Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Гого

Понеже не сполучих с конструкцията си за кокоши трактор, а вече е късно да правя нов и тепърва да чакам кокошките да разчистват, реших, тази година да се спра на варианта с лехите ключалки.
 

леха_ключалка.JPG

 

Тук можете да разгледате снимки на оформлението на лехите ключалки:

 

https://plus.google.com/photos/109302908725002978875/albums/5902036578466917169

 

Междувременно, започнах да мулчирам обилно, защото мястото, което съм избрал за мандала е яко обзето от балур. Тази трева просто ми убива всякакъв ентусиазъм за работа. Надявам се, с комбинация от картони/велпапе и слама, да спра/огранича развитието му и един светъл ден, повече да не се занимавам с него.

 

мулчиране_слама_велпапе.jpg мулчиране_слама_картони.jpg

 

Ще чакам сламата да слегне, а през това време ще кроя планове какви растителни гилдии ще разположа в 6-те ключалки, и какви други растения около тях. Около цялата мандала ще засадя плътно тагетис, да спре навлизането на други треви. Чакам да ми изпратят и черен оман, който мисля внимателно да размножа с подобна цел.

Готовия разсад ще садя, като правя дупки с моторен свредел, през мулча и велпапето. Чудя се обаче, как ще е удачно да поливам. С капково или с разпръсквател, с радиус, размерите на мандалата. Като съм сложил велпапе, дали няма да възпрепятства навлизането на влага в почвата. Четох, че е хубаво да се надупчи, но от там да не тръгне тревата?! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

...

Чудя се обаче, как ще е удачно да поливам. С капково или с разпръсквател, с радиус, размерите на мандалата. Като съм сложил велпапе, дали няма да възпрепятства навлизането на влага в почвата. Четох, че е хубаво да се надупчи, но от там да не тръгне тревата?! :)

През всяка възможна дупчица ще пробие - аз се боря с троскот и имам горчив опит.

Мисля си, че капковото е най-добро в случая.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

(Гого ще ме извинява за долното размишление, но в бъдеще може да го преместя някъде, ако има по-обща дискусия, а не конкретно за неговите ключалки)

 

Точно на Таня в Шипка лехите съм виждал като бяха на по-ранен етап (мисля 1 или 2 години преди тия снимки), не толкова добре оформени, но пак имаха такава логика.

 

Сега, долното си е чисто субективно, разбира се, но за мен има някои проблеми.
(Може би всичко е свързано със спомена на градината на дядо, където макар и само в 40х20 метра, имаше прави "писти" за тичане по 40 метра :) )

  

Например обхождането - при тях имаше една, при която кръгчето беше към един ъгъл на двора. Съответно се получават едни триъгълници, до които не можеш да стигнеш без да нагазиш в лехата. 

 

Ако са няколко последователни ключалки, оформящи мандала, като си вътре, за да излезеш, трябва да обходиш един лабиринт. 

 

Визуално много ми допадат органичните, неправилни, или пък кръгли, елипсовидни, бъбрековидни, листовидни и тн форми - правят красиви снимки и чертежи, дори си колекционирах такива до едно време в Pinterest. Но на място като съм, не ми се създава такова комфортно усещане, чудя се от къде да мина, от къде да се просегна, тук не ми стига педя, заобикалям - от там пък 2 педи не ми стигат...

 

Дори и Пол като прави неговата "изнесена" зеленчукова градина, използва правоъгълен модул. И като цяло в малките ни парцели, които са с правоъгълна форма, е леко неловко да се вписват окръжности.

 

Разбира се, при такива епики като 3-5-10-50 дка, няма да е неловко да отделиш една площ за такъв експеримент и аз определено бих, ако разполагах с "неограничено" пространство, което да стои празно.

 

Дори билковата спирала, първото нещо, което направихме за проба (като чета много хора се захласват по този проект като по-лесен и атрактивен), не се оказа хич практично решение. Първата малка версия беше прекалено малка, за да отгледа някакви разумни количества билки (към 120 см диаметър), а после по-голямата пък беше трудна за достигане във вътрешните "кръгове".

 

И накрая, все се каня да направя едно изчисление на площта, която отива, защото основен аргумент в полза на кръговете е, че се пести площ от пътечки. За да съм сигурен, трябва да разчертая и сметна, но да кажа, че ако си нисък и с къси ръце и държиш да стигаш до всяка точка в лехата, самите ключалки и мандали трябва да са доста малки като посевна площ, а пътечките в/покрай тях се запазват като размери.

 

Са извинявам пак 

 

пп: Прочее същата драма имам със swales - макар много добре да разбирам смисъла, функцията и ползата и да съм ги обяснявал и препоръчвал на доста хора, в двора си, в който ще тичат деца и възрастни, не бих направил такива чупи-краци, както ги кръсти един познат. Предполагам че и те са по-подходящи за по-мащабни имоти и начинания. Може би до размера се свеждат нещата...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Хубаво си го замислил, прекрасно е, че имаш и място! Мога да споделя моя опит. В настоящата градина ( 2 декара ) съм принуден да градя дизайна около вече съществуващи насаждения от лози и дървета. Отделно мястото е под лек наклон на север. Това, което реших, че е най-удачно да се стори е да не се бърза с окончателен дизайн от веднъж, а да се следват естествено образувалите се пътеки и форми. Съответно се получиха всякакви форми, както правоъгълни, така и заоблени. За целта ползвам триъгълен модул, който е най-приложим в случая. Имам няколко свободни триъгълника останали, като в някои от тях може да се впише и окръжност. Ако имам достатъчно време, ще го направя, ако не - догодина.
За swales - както с формите на лехите, реших да ползвам естествения наклон, като двора е нивелиран на 5 микро нива от около 5 метра всеки, следвайки естествения контур. Тъй като обаче наклона е на север, а ние искаме точно обратното, идеята е с течение на времето и натрупването на органична материя той да се обърне, като най-ниските нива в момента станат най-високи. Дано имам внуци, обаче :D 5-те нива са както следва и зони като първата е морава с трева и детелина, вторите две са интензивни култури - най-слънчеви са, надолу следват смесени по дължина лехи и морави тип дива поляна с местни видове, а най в дъното до оградата имам ред от овошки, храсти и увивни. За да е пълна защитата от вятър, скоро трябва да започна залесяване от северната и западна страна на оградата, на което също ще се радват пермакултуристите след 2 поколения.

За голямото място (10 декара) имам други планове, но за тях - отделно.

Ех, време!

 

П.С. Балурът по принцип е индикатор на висока подпочвена вода, което значи, че мястото ти вероятно е на водна жила - виж как можеш да експлоатираш това. С балура можеш да се справиш много лесно в рамките на 1 сезон, като го косиш на нула номер през седмица - след августовското косене ти гарантирам, че няма да изкара отново. Ако упорства, можеш точно тогава да му добавиш един слой прясна коприва + евентуално прясна оборска тор отгоре, завиваш с найлон, може и да не е черен и след 20 дни от балура ще са останали само нискомолекулни въглеродни съединения :))) Едновременно с това растения като артишока, конопа и овеса би трябвало да го надвият - кореновата система на първия отделя специален токсин, който подтиска развитието на други растения с дълбоки корени :>
 

Редактирано от Georgi Beorgi
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Благодаря за инфото за балура! Почти се бях отчаял, понеже пише, че пуска хиляди семена, които запазват кълняемостта си с години. А и тези корени, само чакат място за изява и стават дебели, като прасета. Сега, като няма да се обръща мястото, мулчирано, надявам се по-малко семена да изникнат и определено ще го кося..

 

Този триъгълен модул се върти според мястото, или 4 триъгълни модула образуват правоъгълник, като диагоналите и стените са пътеките?

Относно обикалянето, за малко да се подведа и да тръгна да търся друго решение :Д... После се сетих, че аз обичам да обикалям, даже и да нямам работа в градината. Просто да наблюдавам и да обмислям. Обикалянето, било и принудено, може пък да ме накара да видя нещо за вършене, което иначе не бих видял. Всъщност, предимства в моя изгода много мога да намеря, но се спрях на удоволствието. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Триъгълният модул е виртуален, ходиш по пътеките и виждаш навсякъде триъгълници ( всъщност пирамиди в 3D) и фрактали в различен мащаб - представи си едно Романеско, геометричните построения са за начинаещи, ние проектираме :)  Просто затваряш очи и се плъзгаш по контура, останалото идва само :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Е, аз като нямам контур, ще си остана начинаещ :Д

Иначе и аз съм за идеята на разхвърленото подреждане, но всичко ми е в една равнина, какво да го правя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не е вярно, просто трябва да погледнеш мястото отвисоко, за целта се правят снимки с дронове най-често и прочее техники :) Отделно има много подробни военни карти, а и не е много трудно да си видиш контура на парцела от съвсем малко по-високо място, според мен. Хич не ми изглежда равно, ако ме питаш, има сериозен наклон, север ли е това? Хубаво е да се вземе в изпонад предвид още от сега. Пробвай да направиш една панорамна снимка от високо да видим дали нещо може да се каже по темата. Не може да няма поне една водна жила през мястото - тя ти е важната :>

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Започнах да си ограждам кръговете с камъни:

 

леха-ключалка.jpg

 

Тази цялата слама, където съм я наслагал, сега поетапно от всеки кръг ще я махам в местата между кръговете, където по принцип е място за трупане на купчини с компост. В случая само 

е си складирам заделената слама за кръговете там. Под нея имам картони. Махам я, за да може да почна да правя дупки в картоните и да сея и садя. После ще връщам сламата обратно около растенията.

 

Стана малко двойна работа, но за първи път, мислено недомислено.. За другия път, по-елегантно ще подходя. :)

 

С така оформени лехи в мандалата, ще си подготвя мястото за кокошия трактор през есента. Сега дали ключалки, дали не, важното е да е в кръг и да са ми ясни пътеките около лехите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване