Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Праскови. Сортове, характеристики, отглеждане.

Recommended Posts

Астрала

Лошо, ако имаш смола.

За да се спре изтичането на смолата ( Смолотечението при костилковите овощни видове), 1 кг железен сулфат се разтваря в 10 литра вода, като се разбърква, докато железният сулфит се разтвори добре. С този разтвор наливаш, да речем с една чаша от 200 мл наливаш на всяко дърво, една две чаши но по - далеч от ствола на дървото. Резултатът е добър, поне за мен лично. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен прасковите имат завръзи, въпреки яките слани преди и на 20-ти април. Но не са много предвид количеството цветове. За опитване по-скоро. По завръз на клонче, не са нагъсто, но дръвчетата не са и големи.

Листата не се завиват още. Аз ги подсилвах с калий по една рецепта като средство против завиването. Ще видим ще даде ли ефект тази година, щото миналата за някои беше зле. По съвет на един приятел, ще им натроша и яйчени черупки за калций. Уж това също помагало. Не съм ги пръскал.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Имам доста завръзи на прасковите и май ще се наложи да прореждам.(Ред хейвън)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Погледнах си днес нектарината, и частично се отчаях от "благодарността на дръвчето" -

20220515_171043.thumb.jpg.0bbc9b1579a86e12f08bc552e5159f81.jpg

Без прореждане, няма как-20220515_171327.thumb.jpg.eb5c76ec53b28a45468c61d292cc2a7d.jpg

Тва е моя прочит, и още ще се къса. Резултат от меката и без слана пролет в нашия край.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Да покажа едни хубави неща-7EC96463-E9F7-492E-9B6B-C10656403B4D.thumb.jpeg.520ee522cb51ad421ba4b445ac2bc7f6.jpeg9DCADBF0-94AD-4BB1-BB00-44A1FD448608.thumb.jpeg.970d5811dca7cded8c8a2b790cb9ca6d.jpeg0209ACEA-E1F0-46F3-9711-9366C55DD703.thumb.jpeg.afcd69d1961503ca345ab5667e8e3c85.jpeg

Кардинал, най-ранната,стар наш сорт, вкусовите качества са ясни- превъзходни, като на всяка узряла праскова до 31.08. Поне при мен, неподатлива на къдравост. Като недостатък, не се дели, не става за компот.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Можеш ли да отделиш някоя костилка? Не съм го чувал този сорт, но щом е ранен и не се къдри, ми допада. При мен зреят все септември...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Към момента @Славянски, с триста зора, две-

 

image.thumb.jpg.f50950623d65641c07ac237ece7e4496.jpg

Явно узрее ли всяка се цепи, до два три дни ще приключи и квото мога ще ти го събера.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз видях, че може да се купи този сорт. Въпросът е къде ще ги побирам... Но такава ранна праскова е супер, особено ако не се къдри. От костилка няма да е едно към едно, но има шанс. Те повечето праскови тук са семенаци. Та, мерси.

От сортовете дето садих, Ласкава даде фира и остана избило от подложката (пак праскова). Но тук грешката може и да е моя, защото оставих второ стъбло да я конкурира, което се оказа от подложката. Тя къдравост нямаше, но вървеше мижаво и второто стъбло я задмина.

О'Хенри е добре. Има един плод за проба. Сънкрест я мъчи къдравост и може и да приключи това лято. Редхейвън средна хубост. И тя един плод за опитване и да се види дали е това наистина сортът.

Съветваха ме да им слагам яйчни черупки за повече калций за къдравостта, но така и още не съм ги сложил.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз мисля директно калеми за налазим за пролетната среща от този Кардинал, с благоволението на майстор @Пламен М - иначе при мен Редхейвън и Хале не се накъдриха след есенното третиране с бордолезов за проба, при все, че имаме най-мокрото начало на лятото... Че и след интересните слани в края на април дори задържаха 5-6 плода.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За калемите трябват и подложки. Всъщност аз имам един семенак и няколко бадема... На джанка нещо не ми се получават нещата с прасковите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тук една таблица със времето на зреене на популярните американски сортове. Този, който чакам, последен... Не ми върви с ранни праскови. Ще наблягаме на джанките :)

https://pickyourown.org/peachripeningdates.php

Ето и един нашенски списък:

https://lyutskanovi.com/page/praskovi-124-2.html

Кардиналът на Пламен наистина много ранен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Ето ги двете мои Ред Хейвън: Те са от декември 2018 на това място.

Третото е Flavor Fall, което май е сливопрасковен хибрид:

redhaven.jpg

redhaven2.jpg

flavor.jpg

flavor-fall-pluots-3lbs_2048x.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Добре изглеждат, браво. Аз още не съм имал отрупана праскова.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Нашата нектарина беше с такава къдравост по листата, че мислех, че ще я загубим. Играх си да махам няколко седмици подред повредените листа малко по-малко. Беше ме страх да ги орежа изведнъж. Нямаше ни две седмици и вчера та-дам нектарината е претърпяла метаморфоза... В отлично състояние е, с много голям прираст на клоните за 2 седмици и съвсем чисти листа.

Плодове тая година няма, унищожи ги студа при цъфтежа. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Ейййй тази поселдната снимка в кашона , направо разбива :) БРАВО

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Нектарина Калдеси, обикновено към 25-ти Юли е готова. Много вкусна и фотогенична.

IMG_20220710_161606.jpg

IMG_20220710_161707.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Някой да има нектарина, която зрее в момента, северна България?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Някой има ли праскова О'Хенри? Води се много късна. При мен сега почва да зрее. За такава съм я купувал от Пенков и искам да се уверя, че това е сортът. Белите диви са още зелени, едва ли ще са готови преди края на септември. Т.е. до-оста по-късни.

На въпроса на Георги: нямам и не съм имал намерение да садя. Не мисля, че ще вирее при мен, но знае ли човек... Не съм виждал нектарини в района (400-500 м)

P.S. всъщност и Пенков, и Фантазия я пишат, че зрее 1-10 септември. Но това за Сливен ли е, за Първомай ли е или при мене? Иначе може и да се класира.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

На Фантазия сроковете са за Южна България, за Северна плюс две седмици и долу горе отговарят. Пенков е доказан ненадежден производител. О'Хенри нямам, но сорта зрее около 40 дена след Рехевън, това е добър ориентир.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тук през 5-6 къщи един комшия има малко дърво праскова, 3-4 годишно, което още не е узряло. Редхейвън последните ги изядохме предната седмица нашите. За жалост е неизвестен сорт, купувано от пазар като "късна праскова" с идеята да цъфти късно, но явно само зрее късно. За щастие човекът е избрал закътано място и явно това е опазило цвета при снега в края на април. Нашите са под чадър от черници и акации, та помага и това.

Ако О'Хенри зрее 40 дни след Редхейвън, това ще да е 10-15 септември тук, интересно, заслужава си да се пробва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • lokibu
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване