almodovar

Нар - всичко за нара ( Punica Granatum )

32 мнения в тази тема

Забелязах, че няма тема за този овощен вид, за това реших да пусна. Отглеждам нар от много години и мога да се опитам да отговаря на конкретни въпроси, свързани с отглеждането му. На кратко, всичко което е свързано със сортовите особености, засаждането, поливането, подрязването, пръскането, почвообработката, цъфтежа, торенето , преработката на плодовете и каквото още се сетите, може да дискутираме в тази тема, ако разбира се има интерес :) 

0-02-05-f279f5f2befba7b519d01eab18d6bf45d017566a6c7da28f205d8a55fd9b0782_e42efb55.jpg

65793157_2526930750663110_5581114597319901184_n.jpg

6 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли информация в кои райони на България може да вирее нар?

В градината на майка в Банево има едно малко дръвче, което надали има 2 метра височина и беше вързало сефте тази година няколко малки нарчета. Но расте и се развива много бавно, защото често мръзне - там се случва в зимните месеци едно обледяване, което покрива всичко с 1 см лед и неща като розмарин, дафинов лист, смокини и тн, страдат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, нарове има около Пазарджик много. Виреят без проблем, но трябва при всички случай да им се избира внимателно мястото. Най-добре биха се чувствали на защитено от ветровете място. В Пловдив и около Пловдив по градините също има, но всичко съм виждала минавайки и нямам преки впечатления кой как се е грижил за дърветата и дали ги е защитавал. Аз определено ще пробвам на вилата, поръчала съм си сорт Прованс. Слагам го в графата експерименти. Определила съм мястото, ама там сега не мога да го засаждам затова за година-две ще е в контейнер. Мястото е ориентирано на юг, от север и от изток има каменни зидове и остават южната и западната страна отворени. Показах на ММ снимката, която някой беше качил тук за защита на смокиня и той каза, че и за смокини и за нар може да ми направи такива. С две думи играчка и експеримент ще е.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Педро (предполагам, че така се казваш :))) ), дали мога да си купя нарове от теб? Тук при мен за съжаление няма как да виреят :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази пролет засадих един нар и се развива добре. Предполагам, ще трябва и друг за опрашване? 

До Пазарджик е мястото, надявам се да виреят. Да го загърна ли с царевичак през зимата? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 13 часа, Оризаки Кошияма написа:

Здравей Педро (предполагам, че така се казваш :))) ), дали мога да си купя нарове от теб? Тук при мен за съжаление няма как да виреят :)

Погрешно предположение, ника няма нищо общо с това как се казвам, а и не мисля, че е важно

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 22 часа, Боби Димитров написа:

Има ли информация в кои райони на България може да вирее нар?

В градината на майка в Банево има едно малко дръвче, което надали има 2 метра височина и беше вързало сефте тази година няколко малки нарчета. Но расте и се развива много бавно, защото често мръзне - там се случва в зимните месеци едно обледяване, което покрива всичко с 1 см лед и неща като розмарин, дафинов лист, смокини и тн, страдат.

Има информация до толкова , до колкото тя е споделяна между колеги. Имам инфо , че в Брегово, до Видин се отглежда добре нар , но в двор на закътано място. Има много микрорайони, на които може да се отглежда, но аз не мога да дам компетентно мнение, все пак не обикалям северна България, но ако става дума за южна, да . Що се касае до обледяването, то в никакъв случай растенията не страдат от това, ама в никакъв . В държави в които се отглеждат цитруси , при ниски температури се пръска цяла нощ с вода, за да се облединят и съответно леда спомага като изолира от външната среда и поддържа с няколко градуса по висока температура , примерно минус 2 вътре, а вън минус 5 и т.н. Там където вирее смокиня и плододава вирее и нар, Но това е дълга тема, предпочитам да коментирам сортове, качества на плодовете отглеждане, но не и студоустойчивост, защото тя е относителна и има много фактори, които могат да я променят :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 13 часа, Димо 33 написа:

Тази пролет засадих един нар и се развива добре. Предполагам, ще трябва и друг за опрашване? 

До Пазарджик е мястото, надявам се да виреят. Да го загърна ли с царевичак през зимата? 

ако нещо трябва да се защитава, по добре не го отглеждай, това е лично мое мнение разбира се, но ако ти се занимава защитавай го само в краен случай, защото има обратен ефект, ако го направиш, не когато му е времето :) , между другото младата ми градина е с 380 дървета ( две годишна ) , а старата с 420 дървета ( 7 годишна )

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 18 часа, almodovar написа:

времето :) , между другото младата ми градина е с 380 дървета ( две годишна ) , а старата с 420 дървета ( 7 годишна )

Георги, не мръзнат ли? Ако са нарове, разбира се тези 800 дървета. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, almodovar написа:

Погрешно предположение, ника няма нищо общо с това как се казвам, а и не мисля, че е важно

супер прав си! важното беше въпросът ми към теб, но щом не получих отговор разбирам! сполай ти и малко повече въображение ти желая.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Студоустойчивостта на нара е ключова тема в нашия климат. Ако го гледаш в саксия и го прибираш зиме, може би не толкова, но ако искаш да ти бъде на двора - има значение, особено в Северна България, където нарове почти няма. Има някои ентусиасти, които са сели, и обикновено им измръзват младите клонки и правят нов растеж. Хубавото е, че цъфтяли на младите едногодишни леторасти, но не е най-оптималното нещо за отглеждане. Иначе са красиви определено. Скоро не съм хапвал.

Ако микроклиматът е подходящ, може и да се развиват по-добре, като някои смокини. При мен дори кайсии не се отглеждат, камо ли нарове. Но може би в контейнер бих пробвал, или някой сорт, доказано устойчив на ниски температури. Няма какво да им коментирам вкусовите качества ако въпросът е дали биха оцелели въобще идната зима. Първо оцеляването и после претенциите за вкуса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Оризаки Кошияма написа:

супер прав си! важното беше въпросът ми към теб, но щом не получих отговор разбирам! сполай ти и малко повече въображение ти желая.

Въображението оставям на фантазьорите, въпросите съдържащи десет емотикона също на тях. Що се касае до отговора, ако имах желание щях да отговоря, мисля, че това е мое право. Научих се много отдавна да прескачам и отсявам, успех

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, Миленка написа:

Георги, не мръзнат ли? Ако са нарове, разбира се тези 800 дървета. 

ако мръзнеха, щях ли да се занимавам с това, моля прочетете поста ми в темата за студоустойчивите кивита и ще разберете и нара, едно и също е, темата за студоустойчивост не се коментира. Топлата вода е открита отдавна и ние сме никои ,за да я преоткриваме отново. Препоръчвам ви да прочетете книгата на Цоло Цолов " Повреди по овощните видове от абиотични фактори" , след което можем да водим диалог. За да водиш диалог по каквато и да е тема, трябва да имаш основа, а основата е теория, практиката идва след това , успех

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Славянски написа:

При мен дори кайсии не се отглеждат, камо ли нарове. 

Проблема на кайсията не този за който си мислиш, кайсията вирее перфектно в много студени райони и мръзне почти ежегодно в по топли, как и защо, можем да го коментираме без проблем, но може и да го прочетеш, а после да го коментираме в учебника за който споменах в по горния си пост. За това прескачам умишлено темата за студопоносимостта и прочие. За да дам някакъв жокер, ще споделя нещо . Преди 70 години Г. А. Сааков е провел опит с арония. Две дузини са подложени на опит, като едните са били оставени на минус 40 градуса, а другите на минус 60 градуса. Като при първите температурата е достигната за 3 дни, а при втория вид минус 60 градуса за десет дни... оцелели са вторите, как и защо, елементарно :) още веднъж успех и лека вечер

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, almodovar написа:

Проблема на кайсията не този за който си мислиш, кайсията вирее перфектно в много студени райони и мръзне почти ежегодно в по топли

Да, това е факт. Имам познат в Свиленград и се оплаква, че от 5-6 години не е откъснал една кайсия, а има няколко дървета. Мисли да им прави изкуствено засенчване февруари месец, за да забави цъфтежа. Нямам достъп до въпросния учебник. Къде може да се намери?

Специално за наровете, водят се студоустойчиви като смокините. Но смокини гледа леля ми в плевенско и се скъсва да прави сладка всяко лято, а там зимата си става студено. Но храстът е установен и на хубаво място. В габровско смокините ги няма много и каквото се вижда е ниско, сиреч мръзне зимата обичайно. Аз съм пробвал с една Мичуринска-10 и ще видим какво ще излезе. И кайсии съм пробвал - тепърва чакам цъфтеж от тях. Дано съм избрал подходящо разположение.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Славянски написа:

Мисли да им прави изкуствено засенчване февруари месец, за да забави цъфтежа. 

абсолютно, така е, може просто да засади растенията ( ако е двор , някъде където зимата си е сянка ), кайсията страда от факта, че в Южна България , февруари е доста топъл , а кайсията е най чувствителна на късно зимните затопляния и реагира мигновенно като се активира, за това в южна българия няма кайсиеви насаждения, както покрай дунава. Това е в общи линии, да не задълбочаваме темата, за нара обаче нещата стоят другояче, аз съм убеден на 101%, че на 70% някъде в северна България можете да отглеждате нар, стига да подберете подходящото място в градината, тук не става дума за масиви, като моите. При мен най ниската температура която е падала ( поне от когато аз засичам ) от 1998 ма насам е минус 13,5 С, съжалявам, сигурно някои завиждат сега, но това е факт.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А 2012 г. до колко падна? При мен тогава беше 10 дни -20 сутрин. Не съм сигурен, че ми е най-прецизен термометъра. На един приятел електронния показва с 2 градуса по-ниско. В Пловдив беше паднало до -24, как при вас е било толкова топло?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, Славянски написа:

А 2012 г. до колко падна? При мен тогава беше 10 дни -20 сутрин. Не съм сигурен, че ми е най-прецизен термометъра. На един приятел електронния показва с 2 градуса по-ниско. В Пловдив беше паднало до -24, как при вас е било толкова топло?

е тогава де, минус 13,5, аз такъв студ не помня, държа ме поне седмица, всяка вечер в тоя диапазон, а на 10 км от мен беше минус 20, моята точка където меря е на 364 м.н.в

ПС: Пловдив , примерно в кючука е 120 м.н.в, има огромна разлика, аз лично съм засичал точно 4 градуса разлика една вечер, а приятел е засичал 7 градуса разлика , сутрин около 8 часа, пак същата година. Температурата на Пловдив се мери в Рогош, а моята я меря в двора си, разликата е голяма, микроклимат , те това е

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като котка си се позиционирал на най-топлото място. И в Карлово държи доста топло, а не е много далеч от мен. Наистина микроклиматът може да развърже ръцете на човек за по-деликатни култури, но аз гледам да се фокусирам засега на по-устойчиви. Освен ако не успея да променя микроклимата или поне да го използвам максимално. Примерно, тука на един склон хората казват, че череши не виреят. На едни комшии им казвали да не се хабят да сеят. Те обича опитали на инат и накрая опитали и нищо вече много години. С кайсиите и зарзалите е подобно, но като нямаш достъп до предния опит...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

almodovar , можеш ли да препоръчаш сорт кайсии за район Пазарджик,  който има повече шанс. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.