Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Евелина

Къщички за синигери

Recommended Posts

Евелина

Имам за продаване 5 къщички за птици (тези на снимките). Цената е тази от дърводелеца - 16 лв. за 1 бр. (+ доставка). Трябваха ми само две, а дърводелеца отказа да се занимава, ако не са минимум 10 бр. Така че,  даже и да си оставя три резервни , пак имам 5 излишни. В градината имам две такива, вече са заселени. Мога да донеса 2-3 на пролетната среща, но 5 бр. ще ме затруднят с носенето , защото са тежки :) . Предполагам могат да се изпратят с Български пощи.

Плановете за къщичките са оттук :  http://ptasiastrefa.pl/budki-legowe/123-budka-legowa-dla-sikor   (ако някой иска да направи сам) . Има и инструкции за закачане , къде , как. На полски са , но мога да ги преведа.

DSC00441.JPG

DSC00444.JPG

DSC00445.JPG

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Живеят ли вътре или само влизат да ядат?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Това са къщички - гнездилки, за криене от студ и дъжд и за излюпване на пиленца. Първата година я заселиха сини синигери, излюпиха малки, после някакви по-големи птици разпробиха входа и се намъкнаха големи синигери, а сега гледах, че трети вид синигери , някакви чернобели , я обикалят. Много са полезни къщичките за зимата.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Като намеря пари и ако още са ти останали ще взема 1-2 да кача на елите, тук обикалят много синигери и котките точат зъби постоянно. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ева, имаш ли идея дали има изискване за сечението на къщичката? Гледам схемата, ако правилно я разбирам, получава се 15х15 см външен контур и 11х11 см вътрешен. Мисълта ми е, ако я направя от по-тънки дъски (по схемата са 2 см) и малко по-малка, напр. вътре да е около 9х9 см, защото толкова ще позволят дъските от палета, които имам.

Второто ми чудене по тази схема е защо парчето F не е просто квадратче като парчето H?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Евелина, надявам се да са функционални, но като изработка и външен вид има какво да се желае (от моя гледна точка). Примерно, покривът така ли ще остане? Много е вероятно дъската, както е накована в двата края, да се сцепи на две части от мокрене и съхнене и съответно разширяване и свиване. Другите ти старите същите ли са и как се държат? Аз бих сложил парче ламарина (с подгънат ръб на абкант) отгоре (или поне някакъв водонепромукаем плат) и това много ще удължи живота им, защото това е обикновен иглолистен материал.

Отделно дори полският пример изглежда доста по-спретнат (без следи от чертежи, нацъфтели ръбове и прочие) и е със скоби, а не големи пирони. Някой ще каже, че това ще бъде сложено някъде на дърво и няма да се вижда, но в крайна сметка синигерът, бидейки толкова красив, не заслужава ли нещо по-угледно? Едно двускатно покривче щеше бая да отвори, а и малко цвят... но и цената сигурно щеше да е друга. Можеше и някоя пръчка за кацане. Иначе поне са дебели и стабилни (и тежки).

Боби може да си направи, но с дъски от палета ще трябва да ги нади настрани, за да получи ширината, щото те обикновено са под 10 см широки. Слагаш напречна летва отвътре и предвиждаш застъпването на стените в ъглите, за да не пречи. Иначе наистина доста опростен вариант. Ако ще се ползват дъски под 20 мм дебели, Боби, трябва да има опора отзад (примерно нещо от порядъка на 2 х 3,5 см), иначе ще се изметнат жестоко на външни условия. Ще ме амбицирате да направя някоя къщичка и за тука, ама дали ще сколасам :)

Простете, че така критично писах, но това е професионално обусловено

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

@Боби Димитров , парчето F е предна вътрешна стена, която минава зад горния праг, а парчето А е предна външна стена, която минава пред долния праг на къщичката. Така, след като се сложи райбера, предната двойна стена се заклинва и не се мести.  Парчето Н е "комин" и служи за удължаване на тунела, през който птиците влизат, затова е само квадратче около отвора. Дългият тунел за влизане прави невъзможно сгъването в лакътната става на лапите на котки и белки, които биха се опитали да "изгребат" пиленца или яйца от пода на къщичката (когато лакътната им става се падне в тунела -  стигат само над пиленцата). Другото предназначение на дебелите дъски и допълнителното квадратче е да попречат на кълвачи и сойки да направят дупки в къщичката. И двете къщички в моята градина са със следи от "взлом" , около входа всичко е на трески, но "взломаджиите" са се отказали.

@Славянски, окачените къщички са от този вид и са сложени на дърветата през февруари 2017. Нямат повреди , освен от птици. За ламарината съм съгласна , че би била от полза. Скоби не виждам , може би райбера си го взел за скоба? Пръчките за кацане са голямо улеснение само за хищниците, с едната лапа се държат за колчето, с другата проверяват (или кацат и почват да хвърчат трески). Напълно ненужни са тези кацалки , навсякъде орнитолозите предупреждават да не се слагат. Аз ги гледах синигерите, прибират крилата и се шмугват, гледат да не се забележи, че живеят там. Боята също прави къщичката по-видима, което е нежелателно. Важно е и дъските отвътре да са нерендосани, защото синигерите имат много големи люпила (до девет пиленца) и родителите висят на нокти на стените отвътре , докато ги хранят. А и пиленцата трябва да издрапат по грапавите стени, за да излетят. Другото важно е да се почиства къщичката през зимата , защото се трупат много материали от гнездото и с времето пиленцата ще се окажат срещу отвора , а не ниско долу.  Има още толкова инструкции.... :)

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Евелина, бих взел две къщички. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

@Евелина би ли ми донесла една за срещата моля, ако не ти е много неудобно, благодаря. 

 

Според специалистите как ще им се отрази третиране с препарат за импрегнация на дърво(ламарини не ми се ползват) ? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Не, тогава няма да съм в София. Можеш да ги дадеш на Теди, предполагам ще ми направи услуга. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Боби, в общата тема за къщички за птици съм вкарал малко изисквания за диаметъра на дупката, ако мислиш да си правиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

аз моята я боядисах с боя за кошери 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 52 минути, Евелина написа:

окачените къщички са от този вид и са сложени на дърветата през февруари 2017. Нямат повреди , освен от птици. За ламарината съм съгласна , че би била от полза. Скоби не виждам , може би райбера си го взел за скоба?

Полските са ковани със скоби (примерната снимка), докато тези са с по-видими пирони с големи глави. Чисто визуално тия гвоздеи не стоят добре. Можеше да е с винтове отвътре и нищо нямаше да се вижда.

преди 54 минути, Евелина написа:

Пръчките за кацане са голямо улеснение само за хищниците, с едната лапа се държат за колчето, с другата проверяват (или кацат и почват да хвърчат трески). Напълно ненужни са тези кацалки , навсякъде орнитолозите предупреждават да не се слагат. Аз ги гледах синигерите, прибират крилата и се шмугват, гледат да не се забележи, че живеят там. Боята също прави къщичката по-видима, което е нежелателно. Важно е и дъските отвътре да са нерендосани, защото синигерите имат много големи люпила (до девет пиленца) и родителите висят на нокти на стените отвътре , докато ги хранят. А и пиленцата трябва да издрапат по грапавите стени, за да излетят. Другото важно е да се почиства къщичката през зимата , защото се трупат много материали от гнездото и с времето пиленцата ще се окажат срещу отвора , а не ниско долу.  Има още толкова инструкции....

Не го знаех това за пръчките. За цвета има логика, но може да се изберат по-естествени цветове от кафявата или тъмнозелената гама, които да не контрастират толкова много. Иначе интересни инструкции - излиза, че от грубото има полза за птиците.

преди 48 минути, Ciao Li Min написа:

Според специалистите как ще им се отрази третиране с препарат за импрегнация на дърво(ламарини не ми се ползват) ? 

Може да се мине таванът/покривът с масло или боя, но е желателно да е от всички страни, за да е ефективно. Боята специално ще падне ако е само отгоре, защото ще проникне влага в материала, той ще се разшири и ще я напука.

Иначе ламарини има пластифицирани в хубави цветове, но това си е луксозно решение. Гледам американците ги покриват с license plates (автомобилни номера). По-доброто решение е покривчето да е от материал устойчив на гниене (акация, дъб, мура, лиственица, дугласка ела и т.н.), но и борът в случая не е най-зле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване