0e3370cf01f56cb8689cfd4149.jpg

Заливаме, до главинката, и чакаме водата да се скрие.20191116_153441.thumb.jpg.59bc8f440d20362241004b48533d23e7.jpg

Пак чкч, малко пръст и понатъпкване. Без вода. Само главинката е над земята за да ни е по- лесно в борбата с едни други гадове- росните корени. За тях, като им дойде времето.20191116_154333.thumb.jpg.afd9848fe34fbd94753cede3abc571cb.jpg

И накрая "юргана"....идва зима....да и е топло! Мрежата е заради Рекс, от него очаквам всичко. Тва беше всичко за стартера.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

 

На 7.11.2019 г. at 20:46, Пламен М написа:

Аз нещо неразбирам Nevil...защо толкова държиш на пролетта? Всичко което съм презентирал е садено сега.....ноември, както се казва, лозе се сади и на сняг! Така че не се туткай, поръчвай, Образцов чифлик Русе! А вкуса им......без думи.

Ами  ......държа.  Някак си не Ми е сгодно да садя нещо и да не зная да ли ще тръгне(случвало Ми се е) но Ти Благодаря за сръчкването та ето резултата от него.......отчитам  Се.:smile:

IMG_20191119_195006.thumb.jpg.fe12442b3ae95a2ad201c5a7c04d8a8d.jpg

Сега в събота, неделя ще се занимавам с тях. Ще бъдат заседени като продължение на един мой проект/експеримент........абе.........измишльотина но с добър  резултат този сезон.:smile:

Пламене .....Ти врътна набързо една дупка с "помощника" и засади  лозичката.

  Мен пък........в този форум....... някои ден ша ма   бият:dissapointed_relieved:  Каквото и да им покажа ......все  къде повече работа отива.

Ето и сега пак.......гледай какво става :tounge_wink:

IMG_20191117_090503.thumb.jpg.0a9586c62c956cacf794401415dca27d.jpg

 

Сложил Съм и по един  шнорхел. От там с фуния ги поливам. Водата отива на около тридесет сантиметра под корена. По 2-3литра вода на седмица. В жегите се чувствана прекрасно. Повече подробности със засаждането на новите лозички.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

 Браво Neil, така та искам, действай смело! Относно есенното садене....викам да ми се довериш, напролет всичко ще "грейне"! Два бързи въпроса, иде ли реч за грозде и нещо което не познавам, на секундата ставам прелюбопитен.

Какъв е ефекта на шнорхела и целта/нуждата от вода на 30см под корена?

 И нещо нагъстичко ми се виждат тринките отпред!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...