Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Стари сортове ябълки

Recommended Posts

Славянски
преди 1 час, Лозето ме наби! написа:

Може и аз да бъркам за Златната пармена: жълта, непродълговата, с тънка кожа на леки пъпчици, леко киселява, не става на трици при стареене - ?

Да, съвпада описанието. Киселее, хрупкава е и е от по-ранните при мен. Почват да червенеят и жълтеят вече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Чакам я вече две години да роди! Ето я моята Златна пармена - три плодчета задържа,едното не успя да узрее и падна.

Златна пармена 2021.jpg

Златна пармена 2.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ще почакам още малко. Нашите определено не са узрели и не мога точно да сравня. Кората е грапава или така ми се струва?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza
преди 6 часа, Venetka написа:

Ще почакам още малко. Нашите определено не са узрели и не мога точно да сравня. Кората е грапава или така ми се струва?

 

Според мен е гладка,е не е като на айванията. Имам на дръвчето още един плод и ще го чакам да узрее хубаво и ще сравняваме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Шетайки на няколко места и не успявайки да записвам всичко / за помнене пък да не говоря / стигнах до ситуацията да не знам какво съм засадила.

Това е ябълка на 3 години, отлично развиваща се и отрупана тая година с плод. Два клона се счупиха, единия хем го бях подпряла, ама явно не както трябва.  Много ябълки изпадаха като малки, аз орязах още поне два пъти толкова завръз и  май е било малко. Въпреки това дървото се справи.

Мама ги е обрала докато ме нямаше. Уникално вкусни. Ябълката е по-скоро зеленикава на цвят отколкото жълта. Леко сплескана форма, огромни като размер ябълки. Месото вътре е жълто, плътно, много сочно, сладко- кисел е вкуса. photo_2021-10-13_13-15-14.thumb.jpg.1f9fa639fe9a73440726f512661a3d48.jpgphoto_2021-10-13_13-15-21.thumb.jpg.66155bbc1ae24c4752a5e07772e0ca7d.jpgphoto_2021-10-13_13-15-29.thumb.jpg.820fd194cb43c38e8ce5285ae10d5c28.jpg

Ако някой знае какъв е сорта да подскаже моля. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Бих казал Белголдън по това описание, но тя не е такава приплесната...?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На мен ми напомня на тази (виж и на снимките от Кюстендил), Ландсбергска Ренета:

http://gardenbreizh.org/photos/mf/photo-22671.html

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Landsberger_Reinette.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Мдааа, нито единия сорт, нито другия нещо ми говорят, което означава, че съм купила нещо, а то излязло друго.. Ябълките обаче са прекрасни .. Каквото такова.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Не е Ландсбергска Ренета, няма типичното оцветяване и грапавост около дръжката. 

Ще пратя снимките на Гошев, защото ми се върти в акъла, че от там купих дръвчето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Тъй сега... След консултация с Гошев вариантите за сорт ябълка са два- Шарден или Муцу. По-скоро е Муцу. Ще му занеса ябълки да пробва и тогава ще е по-сигурно. Само дето той ми каза че тия сортове не попадат в топ 20 на ябълките. Не, че всичко ми е топ 20 ама си оставам с чуденето аджаба от къде съм се сдобила и като какво съм купила дръвчето. Важното е, че на мама особено и харесаха като вкус, другото е маловажно. Все пак заради нея ги засаждах.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nenko Baylov

Шарден, но прилича и на Limelight. 

Apple-Limelight-S.jpg

Limelight.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nenko Baylov

Малко информация. 

Подложки от ябълки и круши

Подложката на вашето овощно дърво контролира окончателния му размер. Когато купувате всяко плодово дърво от нас, не е нужно да се притеснявате за избора на подходящия подложка: те се отглеждат върху най -подходящия за предвидената му крайна форма и размер. На страницата на всяко дърво ще пише на какъв подложка е отгледано: използваме MM106 за почти всички ябълкови дървета. Той работи както за обучени форми като вентилатори или еспалиери, така и може да произведе зряло дърво, което е управляем размер за градина. Някои от нашите енергични дървета трябва да се отглеждат на М9, когато се продават като кордони, а някои от нашите ябълкови дървета ябълково дърво се отглеждат на М25, за да ви дадат възможно най -голямата реколта.

Разгледайте нашата гама от  ябълкови дървета  или вижте пълното разнообразие от  овощни дървета .

За присаждане на собствени ябълки и круши можете да закупите пет размера на подложката на ябълките: M27 (много джудже), M9  (джудже),  M26 (полу-джудже),   MM106 (полу-енергично или "нормално") и M25 (енергично, което произвежда най-големите ябълкови дървета), както и една круша, дюля А (полусилна, нормална).

Има много експертни книги за присаждане.
В обобщение, вие засаждате подложката си през зимата и я оставяте да се утвърди през ранна пролет.
Можете да го присадите по различни начини, когато расте през април или май.

Подробно описание на подложките от ябълково дърво

M27 е най -малко енергичният подложка, произвеждаща дърво, което ще се бори да достигне 2 метра (6 фута).
Основният му недостатък е, че условията за отглеждане трябва да бъдат идеални и дори тогава реколтата ви ще бъде малка.
Използва се рядко и не отглеждаме дървета върху него.

М9 е джудже подложка, произвеждаща дърво около 2-2,5 м (7-8 фута), което е идеално за ябълки кордон.
Подготовката на почвата е много важна - М9 има плитки, слаби корени, които се нуждаят от богата почва, за да получат това, от което се нуждаят. Те също не са достатъчно силни, за да се конкурират с трева и плевели и винаги ще се нуждаят от поливане в сухо време.
Дърветата M9 се нуждаят от постоянна опора, ако искате да ги отглеждате като малък храст (кордоните са обучени с тел).

M26 е полу-джудже подложка, произвеждаща дърво 2,5-3,5 м (8-10 фута) на зрялост. Размерът е подходящ за по -малки градини, но подобно на М9, подложките М26 нямат силна коренова система и изискват постоянна опора.
Смятаме, че M9 е най -подходящ за кордони, докато MM106 е по -добър за по -големи размери.

MM106 е универсален подложка, която се използва както от градинари, така и от търговски градини, като произвежда свободно стоящо дърво около 4 м (12 фута), което лесно може да се поддържа с по-малък размер от около 2,5 метра с добър режим на резитба. Също така е чудесно за фенове, обучени на стена, и еспаньори.
След като вашите дървета са установени, те не се нуждаят от подкрепа.
Ние отглеждаме повечето от нашите ябълкови дървета на MM106.

M25 е класическият подложка на овощната градина с ябълково вино, където са необходими най -големите култури за получаване на много сок. Той е твърде голям за градините на повечето хора, като произвежда самостоятелно дърво, което може да бъде с височина 6-7 метра (20 фута плюс).
Ние отглеждаме няколко ябълкови ябълки на M25, но трябва  да  имате достъп до подходящо устройство за събиране на череши и оборудване за пръскане от търговски клас, когато са зрели - използването на стълба е просто твърде опасно за вас и е вероятно да повредите и дървото.

https://www.ashridgetrees.co.uk/apple-rootstock-pear-rootstock

И още едно за добива от подложка М9, ММ106. 

https://www.researchgate.net/figure/Fruit-quality-characteristics-of-apple-cultivars-on-M9-and-MM-106-rootstocks-Values_tbl3_310465510

Редактирано от Nenko Baylov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Отдавна се каня да пусна снимка на това, което мислех за Златна пармена, пък се оказа че не е, най-прилича на Ананасова ренета, а може и друго да е. Садена е преди 30-40г. когато имахме млада булка Ренета, затова... На снимката са събирани от земята, другите още не са за масово бране, а тази година не са със съвсем характерен външен вид: по-продълговати са, пъпчиците и др. кожни "дефекти" не са така изразени. На някой да му прилича на нещо?

Иначе са плодово-ароматни, сладки с леко кисел привкус, не стават на трици и са трайни.

IMG_20211015_133809_M.jpg.e9a95bf1ff3fc979b0d0245d3008d7d1.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това си ми мяза на Златна превъзходна:

sp53675.thumb.jpg.4b8ded643cf100f4e07b0910deb37989.jpg

Ренетите са с по-груба кора.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз имам една подобна, която за мен е като Златната превъзходна на вкус - сладък сорт. И съм я снимал заедно с Бялата канадска Ренета (мисля беше #8, която съм описал в темата по-назад):

IMG_20211015_165642.thumb.jpg.31fc07cf78548f34053e1fbb5ced59b0.jpg

Трите в средата са от тези, които още са зелени, но от върха на дървото имаше и по-жълти и зрели и до два-три пъти по-едри. Брани са от земята. Горе вляво у вдясно е Канадската Ренета. Много груба кора и е сплесната. И те има да жълтеят.

В средата долу има една, която не съм описвал и не познавам. Много е красива, но снимката не е качествена. Горе в средата може да се види #3, което ми е едра ябълка обичайно (тази е средна), а двете вляво и долу вдясно е #4, което е продълговата и често с неправилна форма и може и да е саморасла, защото беше дърво със седем клона тръгващи от ниско.

Ето още една снимка, която включва Златната Пармена (според мен):

IMG_20211015_170050.thumb.jpg.4eb978b065a8ad2a9d3c50fb6167be8d.jpg

Горе вляво и вдясно за мащаб са пак Канадската Ренета и #3 (някой ако знае, да я идентифицира), четирите в средата са Златна Пармена и от по-дребните останали. Те са по-ранни. Вдясно дребната червена е #7, тя също е по-ранна, и правих на оцет от нея. А двете долу вляво са от една саморасла ябълка. Стоят кремаво-бели с лека розовина и руменина и червени ивици откъм слънцето. Много са сладки и по-скоро към дребни, но и дървото беше преродило и са му кастрили клони лятото (покрай пътя е), та може и затова да са по-дребни. За първи път дава плод.

@Marangoza твоята Пармена такава ли е?

За по-добра резолюция ето пак двете снимки:

https://postimg.cc/DSw3H3FC

https://postimg.cc/D85tqps1

Всъщност не знам по-добра ли е...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Под голямата червена тази обърнатата с дупето нагоре има типичната окраска за златната пармена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване