Боби Димитров

Люти чушки, пукани и мариновани

1 мнение в тази тема

Чушките се опукват на скара, огън, котлон, ламарина. Редят се в конфитюрени бурканчета (370-400 мл с винт или омния капачка), без да се натискат много. При реденето се добавят подправки: белен чесън, черен пипер, магданоз, моркови на кубчета или кръгчета. 

След това има три варианта.

Студена марината. На всяко бурканче се слага по 1 чл сол и 2 чл захар. Долива се с хубав (домашен) оцет да покрие чушките и се затварят. Ако оцетът не стига, може до 20% да е вода.

Топла марината. Смесват се 2 чч вода, 1 чч оцет, 1 сл сол, 3 сл захар (вместо цялата или част от захарта може да се сложи мед). Маринатата се завира и след като изстине, с нея се заливат чушките.

След като се затворят, няколко дни бурканчетата трябва да се обръщат, да се размесят подправките и да хлътнат капачките. След това могат да се съхраняват и при стайна температура, но ако някоя капачка е изскочила е по-добре в хладилник.

Стерилизирани. Във голям буркан (720-800 мл) се нареждат чушлетата. Добавя се 1 сл сол, 1 сл захар, 50 мл оцет (3-5 сл). Долива се вода да покрие чушките. Стерилизират се 5 минути максимум. В тази рецепта могат да се ползват и сурови чушки, но не е толкова вкусно.

Ето снимка на нашите по първия вариант:

s9_jfW6UKRfUngu7ft9nuyzoxaGXZ_mWvOBDj18E

(Само да уточня, че на снимката бурканите са 720 мл, в който случай по първата рецепта просто се увеличават количествата от чл на сл. А понеже ме питаха на личен чат, морковите се добавят за да балансират лютото. Самите те стават лютички, а чушките омекват. Ако обичате мега люто, морковите ще са излишни.)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.