Слави Котаров

Слави Котаров

4 мнения в тази тема

От Стара Загора съм, на 44 години, по професия адвокат. Занимавам се с биоземеделие от повече от 5 години, когато почнах като хоби да отглеждам био-зеленчуци за собствена консумация в двора на къщата ни в гората :-) Преди три години сертифицирах земя (6 дка) и реших да разширя дейността, като гледам био-зеленчуци и за пазара, но след две години икономически загуби трябваше да избирам между съпрпугата и нивата, така че оттогава насам - само в малки количества, за домашно ползване :-) Нивата сега е овощна градина с бадеми и лешници. Тази година сменям изцяло системата за отглеждане на зеленчуци у дома и минавам на високи лехи, пълни с хумус и тор, тъй като опита ми показа, че резултатите (поне за моята глинеста почва) са в пъти по-добри. Направих и оранжерия, след като миналата година дъждовете и градушките избиха цялата ми реколта. При отглеждането ползвам предимно алелопатия, и само при нужда пръскане с билкови препарати (чесън, люта чушка, коприва и пр.). Отглеждам смесени култури първо поради ограниченото място, и второ - заради по-добрите резултати, отколкото при единичните култури. Ползвам единствено и само тор от ЧКЧ, тъй като с оборския си патих първата година, та и до днес не мога да изчистя лехите от "арък" :-) Отглеждам домашни птици - кокошки, патици и токачки, и ползвам техния тор за компостиране.

 

Ето снимки от новата оранжерия, снимки от външните лехи (те ще са същите като в оранжерията) мога да пусна по-нататък, тъй като засега не са направени, а само изкопани :-)

 

post-35-0-05940800-1426318518_thumb.jpg

 

post-35-0-62069800-1426318559_thumb.jpg

 

post-35-0-67958700-1426318599_thumb.jpg

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Слави, твоята оранжерия е по-подредена и изпъната от моя хол :D Конструкцията изглежда интересна, готова ли я купи от някъде или? Стените от поликарбонат ли са?

 

И какво е "арък"?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оранжерията е сглобяема, същите се продават в Практис, но аз я купих директно от производителя - завод "ММ" - Златоград. Голям зор е обаче сглобяването, защото е с болтчета и тази има стотици части - абе болтчетата са към 1250 някъде, смятай за какво завиване става дума :-) Цената и беше малко над 400 лв за 3х6 м конструкция. Още толкова ми излезе поликарбоната - 4 мм, но не ми се занива с найлон и да го сменям през година. А арък казваме на троскота :-)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и вътре си е майсторско оформлението.
Как стои въпросът с мулчирането в оранжериите? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.