Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Jessy James
преди 3 часа, Kalam Mekhar написа:

Между другото - оказа се, че Кадота е развила доста силен аромат след днешното бране. Бях написал, че е слаб, когато започна да зрее. Обаче, не ми стига фантазията да правя аналогия на какво прилича. Не си е намалила и нивото на захарност, въпреки застудяването през миналата седмица. 

Това е интересно, наистина потвърждава, че специфични климатични и почвени условия могат да променят сериозно вида, количеството и най-вече вкуса на плода. За мен - от скромен опит, Кадота е много сладка, като мед, но особени вкусове не мога да доловя. Опитвал съм такава гледана в земя и такава в саксия. При всички случай ми харесва, защото е и родовита. Една 100 годишна книга също повлия - The Kadota fig - от първите, които прочетох за смокини -  чудесен пример как би трябвало да се пише. В сравнение - не омаловажавам труда на Серафимова, но нейната книга няма дълбочина и поставя повече въпроси, отколкото дава отговори.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 20 часа, Jessy James написа:

 При всички случай ми харесва, защото е и родовита. 

И, почти не се повлиява от влагата. Нито се разцепва, нито вкисва. В нито една няма червеи, а при RdB и М10 започна да има червясали. Птиците още не са я надушили. Даже насекомите я нападат по- рядко от останалите сортове. На Мичуринска 10 съм виждал по 2-3 миризливки на плод, а по Кадота са рядкост. Това, което изглежда, като отворено око е всъщност капаче/тапа от по- корава тъкан, която е по- ефективна от привидно затворено око, но нормална кожа. Точно от там проникват мушиците, които снасят червеи в плодовете. Нищо случайно няма в 2000 годишната ѝ история на промишлен сорт. Първоначално в САЩ са внесени Dottato и Troiano, но втората е отхвърлена, като опция за промишлен сорт. 

P.P.: Чикаго Харди още не е дала много тъмни плодове. Малко по- кафяви, но не и черни.  Но пък отвътре са станали много ярко червени. Порових се и се оказа, че няма изискване да са черни. Даже е изключение. Най- тъмните плодове са подбрани от върховете на клоните, като за снимка. 

"Small to medium fruit with light brown to violet skin and strawberry pink pulp. Small eye. Pear shaped with long slender neck. Excellent flavor. Resembles Brown Turkey or Celestial. Self Fertile. Ripens: Summer into Fall. Requires negligible hours chilling below 45ºF. Cold hardy to U.S.D.A. Zone 5."

https://www.creatorspalette.com/Ag-Horticulture/Fruit-Trees/Figs/Hardy-Chicago-Fig/i-XQtMd9b/A

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jessy James
преди 7 часа, Kalam Mekhar написа:

P.P.: Чикаго Харди още не е дала много тъмни плодове. Малко по- кафяви, но не и черни.  Но пък отвътре са станали много ярко червени. На моменти се чудя, дали не е някакъв щам на Браун Търки, която е доста близък сорт с Чикаго Харди, но пък такъв уникален вкус и силен аромат противоречат с всичко написано за този сорт. Другата ми Браун Търки е тип Черна Генуа и тя няма никаква прилика с английската Браун Търки. Това е отглежданият от японците Муцу Дофин.

Може би като по-разпространени (ако не най-разпространени) по расзадници и неспециализирани магазини, Brown Turkey вероятно съществува в множество варианти. Също и Chicago Hardy. И може да се попадне както на сполучливи "копия" така и на нещо съвсем случайно. А това създава проблеми впоследствие. Какво имам предвид - преди няколко години купих едно растение от супермаркет, съвсем импулсивно, а и не се интересувах все още от сортове и пр. По спомен трябва да беше Chicago Hardy, или само Hardy пишеше - трудно е да си спомня. Преместих я по-голяма саксия и изкара година и нещо така - с не кой знае какво развитие. Минала година я засадих в двора където си презимува, тази година фактически и е третата - няма и следа да образува цвят/плод, а е сравнително прилично дръвче. Може и нещо да не му понася, но чак толкова? Понеже вече се опитвам да разбера смокините, реших тази година да взема друго растение от супермаркет (всички са с холандски произход) - избрах едно което беше означено като Brown Turkey (имаше и други - Chicago Hardy). То си тръгна добре и дори успя да узрее няколко смокини - определено изглеждат като Brown Turkey от вида сиво-кафяв цвят, не много привлекателен. Но ще му дам шанс, защото още не може да се съди окончателно при тази възраст (и в саксия). А другото, което споменах, ще има шанс до догодина да формира плод - ако не, ще отстъпи мястото - има силна конкуренция вече за място в двора.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 46 минути, Jessy James написа:

Може би като по-разпространени (ако не най-разпространени) по расзадници и неспециализирани магазини, Brown Turkey вероятно съществува в множество варианти. 

Или са си направо различни сортове, поставени под общ шаблон, както е нашата М10. Преди няколко дни, собственикът на един магазин за растения в Монтана докара отнякъде дръвчета Браун Търки и Кадота в голями саксии, отрупани с плодове и даже узрели. Продаваше ги за по 20 лв.  Всяко беше със закачен етикет и на практика виждаш, какво купуваш и можеш да го опиташ. Тези Браун Търки бяха доста едри, тъмнокафяви. Не исках да късам, но собственикът каза, че си яде от тях и са много вкусни. Същите ги видях и в онлайн обяви, но с пет лева по- скъпи. Вероятно са прекупвачи, който си слагат десетина лева в джоба. Но с тази тежка саксия ще трябва да се бръкнеш и с 10-15 лева за транспорт. https://bazar.bg/obiava-29965217/ficus-carnea-kadota-smokinia

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Някой има ли възможност да изпрати няколко резника за вкореняване до офис на Еконт? Не е за мене, но човекът е сериозен. Ако стане издънка, аз ще поема разходите по транспорта. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 31 минути, alys написа:

Някой има ли възможност да изпрати няколко резника за вкореняване до офис на Еконт? Не е за мене, но човекът е сериозен. Ако стане издънка, аз ще поема разходите по транспорта. 

Първо е рано за вземане на резници. Ще трябва да се съхраняват до пролетта, защото не е време за вкореняване. Второ, уточнете сорт с какви характеристики му е нужен и при какви условия ще расте.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Област Велико Търново, каза родливи и вкусни. :) Кога е добре да се вземе резник? Ще спазим изискванията. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, alys написа:

Област Велико Търново, каза родливи и вкусни. :) Кога е добре да се вземе резник? Ще спазим изискванията. 

След падането на листата. Няма проблеми да му пратя. Ако не си е намерил до тогава, пишете отново да не забравя. Щом няма претенции е по- добре да иска от някой съсед, защото таксите за куриерски услуги са поскъпнали, като всичко останало. Почти на същата цена ти излиза да си купиш фиданка от местен магазин за овощни дръвчета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Щом няма претенции е по- добре да иска от някой съсед, защото таксите за куриерски услуги са поскъпнали, като всичко останало. Почти на същата цена ти излиза да си купиш фиданка от местен магазин за овощни дръвчета.

Малко офтопик, но днес получих пратка до адрес с Еконт в селото (на 30 км от града). За 1 кг пратка 5,75 лв. беше транспортът плюс някакви стотинки за наложен платеж и смс. Общо 6 и двайсет и нещо. Никога не е било толкова евтино! Обикновено 8 лв и нагоре.

За капак пратката е 2,2 кг (сега премерих), но това си е грешка на Еконт. И аз се почудих за тоя един килограм. Но за едно кило цената е добра.

Иначе най-евтините доставки все още са с пощата или "М&BM експрес" в областните градове. За лев-два може да получи пратката, но трябва да я плати изпращача. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Бях приятно изненадан, когато за превоз на съдомиялна 50 кг ми взеха 31 лева. Преди седмица.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ъм, че не нещо, но вчера изпратих кашон 50х30х20 с 10 кг календари вътре, София-Бургас, офис-офис на Спиди, под 6 лв е с отстъпката (на договор съм), а без - 6.20 лв. Спиди и Еконт в последните 6-12 месеца (след изместването на Спиди централата в Божурище и мега спекът там, който продължи месеци; в същото време Еконт имаха ребранд и нов мениджмънд) са във ценова война и цените офис-офис спадат мощно. Текущото промо на Спиди е 3.50 лв за пратка под 3 кг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Текущото промо на Спиди е 3.50 лв за пратка под 3 кг.

На мен преди 1-2 седмици ми направиха промоция от 5 лева за 50 грама.  Направо се изненадвам от ниските цени, които споделяте.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Пускам снимка на един лист от Броджото Неро/Виолетова от Солие, за да си прави справка, който купува такъв сорт. Листат са огромни. Фонът е лист А4, а това е листо с под средният за сорта размер, заради сушата. Вижда се добре, колко е мощен централният дял и трудно се бърка с друг сорт. Страничните дялове са подобни на средни дялове.

BNero-1.jpg

 

 

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Днес брах плодове след дъжд и студено време и мога да вкарам нова корекция в описанието на Кадота. Оказа се, че тя не само узрява в хладно време, но и поддържа най- добър вкус при тези условия.  Кожицата на плода загрубя и това се оказа идеално в студа и влагата. Нула броя развалени и вкиснати плодове. Нищожна част са наядени от оси, мравки и повредени от миризливки. Всички сортове с тънка кожица са с огромни щети. Под огромни имам предвид 80% и нагоре повредени плодове. 

  • Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Kalam Mekhar какво е мнението ти за Брънсуик като по-често срещан сорт?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, Славянски написа:

@Kalam Mekhar какво е мнението ти за Брънсуик като по-често срещан сорт?

Спорно. Откъм студ е с много добра устойчивост. Плодовете имат много захар при сухо време и почти никакъв аромат. Води се "захарен" тип. Но, има един голям недостатък. Кухината, която плодовете на повечето едри сортове имат при Брънсуик не е в центъра на плода, а близо до окото. Вкисва се при условия при които другите сортове няма да усетят. При голяма влага, плодовете се развалят още преди да узреят напълно. Пред сродните сортове Брънсуик и Мадлен, винаги бих избрал Мадлен, защото кухината при нейните плодове е изолирана от окото и се развалят по- трудно.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Снимах три останали по клоните плода на Броджото Неро/Виолетова от Солие на която пуснах снимка на лист. Високо са, снимах с телефон, и не се получи добре, но, като се увеличи снимката, все нещо се вижда. Сравнително едри, плоски, синьо-черни и с добре изразена шийка. Кафяви не стават изобщо и от зелени, направо стават лилави и черни със синкав оттенък. Сортът е късен и узрява след първи Септември дори в сравнително топли райони. И да има Бреба, не съм виждал такава и мисля, че си е сортова характеристика. Листата са огромни с масивен среден дял и трудно се бъркат. Когато купувате, искайте от търговеца да покаже собствена снимка на листата и плодовете, защото от Италия се внася друг сорт, който прилича на нашенската родопска (кафява и плоска), но, няма нищо общо със стандартния Броджото Неро/Виолетова от Солие. Ако видите накъде да пише, че дава узрял плод преди края на Август, приемете, че това не е вярно или сортът не е този за който го представят. Дори в Италия, това се счита за късен сорт.

VdS-111.jpg

 

VdS-222.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Мадлен имам, догодина би трябвало да я опитаме. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 13 часа, Димо 33 написа:

Мадлен имам, догодина би трябвало да я опитаме. 

То, вече кой ли я няма. Две трети от растенията, закупени от LIDL се оказват Мадлен, независимо, какво са сложили на етикета. Има хора, които са придобили по 4-5 Мадлен, закупени, като Sultane, Pastiliere, Кръгла от Бордо и какво ли не още. Накрая се оказват че имат по една Браун Търки и по пет Мадлен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

@Kalam Mekhar, търся следните сортове:

Ronde de Bordeaux

Madeleine Des Deux Saisons

Noire de Caromb

Sultane

Pastillère

Можеш ли да ми пордадеш резници или растения от тях?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • min-4o
×
×
  • Създай нов...