Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Лозан

Как се вкореняват лозови пръчки

Recommended Posts

Kalam Mekhar
Just now, Александър Ал написа:

А в конкретния случай с флайм?

 

Не знам. Погледнете селекцията и вижте, дали в нея участват устойчивите видове диви лози - Vitis labrusca, Vitis berjandieri, Vitis vulpina и Vitis Ru-pestris. На мен, този сорт ми изглежда, като селектиран от културни сортове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

Не знам. Погледнете селекцията и вижте, дали в нея участват устойчивите видове диви лози - Vitis labrusca, Vitis berjandieri, Vitis vulpina и Vitis Ru-pestris. На мен, този сорт ми изглежда, като селектиран от културни сортове.

Даже, може би,

не само културни, а и възпитани.

  • Ха-ха 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vsharkova
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

Не знам. Погледнете селекцията и вижте, дали в нея участват устойчивите видове диви лози - Vitis labrusca, Vitis berjandieri, Vitis vulpina и Vitis Ru-pestris. На мен, този сорт ми изглежда, като селектиран от културни сортове.

Вие в северозапада (така прочетох мисля някъде), гледате ли лозе и какви сортове? Търся си местни сортове. Видях и нещо в темата за смокинята, много ми е интересно къде я гледате там, защото аз в най-затънтения северозапад не съм виждала смокиня и се чудя дали би оцеляля?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 49 минути, vsharkova написа:

Вие в северозапада (така прочетох мисля някъде), гледате ли лозе и какви сортове? Търся си местни сортове. Видях и нещо в темата за смокинята, много ми е интересно къде я гледате там, защото аз в най-затънтения северозапад не съм виждала смокиня и се чудя дали би оцеляля?

Ако идвате в Монтана се огледайте. Има най- малко по една смокиня във всеки двор. Но, там е сравнително топло. Отворена котловина с голям воден басейн над нея. Колкото и парадоксално да звучи, подобно е положението в някои села по склоновете на Стара планина. Там също отглеждат масово смокини. По принцип, там е по- студено, като средногодишна температура, но не и в най- студеното време.  Най- зле е там, където е моята градина. Коридор в който се оттича студеният въздух от Стара планина. За това режа дърветата силно и ги поддържам малки. За да мога лесно да ги покривам. Това почти не се отразява на плододаването на ранните сортове, защото основната реколта се формира само върху нов растеж (израслото през текущата година).

Относно лозето - нямам местни сортове. Предимно десетни - мускат отонел, две разновидности хамбургски мискет, Наслада, Сензо и всякакви други подобни сортове, които съм намирал. Имах няколко лози Каберне и ги махнах.Останали са най- много 2-3. Не ми трябва тази дивячка.

П.П.: Имаше един местен (не бих се обзаложил за това) - тамянка или врачанска теменуга, който беше добър и се отглеждаше доста. Изоставих лозето в което имаше лози от този сорт и не съм се сещал да засаждам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vsharkova

Е да сега разбирам ! Към Монтана наистина е по-топло, и да виждала съм, аз ходя към Белоградчик. Забелязала съм, че от Бели мел надолу е различно. Но миналата събота и неделя ходихме по два от "улеите" на Стара планина и съм много приятно изненадана - Копиловци и Говежда. Много е красиво, а и поддържано.

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@vsharkova : Фаворитът ми сред сортовете грозде е Мускат Отонел. Ако ме поставят в ситуация да избера само един сорт за лозето си, това е сортът, който ще избера без да се замислям. Става за всичко - директна консумация, сокове, вино и ракия.  Здраво е и дава голям добив. Има висока захарност (обикновено най- висока)  и узрява доста рано, което не е маловажно в студените райони.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Един от първите експерименти, които направих в Каравана Вилидж Баново, веднага след изораването на буренясалата и трънясала поляна.... Февруари 2018 бучнах няколко резници от лозето на един съсед. Оцеля една... без никакви грижи да съм полагал за нея. Без дори да съм я пръскал.. Все я пропускам в навалицата на редовете лозови пръчки. Днес беше нейният ден. Заварихме конструкция, за да поставим начало на асма от десертни сортове.

asma.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Тракийски мавруд (Евмолпия)- Тригодишното лозенце предстои да създаде пълноценна суровина за радости и страсти Баткови.

мавруд.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...