Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Любо Д

Семената бяха от щатите, но са изкарали две седмици или повече на влажно, без проветрение. Май заради това бяха загнили и фирясали.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 9 часа, Боби Димитров написа:

Ще помоля @Любо Д за инфо. Взех семената от него. Ако не се лъжа, бяха му дадени от човек от САЩ, като не са оставали на сухо - извадени са от плода от там, пренесени са във влажна хартия и комай така ми ги даде Любо. Аз до момента такъв плод не съм виждал и опитвал :)

Благодаря за информацията в детайли! Ще видим как ще се получи - при мен няма такава температура 27 градуса... Но баш в началото на февруари мисля да ги заложа на топло, ще пиша как върви. Ако подкара нещо, имам ръкави ф100 и дължина 300 мм, мисля в такива да ги слагам, че други подходящи саксии нямам (освен туба от 10 литра вода?).

Да, може и в ръкави, аз не ползвам ръкави, понеже тези които се правят в БГ , примерно от Жу габрови издържат точно едно лято, нямат никаква ув защита, както описват, тази пролет ще прехвърлям кивитата от такива ръкави в саксии, 9 хиляди ръкава купих, всичко е шит. Що се касае до вкуса на плода, представи си крем брюле или в презряло състояние леко препечен крем карамел, това е

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 4 часа, Любо Д написа:

дали са ви мешавица, стари и пресни семена, няма как да се разкашка прясно ако е или просто неправилно съхранение с преовлажняване без кислород, нормално е да загният. :)  .Сефте не садим :) , па и едно ли са две ли са. Имал съм такъв проблем с едни не поникнали семена, които , при това на 1500 броя, кажи речи 10 бройки, които есента бяха загнили, ама на 1500 броя десет е нищо, както и да е

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Относно въпроса, кога започват да плододават семенните растения , отговарям, Засадени семена , кръстоска между два сорта през 2013 година, през 2014 са прехвърлени вече в ОГ, 2019 първи цъфтеж ( по 3,4 цвятя, които изхвърлиха ) , Тази година 2020 отрупани с цветни пъпки, повече от 50 на дръвче. Това са на тези които записвам, инак имам други, които плододават , но не съм ги описал, садих семената някъде 2007 ма година, кога започнаха да плододават не помня. Облагородено растение, при правилни грижи, цъфти на 3 та година след присаждане, може да ти цъфне и цъфти още на 2 ра година след присаждане, само и единствено, ако си го присадил директно върху семенак, който е отгледан в градината , в смисъл, не е трансплантиран от едно място на друго. При закупуване на облагородени растения на гол корен има няколко тънкости, които трябва да се спазят, за да не ви боледуват от стреса. Ако не ги спазите, ще са кекави и ще се мъчат първата година :) 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, almodovar написа:

дали са ви мешавица, стари и пресни семена, няма как да се разкашка прясно ако е или просто неправилно съхранение с преовлажняване без кислород, нормално е да загният.

При мен това задушаване се получи при едни семена от чужбина, които бях взел. Моят човек имаше приятел, който щеше да идва към България и да ми ги донесе, обаче пътуването се провали и много се забави. Стояха три месеца на студено, но в оригиналните опаковки. Бяха няколко вида в различни zip-lock пликчета, вътре с навлажнена кърпичка синтетична. Ами в едното пликче дето бяха повече семена, всичко като ги взех беше почнало да мухлясва, другите бяха по-добре. Пак са били без въздух, но не на толкова влажно. От тези в малките пликчета всичките никнаха (7-8 семена), а от другите имах не повече от 10-15 % кълняемост. Ако моят човек беше по-наясно да ги отвори да подишат от време на време, щеше да е друго, но пак не е пълна загуба. Просто комуникацията ни беше сложна, а и не бях очаквал това забавяне. А жената се беше постарала в опаковането определено.

преди 2 часа, almodovar написа:

При закупуване на облагородени растения на гол корен има няколко тънкости, които трябва да се спазят, за да не ви боледуват от стреса. Ако не ги спазите, ще са кекави и ще се мъчат първата година

Предполагам са тайна тия тънкости, т.е. научават ги само закупилите? Е, аз имам две закупени растения от Екзотик Плантс, семенак от сорт "Манго" и още един такъв от "Sunflower/Prolific" (мисля, че беше). Шегувам се, но са ми забавни тия потайности и зарибявки :)

преди 2 часа, almodovar написа:

Да, може и в ръкави, аз не ползвам ръкави, понеже тези които се правят в БГ , примерно от Жу габрови издържат точно едно лято, нямат никаква ув защита, както описват, тази пролет ще прехвърлям кивитата от такива ръкави в саксии, 9 хиляди ръкава купих, всичко е шит.

Има една врачанска фирма "Булпласт-М" - те произвеждат хубави пликове по поръчка, доста по-стабилни от на "Жу". Тези габровските са скандално тънки, но нали са габровски все пак!

преди 2 часа, almodovar написа:

Що се касае до вкуса на плода, представи си крем брюле или в презряло състояние леко препечен крем карамел, това е

Боби ако не обича и крем карамел, съвсем я е втасал :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Не е тайна, има клип по темата съм пуснал, преди месец, лека от мен, че с тия среднощни гости осъмнах

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз миналата година бях взел семки от Украйна и ми дойдоха повечето мухлясали (много се забави работата с донасянето до БГ, а ги поръчах рано и си бяха стояли в найлонките без да могат да дишат повече от три месеца). От по-сортовите и скъпи семки бяха в по-добро състояние и ми никнаха късно 7 растения някъде. Днес видях, че едното е загинало. Но нещо го беше преяло и почти нямаше растеж и листа миналата година. Охлювите правят мизерии. Добре, че имам резервно от същия сорт. Пък са с друго потекло и си ги тача - какво като са под 10 см.

Сега ги проверих - имах 8 семки, били са никнали всичките - в момента седем са живите растения - 3 Tollgate, 2 Prolific и 2 PA Golden (третото замина). А от другите по-евтините бях поръчал 20 семки и имам две растения (уж по-дребноплодни, украинска селекция), но те бяха в мухъл и е чудо, че нещо никна.Та може при добре запазени и читави семена да имаш и сто процента кълняемост.

Оставил съм една от непоникналите от миналата година семки... изглежда неизгнила. Ще я чакам и нея за пробата. Макар че януари я бях оставил да изсъхне пръстчицата... ще видим.

Със семки от Sunflower и Mango, както растения от семена от Overleese и Sibley, мисля, че събрах добро разнообразие. Е, не са 15 сорта, @Боби Димитров, но се надявам да има и ранни и късни, и вкусово разнообразие... след колко там години. И, разбира се, нито едно облагородено растение - само семенаци :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да бодна и малко описания на различни селекции/сортове паупау от няколко източника (трудно ми е да кажа дали наистина някои са на вкус като пъпеш, други като банан, трети - манго):

https://kysu.edu/academics/cafsss/pawpaw/table-3-pawpaw-cultivars/

https://www.pawpawschule.de/english/pawpaw-cultivars/

https://growingfruit.org/t/pawpaw-varieties/8374/38

А последното освен информация за разни сортове асимина, съдържа презентация със снимки и други факти за вида в цели 67 страници:

http://extension.missouri.edu/greene/documents/Horticulture/Presentations/PawpawMOA2_7_15.pdf

Sunflower също го водят, че плододава доста дълго - близо месец - докато други преминават за две седмици.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Прочетох ви всичките. И аз купих семена,  6 засадих направо  в градината, .6 оставих в хладилника до края на февруари.. Колкото изкарат, толкова..Вече загубих интерес ..понеже  расте бавно и дали да има реколта  , която да видя, не знам. ((((

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, алина написа:

Прочетох ви всичките. И аз купих семена,  6 засадих направо  в градината, .6 оставих в хладилника до края на февруари.. Колкото изкарат, толкова..Вече загубих интерес ..понеже  расте бавно и дали да има реколта  , която да видя, не знам. ((((

Расте бавно, но при всички положения расте по-бързо посадено отколкото непосадено :) Един човек каза, че семенак му цъфнал на трета година. Но очевидно е расъл бързичко. Дават го 4-8 години до цъфтеж и трябват обичайно две дървета за опрашване.

А и по мои наблюдения в по-хубава и богата почва и никнали по-рано могат да станат и 40 см за един сезон. При мен миналогодишните станаха под 10 см, но ми тръгнаха юни-юли и септември бяха по 5 см, а някои още не се бяха подали от семката. На един човек му бяха никнали февруари, а друг май месец вече имаше разсад по-голям от моите през септември. Трябва температура над 20 градуса, че да тръгне развитието.

Ако се гледат в парник есента и зимата първите две години (в дълбоки контейнери), мисля, че имат шанс да се развият и доста по-бързо (50-70 см за две години). Аз също сях няколко семки директно в земята на място преди две години. По 30 см са в момента най-големите. Но очаквам тая година да дръпнат, защото корените са установени и имат непрекъснат централен корен. Също летни резитби за разклоняване на короната мисля, че биха помогнали да се развият по-бързо плодни пъпки, но това е най-рано на трета година. На 30 см клечка обаче какво да ѝ режеш? :)

P.S. @алина, тези в градината не очаквай да се подадат над земята преди май месец, дори юни, и ако разравяш от любопитство, внимавай, защото са изключително крехки и чупливи!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Славянски, прочетох,  че имат крехки корени, демек,  да засаждат или пряко в почвата или  пресаждат от саксии, пазейки много корените от нараняването. Явно е капризно създание.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 27.02.2020 г. at 19:16, Славянски написа:

Тази дискусия си струва да се изчете, за който има желание и възможност. Освен за различни сортове, става дума и за алергични реакции на някои хора - като стомашно неразположение, разтройство. Всеки сам да направи изводите за себе си, но очевидно, че паупау-то не е плод за всеки. Някои просто не харесват аромата. На някои почва да не им понася при редовна консумация (по 2-4 плода на ден дни наред), докато други ги консумират от деца много години без никакви нежелани странични ефекти. Трябва да се има предвид, че при сушене някои от мазнините очевидно се развалят и за мен сушено паупау е потенциално най-опасно, както и печено.

Някои хора са убедени, че плодовете са "токсични" и трябва да се подбират сортове "с по-малко токсини", други цитират изследвания за противоракови свойства. Същевременно и много други плодове и зеленчуци съдържат "токсини" - и дори от повечко мед стомахът те заболява. Значи ли това, че трябва да отхвърлим меда? Според мен не трябва да се прекалява с каквото и да е.

В България малко хора са консумирали този плод в количества и за много години, но е интересно някой да се включи по темата. @almodovar отглежда от доста години - някой да се е оплаквал, че плодовете не им понасят?

Аз лично не съм ял повече от 2-3 на плода на ден и за кратко време и не съм изпитвал никакво неразположение. Но аз почти нямам проблеми с никакви храни, които да не ми понасят. И дядо ми яде всичко и се чудя дали и генетиката не играе.

Ще цитирам и две мнения от дискусията (плюс превод):

Цитат

Ozymandias

Oct '17

You know what upsets my stomach? Cabbage, which incidentally does contain “known toxins,” along with many of the other foods you eat every day.

I don’t think you read my post carefully. Much of what you eat contains “known toxins,” but whether or not they have any ill effect on you has everything to do with their preparation, the quantities consumed, your own personal genetic makeup, and other factors.

I recommend you read here for a perhaps clearer explanation of the message I was trying to convey:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/ 9

also here:

http://www.inspection.gc.ca/food/information-for-consumers/fact-sheets-and-infographics/products-and-risks/fruits-and-vegetables/natural-toxins/eng/1332276569292/1332276685336 5

and here:

http://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/10-healthy-foods-can-actually-poison-you 5

That paw paws contain a potential toxin, or that some people become sick to their stomach if they eat a lot of them, or are allergic to them, is utterly unremarkable and absent some serious study that I am unaware of is no cause to call for people to avoid them entirely.

Ozymandias
Октомври '17

Знаеш ли какво разстройва стомаха ми? Зеле, което между другото съдържа „известни токсини“, заедно с много от другите храни, които ядете всеки ден.

Не мисля, че сте прочели внимателно моя пост. Голяма част от това, което ядете, съдържа „известни токсини“, но независимо дали те имат лошо въздействие върху вас, има всичко общо с приготвянето им, консумираните количества, вашият личен генетичен състав и други фактори.

Препоръчвам ви да прочетете тук за може би по-ясно обяснение на посланието, което се опитвах да предам:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/ 9

също тук:

http://www.inspection.gc.ca/food/information-for-consumers/fact-sheets-and-infographics/products-and-risks/fruits-and-vegetables/natural-toxins/eng/1332276569292/1332276685336 5

и тук:

http://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/10-healthy-foods-can-actically-poison-you 5

Че паупау-то съдържа потенциален токсин или че някои хора получават стомашно разтройство, ако ядат много от тях или са алергични към тях, е напълно незабележително (и липсва сериозно проучване, за което не знам) и това не е причина да призовавам хората да ги избягват изцяло.

Цитат

clarkinks

Oct '17

I’ve eaten pawpaw since before kindergarden with no illness ever. My extended family ate pawpaw long before I came a long with no illness. My mom had one issue when she ate a very large amount < 10 and she felt like someone does when they consume to many tomatoes or peppers or just about anything. She got sicker on raw elderberries once to a point of vomiting. Just about any fruit can make you sick when you eat enough. Star fruit are said to be far more dangerous and they sell them at the grocery store. I am 1/16 Cherokee and I realize that may be a factor but I think in small quantity pawpaw are safe. I’ve never consumed huge amounts of pawpaw and don’t plan on it. I was always told poke weed and everything else is poison and it is but how you eat it and how much are factors. People die from eating poke weed frequently. Many things I eat I would not recommend anyone eat but pawpaw is not on that list. If someone is worried a lot they just should not eat them right? I would even eat them dried if I had them I would not eat lots ( please don’t eat them dried). We are very likely in more danger from listeria, salmonella, or ecoli from foods we buy from the store than one or two pawpaw. I’m not disagreeing with those concerned either the concern is legitimate it’s just down on my list a ways.

clarkinks
Октомври '17

Ям паупау от преди детската градина без да се ми е ставало зле. Моето разширено семейство ядат паупау от много преди да се родя без да ги разболява. Моята майка имаше един проблем, когато яде много голямо количество <10 и се чувстваше като човек, когато консумира много домати или чушки или почти всичко. Веднъж ѝ беше призляло от сурови плодове бъз чак до повръщане. Почти всеки плод може да ви разболее, когато изядете достатъчно. За карамболата (звезден плод) се казва, че са далеч по-опасни, а ги продават в хранителния магазин. Аз съм 1/16 Черокий и осъзнавам, че това може да е фактор, но мисля, че в малки количества паупау-то е безопасно. Никога не съм консумирала огромни количества от него и не планирам. Винаги са ми казвали, че pokeweed (Phytolacca americana) и всичко останало е отрова и е така, но как го ядеш и по колко са фактори. Хората умират от яденето на pokeweed често. Много неща, които ям, не бих препоръчала на никой да яде, но паупау-то не е в този списък. Ако някой се притеснява много, той просто не трябва да ги яде, нали? Дори бих ги яла изсушени; ако ги имах, нямаше да ям много (моля, не ги яжте сушени). Много вероятно е да изпаднем в по-голяма опасност от листерия, салмонела или Е. коли от храни, които купуваме от магазина, отколкото един или два плода паупау. Не съм несъгласна със загрижените същевременно. Притеснението им е легитимно, но това е просто много надолу в списъка ми.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Здравейте, ако някой има конкретни въпроси относно вида, да звъни и да пита, няма срам да питаш, кофти е да не знаеш и да си въобразяваш, че знаеш. Не вярвайте сляпо на всичко написано в нета по форуми и прочие, много аджемии пишат пълни глупости. Имам огромна база от сортове, вече над 13 години събирам, садя, опитвам изкоренявам и те така ..... като доста съм извадил, щото не ми допадат по една или друга причина. Имам ужасно много работа, ако намеря повече време ще си попишем и тук, бъдете здрави

ПС , токсични са семената , при условие, че изядеш две три шепи, всичко останало за алргии и прочие са булшит, демек глупост до глупост. Не съществува книга издадена по темата и аз да я нямам в библиотеката си в книжен вид, не на флашка, не съществува статия да не съм прочел особено от канадците, които напоследък изследват и копаят надълбоко и няма клип в нета да не съм изгледал, а също така и съм качил поне десет клипа лично аз по темата, бай за сега

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бай Райчо Енчев от Карлово е пуснал едно видео, в което показва младите си фиданки паупау - вече са почнали да цъфтят за тая година. Той ми беше казвал, че всичките са семенаци, но от семки взети очевидно от сортови растения. Качествата в голяма степен се запазват. Та реших да пусна линк тук, щото мисля, че си струва:

www.facebook.com/100000563256642/videos/3505297106165697/

Дръвчетата са доста малки, но това не им пречи вече да плододават. Той беше показвал и предната година още по-малки с плод. @Ру®, забележи, че и на човека в топло Карлово още не са се разлистили :)

Също и кивито "Аргута исай" ме вдъхновява. Имам едно, на което трябва да търся място. Иначе Райчо няма празно!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Славянски дигна темата, та се присетих и сръчках ММ да види каква е хавата.

От засятите 7 семки в края на Декември 4 са изникнали и са на различни фази от развитието си. Ей тия двете са най-големи

photo_2020-04-27_16-02-20.thumb.jpg.1bed25c336d45e993afc5b00516a2596.jpg

Още една семка е тръгнала да се показва, а  останалите две кофички току що ги прерови ММ. Едната семка е наполовина изгризана, не е изгнила, а изгризана от нещо. Отида на боклука, а другата си седи цяла, не е мръднала. Върна я в кофичката да се люпи още. Провери и една кофичка от засятите 7 броя в края на Февруари. И там семката е цяла, няма нищо избило. Отиде обратно в кофичката. Като се върна тия дето са изкарали ще ги прехвърля в по-големи съдове.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А, браво! Ще ги подкарате "слънчогледите"!

При мен семките в последните дни почнаха да покълнват, като ги изкарвам денем на слънце и вечер ги прибирам в къщата. Но бая им остава до подаване над земята. Искат си топло. Иначе по-възрастните растения скоро ще почнат да се разлистват. Последното посадено тръгва първо.

А загадката е какво е изгризало венеткината семка паупау? Мишок? Да не би да ги оставяте гладни? ;)

@Миленка®, при теб има ли развитие? При Боби има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз писах в чата, ама и тука. Изкараха 2 от 4те семки (май бяха 5, но не намирам в саксията пета) на 24 март. Седяха на ниво "кукичка" 2 седмици. Саксията е в топла стая с бебе, на секция, поддържа се влага. Вътре е 50/50 пясък и моята смеска за разсади.

По едно време издължиха малко, в който процес издърпаха нагоре семките и ония виснаха кат дарадонки. Така висяха 2 седмици, накрая на 24 април на едната от двете й падна дарадонката и остана една клечка да стърчи. Съмнява ме да я бъде, ама ще видим. 

Вътре в падналата семка беше загнило, предполагам е прогнила и дръжката / стъблото.

Ето две снимки:

8pJopbz3juPr4SpfinhKMlKt00iIPisuodM_0tio  SQ9lFPNE9SG78Ffqr0ZY9whljFuk8j8t0nT7mm0p

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Дясната асимина е жива. Щом е зелена е окей. Те иначе стават черни ако се съсипят. Има някакво малко израстъче. Те никват необичайно.

Ей това е от 3 декември 2019 г.:

IMG_20191203_092307.thumb.jpg.a378a9db23ac7d002322e2a30452b706.jpg

Вижте малкото колко е малко. Някои никнаха август-септември, предполагам заради дъждовете и хладното време до начало на юли. Някои нещо ги пречупи или преяде. Но пак повечето после покарват. По-добре рано отколкото късно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Важна информация за първите години - на слънце може да им прегорят листата. Добре е да се засенчат, ако са посадени на открито място. Варосват ги даже.

А най-доброто време да посадиш дърво било... преди двайсет години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...