Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar

@Александър Ал : Струва ми се, че листата са със седем дяла. Брънсуик или Далматинска. Моите до Събота не се бяха още разлистили, защото съм в студен регион. И, по- добре, защото тази седмица отново температурата ще падне до нулата. Което е по добре от -2 през миналата седмица и -6/-7 преди две седмици.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Някой ми беше писал да му покажа снимка на подрязана смокиня, но, вече забравих кой. Днес се сетих и снимах една RdB. Нищо особено няма в рязането. Маха се всичко, което сочи навътре и нагоре. Този тип рязане не е за всеки сорт, а, само за такива с големи възможности за възстановяване. Ако подрежете така  Брънсуик или Далматинска, нещата няма да са ОК, както казват американците. На един от клоните вдясно се вижда, как е изсъхнал на мястото, където се е допирал до найлона, въпреки, че е имало подложка между тях.

Rd-B-prune2.jpg

 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Част от моите са подобни на част от тези на снимките. Два клона, близо до земята, огънати във формата на разтегнато V. Според мен, това е конфигурацията при която сортовете с висока енергичност дават най- много плодове. Японците нямат много традиции с отглеждането на  смокини, но са смели в експериментите. Както и в прекръстването на европейски сортове с японски имена. 

Ето тази Кадота в саксия съм я подготвил за V-образна конфигурация, въпреки, че не съм убеден, че ще я засаждам. 

kadota-config.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Пролетта, вЕрно, че дойде. И продължава с мръсните си номерца. Тази седмица беше три поредни дни 0 градуса. Това е резултата :

https://i.postimg.cc/4NwNfChv/Frozen-2.jpg

https://i.postimg.cc/rwFGsLZq/frozen-1.jpg

Не е фатално, но е дразнещо. Най- много са засегнати двете RdB.

Мичуринска-та от най- издръжливия щам  още не се е активирала и съответно няма поражения. 

Dottato (Kadota) се е активирала, но е засегната минимално заради грубите листа.

Napolitana Negra си е корав испански сорт и също няма поражение, без сгради и огради около нея. При нея и дървесината е особена - плътна и с направо абсурдна еластичност. Клонът може да се огъне в противоположната посока и да се наведе до земята, без да се счупи.

Чикаго Харди е в перфектно състояние, но е на три метра от стената на къщата и може да ѝ е повлиял микроклимата.

https://i.postimg.cc/FF2Zsq36/SS853258.jpg

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен са напъпили, но още няма разлистване и мисля, че сланите ги пропуснаха. Обаче по същия начин ми изглежда новият растеж на дафиново дръвче, което изнесох навън. Нещо си ѝ набрал на пролетта?

Ако мичуринската е късна, нищо чудно че се бави и при мене.

Имаме и една холандска смокиня в саксия, която по етикет издържала до -5. Не ѝ знам сорта. Бих я снимал като се разлисти, но плодовете бяха по-скоро продълговати и виолетови. И не ми харесва как върви в саксията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Утре ще местя най-развитата смокиня.. вече разлистена...НО... влиза в плановете за навеса. Все пак е втора година... ще окопая наоколо и ще опитам да я извадя с чим... ако не... поне да не режа корени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, Славянски написа:

При мен са напъпили, но още няма разлистване и мисля, че сланите ги пропуснаха. Обаче по същия начин ми изглежда новият растеж на дафиново дръвче, което изнесох навън. Нещо си й набрал на пролетта?

Ако мичуринската е късна, нищо чудно че се бави и при мене.

Имаме и една холандска смокиня в саксия, която по етикет издържала го -5. Не й знам сорта. Бих я снимал като се разлисти, но плодовете бяха по-скоро продълговати и виолетови. И не ми харесва как върви в саксията.

Мичуринската е много ранна, но този щам е с бавен растеж и от това идва малко по- висока студоустойчивост. Имам и два други щама с по- бърз растеж, но се са заслонени от стена. Иначе и те да са с измръзнали листенца, защото не блестят с някаква студоустойчивост.

Холандците нямат нито един сорт смокиня, но имат много развито производство на посадъчен материал. Ако ми покажеш снимки, може да се сетя за сорта. В Европа не знам да има нито един сорт смокиня, който издържа само до -5 по Целзий.

Десетки сортове, просто не са изпитвани при студени условия. По- голямата част от сортовете, издържат стандартно до -18. Отделно, влияние им оказва състоянието на дървото и местоположението. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 часа, Александър Ал написа:

Утре ще местя най-развитата смокиня.. вече разлистена...НО... влиза в плановете за навеса. Все пак е втора година... ще окопая наоколо и ще опитам да я извадя с чим... ако не... поне да не режа корени.

Ще се хване, но трябва редовна поливка и вероятно ще пропуснеш реколтата. Не знам и как намаления обем на корените ще захрани листната маса. Ако не беше се активирала, щях да ти препоръчам подрязване при пресаждане, но сега не смея да си правя експерименти на чужд гръб.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 14 часа, Kalam Mekhar написа:

Холандците нямат нито един сорт смокиня, но имат много развито производство на посадъчен материал. Ако ми покажеш снимки, може да се сетя за сорта. В Европа не знам да има нито един сорт смокиня, който издържа само до -5 по Целзий.

Като се разлисти, мога да я снимам. Едва ли държи само до -5, но така са си вързали гащите. Много разбират те от смокини!

Дано завърже и някакъв плод тая година, че миналата нямаше. Което ми напомня, че се канех да я преместя в по-голям контейнер и май сега е времето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 8 часа, Славянски написа:

Като се разлисти, мога да я снимам. Едва ли държи само до -5, но така са си вързали гащите. Много разбират те от смокини!

 

Разбират да продават. Посоченият температурен диапазон, мисля, че е за растения, отглеждани в саксия. При тях, корените са над нивото на земята и са застрашени от измръзване. Виждал съм подобни етикети с обозначение, кога да се внесе на закрито.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
На 26.04.2020 г. at 9:08, Kalam Mekhar написа:

Ще се хване, но трябва редовна поливка и вероятно ще пропуснеш реколтата. Не знам и как намаления обем на корените ще захрани листната маса. Ако не беше се активирала, щях да ти препоръчам подрязване при пресаждане, но сега не смея да си правя експерименти на чужд гръб.

Мисля, че изобщо не е усетила преместването.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Александър Ал написа:

Мисля, че изобщо не е усетила преместването.

 

Винаги усещат. Даже от саксия, когато ги сложиш в земята без да бърникаш нищо по корените, има стрес заради разликата в температурата, влага и т.н. Две- три седмици минимум не мърда да расте. При мен за две ще бъде нулева, ако изобщо успея да формирам стъбла. Отрязах клоните есента да променя посоката на растеж, пъпките, които бях оставил в желана посока изгниха и сега се чудя, какво да правя чуканчетата. Ще махам избилите пъпки, докато се появи някоя в желана посока, но, кога и дали ще стане това не се знае. Варианта с премахване на дръвчетата също не е приемлив, защото нямам нито една читава да сложа на тяхно място. Само нововкоренени резници на ръба между живота и смъртта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес пресадих в по-голям съд "холандската" смокиня. Беше в глинена саксия със заоблена форма, не повече от 7-8 литра и корените й бяха я изпълнили. Да не ви обяснявам колко лоша идея е да слагаш нещо, което имаш намерение да пресаждаш, в съд с тясно гърло. Измъчих се.

Но друго е интересното: знаете ли колко дълги бяха увитите корени вътре? Близо метър и осемдесет! А растението над земята е макс 45 см (саксията е към педя)! Май разбирам защо @Kalam Mekhar каза, че не иска мъчи смокини в саксия. Това е чудовищно коренище, а да е изкарала две или три години в саксията, преди това беше съвсем малка.

Новата стара саксия е към 30-литрова и се надявам да изкара тая година, докато й намерим подходящо място в земята.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Славянски : Хубавото на холанските и изобщо западноевропейските разсадници е, че продават само обикновени (common, самоопрашващи се) смокини. Лошото е, че наблягат на семейство Браун Търки и, докато не роди, няма идентификация. Всички са с еднакви листа. Аз не мога да различа отделните разновидности и дори Чикаго Харди, която е родствена с тях по листата. Друг сорт на който акцентират е Брънсуик под няколко имена. Този сорт вече се познава лесно, но го има навсякъде в България. За това е добре да се четат надписите по опаковката. Винаги пише сорта, независимо кой е доставчика. Не е гаранция за съдържанието, но, ако листата са тип Браун Търки и на опаковката пише Bornholms Diamant, вероятността да са те излъгали е нищожна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На етикета на саксийката пишеше просто "Смокиня" и "студоустойчивост -5". Не съм я купувал аз, иначе може би бих попитал. Изкара зимата в саксията една нощ на -12, та тия -5 са за ... Само една година имаше няколко плода, но не помня вкус въобще. То и заради тия въпросни градуси не я сложихме в градината толкова време, за да не измръзне... А и честно казано нямам подходящо и по-закътано място за смокиня. Взех си Hardy Yellow и Кафява турска, и засега ще бъдат в контейнери, докато се освободи/намери място. С Мичуринската рискувах и едната е на доста открито място, почти на полето, и след леко увиване има някакви измръзвания, но изкара първата зима навън (сега ще ѝ е трета година). Имам и резници от баща ми, но не я знам каква е. Ще я сравнявам с мичуринката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

За да нямате загуби на вкоренени резници при пресаждане в саксия, като моя милост ви препоръчвам следното. След, като резника в купичката изкара корени и листа го прехвърляте в саксия, като се стремите максимално да запазите цялост на средата за вкореняване. Аз режа купичките. След, като запълните пространството отстрани с пръст, наливате по малко вода в краищата на саксията, колкото почвата да е влажна, но да не е много мокра. Правите една арматура от огъната тел и я поставяте, като свод над растението. След това, покривате отгоре с найлонов плик и поставяте саксията на сянка. Можете да завържете плика, но, тогава е добре да пробиете 1-2 малки дупки отгоре. Повече не поливате, докато растението не се развие добре и не му загрубеят корените. И така не е сигурно, че ще се хване, но шансът му е огромен в сравнение с растение, което не е покрито.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Купичка на кое викаш? Моите са в кофички подобни на тези от кисело мляко, но имам и в тарелки от плодове. Правило ми е впечатление, че са мощни младите корени, обаче крайно чупливи.

Пликът е ключов, за да държи висока влажност? Аз преди около месец и нещо на моите пробни мъници им махнах найлонките, и на топло в стаята веднага повехнаха. Та се наложи да върна найлоновите пликчета обратно (хванати с ластик за кофичките). Повечето оцелели изглеждат добре и се надявам да издържат новото отвиване. Кога преценяваш, че е време да се махне окончателно найлонът?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 58 минути, Славянски написа:

Купичка на кое викаш? Моите са в кофички подобни на тези от кисело мляко, но имам и в тарелки от плодове. Правило ми е впечатление, че са мощни младите корени, обаче крайно чупливи.

Пликът е ключов, за да държи висока влажност? Аз преди около месец и нещо на моите пробни мъници им махнах найлонките, и на топло в стаята веднага повехнаха. Та се наложи да върна найлоновите пликчета обратно (хванати с ластик за кофичките). Повечето оцелели изглеждат добре и се надявам да издържат новото отвиване. Кога преценяваш, че е време да се махне окончателно найлонът?

Ето така ги вкоренявам аз.

https://i.postimg.cc/yY2MY5xQ/dottato1.png

Пускат корени и листа много бързо, но това състояние е нетрайно. Трябва да ги пресадя или в саксия или в земята.

Найлонът е по- важен да задържи влагата в почвата, за да не се налага да поливаш често и да не им изгният коренчетата. Иначе, адаптацията на листата е добре да е постепенна. По час- два вечер за няколко дни, няколко отвивания само нощем и след това през деня. Ако засадиш такова изнежено растение в земята е добре да го захлупиш с една пластмасова кофа за няколко дни. Ако е на слънце, по- добре, кофата да е бяла, а не напълно прозрачна. Идеалният вариант е да свалиш кофата в някой облачен ден. Или вечер, ако облаците не дойдат по поръчка.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Получих горчив урок. Най-важното при вкореняване на смокини в почва е да няма мушици (fungus gnats), чиито ларви обожават да ядат младите коренчета и сърцевината на смокинити.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...