Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Групова поръчка на плодни растения от Полша (разсадник "Rudniccy")

Recommended Posts

Славянски

Тези от вас, които следят по-изкъсо чата или са чели темата за камчатките, знаят че съм поръчвал растения от полския семеен разсадник Rudniccy (Рудницки), които имат приличен асортимент от някои плодни растения и поносими цени. Имат и доста декоративна растителност, но за съжаление на някои тя няма да бъде предмет на тая поръчка. В момента хората си обновяват сайта и онлайн магазина, но бяха любезни въпреки това да ми пуснат списък на плодните растения, които имат налични, с размери на контейнери и цени. Имат елшолистна канадска ирга (amelanchier alnifolia) от сортове, които са селектирани за плодове и са по-скоро храсти до 2-3 м високи, имат също сортове високостъблена американска боровика, сортове дрян и къпини, но може би най-много от всичко имат камчатски лоницери / майски ягоди. От камчатките в момента има 15 сорта за продан. Според мен това са поне със 6-7 сорта по-малко отколкото предлагаха през пролетта, но пак не е малко.

Та каква е идеята? Да съберем повече растения и да си разделим транспортните разходи. Всички растения са в контейнери и бяха с прилични размери, дори тези в най-малките саксийки. За до 30,5 кг пратка от Полша с куриер до врата в България, цената беше към 58 лв (в моя случай за 23 кг). В зависимост от размера на растенията и теглото на саксиите, в тези 30 кг могат да влязат 30 и повече растения. Има вариант и за по-голям пакет, но това трябва да се провери допълнително. Май беше до 50 кг, който може да дойде и на по-изгодна цена транспорт на растение. Ще пиша на хората допълнително да проверят и тази възможност, особено ако се съберат желаещи за количество над 30 кг.

Срок за поръчката не съм фиксирал, но мисля да имаме поне 2-3 седмици, за да може повече хора да разберат евентуално и да имат възможност да се включат. А и е добре нещата ако станат тая есен, да ги поръчаме преди да замръзне земята. Растенията пристигат от Полша за около 4 дни и ги доставя (така беше предния път) куриерската фирма "Интерлогистика" като подизпълнител на GLS. Предлагам растенията да бъдат изпратени при някой от поръчващите в София, защото там има повече хора от форума и ще е по-лесно и евтино да си ги приберете отколкото аз да ги получа в Габровско и после да разпращам по Еконт или Спиди.

Относно заплащането, като се определят растенията за поръчване, поляците ще ми дадат крайна цена в евро и ще пресметнем на всеки колко се пада да плати. Също ще видим и цената на транспорта (знаем я ако е до 30,5 кг). Аз бих предпочел да ми пуснете пари предварително по Еконт или по банкова сметка в Българска банка - както ви е по-удобно. Паричният превод до полската банка преди го направихме с Paysera и беше безплатен.

Транспортът мисля да го разделим според теглото/обема на растенията на база на контейнерите, в които се водят. Има такива в 0,5-литрови саксии, има в еднолитрови, 1,5-литрови, и така до 3-литрови за дръвчетата дрян. Това, което предлагам да направим е да разделим всичко на половинлитрови части, защото в крайна сметка се гледат килограмите, и после да се сумират саксиите (т.е. растение в 0,5 литър саксия е 1 част от транспортния разход, такова в 1л. саксия 2 части и така нататък, но болшинството растения са в до 1,5 л.). Не мисля, че е правилно някой да поръча примерно 5 растения в двулитрови саксии, друг 5 в половинлитрови и да платят една цена. Така примерно ако успеем да вземем 40 растения средно по "литър и половина", то това са 60 литра обем, които като разделим на цена от около 58 лв., ще дойде на около 1 лв. транспорт на еднолитрова саксия, 50 ст. на половинлитрова, 2 лв. за двулитрова и т.н. Но транспортът на растения  очаквам да е между 1 и 2 лв. И аз бих поръчал растения в по-малки контейнери, за да съберем повече бройки.

Та така. Ами нека преминем към листата на поляците, щото това е основното нещо. Качил съм един файл с таблици ей тук, за да може да си го изтеглите:

https://dox.abv.bg/download?id=668b01db17

Kaжете ми тези, които ползвате Windows, дали се четат добре таблиците и дали работят линковете в имената на сортовете? Постарах се да дам линкове с информация от нета за всички сортове камчатки, ирга, и къпини. Линковете се отварят с "Ctrl+ляв бутон на мишката" (при мен поне). За сортовете дрян и боровинки мога да пусна някаква обща информация или вие да си издирвате сами. За начало ето няколко линка с обща информация:

Сорта жимолости: ранние, крупные и сладкие

Blackberry varieties – an overview of our range

Това е за някои от полските сортове дрян:

https://www.food.actapol.net/pub/1_1_2019.pdf

Ако имате въпроси, възражения или друго, пишете. Срок за поръчката няма засега, но ако напълним капацитета на кашона, ще трябва да я приключим. Аз бих казал, че можем да поберем поне 30 растения от по-дребните (дрянът е по-голям, в трилитрови саксии). А и като нищо може вече да са им опадали листата и да не заемат толкова място, което улеснява транспорта.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз за момента съм пас. Ако се наложи да се допълни дупка, примерно не се събират до 30, 50 или колкото трябва, ще помисля дали да взема някоя боровинка, или по-евтина камчатка. Анифолията ми идва скъпо, другото не ме вълнува през тази и идните 1-2-3 години.

Ако някой няма MS Word или е на телефон и няма възможност да сваля и отваря на комп DOCX файлове, тук съм направил за 2-3 минути една конверсия в Sheets, хем има и включена прогнозна цена за транспорт и финална цена, с коеф. който лесно можем да променим и сметнем, като е ясно колко точно ще е транспорта.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Аз ще изчакам да видя какво си харесват разбирачите и после ще попрепиша ... ;-)

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 17 минути, Ру® написа:

Аз ще изчакам да видя какво си харесват разбирачите и после ще попрепиша ... ;-)

Аз няма да взема кой-знае колко неща. Алнифолия имам и няма повече да взимам (освен за другиго), може би няколко камчатки за мен и за едни други хора. Тая ягодомалина ми е интересна. Но трябва да ги огледам сортовете, не съм имал време. Ще ми се да вземем и различни сортове камчатки да се види кои вървят най-добре в нашите условия, а не да преписваме. Тука може и по едно от сорт. Цената не е като на французите, но те са някакви огромни и държат нереални цени. А мисля, че и транспортът от Франция е по-скъп.

преди 31 минути, Боби Димитров написа:

Анифолията ми идва скъпо, другото не ме вълнува през тази и идните 1-2-3 години.

Някъде на по-добра цена намирал ли си? Сорт "Смоуки" го имаше в наш разсадник на 7 лв. Малко по-евтино и по-добре да си го вземаме от тука, въпреки че това е до Първомай и ще има и транспорт, с който ще дойде по скъпо.

Също писах на поляците за оферта за по-тежък пакет колко ще дойде транспорта. Чакам тия дни отговор. Не отговарят много бързо. Жената, с която комуникирам, е с бебе и обикновено пише по нощите.

Мерси, Боби, за таблицата. Аз за съжаление не ползвам някакви редактори за таблици и съм невежа в областта. От години не ми се е налагало. Та може да е малко куцо с текстовия файл, но още по-зле е да копирам мейла, където няма и таблица.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Мога да взема между 10 и 20 растения, като имам интерес към:

Алнифолия: 

Thiessen - 2 до 4 растения

Martin - 2 до 4 растения

Honeywood - 2 до 4 растения

като тук пак сортовете са хиперналучкани, ако някой иска да ме разубеждава/съветва за други сортове, много моля ;)

 

Камчатки:

от тях 2 вида по 2 до 4 растения като имам вече заръчани от франсетата Войтек и Нимфа.. Съгласен съм и на 4 различни сорта, които "ще тествам" в Пловдив.. Само молбата ми към теб @Славянски е ти да ми ги избереш различни, вкючително и от твоите, които вече имаш или ще поръчваш.. тъкмо после да може да си менкаме сортове..

 

Малини:

Rubus occidentalis “Bristol” (Черна малина) - 2 до 5 растения

Rubus illecebrosus (Strawberry-raspberry / Ягодомалина) - 2 до 5 растения

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Варела Ти като гледам можеш сам да запълниш поръчката. Очевидно ще проучим вариантите за по-голяма пратка. Аз планирам да взема десетина растения най-много. Ще обсъждаме сортове. Може би в темата за камчатките. Но сега работа ме чака. Иначе от алнифолия имам Thiessen, Smokey, Красноярская и Sleyt (тоя последният въобще не ми е ясен откъде е с тоя начин на изписване).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

В общи линии моята поръчка няма да е повече от това (възможно е от някои и да се откажа, а и много неща ще ми дойдат от франзуците, с които ще трябва да се занимавам, реално повече отколкото ми трябват):

 1. Boreal Beauty   x 1    0,5 l  2,06 euro
 2. Boreal Beast     x 1    0,5 l  2,06 euro
 3. Jugana             x 2    0,5 l  1,49 euro
 4. Vostorg            x 1    1,0 l   2,06 euro
 5. Streżewczanka x 2   1,0 l   2,06 euro
 6. Wojtek              x 1    0,5 l  1,37 euro
 7. Aurora              x 1    0,5 l  1,60 euro
 8. Rubus illeccebrosus x 1 1,0 l 1,60 euro

Това са десет растения, но ако ги редуцирам най-много ще паднат до 7-8. Шест сорта камчатки, от които два ги имам, но за друг човек ще ги взема. Двата канадски сорта са късни и вървят ръка за ръка, за да има добро опрашване.

Оказва се, че е възможно да имаш два сорта, но да се разминава цъфтежът им времево и нищо да не изкараш. Значи повече сортове по-добре и е добре също да знаеш дали се водят ранни, късни и т.н. И петте сорта, които съм поръчал (Войтек и Аурора не ги броя) се водят от по-едроплодните. Все ги хвалят, нали!?

преди 20 часа, Варела написа:

от тях 2 вида по 2 до 4 растения като имам вече заръчани от франсетата Войтек и Нимфа.. Съгласен съм и на 4 различни сорта, които "ще тествам" в Пловдив.. Само молбата ми към теб @Славянски е ти да ми ги избереш различни, вкючително и от твоите, които вече имаш или ще поръчваш.. тъкмо после да може да си менкаме сортове..

Ами мога да ти избера, според мен по-добре четири различни сорта за по-добро опрашване. Ще трябва да прочета повече за останалите, за да няма някакво драстично разминаване в цъфтежа и тогава мога да ти препоръчам.

Пише, че от канадските Boreal Blizzard, Tundra, и Honeybee се опрашват добре и имат 80 % на застъпване на цъфтежа. Ако ще вземеш 4 растения, вземи първите два сорта - аз Honeybee го имам. Но при положение, че е евтин що не го вземеш и него. И от руските може Синий Утес и Сибирячка - водят се ранни сортове, от които първият е по-едроплоден, и уж и двата били повече към сладко отколкото към кисело. И двата ги нямам. Югана също има добри отзиви. Но според мен е по-добре канадските да са си при канадските и руските при руските, ако не са всички едно до друго, защото канадските сякаш цъфтят по-късно.

Относно алнифолия, не знам какво ще правиш толкова растения, а си поръчал и канаденсис и ламарки бая бройки? Според мен повече от 1-2 растения от сорт няма смисъл. Те стават храсти до 3 м е диаметър. Ако искаш вземи и Мандам да го видим какъв е.

Другият по-важен въпрос е какво ще правим с транспорта. Ти си в Пловдив, нали? Значи ако се праща до София няма да ти е удобно, пък голяма част от растенията ще бъдат за тебе... Ще чакам отговор от Рудници за вариант за по-голяма пратка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Само да кажа, че моите Дует и Войтек се разминават около 7-10 дни с цъфтежа (мисля първо цъфти и зрее Дует, но в крайна сметка за 2 поредни съботи са готови и двете), но това не е абсолютно никакъв проблем с опрашването. Имам интерес към сорт, който ще зрее значително по-късно, примерно 2 седмици нататък след тях.

Подаръка за деня на детето:
Bn49E-rX8YVMvOyUMSaoggXayAy2mbQukvzW3Bl1

За иргата - може да стане храст 3 метра, ако го гледаш като такъв ;) А може и да не стане ;)

За транспорта. Не е проблем да ги получа аз и да му ги пратя, а и не само на него както писах и по-горе.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 час, Славянски написа:
 1. Boreal Beauty   x 1    0,5 l  2,06 euro
 2. Boreal Beast     x 1    0,5 l  2,06 euro
 3. Jugana             x 2    0,5 l  1,49 euro
 4. Vostorg            x 1    1,0 l   2,06 euro
 5. Streżewczanka x 2   1,0 l   2,06 euro
 6. Wojtek              x 1    0,5 l  1,37 euro
 7. Aurora              x 1    0,5 l  1,60 euro
 8. Rubus illeccebrosus x 1 1,0 l 1,60 euro

Искам от всеки по 2 бр. Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 14 минути, Любо Д написа:

Искам от всеки по 2 бр. Благодаря.

А-а, някои поръчват "същото като Боби", други поръчват "х 2" :) Войтек ти не го ли поръча от французите - май не.

Любо, ти ги чакаш в София нещата, нали? Имай предвид също, че тази Аурора я дават, че не цъфти по време на другите два канадски сорта - предполагам, трябва да е по-близо до руските. Или вместо две Аурори да поръчаш една и някой друг сорт да са си двойка. Аз писал за първите два сорта, че са късни, едроплодни, и е добре да са в комплект за опрашване.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Само да кажа, че моите Дует и Войтек се разминават около 7-10 дни с цъфтежа (мисля първо цъфти и зрее Дует, но в крайна сметка за 2 поредни съботи са готови и двете), но това не е абсолютно никакъв проблем с опрашването. Имам интерес към сорт, който ще зрее значително по-късно, примерно 2 седмици нататък след тях.

А имаше ли застъпване на цъфтежа? Щото някой сорт може да почне по-рано, но да свършат заедно цъфтежа? Boreal Beast и Boreal Beauty са късни, а Boreal Blizzard мисля, че беше още по-късен, но за последния трябва пак да прочета и също какъв опрашител му препоръчват (отделно, че някои били много сродни като генетика и не се препоръчва да се сеят заедно заради опрашването... освен ако няма и трети).

Оттук насетне предстои да намерим с поляците по-голям транспорт и евентуално по-изгоден, защото вече имаме 40+ растения и е много вероятно да не се поберат в тия 30,5 кг.

Също, Варела ти съгласен ли си нещата да отидат при Боби в София?
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Неловко стана, че тая интересна дискусия ще остане тук, вместо в темата с камчатките...

Вероятно има застъпване на цъфтежа, но преди да се намесиш ти на форумите с твоята камчатска обсесия, правила, хиляди сортове и производители, да ти кажа изобщо не съм им обръщал такова внимание и не ме е интересувало кое как кога :D

Тези два сорта вървят много близко един след друг и например зреенето е около 2 седмици, като през първата седмица единият сорт е масово узрял, а от другия - единични, а втората седмица единия сорт доприключва, а другия е масово узрял. Ето ги на 18 май тази година.

kxeQynrbLSEihu4C8d2hB-UC7wSbABl25Un0BnaawluMZVTQLGfm12gEGj4pnTw3jsuoLPngwFoIan5p

Цъфтежът е бил в края на март, тази е 31.03:

xmb-5I1-VTxdniOmiOWUI5Ip8rHeaxquE7Ra4KjZ

Изрових и в по-старите снимки от миналата година, 14 април 2018:

40791202594_d699b94db9_h_d.jpg

На тази снимка отзад се вижда другото храстче съвсем малко, но е видно, че има по-малко листа и също има тук-там цвят. Дано това е полезна информация.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Начи да не правим калабалък, аз съм ок да дойдат в София при Боби, стига той да е ок да го товарим с това, разбира се.. ако се замоткам с получаването винаги може да ми ги засили с куриер към Пловдив.. ша жертвам 2-3 крафт бири за куриерски разходи ;) 

Ето какво измислих:

Алнифолия: Martin, Honeywood, Mandam  - от трите х 2 бр.   = 6 контейнера * 1,5 литра

Камчатки: Boreal Blizzard, Tundra, Honeybee и Sybiraczka /Сибирячка -  от четирите х 1 бр.  = 4 контейнера * 1 литър

Малини: Rubus occidentalis “Bristol” (Черна малина),  Rubus illecebrosus (Strawberry-raspberry / Ягодомалина) -  от двете х 4 бр.  = 4 контейнера * 1,5 литра и 4 контейнера * 1 литър

 

Та тъй мойта сметка стана 18 растения в саксии с обем 23 литра, което може би ще е 10-12 кг. ако не и повече..

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Войтек не съм поръчвал от франсетата. Мога да ги чакам в София, мога и да мръдна нанякъде с колата да ги прибера. За къде ще ги поръчваш?
Камчатките ще ги правя мешана скара да се опрашват на богато.

Ето с малка промяна, вдъхновена от Валери:

Boreal Beauty   x 2    0,5 l
Boreal Beast     x 2    0,5 l
Jugana              x 2    0,5 l
Vostorg             x 2    1,0 l
Streżewczanka  x 2   1,0 l
Wojtek              x 2    0,5 l
Aurora              x 2    0,5 l

Rubus occidentalis “Bristol” x 2 1 l
Rubus illeccebrosus            x 2 1 l

Alnifolia: Martin, Honeywood, Mandam  - от трите х 2 бр.   = 6 контейнера * 1,5 литра

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Славянски написа:

Щото някой сорт може да почне по-рано, но да свършат заедно цъфтежа? Boreal Beast и Boreal Beauty са късни, а Boreal Blizzard мисля, че беше още по-късен, но за последния трябва пак да прочета и също какъв опрашител му препоръчват (отделно, че някои били много сродни като генетика и не се препоръчва да се сеят заедно заради опрашването... освен ако няма и трети).

Значи ето какво пишат от Университета на Саскачуан за Boreal Blizzard - имам проблем с копирането на текста, но се води късен сорт, имало и много късни. Този бил с третите по размер плодове, като първият не бил вкусен, а на втория клонките били хилави и падали до земята. Казват, че цъфти и зрее горе-долу заедно (до няколко дни по-късно) с Honeybee, Tundra и Indigo серията, която поляците не предлагат тая есен. Значи ако вземеш този заедно с Tundra и Honeybee, би трябвало да е окей. Даже по-добре Тундра, защото аз втория го имам :) Пише за Blizzard, че зрее заедно с ягодите - седмица след Тундра и две седмици след руските сортове, които имали.

Boreal Beauty e oще по-късен и може да се опрашва с Boreal Blizzard. Вторият го дават да зрее и да е окей първите три седмици на Юли (в Канада), а Beauty края на юли/началото на август. Което може и да е три седмици след руските, и две след Тундра. Аз бих ти препоръчал да пробваш Boreal Blizzard и Tundra, за третия сорт не е сигурно дали може да се опраши в нашите условия, защото е по-късен, но ставал като двойка "Beauty and the Beast".

Относно темата за камчатките, можем да копираме тази част от дискусията там или поне да сложим линк, но моля те не я мести, защото това касае и поръчката.

Любо, Боби Димитров се съгласи да бъдат пратени при него и оттам да си ги вземаме. Засега по-голямото ми притеснение е относно транспорта, да намерим вариант всичко да дойде наведнъж.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

От един от линковете пишеше, че идеята е Красавицата и Звяра да са заедно дори в един ред, защото пчелите имали тенденция да седят в рамките на реда. Та евентуално ако е нужно допълване, бих взел тези два сорта, хем да видим колко по-късно от юни ще станат в БГ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ся с тея таблици, цъфтежи и руски романси за сортове, сладост, съвместимост кат ма побъркахте, хак ви е ;)

Към 4-те камчатки поръчани дотук добавям:
Docz' Velikana / Дочь великана - х 1 бр. (да не остане Сибирячката самотник ;) )
Vostorg /Восторг - х 1 бр.
Zojka - х 2 бр. (да мешам с Wojtek-а от франсетата)

демек още 4 контейнера * 1 литър = 22 растения в саксии с обем 27 литра, което сигурно ще е между 13 и 15 кг. :unsure:

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ами ако се наложи на два пъти пак става.. ако и @Димо 33 ще поръчва може нашите към Пловдив, а аз ще му ги доставя безплатно и лично :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33
преди 6 часа, Варела написа:

Ами ако се наложи на два пъти пак става.. ако и @Димо 33 ще поръчва може нашите към Пловдив, а аз ще му ги доставя безплатно и лично :)

Добре, ще поръчам. Няма по- добър вариант. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Мен ме кефи Славянски с каква страст и ентусиазъм чете, проучва и най-вече пише тук, та главно заради него (от уважение към труда му по поръчката)  ще съдействам да стане тя още по-мащабна. ;)  

Поръчвам нещата, които @Славянски (по 1 растение от сорт, не повече от 10 растения).

:glasses: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

И аз искам 2-3 сорта камчатики, ама трябва да почета малко повече и да избера какво да са в добавка на 2та вида вече поръчани от французите.

Валери, ягодомалина мога да ти откопая когато кажеш. Това чудо се разрастна със страшна сила на село. Успях да пробвам тази година 2 недоузрели плода. Не се впечатлих особено, ама на вид го докарва много интересно растението.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване