Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Индиански банан, Паупау (Asimina triloba, Paw Paw)

Recommended Posts

Славянски

Няма го Алмодовар, който е "the pawpaw man", и не искам да му правя реклама - щото той продава такива дръвчета, но все пак реших да стартирам тема за този северноамерикански овощен вид, където да публикуваме информация за него. За покълване, засаждане, отглеждане, сортове, реколти и прочие. Вече има немалко хора у нас, които го отглеждат, а някои и повече от 10 години. Може да се намерят семена, може да се опитат и плодове, ако познаваш подходящите хора.

Аз бях чел за асимината, но не задълбочено и не знаех, че може да вирее без защита у нас. Четох темата за дървото във форума на Палм Център Пловдив (forum.palmi.bg) и се поохрабрих да го завъдя, без дори да съм го опитвал или виждал на живо. Взех си семена в края на 2017 г. и си посях. Изкарах разсад (може би 50% ми покълнаха) и мъниците вече ми растат две години. Бавничко, можеше и по-добре, но стартът беше даден. После си взех и от Екзотик Плантс две растения, за да не чакам 5 години до цъфтеж, а да имам малко по-ранна реколта.

Та какво да кажем за вида? Наскоро четох едно хубаво и информативно описание в ето тази обява, но ето какво аз бях написал преди година (има припокриване):

Цитат

Индианският банан е северноамериканско влаголюбиво, “тропическо” дърво, обикновено до 6 м височина, издържа до -30 градуса, среща се в Средния Запад на САЩ и дори в Онтарио, Канада, най-често покрай реки и потоци и в гори като търпи засенчване. Индианският банан е дървото с най-едри плодове в цяла Северна Америка. Плодовете на външен вид наподобяват манго или круша, а вътре имат мека консистенция и вкус подобен на банан, манго, пъпеш, крем брюле, с жълто на цвят месо, маслени са, приятно сладки и засищащи. А плодовият аромат е уникален.

За да се опрашва успешно и да връзва плод трябва да имате поне две различни дървета (сорта). Плодовете зреят в края на лятото (август/септември) и са малотрайни (обичайно 2-3 дни), омекват и не търпят транспортиране, затова и почти ги няма в магазинната мрежа дори в САЩ. В хладилник може да издържат по-дълго време (две седмици) и зреенето се забавя. Най-често се ядат пресни, но ги използват и в сладкиши, кремове, сладоледи. Цъфти в необичайно виолетово. Едно развито дърво може да даде до към 15 кг плодове.

Бидейки влаголюбив вид, през първите години пау-пау-то расте основно на корен и чак след третата тръгва по-мощно нагоре. Желателно е през първите едно-две лета да му осигурите някаква сянка, може и изкуствена, и да го поливате, защото на припек има опасност листата да прегорят. Като направи дълбок корен вече няма проблеми да са на слънце и даже добивите така са по-големи. Почва да цъфти и плододава между 4-та и 8-ма година. Според мен по-добрият вариант е да се насее по-малко дръвче без да се прекъсва централният корен отколкото по-голямо, което да страда после заради нарушаване на кореновата му система. Асимината е известна с трудното си захващане като се разбутат/оголят корените.

Моля да ме прости колегата овощар от Берковица пуснал обявата по-горе, но ще си позволя да копирам описанието му в темата, за което искрено му благодаря и се надявам, че няма да ми се разсърди (пък може и някой да се възползва от офертата му, която според мен си струва отвсякъде), като по този начин допринеса за популяризирането на вида:

Цитат

Ако трябва да обобщя с няколко думи в началото, това е наистина най-ценният овощен вид, който може да расте и плододава при нашите климатични условия в България. Всички хора, на които съм дал да го пробват, казват че това е най-вкусният плод, който са опитвали. Аз лично също съм на това мнение, като той се превърна и в най-любимият ми от всички други, които отглеждам и съм опитвал, а те са доста много.

Всъщност, Асимина трилобата няма и база за сравнение с останалите овощни видове, като вкус, аромат и екзотичност, това на практика е единствената тропическа овошка която може да вирее в умереният климат на открито и без никаква защита зимата, което си е просто чист късмет и една сбъдната мечта за всеки овощар!

Родината на индианския банан е Северна Америка и неговата студоустойчивост достига до -28 гр. Там в естествения си хабитат той расте в горите като подлес под по-високи дървета и в близост до коритата на потоци и реки. При отглеждане от семена цъфтежът и плододаването започват след третата-четвъртата или петата година. През първите 3 г. расте бавно. Асимината не обича много пресаждането и използването на посадъчен материал на гол корен е неудачно, затова се засаждат млади растения, които са отгледани в контейнери. Обича полусянката съчетана с по-дълбока и богата почва както и постоянната влага, но расте добре и в песъчлива почва (каквато е моята) и щом се вкорени хубаво, издържа и на суша и директно слънце. Листата съдържат някои естествени инсектициди, поради което асимината не страда от вредители и растителна защита при нея не се налага. Цветните и листните пъпки са диференцирани и се различават съвсем лесно още през есента на предхождащата цъфтежа година.

Най-достъпния начин за размножаване и разпространение на асимината в световен мащаб все още си остава предимно чрез семена, така се създават и много нови сортове постоянно. Това се дължи на ред причини, практически и икономически. Успехът при пресаждането (особено когато е на гол корен или от коренови издънки които пуска дървото в по зряла възраст) е твърде малък и засадените по този начин растения имат съвсем кратък живот или изобщо не се прихващат, същото се отнася и за присаждането (облагородяването), което всеки път е с променлива успеваемост, като това забавя доста целия процес на размножаване и разпространение на вида. От друга страна плодовете имат много малка трайност само няколко дни и презряват бързо, като не могат да се транспортират на далечни разстояния, за да се предлагат в свеж вид в супермаркетите по света. От трета страна пък в последните няколко години интересът към това растение се увеличи, правят се много опити, изследвания, също вече и лекарства, като се оказва че плодовете освен много вкусни са и изключително полезни за човешкото здраве, понеже съдържат определени съставки, които блокират развитието и растежа на ракови клетки в организма. Всичките тези неща водят до голямо търсене на посадъчен материал, при много ограниченото му производство от страна на разсадниците. Това определя и все още високата цена на дръвчета, като облагородени качествени 2-3 г. растения от различни сортове трудно могат да се намерят за по-малко от 30 евро за брой.

Предлагам пресни семена от Асимина трилоба сорт Сънфлауер готови за засаждане, с много добра кълняемост от собствени дървета реколта 2019 г, наследяват качествата на родителския сорт над 90% (тествано, личен опит).

Плодовете на този сорт са между 200 и 300 гр. с екзотичен вкус напомнящ комбинация между банан, пъпеш и манго, като имат също и един много специфичен собствен (уникален) приятен аромат който не се среща при нито един друг плод. Консистенцията на плодовете е като на яйчен крем брюле и са подходящи както за директна консумация, така и за преработка в мармалади,сладка и т.н. като запазват вкусовите си качества и аромата напълно. Цветовете на този сорт специално се самоопрашват и това е другото му ценно качество, но кръстосаното опрашване с друго дърво от същия или друг сорт дава още по-добри резултати. Цъфтежът е на миналогодишна дървесина, тоест на полускелетни и къси клонки. При мен този сорт (от още няколко други които имам) се доказа през годините като най-рентабилен със своите вкусови качества и аромат, ежегодно и обилно плододаване, самоопрашване, рано встъпване в плододаване (първото плододаване при някои от дръвчетата започна през третата година след засаждане от семе), ранозрялост и продължителност на плододаването от началото на септември до началото на октомври. Семената не се нуждаят от стратификация, може да се засаждат директно в контейнери сега (препоръчително е да са по дълбоки отколкото широки, поради спецификата на кореновата система на вида) и да се оставят някъде на хладно или студено място като неотопляема оранжерия, тераса, стая или на открито, където температурите не спадат под -15 гр. Влажността на почвата в саксиите да се поддържа между 50 и 70% . При спазването на тези условия и с покачването на температурите през пролетта, ще започнат да се появяват и първите растения. Това е по добрият вариант. Ако решите да отложите засаждането на семената за пролетта, дръжте ги на хладно и тъмно (хладилник) и винаги леко влажни. Не ги оставяйте на много топло или да просъхнат за повече от 3-4 дни, защото кълняемостта им ще намалее драстично.

Но хайде да пусна и някой видеоматериал за асимината:

Приятно гледане!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

A ето това е едно от първите видеа, които бях гледал - индианският банан в диво състояние:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Еднa видеoпоредица за отглеждане на паупау от семена:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Много хубава тема сте направили, браво , аз пък ще ви държа в течение с видео материал от трите градини , създадени за промишлени нужди , две в Гърция ( солунско и драмско ) и една в България, пловдивско

 

ето едно клипче на нашия хинап, кудранията, дряна и разбира се азимините :) , клипчето е старичко, но нещата всяка година са така  с тази разлика, че хинапа се утроява като количество :) 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Апропо Красимир Николов го познавам от около 10 години и повече, беше заминал за Германия и му загубих следите, сега виждам, че пак е тук, чакай да го чуя как е , ще му напиша едно писъмце да го видя как я кара след повече от 6,7 години не сме се чували ...на времето доста неща обменяхме, но си смени телефона поради незнайни причини и му загубих дирите :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Ако човек иска да навлезе дълбоко в материята Asimina triloba, тази книга е задължителна, а ако няма от къде да я намери, да заповяда за една лекция 

IMG_20200119_214710.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тази книжка я имам електронна, но още не съм стигнал до нея. С това растение нямам опит за сега. Имам 4 семки от Славян, които сложих на есен в мокър пясък в хладилника, според инструкциите по видеа и сайтове. По някое време след месец-два ще ги вадя на топло, да видим дали ще покарат. Предишните, които Любо ми беше дал, се оказаха изгнили - след стратификацията всички бяха меки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Всяка година залагам около 1500 семена за подложки, никненето им е около 85%,но повече ще пиша от компа, че с телефона не е удобно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 9 минути, Боби Димитров написа:

Тази книжка я имам електронна, но още не съм стигнал до нея.

Ей, тоя Боби, как намира - все скъпи книги. Като я прочетеш Алмодовар ще те "сертифицира"

А тези меките кухи ли бяха или изгнили в последствие?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това не мога да кажа, защото тогава не знаех какво да правя/гледам, просто ги сложих в хладилника и после в саксия, но като не изкара нищо, разрових и видях дережето. @Любо Д трябва да обади от къде и как ги беше сдобил, че не помня вече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 48 минути, almodovar написа:

Всяка година залагам около 1500 семена за подложки, никненето им е около 85%,но повече ще пиша от компа, че с телефона не е удобно

@almodovar, трябва да имаш предвид, че ние сме преди всичко ентусиасти и любители, и сме далеч от твоите мащаби. Това не е форум на земеделски предприемачи или крупни фермери и професионалисти. Но ако можем да научим нещо от теб, това ще е добре. А и ти може нещо от нас да взаимстваш. Паупау-то е супер плод. Аз успях да опитам две поредни години. Интересно ми е от тази продукция, повечето у нас ли пласирате или в чужбина? Колко човека у нас отглеждат асимина? Аз имам две растения от вас, три-годишно и четири-годишно вече, но още малки (даже малкото надмина голямото щото корените на голямото бяха зле). Надявам се 2021 г. да цъфнат и двете, ама дали... Имам и семенаци няколко, ама те са малки.

Въобще виждам, че г-н Гошев е максималист, но много от нас се радват и на малко. Също бих се радвал на някакво описание на сортовете, които той има в нашите условия (кога зреят и как се сравняват като вкусови качества, растеж и прочие).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Това не мога да кажа, защото тогава не знаех какво да правя/гледам, просто ги сложих в хладилника и после в саксия, но като не изкара нищо, разрових и видях дережето. @Любо Д трябва да обади от къде и как ги беше сдобил, че не помня вече.

Имай предвид, че 80% никнат същата година, можеш лесно да ги подкараш ако са ти малко и в кутия и на топло 27, 28 градуса , а 5 до 10 процента могат да ти покарат, чак през юли, а може и догодина ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 минути, almodovar написа:

Имай предвид, че 80% никнат същата година, можеш лесно да ги подкараш ако с ати малко е кутия и на топло, а 5 до 10 процента могат да ти покарат, чак през юли, а може и догодина ;)

Това е интересно за следващата година (демек с 12 месеца отлагане?), но това с кухи или меки/мухлясали семки няма да стане. Но и при мен бяха останали някои, които изглеждаха добре, ама така и не покълнаха. Не знам какво ги направих.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 1 минута, Славянски написа:

Но и при мен бяха останали някои, които изглеждаха добре, ама така и не покълнаха. Не знам какво ги направих.

За тях говоря, темата е дълга, обширна и ужасно интересна, имам мои кръстоски, които плододават, не съм им сложил имена, в тестови период са, ще пиша повече като съм на компа. Днес времето е хубаво, но аз мързелувам, понеже в събота свършихме работата отредена за понеделника и за това правя пряко включване. Ще се опитам довечера да нахвърля размисли и страсти по темата. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 7 часа, almodovar написа:

Имай предвид, че 80% никнат същата година, можеш лесно да ги подкараш ако са ти малко и в кутия и на топло 27, 28 градуса , а 5 до 10 процента могат да ти покарат, чак през юли, а може и догодина ;)

Благодаря, ще чакам, не бързам :) А и 80% от 4 семки е горе-долу 3 :D Което ми е предостатъчно :D От предишните семки обаче, всички бяха изгнили вътре, като ги стиснеш - меки и изтича "чорба". Сегашните ми 4 за момента са твърди. Ако не тръгнат тази година, ще ги оставя на влажно място и ще чакам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За да не ти изгният отново, ги сложи на топло. :tounge_wink:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ами те и предишните бяха на топло. Като приключи студената стратификация ги държах на 22+ докато покарат. Но не покараха и по някое време ги изрових и видях, че са изгнили. Така че по описание каквото е дадено, направил съм го. От тук насетне, семката гони ;)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 12 часа, Боби Димитров написа:

Ами те и предишните бяха на топло. Като приключи студената стратификация ги държах на 22+ докато покарат. Но не покараха и по някое време ги изрових и видях, че са изгнили. Така че по описание каквото е дадено, направил съм го. От тук насетне, семката гони ;)

Преди да напиша каквото и да е за гнилите семена, би ли ми казал, ти лично ли ги извади или ги получи от някой. Това ми е въпроса накратко. 

Продължавам пак накратко :) , семената се стратифицират около 80 - 90 дни, при по голяма стратификация, процента кълняемост пада , а при по малка също пада, като процента при , който се развиват по късно, е по голям. Такаа, първата година не се надявай на голям прираст, не преполивай, нека субстрата да е мега пухкав и аериран. Задължително слагай бавно действащ тор, аз слагам Осмокот, мои колеги из европата, които рътят семена, също ползват осмокот екзакт стандарт. Така, сега идва момента на вденето на семената от хладилника. Съхранението става в найлонови пликчета с цип, малко влажен субстрат обеззаразен разбира се и това е, никаква сложност. Температура 2-4 С. Взимаш кутия с капак, прозрачна , слагаш в нея семена, в зависимост от размера, решаваш колко семена да слагаш, но в твоя случай понеже щем са малко, ползвай кутия тип китайско за в къщи. Слагаш кутията на перваза на прозореца в близост до радиатор или на най високото място, примерно върху гардероб в най топлата стая. Аз ги рътя при температура от около 27С и започват да никнат за около 3 седмици, нооо не мисли, че започват задружно да никнат :) . Така после периодично заделяш тези които са покарали и ги садиш веднага, като саксийките слагаш на топло и светло, ( най добрия период да започнеш да ги садиш , вече покарали е края на февруари ) , следователно трябва да ги заложиш началото на февруари , за да имат време да се активират. Всичко което ти е покарало до края на март садиш в саксии, всичко останало садиш , когато имаш време и където решиш. 

Сега за саксиите, задължително да са тесни и дълбоки, аз ползвам едни италиански двулитрови с около 20 см дълбочина и около 10 см ширина. В тези саксии ще престоят две години, после облагородяваш . Ако имаш други въпроси питай и малко снимки от личната ми колекцийка, само това ми е на компа, всичко е на телефона :) 

IMG_20160901_175158.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, almodovar написа:

Сега за саксиите, задължително да са тесни и дълбоки, аз ползвам едни италиански двулитрови с около 20 см дълбочина и около 10 см ширина. В тези саксии ще престоят две години, после облагородяваш .

Понеже спомена, че имаш и кръстоски твоя селекция - на коя година почнаха да плододават?

преди 1 час, almodovar написа:

Аз ги рътя при температура от около 27С и започват да никнат за около 3 седмици, нооо не мисли, че започват задружно да никнат :) . Така после периодично заделяш тези които са покарали и ги садиш веднага, като саксийките слагаш на топло и светло, ( най добрия период да започнеш да ги садиш , вече покарали е края на февруари ) , следователно трябва да ги заложиш началото на февруари , за да имат време да се активират.

Аз като сях не беше толкова топло в помещението и почнаха да се развиват чак май, макар някои да ги сложих в саксии още февруари след дълга стратификация. Беше им хладно и бавно почнаха да се развиват.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 11 часа, almodovar написа:

Преди да напиша каквото и да е за гнилите семена, би ли ми казал, ти лично ли ги извади или ги получи от някой. Това ми е въпроса накратко. 

Ще помоля @Любо Д за инфо. Взех семената от него. Ако не се лъжа, бяха му дадени от човек от САЩ, като не са оставали на сухо - извадени са от плода от там, пренесени са във влажна хартия и комай така ми ги даде Любо. Аз до момента такъв плод не съм виждал и опитвал :)

Благодаря за информацията в детайли! Ще видим как ще се получи - при мен няма такава температура 27 градуса... Но баш в началото на февруари мисля да ги заложа на топло, ще пиша как върви. Ако подкара нещо, имам ръкави ф100 и дължина 300 мм, мисля в такива да ги слагам, че други подходящи саксии нямам (освен туба от 10 литра вода?).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване