alys

Зелени домати и други зеленчуци - зимнина

4 мнения в тази тема

Рязани зелени домати

Постоянно изменям рецептата, но не обичам солено и кисело. 
За 1 кг зелени домати: 10 г сол, 20 г захар, 25 мл оцет и 15-20 мл олио, чесън, копър

Важно - избирам по-едри домати, дребните горчат много.

Нарязвам доматите на филийки. Поръсвам ги с определеното количество сол и захар и оставям за 4-5 часа. Отцеждам отделения сок  и го изхвърлям. Ако имам други зеленчуци като краставици, зеле и пипер, понякога добавям нарязани на парчета. Разбърквам и опитвам на вкус. При необходимост добавям сол и захар като за салата. Добавям нарязания и обелен чесън, нарязания копър, олиото и оцета. Подреждам в буркани, запечатвам и стерилизирам 5-10 минути.

 

Туршия от зелени домати и други зеленчуци по желание

В бидон слагам зеленчуците, заливам с вода, която съм премерила. На 1 л вода слагам 30 г морска сол, като отливам от водата, кипвам, охлаждам и връщам обратно.

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

alys, по втората рецепта....при нас и викаме проста туршия. Всичко е както си му е реда, морската сол- закон,но не разбирам смисъла/ефекта от кипване, охлаждане и връщане обратно? При мен нещата са горе долу така...по три килограма зелени, едри, домати, моркови, корнишони и зеле. И, отново, нищо друго. И пак претакане, всеки ден....докато свърши, което съвпада с втасването на зелето! Тоя слага целина, оня чушки, трети не знам какво.....аз залагам на претакането и всеки, у дома, е доволен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е да се разтвори солта предварително. Въпрос на мързел, не знам дали ще прекатам, обикновено само разбърквам, което е пак преместване на слоевете вода и зеленчук. :) Не знам дали ще стигна до тази туршия. Тук й викат водна. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Солта я разтварям с внасянето, в момента на слагането, в топла вода. Тая работа, с не стопената сол, не съм много о.к.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.