Славянски

Виещи се в кръг корени (circling roots, root girdling): потенциален проблем или добра практика?

6 мнения в тази тема

Както винаги, седянката е място за повдигане на интересни теми, които да намерят естественото си продължение във форума - и да не останат забравени и изгубени в "историята на чата". Една такава тема касае разсаждането на храсти и дървета отглеждани в контейнери, корените на които са почнали да се движат в кръг по вътрешната повърхност на саксията и да обикалят и да се сплитат, когато контейнерът им е станал твърде тесен. Аз съвсем естествено винаги при разсаждане на такова растение съм се стремял да разделя и разплета такива коренища, защото те са неестествени - кой е виждал дърво в гората или полето с подобна коренова система? Корените на всички тръгват в радиална посока (т.е. ако дървото е в центъра на окръжност или полусфера, то корените тръгват към периферията). Разбира се, виждал съм хора да садят директно без да се замислят - дали от мързел или невнимание - и да приемат такава коренова система за нормална. Също съм чувал някои градинари да твърдят, че дървета и храсти гледани в контейнери ще страдат цял живот от една такава кондицирана, "увредена" контейнерна коренова система, и няма да могат да "излязат извън контейнера", дори след като са поставени в открит грунд.

Но нека цитирам какво беше писал Димо в чата за начало:

Цитат

Днес говорих с Гошев и Нели за засаждането от контейнер. Според тях, не трябва да се пипат корените и по-добре да се засажда както си е. А това дръвче, което показа с увитите корени било ин витро и реално е гледано в шише, затова е така. Аз лично не разбирам, но вече съм ги забол както са си, ще ги оставя. И ще ви информирам как се развиват. Таман ще съберем инфо и да се знае

Та инфо е хубаво да се събира. Но според мен не е нужно и всеки да открива топлата вода. На мен честно казано ми е достатъчно да видя, че такъв тип формиране на корените е неестествено - както е неестествено пръстите на човешкия крак да бъдат изкривени заради тесни обувки (то е естествено да се деформират в такива условия, но така ли трябва?). Има обаче и проблеми, които увиването на корените около централния корен/стъблото създават, и на тях бих искал да обърна внимание:
image6201.jpg
Един такъв проблем е, че с нарастването си тези корени увеличават обема си, а нараства и стволът или централният корен; и рано или късно се получава едно притискане на корените към проводящите тъкани на дървото. Това е подобно на забравено фолио на присадка или на тел вързана около дърво. В един момент стяга дървото, вкопава се в него и го задушава. Освен това, ако корените на едно дърво или храст вървят основно в кръг и не се разпределят в пространството и отдалечават, то то ще остане нестабилно и много по-уязвимо на силни ветрове и бури.

Преди години още бях чел, че в Щатско дори са създали специални контейнери, които да предотвратяват root circling. Корените да стигат до "стената" на контейнера и да не тръгват по нея. А виждам, че има и хора, които инспектират дървета и премахват такива корени:

Girdling Roots – The Silent Tree Killer

Ето и още две статии с красноречиви снимки, които си струва да се преведат:

Girdling Roots: Missouri Botanical Garden

Circling Roots? Get to the Root of the Problem!

Ще си позволя да копирам тук част от текста от втория линк (Ботаническата градина на Мисури). Ще се постарая тия дни да преведа на български целия текст, понеже нещо не намирам статии по темата в нашенски източници:

Цитат

A tree is girdled when something is tightly wrapped around the trunk or stem. A stem girdling root circles or partially circles the base of a tree at or just below the soil surface.

Stem girdling roots choke off the flow of water and nutrients between the roots and branches and food produced in the leaves from reaching the roots. They can also compress and weaken the trunk of a tree at or above the root collar flare (the junction between the trunk and the main roots) causing it to lean and lose its stability. Girdling roots may girdle other roots, but there is no known harm in this. Trees having stem girdling roots suffer a slow decline in health and a premature death.

The appearance of a tree trunk will be affected by a girdling root. Usually tree trunks flare out where they enter the ground. The root will prevent the collar flare, sometimes the trunk may get narrower and appear flattened or sunken. The threat depends on the size of the root and the amount of the tree’s circumference affected. It is almost impossible to predict if a developing girdling root will cause problems for a tree. However, if a tree has girdling roots it is more likely to have problems than one without them.

The causal factors may be genetic or cultural. At the end of this article is a list of trees that may be more prone to stem girdling roots. Cultural practices that may cause girdling include poor growing practices or poor planting techniques.

Most tree roots are in the top 6 to 24 inches of soil and grow out from the trunk in a spreading manner. Cultural practices that can adversely affect this natural root pattern include: (1) Planting in a hole that is too small so the roots can not easily spread out. (2) Planting container grown trees that have roots growing in a circular pattern. (3) Planting a bare root tree by twisting roots to fit into a small hole. (4) Leaving wire baskets, burlap and any part of a container in the planting hole. (5) Piling mulch against the trunk of a tree (creating a mulch volcano).

Интересно е, че не е нужно само човек да разплете корените както засажда. Ако дупката е твърде тясна или пръстта около нея е твърде спечена, тя може да играе ролята на саксия и да накара корените на растението да се насочват по същия начин все едно са в контейнер. Затова препоръчват дупката да е с диаметър поне 2-3 пъти кореновата система на растението (в разпънат вид). Или евентуално да се скъсят корените предполагам... Но при всички положения по-широка дупка с по-големи корени е за предпочитане.

Моят извод поне е, че човек не трябва да се води от мързел (физически или интелектуален), а от здрав разум. Ако растението ти в саксията има такива корени, кое или какво те спира да ги разделиш и да направиш да изглеждат по-нормално? Някаква вяра, че нещата сами ще си наредят от само себе си? Ами обърнете внимание на многото снимки на дървета, които е трябвало да бъдат премахнати преждевременно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това растение на снимката съм убеден че е листопадно и в момента вероятно е в летаргия. Инвитро корените си личат по кореновата шийка, а да ги различиш от семенак си трябва практика ( опит ) При млади растения в работни саксии с размер P9 примерно , описаните по горе операции са абсолютно излишни и не са свързани с мързел , а с ненужно абсолютно занимание. Скъсяването на корените е най ненужната процедура, освен ако не си решил да правиш бонсаи и ти трябва да напъхаш кореновата система в малък обем саксия, пригодена за целта, но съответно и доста да скъсиш от това което е над корена. Корените в случая се опресняват при растения на гол корен с цел освежаване до жива тъкан. Темата е проста и наистина топлата вода е открита отдавна . Най безболезненото и правилно решение за силно овъртяни корени ( сплетени ) е просто с едно ножче, ако са в малък контейнер да се порежат от долу или ако са в голям да се ползва градинарски трион и да се порежат с него на кръст.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че темата не е за скъсяването, а касае завиването на корените в кръг. Ако в саксията са започнали да растат по този начин и не се разплетат и насочат настрани,  ще продължат да нарастват в зададената посока и ще се оплетат в кръг. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де ама те като са увъртолени шанс няма да ги разплетеш.. явно съм налучкал туй, за което almodovar говори.. боровинките блу кроп и на камчатките от френската поръчка имаха бая увъртолено, но просто с нож прорязах последните 1-2 см. точно в долните ъгълчета на саксията и "поразперих" корените навън..

Примерно при лимоните, които са ми перманентно саксийни и десетки пъти съм ги пресаждал, съм забелязал, че корена се разпростира според големината на короната.. имал съм случаи на зверско кастрене на лимон, който беше с огромна корона и не можеше да влиза през балконската врата, напролет това.. наесен като го местих в по-голяма саксия корените си ги беше "разплел" сам - саксията беше пълна с изгнили коренчета, като растението си беше оставило точно колкото кореняк му трябва.. пресадих го и в новата пръст избухна с див растеж нагоре.. съответно и от към корен..

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, Варела написа:

... просто с нож прорязах последните 1-2 см. точно в долните ъгълчета на саксията и "поразперих" корените навън..

Примерно при лимоните, които са ми перманентно саксийни и десетки пъти съм ги пресаждал, съм забелязал, че корена се разпростира според големината на короната.. имал съм случаи на зверско кастрене на лимон, който беше с огромна корона и не можеше да влиза през балконската врата, напролет това.. наесен като го местих в по-голяма саксия корените си ги беше "разплел" сам - саксията беше пълна с изгнили коренчета, като растението си беше оставило точно колкото кореняк му трябва.. пресадих го и в новата пръст избухна с див растеж нагоре.. съответно и от към корен..

това важи са всички овошки, като за някои определени с още по голяма сила

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.