Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Сливи (Prunus domestica)

Recommended Posts

Боби Димитров

Пусто нямаме тема за сини сливи :( За директна консумация не са добри всички сортове. Тези, на които в кюстендилско им викат "ракиджийски" са с твърда ципа. Ако се прави от тях сладко печено, винаги се отделят ципите след печенето (много пипкава работа). Но примерно тази година ми докараха някое кило Чачанска найболя и лепотица, доста приятни за хапване, с по-тънка ципа, особено ако са добре охладени, а ти си на плажа.

Отделно, ние правим от сини сливи един мармалад, който става конкуренция на шипковия, но без цялата занимавка. Накисват се с малко захар чистените плодове (но трябва да са узрели на ниво презрели, да са меки), после като пуснат сок се кипват без добавяне на вода, като изстинат се минават през машинка за домати да отдели люспи и жили и фината фракция се изпарява леко. Става с цвета на шипков мармалад и същата текстура, а и на вкус е много добър до отличен. А най-важното е, че става много бързо, занимавката е малка на фона на шипките.

За черешата на вишня, при комшията има 20+ годишни такива, за момента без признаци на проблеми. А и като гледам туриш ли череша отгоре, спира да прави издънки, или поне драстично ги намалява. Поне при нас дивите вишни растат много бързо и нагоре, и на дебелина. 3 годишна издънка спокойно става 3 см стъбло - такива ползвам за колове за домати.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 18 минути, Боби Димитров написа:

Отделно, ние правим от сини сливи един мармалад, който става конкуренция на шипковия, но без цялата занимавка. Накисват се с малко захар чистените плодове (но трябва да са узрели на ниво презрели, да са меки), после като пуснат сок се кипват без добавяне на вода, като изстинат се минават през машинка за домати да отдели люспи и жили и фината фракция се изпарява леко.

Аз ги правя в блендер още сурови на пюре точно като консервните домати, вече съм споменавал, че люспата е общо взето най-полезната част в доста плодове и е безумие да се хвърля, но ми се иска да го докарам на консистенция като едно време в магазина, когато са го продавали на кило и се е режел с нож на тезгяха, струва ми се, че така бих го ял с удоволствие, но за съжаление не съм ял никога. @Александър Ал може би има спомени от такъв?

Цитат

Пусто нямаме тема за сини сливи

Ако каъжеш мога да направя теми за повечето често коментирани видове по образец от Палм форума, където всичко е на теми по вид, или поне една за мармалади, където да преместим отклонението. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Видях, че нямаме тема за тоя вид и сортовете сливи, отглеждането им, качествата, употребата. И понеже стана дума за това какви сортове отглеждали двама форумни членове, ще си позволя да ги цитирам тук:

На 20.01.2020 г. at 14:54, Александър Ал написа:

Аз имам 5 вида сливи. По една от сорт. Стенлей, Йо-йо, Чачанска родна, а тази есен посадих Калифорнийска едра синя и един стар български сорт Бяла ракийница(Белица, Белювица). Предполагам, че това лято ще имам първо плододаване от първите 3 сорта, за които е трета година след засаждането. Миналата година опитах вкуса на чачанката- оцеля една сливка. Стенлей имаше 3, но не ги опазих. От Йо-йо не очаквам много. Да си го кажем направо- очаквам, че ще стане основа за друг сорт, но искам първо да и опитам вкуса. Казват, че била "германски киселяк".

...

Консумацията на сливи е странно нещо. Аз винаги съм правел мисловна препратка към бидони и казан. Йо-йо го взех, щото се чудех какво да взема. Никога не съм имал село и изведнаж- купихме една нива в края на близко селце... Ми дай да посадя сливи... и..квото ми даде продавача. Изискването беше да зреят едновременно. За стенлито не съжалявам-тя си е добър опрашител. Чачанската ми я набута пак чичото. На следващата година вече в един форум проведох допитване, където форумен спец ми похвали калифорнийската и като вкус и като количество плод..Когато намерих Калифорнийската пък, от разсадника ми похвалиха белицата..и така.. сега ще се уча да калемя на Йойо.

Имаш нелош набор от сливи, макар и да не са много дървета.

Ние имаме няколко сорта: една по-ранна и закръглена (някакъв стар сорт предполагам), която е едно дърво, Стенли (която е реално едно дърво - две ги счупи вятъра и съм облагородил отново издънките от джанковата подложка) и всичко друго, което са десетки дървета са един сорт дето съм виждал да го пишат "габровска синя слива", но един възрастен мъж в селото им вика "кюстендилски". По-дребни, не толкова сочни като Стенли и се ползват за сушене и ракия. Последната година от толкова дървета нямаше и една шепа сини сливи. Опитах Стенли и един друг подобен сорт от едни запуснати ниви по-нагоре в селото. Взел съм и една "беловица", но тя е по-скоро кръгла, едра, бяло-жълта слива, не е като жълтите ракиджийки, които знам, и листата ѝ са подобни на тези на Стенли. Също си изкопах издънки от една "жетварка" от двора на дядо ми - това е някакъв стар сорт лятна и нетрайна синя слива (зреят в началото на юли), по-закръглени и доста сочни, мисля, че и от костилка се запазват, не е облагородявана. Ама плод от тези мъници йок. Поне още 2-3 години им давам до цъфтеж.

Като цяло и в моя район хората сливите ги ползват за ракия, но аз ракия не правя. Основно ги сушим и на мармалад. Лошото е, че бързо заминават и обикновено не можем да ги обработим, което ако са за ракия нямаше да е проблем. Но това е супер сладък плод (особено Стенли са си класика), ако ги береш добре узрели от дървото (аз ги бруля) и въобще не е за подценяване. Но хванат ли ги сланите като тая година и нищо! Сливи имаше само в най-горната и слънчева част на селото.

Тая калифорнийска не я знам каква е. Ще се радвам да пуснеш снимки като роди един ден да видим дали няма и друго име, @Александър Ал.

преди 3 часа, Ciao Li Min написа:

:mrgreen: И аз много трудно възприемам консумацията им, дори сушени, на компот, а в последните години и мармалада ми втръсна та по тоя случай отрязах две стари сини, които раждаха през 2-3 години, една ренглота на входа, която само цапаше и една голяма стенлей в центъра на двора, която вече имаше сухи клони и общо взето доста загрозяваше. Има едни стари бели сливи, които преди да омекнат са леко стипчиви и много приятни на вкус, но пак в силно ограничено количество. А съседът има едни кръгли черни с размер на дребна праскова и много малка лесно вадеща се костилка, които са някакъв модерен комерсиален сорт и определено стават за ядене, но вкусът им е повече на сладка джанка, отколкото на синя слива. 

Тия "ренглоти" за мен са си екзотика, опитвал съм веднъж-дваж. Но наистина ако не ти раждат стабилно/редовно, или няма какво да ги правиш... Глоговете ще дават стабилна реколта ;) Винаги сякаш човек е склонен да цени това, което няма, повече от това, което има.

Имам мерак по-натам да завъдя и от жълти продълговати сливи (опитвал съм веднъж-дваж и бяха превъзходни). Но трябва да се разчиства място. Пък и не мога да насмогна с резитбите само на старите дървета, много от които имат нужда от подновяване на короната.

Ще се радвам и @alys да пусне отзиви за нейните по-специални сортове сливи.

Другото интересно е, че се оказва, че не навсякъде стават сливите (и тук не говоря за северните държави). Дори в рамките на селото, в което живея, в долната махала при реката, където е доста усойно и сенчесто зиме, сливи не ставали. Удивително. А са на 500 м от мене. А тук сливите са най-често срещаните и садени плодни дървета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
На 1/22/2020 at 11:33, Ciao Li Min написа:

Аз ги правя в блендер още сурови на пюре точно като консервните домати, вече съм споменавал, че люспата е общо взето най-полезната част в доста плодове и е безумие да се хвърля, но ми се иска да го докарам на консистенция като едно време в магазина, когато са го продавали на кило и се е режел с нож на тезгяха, струва ми се, че така бих го ял с удоволствие, но за съжаление не съм ял никога. @Александър Ал може би има спомени от такъв?

Ако каъжеш мога да направя теми за повечето често коментирани видове по образец от Палм форума, където всичко е на теми по вид, или поне една за мармалади, където да преместим отклонението. 

Люспата си я изяждаме на сурово, а не на преработено, така е най-полезна. Стигне ли се до сладко, пиши го бегало полезното, минаваме в категория приятно, която е коренно различна. Там се търси друго.

Мои приятели няколко години поред правеха fruit leathers, в сушилня Excalibur. Череши, сини сливи, вишнап, дори дюли с мед, каквото има. Мели се всичко и се излива на хартия за печене в тавичките и на 50 градуса колкото е нужно и става около 1 мм дебел лист, който после може да се навива, реже, къса и тн. Много приятно, леко кисело, силен аромат, но не засища като примерно 2-3 шепи сливи :D Аз примерно мога да изям четвърт квадрат такова без да се притесня особено :D - изпробвано!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Няма как да коментирам моите специални сортове сливи. Половинката ги омете на зелено. :D Обаче клончето, което роди от калем, беше с 30 плода. И тъй като самото клонче е едно тъничко, пък съм присадила без грам мисъл, беше съвсем естествено да се счупи, та ММ махна по-голямата част от плодовете, уж с идеята останалите да узреят. :D А клончето го вързахме, та оцеля. 

Имаме стара ренглота (или както е там името) - мнооого вкусна слива, но ражда рядко, предвид, че и останалите раждат, когато няма късна слана. Тази година някои джанки имаха, но баш сливите нямаха или тук-там, в зависимост от местоположението на сливата. 

Имаме и Стенлей, но едва ли скоро ще родят, защото са в най-долната част на двора, близо до барата и там може и да не раждат изобщо, не знам защо ги насадихме там. Може да има и по-нагоре в мястото, но засега не съм видяла плод. Докато тези от калеми, дадоха доста бързо плод, дано да станат хубави сливи двете оформени дръвчета. По двора има разни жълти, много интересни, но просто съм имала шанса да ги опитам, сигурно веднъж или най-много два пъти, откакто съм тук. Има и от онези, на които тук казват белвици, пак са много вкусни и пак сигурно последно са раждали през 2010. Има видове сини сливи, от едните успях да си изсуша малко, много са ми вкусни после и директно, и на компот с дюли и сушени череши. 

И да завърша почти празнословенето, винаги правя разните конфитюри без добавка на вода. Общо взето всичко, което би пуснало сок, след поръсване със захар, го варя или пека в този сок. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Люспата си я изяждаме на сурово, а не на преработено, така е най-полезна. Стигне ли се до сладко, пиши го бегало полезното, минаваме в категория приятно, която е коренно различна. Там се търси друго.

Е, то положението е или прясно, или сушено, или консервирано, или замразено, или на ракия, или като последен вариант - за животинките. Има ли други? В смисъл, че ако гледате само "максимално полезното", всичко трябва да се изяде още лятото и дотам... и обикновено не може всичко да се изяде, освен ако нямаш примерно кози или овце, които ги обичат. Та за мен въпросът е дали ще се запази нещо от реколтата и за по-натам. А сушени плодове имаме още от сигурно 2012 г. Нищо им няма. Fruit leather-ът е приятен, обаче как заминава, не е истина! И отива бая ток и разправия.

преди 53 минути, alys написа:

Имаме стара ренглота (или както е там името) - мнооого вкусна слива, но ражда рядко...

Имаме и Стенлей, но едва ли скоро ще родят, защото са в най-долната част на двора, близо до барата и там може и да не раждат изобщо, не знам защо ги насадихме там. Може да има и по-нагоре в мястото, но засега не съм видяла плод...

По двора има разни жълти, много интересни, но просто съм имала шанса да ги опитам, сигурно веднъж или най-много два пъти, откакто съм тук. Има и от онези, на които тук казват белвици, пак са много вкусни и пак сигурно последно са раждали през 2010.

Maй сливите не се получават много добре при вас? Това да си брал последно 2010 г. не е за хвалба :) И при мен няма всяка година изобилно, но 2019-та беше първата година без плод. Обичайно берем по няколко кофи или щайги поне - и доста се ядат директно от дърветата. Но бая червясват и падат и се съсипват тия "габровските". Не знам кое определя дали ще има червеи или не, но забелязах миналото лято на една ливада по-нагоре край селото (имаше три вида сливи): примерно две дървета Стенли отрупани с плод, едното въобще нямаше червиви плодове, а на другото бяха почти всички червиви. А третият сорт зрееше седмица поне преди Стенли и не бяха въобще червиви. Това е все през август.

Според мен трябва да залагаш на тези, които са по-стабилни и по-често плододават. И при мен миналият април беше доста лош - имаше поне десетина слани и удари очевидно и сливи, и круши, но ябълките, понеже цъфтят по-късно, се разминаха. А джанките (нали и те са "сливи") бяха отрупани навред!

@alys, ако донесеш някой калем от "ренглота" на срещата, бих се пробвал да я завъдя на някое дръвче (ще видим кой ще ми ги прати насам).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Няма шанс за калем от нашата ренглота, иначе досега отдавна да съм пресадила. Много старо дърво, необгрижвано. Знам какви калеми ми донесе Лозан и как изглеждат клоните на ренглотата, нищо общо нямат. Дали щях да търся калеми от друго място, ако нашите безброй дървета бяха читави? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Много тежки са тия родилни мъки, детството и юношеството на фиданките до тяхното плододаване. Ама ще има ли сортово съответствие? Ще се развие ли добре? ще се оформи ли хубава корона? вкусни ли ще са плодовете? да я чакам ли още? Ще издържа ли сланите?... Аз...понеже имам мястото от 2 години- започнах третата... Нищо не зная какво е. Засега само 2 еднакви праскови дадоха различни плодове. Няма да повторя разсадника. Нищо друго не зная как ще съм догледал. Преди мен, мястото беше буренясала нива в края на селото. Аз насадих всичко и ми се късат нервите от чакане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 42 минути, Александър Ал написа:

Аз насадих всичко и ми се късат нервите от чакане.

 

Утром сажаем, вечером - убираем. :mrgreen:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
Just now, Ciao Li Min написа:

 

Утром сажаем, вечером - убираем. :mrgreen:

Каквото и да значи това. Буквално ми е ясно, но търся подтекст.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Това е отговора на Чукча, когато на конференцията на колхозниците от всички ССР ахнали как така те вадят по 2-3 реколти картофи годишно, а той - 365. :joy:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, alys написа:

Няма шанс за калем от нашата ренглота, иначе досега отдавна да съм пресадила. Много старо дърво, необгрижвано. Знам какви калеми ми донесе Лозан и как изглеждат клоните на ренглотата, нищо общо нямат. Дали щях да търся калеми от друго място, ако нашите безброй дървета бяха читави? :)

Ако ѝ направиш резитба, трябва да изкара нов растеж и тогава ще има. Аз не бързам.

преди 1 час, Александър Ал написа:

Преди мен, мястото беше буренясала нива в края на селото. Аз насадих всичко и ми се късат нервите от чакане.

Ами и при мен е така, с тази разлика, че все пак има и стари дървета, и не трябва да чакам само на младите. Вече не ги и чакам особено - когато им дойде времето. Но се оказва и, че резитбите ускоряват разклоняването и съзряването на фиданките. Поприказвах си с един мъж по въпроса и тая година ще обърна внимание на някои (скорушата най-вече, щото и без това бавно влиза в плододаване и ще трябват и летни резитби). А от съвсем малки сини сливки преди 5-6 години, някои вече дадоха плод и то даже 2018 г. Последната нищо. Трябва си търпение. Не е като да отидеш в магазина и да си купиш на момента - in season and out of season. Но това си е естественият начин.

На мен първия плод от дръвче, което съм садил, даде една прасковка. Сложих я края на 2014, доста дребен семенак и саморасляк (под метър, може би едногодишен). Даде три дребни жълти праскови тая година. Твоите, @Александър Ал, поне са облагородени. Но не ми пречи да се радвам и на моите, като знаеш, че си ги отгледал от малки и колко си ги чакал.

Аз и затова, @alys, се фокусирах повече на резитбите на старите сливи, за да им подновя растежа. Понеже те са по-близо до реколта и имат все още по-голям потенциал от младите. Но и преместени фиданки са с до два-три пъти по-малка корона от неместените саморасли сливи (били един размер). Затова и според мен Холцер сее семенаци и на място облагородява, а дървото си прави хубави корени и не се мъчи от пресаждания.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 26 минути, Славянски написа:

Но и преместени фиданки са с до два-три пъти по-малка корона от неместените саморасли сливи. Затова и според мен Холцер сее семенаци и на място облагородява, а дървото си прави хубави корени и не се мъчи от пресаждания.

Факт е това. Пролетта на 2018 се наложи да преместя едното орехче, заради прекарването на електричество. Енергото ме накараха да сложа стълб на края на мястото си, а там бях предвидил орех. Сега това орешче е два пъти по-малко от другото, с което ги посадих едновременно на 25.12.2017. А за прасковките почнах да разказвам... Садих ги февруари. 2018. Ред хейвън. да ама едната имаше хубави истински плодове, апък другата роди дребнички шикалки... Успокоявам се, че може би не става въпрос за сортово различие, а не е имала възможност да ги изхрани.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Някой запознат ли е с този сорт? Санта Роса. Гледам, че се въди и у нас (сортът бил от 1906 г.):

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Мисля, че го има на доста места. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

Някой запознат ли е с този сорт? Санта Роса. Гледам, че се въди и у нас (сортът бил от 1906 г.):

 

Всички сортове в България са колд-харди. Няма нито един самоопрашващ се и се съмнявам този да е такъв. Вероятно е търговски трик. Имам шест алтанови ренклоди с подобни плодове и те са любимите на майка ми. Не признава никакви други сливи, когато има достатъчно от тях. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Един харесва едно, друг-друго. Калифорнийската я похвали неудържимо един колега от друг форум. Когато търсех нея се натъкнах на бялата ракийница. Собственикъът на ЕП пък харесва японските сортове сливи.. Сега затова ми е мерак да си взема October sun и Late Blue... ама нямам вече място. Когато приключим със сондажа, ще има мегдан да посадя още 1-2 овошки. Следващата пролет мисля вече да калемя, квото не ми харесва от първите сливки. Мисля, че Йо-йо е била прибързана покупка. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 43 минути, Kalam Mekhar написа:

Всички сортове в България са колд-харди. Няма нито един самоопрашващ се и се съмнявам този да е такъв. Вероятно е търговски трик. Имам шест алтанови ренклоди с подобни плодове и те са любимите на майка ми. Не признава никакви други сливи, когато има достатъчно от тях. 

При мен е пълно със сорт сливи, които ги знаят като "габровски" (а според други - "кюстендилски"), и според мен си плододават без друг сорт наблизо. Има джанки обаче - може ли джанка да опраши синя слива? Не мисля.

Отделно дали всички еднакво държат на повратни студове? Някои цъфтят по-рано. Примерно, Стенлей цъфти някъде седмица преди "габровските". Може едните да ги хване слана, другите да се разминат. Отделно и самото местоположение оказва влияние и може да има още седмица разлика само от това.

Санта Роса не съм опитвал. То много сортове се нароиха. Интересно ми е дали си струва, дали задържа плод редовно и как е на вкус. Това видео е от юни месец - толкова ли рано зреят?

А тия алтановите не съм ги опитвал. Взех наскоро "Чачанска ранна" да видим как ще се държи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 21 минути, Славянски написа:

При мен е пълно със сорт сливи, които ги знаят като "габровски" (а според други - "кюстендилски"), и според мен си плододават без друг сорт наблизо. Има джанки обаче - може ли джанка да опраши синя слива? Не мисля.

Отделно дали всички еднакво държат на повратни студове? Някои цъфтят по-рано. Примерно, Стенлей цъфти някъде седмица преди "габровските". Може едните да ги хване слана, другите да се разминат. Отделно и самото местоположение оказва влияние и може да има още седмица разлика само от това.

Санта Роса не съм опитвал. То много сортове се нароиха. Интересно ми е дали си струва, дали задържа плод редовно и как е на вкус. Това видео е от юни месец - толкова ли рано зреят?

А тия алтановите не съм ги опитвал. Взех наскоро "Чачанска ранна" да видим как ще се държи.

Стенлей е един от на-добрите опрашители.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 15 минути, Александър Ал написа:

Стенлей е един от на-добрите опрашители.

Той може да е, но тези са на 50 метра и повече дори от някои от дърветата (може и над 100 метра) - съмнява ме да ги опрашват. Едно време са сяли масиви от тоя сорт без нито едно дърво Стенлей наблизо... или друг сорт слива. На места има и само Стенлей, или смесени, но това са съвсем други парцели, достатъчно отдалечени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване