Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Люти чушки, пукани и мариновани

Recommended Posts

Боби Димитров

Чушките се опукват на скара, огън, котлон, ламарина. Редят се в конфитюрени бурканчета (370-400 мл с винт или омния капачка), без да се натискат много. При реденето се добавят подправки: белен чесън, черен пипер, магданоз, моркови на кубчета или кръгчета. 

След това има три варианта.

Студена марината. На всяко бурканче се слага по 1 чл сол и 2 чл захар. Долива се с хубав (домашен) оцет да покрие чушките и се затварят. Ако оцетът не стига, може до 20% да е вода.

Топла марината. Смесват се 2 чч вода, 1 чч оцет, 1 сл сол, 3 сл захар (вместо цялата или част от захарта може да се сложи мед). Маринатата се завира и след като изстине, с нея се заливат чушките.

След като се затворят, няколко дни бурканчетата трябва да се обръщат, да се размесят подправките и да хлътнат капачките. След това могат да се съхраняват и при стайна температура, но ако някоя капачка е изскочила е по-добре в хладилник.

Стерилизирани. Във голям буркан (720-800 мл) се нареждат чушлетата. Добавя се 1 сл сол, 1 сл захар, 50 мл оцет (3-5 сл). Долива се вода да покрие чушките. Стерилизират се 5 минути максимум. В тази рецепта могат да се ползват и сурови чушки, но не е толкова вкусно.

Ето снимка на нашите по първия вариант:

s9_jfW6UKRfUngu7ft9nuyzoxaGXZ_mWvOBDj18E

(Само да уточня, че на снимката бурканите са 720 мл, в който случай по първата рецепта просто се увеличават количествата от чл на сл. А понеже ме питаха на личен чат, морковите се добавят за да балансират лютото. Самите те стават лютички, а чушките омекват. Ако обичате мега люто, морковите ще са излишни.)

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Понеже тъкмо ще правя такива и вече съм опекъл чушлетата да питам - при първия вариант без стерилизация с чист оцет не стават ли много кисели, а при третия колко се скашкват? Любим вариант?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Приготвям лютите чушлета по същия начин като киселите краставички:оцет до долното ръбче на буркана, супена лъжица сол, супена лъжица захар. Разликата е, че добавям и супена лъжица олио. Слагам скилидки чесън и копър. Пълня чушлетата, добавям вода до горния ръб. Като заври водата, най-много след две минути изключвам и вадя бурканите. Изстиват с капачките надолу. Не са ми се разкашквали. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

В първия са кисели, но не е брутал, примерно с боб са супер, вместо да си добавяш оцет. Могат и да се изкиснат.

Правим основно стерилизирани  последните 3-4 години основно защото е foolproof, вкусът е добър и няма скашкване. Но това не са хрупкави чушки, ако се търси този ефект правим тип бели бонбонки, не им знам сорт, не пукани, със сурова марината.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Мисля да пробвам повечето с топла без стерилизиране, а ако остане място в тенджерата с доматено пюре ще стерилизирам няколко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o
На 21.10.2019 г. at 11:12, Боби Димитров написа:

След като се затворят, няколко дни бурканчетата трябва да се обръщат, да се размесят подправките и да хлътнат капачките. След това могат да се съхраняват и при стайна температура,

В крайна сметка го направих с топла марината без стерилизация, 1:1 оцет:вода за по-голяма сигурност. Не разбирам само как от тая техника по-горе ще хлътнат капачките?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...