Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Разсадници БГ

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Поръчвах от доста места из страната тази есен и зима и реших да споделя впечатления. 

Аква флауър, Стара Загора - почти изцяло декоратична растителност. Голямо разнообразие от дървесни видове, поносими цени. Мандарината, която ми пратиха, беше в окаяно състояние и с въшки. Оправдаха се, че била последната, което не обяснява наличието на въшки. Бързо и качествено обслужване, качествено опаковане. Другите дървета бяха супер, но заради мандарината - 3/5.

разсадник “Фантазия“, Първомай -  стабилно разнообразие от традиционни, стари и интересни екзотични овощни видове и ядливи растения. Доста добри цени, хубави растения, супер промоции. Декоративната част не съм я преглеждал. Минуси - ами по отношение на качеството може да се иска повече - особено при опаковането на растенията, но предвид цените съотношението е повече от добро - 4/5

ОВОЩЕН РАЗСАДНИК „Долна Оряховица“ - народни цени, средновисоко разнообразие от сортове, общо взето класически асортимент като от соца. Умопомрачително ниско качество, още изпитвам съмнения дали дръвчетата, които получих есента въобще ще се разлистят, повечето почти нямаха коренови власинки и бяха силно наранени, а пъпките им си стоят едни дребни и съсухрени ( все пак живи) каквито и дойдоха. Едва ли ще поръчам отново оттам.

Goldenplants, Павликени- може би най-известния и комерсиален "ритейл" разсадник. Огромен, но непоследователен асортимент, изключително дразнещи "промоции" с "оставащи бройки" и таймер, сравнително високи цени, грешни описания и класификации, и т.н. и т.н.. Общо взето място за начинаещи или пълни невежи. Въпреки всичко това качеството на растенията е на завидно ниво и отделни растения  могат да се намерят на доста изгодни цени. 3/5

Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич- среден асортимент, подобен на "Фантазия", но без екзотиките. По-високи цени в сравнение с тях без видима разлика в качеството. 3/5

 

Двата пловдивски гиганта (ExoticPlants и Палм Център) няма да ги коментирам по обясними причини, и двата си имат фенове, а както разбрахме и са ориентирани към съвсем различен тип клиенти. От фиданки.бг няма ни вест ни кост, цените изглеждат добри, но никакъв отговор нито по мейл, нито по телефон, възможно е да са в зимна пауза. Изключително лошо впечатление ми направи ЗП "Любомир Болнов, с когото реших да се свържа по телефон след като не отговори на мейла и въпреки обещанието си да отговори не го направи, но не е болка за умиране. 

Общо взето ми направи впечатление, че из страната има доста разсадници, но много малко са с идея и някаква кауза, ето защо подобни места трябва да се ценят и подкрепят. 

 

 • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

От този разсадник си купих "Златна пармена" и подобреният и вариант. Наблизо ми е и вадят дръвчетата от земята пред мен.Нямам проблем с прихващането. Нямат сайт,само реклама в каталога на  business.bg.Предполагам,че изпращат с куриер.

Razsadnik Chervenkovi.jpg

 • Харесвам 1
 • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Аз пък съм доволен от овошките на ОВОЩЕН РАЗСАДНИК „Долна Оряховица“. От него взех сливи, които не можех да намеря другаде(калифорнийска едра синя и Беловица). Дръвчетата, които получих бяха съвсем прилични(аз си имам схема за мотивация в качествено отношение).

Много съм доволен от Агро Визе за покупка и консултиране на орехови фиданки- внос от Турция.

Пламен Пенков ми достави крушите и Дюля "Лимон айваси"- Хубави фиданки

Кайсии Умберто купих от разсадник 10+1. Рехави и криви бяха фиданките.. Дано да се оправят. Мисля, че не бих купувал пак оттам, макар, че условията на отглеждане са много сходни с условията в моята градина.

2 Праскови Ред хейвън, череша Ван и ябълка златна превъзходна купих преди 2 години от ОВОЩЕН РАЗСАДНИК - ДОБРИЧ. Черешката е много слаботелесна. Прасковките дадоха плод миналото лято- имаха различни по качества и вид плодове. Това ме отказа да купувам от този разсадник.

От овощен разсадник "Иван Димов" купих 3 различни по сорт сливи..

Тепърва предстои да видим какво ще е сортовото съответствие на изброените овошки.

Смокините съм си прихващал от резници и имам една вишня- издънка, която ако се наложи ще стане обект на опити за ашладисване.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Хайде, и аз да се включа, първо с най-скорошния си опит - а именно с овощен разсадник Пламен Пенков от с. Крушаре, Сливенско. Миналата седмица за пръв път поръчах от тях, понеже предлагаха пекан - малки били (около 50 см), но били облагородени, каза жената, но не знаеше сорт (очевидно не ги е ашладисвала тя) и каза, че трябвало да питам шефа. Покрай пекана поръчах и два броя лешници (предлагат 7 сорта), както и една слива и една дюля, и една лозичка. Цените са в категорията "по-ниски от това няма накъде" - плодните дръвчета по 4 лв, лешници и лози по 3 лв. Само пеканът беше 10 лв. - нали е екзотика у нас. Казаха че пращат в един ден в седмицата (било четвъртък, аз поръчах в петък), и ги чаках този петък, но очевидно са избързали да пратят преди снега и фиданките дойдоха днес (сряда).

Дюлята и сливата по моя преценка са мощни дръвчета с хубави корени с доста власинки, лешниците са височки, корените им са малко "чукундурести" (нали са копнати издънки) - може и да са по-големи, но са окей. Лозата изглежда нормално, дано се хване. И стигам до пекана, където може би е основното разочарование. Ето една снимка:
IMG_20200205_145845.thumb.jpg.d06bab95c9d157718c1bfa60a2bfffb7.jpg

Височината на стъблото е към 35 см. Коренът е прекъснат доста високо според мен. И другото е, че присадка не виждам в надземната част. Изглежда си като семенак, освен ако не е от резник... щото има едно минало пресичане на корена сякаш, откъдето се разклонява на две  надолу. Не съм вкоренявал дървесни видове от клонка и не мога да преценя:

IMG_20200205_160352.thumb.jpg.225b865958f26a264334f284d5799424.jpg

Та най-вероятно не е сортово растение и ще се чака бая. Може би жената не е била съвсем наясно с тия пекани. Но като се има предвид, че трудно се намират у нас, ще го приема какъвто е. Аз моите ядки от пекан ги бях сял в пликове 40 см дълбоки, именно заради централния корен.

Но като цяло съм по-скоро доволен и ще сложа оценка 4/5, с малки забележки към единия лешник (който мисля, че можеше да е копнат по-добре) и пекана. Хората бяха отзивчиви и любезни, обясниха ми нашироко каквото питах, и дори след работно време единия ден. Надявам се и сортовете да са каквито съм поръчал. Иначе асортиментът им от сортове овошки е ОГРОМЕН. Не знам дали имат всичко всяка година, но само кайсии, сливи и праскови са общо над сто сорта!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 31.01.2020 г. at 13:24, Александър Ал написа:

Пламен Пенков ми достави крушите и Дюля "Лимон айваси"- Хубави фиданки

И аз взех същия сорт и е много хубаво дръвчето. Имам една дюлка от издънка, аз я облагородявах, и за две години е по-дребничка от на хората.

На 31.01.2020 г. at 0:28, Ciao Li Min написа:

разсадник “Фантазия“, Първомай -  стабилно разнообразие от традиционни, стари и интересни екзотични овощни видове и ядливи растения. Доста добри цени, хубави растения, супер промоции. Декоративната част не съм я преглеждал. Минуси - ами по отношение на качеството може да се иска повече - особено при опаковането на растенията, но предвид цените съотношението е повече от добро - 4/5

От разсадник "Фантазия" съм взимал неколкократно, и споделям написаното от теб. Цените за тези размери растения са много добри, промоциите също. Даже при първата ми поръчка човекът беше нещо объркал и не беше намалил едните неща на промоция. Чухме се по телефона, обади се в Еконт и коригираха наложения платеж. От цитрусите им не съм вземал, но и там цените за такъв размер растения са доста ниски. И аз имам забележки върху опаковането (иргите "Смоуки" ми дойдоха просто в найлонови торбички, а те са малки растения, тънки и чупливи). Някои от нещата, които взех от тях преди две години, вървят сравнително бавно, но и почвата ми не е много плодородна (а може и да са имали по-малко коренови власинки) - една череша и една слива. Имам и кестен и две ябълки, които са доста добре. Тая зима взех и лешници и хинап, от които съм също доволен.

Също изпращат обикновено в деня, в който поръчаш. Въобще съм доволен от разсадника и от асортимента. Ще сложа оценка 4,5/5.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Да споделя впечатленията си и от двата разсадника за лозов посадъчен материал, от които съм купувал през изминалите 2 години(на 3 пъти). За разсадниците  на  АМВ-АГРО и Севастиянов не мога да направя класация на първи и втори, защото и от двата получих превъзходни вкоренени лозички, а освен това, имайки предвид липсата ми на опит в лозарството, нееднократно съм се възползвал от съветите им за обслужващите мероприятия по лозето. Цените им са сходни за клиенти, закупили над 50 броя. Бих пазарувал лози, отново от тях.

 • Харесвам 1
 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Дааам, тепърва ще избираме с родителското тяло, което участва във винопроизводството, гроздето за тук. Всичко ще е на асми, моите предпочитания вървят към Мавруд ( не се знае дали ще успява да узрее тук), Рубин и Сира, падам си по тежките вина общо взето, а каберне и мерло винаги могат да се купят от пазара и не виждам причина да се гледат. Ще трябва да разпитам специалисти кой от тия сортове е най-малко неподходящ за района, щото е ясно, че са неподходящи и трите :))) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 37 минути, Ciao Li Min написа:

Дааам, тепърва ще избираме с родителското тяло, което участва във винопроизводството, гроздето за тук. Всичко ще е на асми, моите предпочитания вървят към Мавруд ( не се знае дали ще успява да узрее тук), Рубин и Сира, падам си по тежките вина общо взето, а каберне и мерло винаги могат да се купят от пазара и не виждам причина да се гледат. Ще трябва да разпитам специалисти кой от тия сортове е най-малко неподходящ за района, щото е ясно, че са неподходящи и трите :))) 

Тракийският мавруд(Евмолпия) дава добра реколта и зрее в цяла България. Но се пръска. И Рубинът също. На тези два сорта съм заложил за винени. Миналата година обрах първите 2 касетки грозде. За съжаление не можа съвсем да узрее, щото го нападнаха врабците... и гледаш как чепките се прореждат с всеки изминал ден. Миналата година насадих и един миксиран ред десертни, който да осигури през цялото лято фруктиера с прясно грозде на трапезата ни, защото типичните винени сортове не стават за ядене. Тези два разсадника са според мен водещи в страната.. Институтът по лозарство и винарство в Плевен все още сънува в стил социалистически реализъм. Чувал съм добри думи и за лозаро-винарския разсадник в Нови Пазар. Та значи, алкохолизираният чичак се е спрял на мавруд и рубин.. след много проучвания и доводи за и против.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 5 минути, Александър Ал написа:

Но се пръска.

Ти за това не бери грижа. Сирата обаче ме изкушава, защото е най-ранозреещата и теоретично най-устойчива на болести. Може пък да взема и от трите и да сравнявам, ще видим. А алкохолизираният чичак ще гледа и ще завижда на моето еко грозде, щото ше се е изръсил стабилно за препарати, без да броим времето и усилията  :mrgreen:

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
Just now, Ciao Li Min написа:

Ти за това не бери грижа. Сирата обаче ме изкушава, защото е най-ранозреещата и теоретично най-устойчива на болести. Може пък да взема и от трите и да сравнявам, ще видим. А алкохолизираният чичак ще гледа и ще завижда на моето еко грозде, щото ше се е изръсил стабилно за препарати, без да броим времето и усилията  :mrgreen:

Имаш предвид, че рубинът е производен на сирата, нали?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Нямах това предвид, но е факт?

Между другото търся черен болгар...дядо ми едно време имаше един корен такъв на лозето и го помня като страхотно и много вкусно грозде, а никъде не намирам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Мисля, че рубинът е по-приспособим за нашия климат. Все пак е и плод на института в северна България- Плевен. Според мен Сира няма как да узрее на север от Пловдив. Мой познат казваше, че лозята имат разлика от северния и от южния бряг на Марица. аз също много харесвам Сира.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Предлагам @Боби Димитров да премести офтопика в темата за гроздето. Аз винени сортове не съм опитвал пресни сякаш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Всичките безсеменни сортове лозички/бели и червени/ 4 бр.съм закупил от Лозов разсадник Севастянов - Поморие. Ето сайта - https://www.sevastianov-vines.com/  Доволен съм,всички се прихванаха и вече ям безсемково грозде и стафиди си правя!

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 5.02.2020 г. at 16:20, Славянски написа:

Изглежда си като семенак, освен ако не е от резник... щото има едно минало пресичане на корена сякаш, откъдето се разклонява на две  надолу. Не съм вкоренявал дървесни видове от клонка и не мога да преценя:

IMG_20200205_160352.thumb.jpg.225b865958f26a264334f284d5799424.jpg

 

Резникът от който е стартирало дръвчето се вижда ясно, докато пънчето не изгние напълно след повече от година.

https://i.postimg.cc/KzgYwNNF/Dottato2.jpg

Растенията, отгледани от тъканни култури имат вид на семенаци. Имам такова и съм патил с тях. Кошмарни са за отглеждане. Но, това, което показваш ми изглежда, като коренова издънка, която вече е пресичана и избивала отново, докато й дойде редът да бъде изкопана.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Днес пристигнаха - женско и мъжко киви,Абот и Матуа от този разсадник "Хутор Столбово" http://www.stolbovo.bg/. Добри "бради"имат отдолу,свежи са и се надявам всичко да е наред с прихващането. Трябва ли да "подстрижа" малко брадите при засаждането?

kiwi 1.jpg

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

"И стигам до пекана, където може би е основното разочарование. "

Разочарованието е двойно, щото така и не покара, а надземната част е изсъхнала. Малко след като го посадих нещо го беше изровило, но това беше за кратко и зимата още, та не мисля, че това го е убило. Дали пък не е достатъчно студоустойчив като е такъв малък? В саксия да го бях сложил! Десет лева - язък, но и пекан няма... Втори неуспешен опит. Преди мишките ми ги откраднаха, а единият направи корен без стъбло... Ще си търся семе.

Ще им звънна на разсадник Пенков да ги разпитам за тия пекани.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Малко ме разтърси отношението на собственичката от Овощен разсадник 10 плюс 1. Осмелих се да и поискам да откопаем дръвче, с малко пръст. Публикувам цялата кореспонденция:

"Здравейте.

Вече няколко пъти пазарувам от Вашия разсадник, но идвам на място и не зная как се брои натрупването. Може би си спомняте, че на път за Баново(там е мястото, където садя дръвчетата), минавам през вашия разсадник и веднага засаждам дръвчето. Тази година искам да си купя тригодишно дръвче слива от сорта "Слива - Ту-Сун". Искам да попитам дали не можем да я изкараме от земята заедно с един чим пръст (възможно повече корен в него), за да мога да я засадя веднага в мястото и да не се стига до "Гол корен". Така няма да се наложи да чакаме до окапването на листата. Ако трябва аз ще дойда да си го изкопая, за да не създавам затруднения на служителката в разсадника.. Освен това ще започна веднага да поливам и растението ще се подготви за зимата. Така няма да загубя една година за следващо вкореняване. Очаквам отговора ви.

Поздрави: Ал

 

На пн, 12.10.2020 г. в 6:32 Виолета Александрова < mesm@abv.bg> написа:

Здравейте.

Няма такава вероятност, когато не са опадали листата все още сокодвижението е активно и няма да се прихване.

Ще започнем да вадим след около 10 дни, звъннете ми тогава и ще Ви го извадя в деня, когато идвате.

Хубав ден

 

>От: Alexander Aleksiev alexcameraman@gmail.com

>Относно: Re: Съобщение Алексиев

>До: Виолета Александрова <mesm@abv.bg>

>Изпратено на: 12.10.2020 10:14

Щом не може- неможе. Въпрос на желание е да ми продадете дръвчето в контейнер със земна маса. Да сме живи и здрави. Началото на ноември ще купя дръвче. Няма ли начин поне да видя какво купувам. Пише изградена корона, ама все пак цената от 8 лева е малко по-висока от обичайната за фиданка и ми е нужна мотивация. Моля да не ме разбирате неправилно. Имам Ви доверие, но все пак трябва да имам някаква опция за предимство, след като ще дойда на крака в разсадника.

                               поздрави: Ал

На пн, 12.10.2020 г. в 18:53 Виолета Александрова <mesm@abv.bg> написа:

Вижте щом цената от 8 лв Ви е висока за дръвче, което отглеждаме 3 години - предпочитам да си го закупите от друго място, дори Ви го препоръчвам.

Успех

 

На пн, 12.10.2020 г. в 19:43 Alexander Aleksiev <alexcameraman@gmail.com> написа:

Не съм споменавал 8 лева да са ми висока цена. Просто исках да направите нещо малко за мен, за да се почувствам желан клиент. По принцип бях запланувал този и още един жълт сорт сливи, да купя на по-висока цена от екзотик плантс. Не разбирам защо ме отблъсквате като клиент. За да пълним джобовете на куриерите... Никога ли не сте очаквали да Ви обслужат със специално внимание? С какво точно Ви обидих...не мога да разбера...

Alexander Aleksiev

12.10.2020 г., 20:03 (преди 14 часа)

Кажете ми, че имате и Жълтата златка като сорт, а също и Late Blue и моментално си поръчвам и от трите. Поздрави: Ал

Виолета Александрова

9:18 (преди 1 час)

до мен

Съжалявам, но нямаме нито ЕДИН от сортовете, които търсите - свършиха.. опитайте отново следващата есен.

Усмихнат ден

 

Alexander Aleksiev <alexcameraman@gmail.com>

9:36 (преди 44 минути)

до Виолета

Да разбирам, че отказвате да ми продадете T.C. SUN? Моля Ви. Бях добронамерен през цялото време. Не съм Ви обидил с нищо. Просто питах дали няма да стане да изкараме овошка с пръст. Резултатът- Отказахте да ми продадете дръвчето. Предлагам да приемете извиненията ми и да си взема овошката след 15 дни.

 Не се сърдете, МОЛЯ. Важното е едно единствено нещо. Желаната овошка да бъде в двора, обградена с любов и грижи. Нито вие трябва да ме харесвате, нито аз  вас. Още веднаж, моля приемете извиненията ми за това, че поисках дръвче със пръст на корена и за това, че поисках да дойда да го видя в разсадника. Ще дойда да го взема...Дори ще мижам, като ми го подавате.

 Поздрави: Ал."

Не зная какво предизвика отношението и. Дали това, че имам претенции, а купувам само една овошка... или това, че искам да отида в разсадника и да видя продукта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Може би не им се занимава за едно дръвче, че да ходиш да си копаеш. Ангажимент си е. Може и да е от писмената комуникация, която може да излъже за тона.

Осем лева не са толкова много за по-голяма слива, но и по-голяма по-трудно се пресажда. Аз една вишна я мъчих две-три години.

Най-добре иди на място или се чуйте по телефона като се поуспокои жената. 

Другото е, че молиш за конкретна услуга. Не са ти длъжни, но според мен биха могли да ти съдействат.

 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

А според мен....не и пука.. Дори би ми продала нарочно дръвче от друг сорт, само и само да ми натрие носа... Да ме накаже, че искам специално внимание. Тя предпочита да пуска колети и да няма пряк контакт с клиента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване