Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Индиански банан, Паупау (Asimina triloba, Paw Paw)

Recommended Posts

Славянски

Зависи колко са му големи растенията. На мен лятото им е жарвало листата при жега и суша. На такива в контейнери, една- и двегодишни. Ако са сяти на място на полето, може да е по-добре, но практиката на американците е друга. Единствено се чудя други имат ли проблеми с обикновената златка или само при @peterstamov мародерстват в такива мащаби?

Иначе засенчване от големи дървета е оправдано само докато са в контейнери. На такава сянка плододаването не е оптимално. Гледал съм видеа, където хората съжаляват, че са ги сложили в сянката на голямо дърво. И то не целодневна. При мен е такъв случая за някои, та ще видим.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 5 часа, Антоанета написа:

Гошев казва, че за толкова години, никога не е засенчвал асимина, а той вярвам има опит с тези растения.

Най-вероятно е така! Коментирали сме с него преди години. Важен е и микроклимата в различните райони.  При него си е направо средиземноморски. :smile: Друго пък е да имаш декари сравнено с 2 дървета - нали, може да си поиграеш.

Листата се опърлят, а при мен от южната страна половината ствол е разцепен. Топло студено и т.н - м. Януари е стигало 20°С при нас. По-нежни са като са млади. Обичат вода.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Сигурно се описали вкуса, но да питам на какво прилича?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 5 часа, alys написа:

Сигурно се описали вкуса, но да питам на какво прилича?

Таз година ако има чалъм и златките оставят повече ще ти пратя плодове. Имам да ти връщам жест. Напомни края на м. Август.

Вкуса не го оприличавам на нещо. Апела ми е към всеки желаещ да отглежда, първо да опита плодовете!

IMG-20180902-202531.jpg

 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На мен Петър ми беше дал да опитам през 2018 г. и много ги харесах. Много силен и характерен аромат имат плодовете. И вкусът се забравя, но съм го запомнил като най-близък до пъпеш и банан с нотка като от карамелизираната захар в крем карамела. Много са маслени и насищащи плодовете.

Имах надежди за по-скорошна реколта, но дръвчетата от Гошев вървят бавно, а едното даже и не расте... А моите семенаци сяти директно в земята правят по 15 см прираст годишно.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 15 часа, peterstamov написа:

Вкуса не го оприличавам на нещо. Апела ми е към всеки желаещ да отглежда, първо да опита плодовете!

Ще опитам след 7-8 години от семенаците. Сега няма къде. Освен, ако не поканиш за дегустация. :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 11 минути, Любо Д написа:

Ще опитам след 7-8 години от семенаците. Сега няма къде.

E, как?! Има фестивали на паупауто в Охайо! Кеф ти и в Кентъки ;)

  • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33
преди 16 часа, peterstamov написа:

Таз година ако има чалъм и златките оставят повече ще ти пратя плодове. Имам да ти връщам жест. Напомни края на м. Август.

Вкуса не го оприличавам на нещо. Апела ми е към всеки желаещ да отглежда, първо да опита плодовете!

IMG-20180902-202531.jpg

 

 

Ако останат няколко плода, дайте да се съберем и дружно да я опитаме тая дивотия, щото може и да отпаднат доста разправии, преди да са започнали... 

  • Харесвам 2
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 6 часа, Любо Д написа:

Ще опитам след 7-8 години от семенаците. Сега няма къде. Освен, ако не поканиш за дегустация. :D

 

преди 5 часа, Димо 33 написа:

Ако останат няколко плода, дайте да се съберем и дружно да я опитаме тая дивотия, щото може и да отпаднат доста разправии, преди да са започнали... 

По спомен .......  Гошев прави дегустация две години подред при него. Мисля във фейса съм му виждал публикациите.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2416452265056658&id=443933962308508

Димо, не виждам от кой край на таз прекрасна родина си?

Нищо не мога да кажа към този момент. Ще хакне някоя градушка и ще си ядем г....

За златките :  Днес бяха повече.  Интересно намерих две на земята не мърдащи, вероятно умрели. Бяха точно под новото бяло А4 намазано с лепилото. Чудя се какво се е случило. Дали са яли от лепилото и са се гътнали, или пък са се лепнали, после в жегата лепилото се размеква и са паднали ама щяха да са живи!!!!  :astonished:

Това присаденото не е излязло на фокус.  Като капят плодове семената покълват покрай дървото или пък е издънка. Когато правих присадките на ябълките хакнах и на това един калем. Гледам хванало се е май!?

IMG_20210506_154952.jpg

IMG_20210506_173820_1.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33
преди 2 часа, peterstamov написа:

По спомен .......  Гошев прави дегустация две години подред при него. 

Димо, не виждам от кой край на таз прекрасна родина си?

Гледал съм клиповете с дегустацията, но все пак. :))

За Мало Конаре ги глася, инак съм в София. 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Офф, моите са още в контейнерите. А дано другата неделя като се прибера да успея да ги засадя на постоянните им места. Идейте и желанията ми градински са повече от възможностите ми и трябва да се спра, ама не мога..

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 3 часа, Venetka написа:

Идейте и желанията ми градински са повече от възможностите ми и трябва да се спра, ама не мога..

Май много хора тук имаме този проблем. :mrgreen:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Ето ги. Интересно по върха на дървото не достигам и там не съм разхождал четката а отчитам доста добро опрашване.

 

IMG_20210516_114848.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

16

ю.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

@peterstamovВъзможно ли е да удържи на една китка толкова плода? Струват ми се прекалено много.

И вчера не успях да засадя двете пау-паута. Не остана време, а най-важното, че не бях готова със засенчването им. И двете са добре облистени вече, забравих да снимам.

Едното от семеначетата и то е тръгнало да зеленее, второто се чуди какво да прави.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 1 час, Venetka написа:

@peterstamovВъзможно ли е да удържи на една китка толкова плода? Струват ми се прекалено много.

Не. Да. Ако задържи ще са дребнички.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Славянското паупауче подарък, което презимува в мазето и го видях оня ден, че е пуснало листо в тъмницата, та го извадих на сянка вън.

ACtC-3fVG-xmCAVlR1xUCdtVozU83y8VItrfRorW

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тъмничен затвор очевидно е по-добро третиране от доматите и пипера дето показаха, че не държат на слана и слънце. Оттук натам само напред и нагоре! И пази от охлюви :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една добра новина, или поне утешителна: семка от паупау непоникнала след първата зима има шанс да тръгне след втората. В моя случай една семка посята 2020 г. (след стратификация до края на зимата) беше тръгнала да се развива чак пролетта на 2021 година. През цялото време си е била в земята, не е била изсъхнала или загнила. Друга, което стратифицирах в пластмасова кутия с влажен пясък, отбрана есента на 2019 г., ми е покарала сега, пролетта на 2021 г. През миналото лято и зима е била в кутията като периодично е навлажнявана, но може и да е изсъхвала на моменти. Семката беше стегната, твърда, неразпукната и изглеждаше неизгнила - просто не се разбуди миналата пролет. Това значи, че семето има шанс да поникне с година закъснение, не знам какъв, но го има. Тъй че ако имате стари или неникнали, но некухи и добре изглеждащи семки от асимина трилоба, не ги отписвайте!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А, овреме писа, таман щях да хвърлям тия от САЩ дето не изкара ни една... Сега ще трябва да ги изровя и видя кои са здрави и после? Пак в саксия, която да държа влажна една година?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване