Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски

Ще използвам написаното за кайсиите от @Kalam Mekhar в темата за прасковите, за да отделя място и за обсъждането на този овощен вид. По нашите ширини виреят - не сме като руснаците, дето гледат основно ябълки, круши, сливи и вишни и за тях кайсии, праскови, дори череши са някаква екзотика. Макар и да мръзнат нерядко кайсиевите цветове в доста райони, все пак си е голямо богатство да можем да отглеждаме в земята си този овощен вид без оранжерии и прочие.

plantnet-rootstock-apricot-dwarf-firebal

Още от ранните ми детски години единият ми дядо имаше зарзала, голямо дърво (зарзали викахме на дивите кайсии, по-дребни и по-кисели, и с горчива и по-дребна ядка - дали е правилно е друг въпрос). В началото (или края) на Дунавската равнина. Редовно плододаваше и аз се качвах на това дърво да бера. Правехме ги основно на компоти, които бяха доста резливи, но ги обичах (и индрише се слагаше). Но мястото, което дядо ми и баба ми обработваха не беше тяхно и в един момент човекът си го поиска и така се свършиха зарзалите. Повече от 20 години по-късно дядо ми има нова зарзала в двора си тоя път. И тя стана голяма. Голяма привързаност към тия зарзали!

Другият ми дядо пък имаше едра кайсия, която беше ашладисал върху джанка. На 3 м от къщата. Много едра и много късна. Всички други хора беряха, ние чакахме ли, чакахме. Тя си беше сладка, без кисела жилка, с хубави, сладки, едри ядки. Поради липса на въображение или друго, но и тези ги правехме основно на компоти.

Сега си давам сметка, че са минали сигурно повече от 20 години откакто съм брал от нашите кайсии или зарзали. А каквото и да си говорим, колкото и да сме били немотни, винаги плодовете от домашната градина, от лозето, или бостана, са били изобилни в сравнение с купешките! Та се надявам някой ден и аз да имам кайсия, която да радва мен и семейството ми, макар и да живея на място, където никой не отглежда кайсии.

А в последните години ни дай сортове! Наводни се пазарът със всякакви знайни и незнайни. Дори аз посадих няколко.

Но нека темата не бъде за мен и моя опит с кайсиите (който за мен си е вдъхновяващ), а да обърнем достойно внимание на това плодно дърво такова каквото е, с предимствата и недостатъците му. Бих се радвал да споделите ноу-хау за отглеждането на кайсии, сортове и въобще да намерим мястото на кайсията в овощната градина или в горската градина (в Румъния, например, виреят свободно в диво състояние). Също начини на употреба, рецепти. В крайна сметка ако човек не обича или не яде плодове, кое ли го е довело в градинарски форум? Но и без кайсии може, може... Аз съм изял сигурно няколко (сигурно под 5) кила за последните 10 години.

Но нека се върна там, откъдето започнах, а именно с един цитат, ако ми позволите:

преди 21 часа, Kalam Mekhar написа:

Относно прасковите, колкото и да са капризни, все ще береш нещо с пръскане, естествено. От кайсията бера изобилно плодове веднъж на 7-8 години. Две отрязах и ми е останала само една.

Ти ли не правиш нещо както трябва или това е нормата при кайсиите?

В тази връзка, единият ми дядо имаше кайсия на бащината си къща. Не беше малко дърво, може би 15-20 годишно и никога не го бях виждал с плод. И една година - изненада - беше отрупано! Не знам семенак ли е било или просто мръзнеше всяка година, но аз като ходех лятото и имаше само листа. Оказа се обаче, че можело и друго яче :) И къде е разковничето за успешна кайсиева реколта? Мартенски среднощни огньове в овощната градина?! Чувал съм и за такива "професионални" изпълнения.

Apricot_Blossom_in_Hunza_Valley_-_April_

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 6 часа, Славянски написа:

В крайна сметка ако човек не обича или не яде плодове, кое ли го е довело в градинарски форум? Но и без кайсии може, може... Аз съм изял сигурно няколко (сигурно под 5) кила за последните 10 години.

Може би през последните 10 години не съм изял повече от 1,5-2 кг плодове. Най-вече ягоди и пъпеши. Колкото до кайсиите, тази есен посадих две фиданки сорт Умберто, които уж трябва да устояват на добруджанските ветрове в Баново.

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 8 часа, Славянски написа:

Ти ли не правиш нещо както трябва или това е нормата при кайсиите?

Вероятно, ако стоя денонощно до дървото (силистренска кайсия, уж късноцъфтяща) и го отоплявам при студ и заслонявам при дъжд ще имам кайсии всяка година. Но живея на 30 километра от него и това, няма как да стане. Градината ми (тази с кайсията, защото имам и друга)  е по поречието на река Огоста. Това е коридора, по който се оттича студеният въздух от Стара планина към дунавската равнина. Имах три големи кайсии. Около пет години, не брах почти нищо от тях. Започнах да ги премахвам. Преди около три години се случи добра година за кайсиите в региона и последната останала роди здраво. Имаше за каквото се сетиш да се прави, защото дървото е голямо. От тогава, отново оцеляват по десетина плода. От една малка праскова, бера в пъти повече, въпреки, че няма праскова, която да ми харесва повече от кайсията. 

Тези които наричаш "диви" са си питомни. Просто са по- стари сортове. Не всички от тях са с горчива ядра на костилката. Изобщо, не всички кайсии са с ядлива ядка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ще хвърля две-три статии за разглеждане:

Apricots Abroad: Switzerland

Какви ли сортове отглеждат и на каква надморска височина?

https://www.littlezurichkitchen.ch/valais-apricots/

Цитат

How to grow apricots in the Alps

Despite the ideal climate, growing apricots in Valais isn’t plain sailing. Due to it’s altitude (apricots are grown in Valais up to 1000 meters above sea level) and special climate, the farmers are constantly on the guard for the perfect conditions. Apricots need the cold temperatures in winter but not in spring when a late frost can damage the blossom. If it’s too cold in spring, the farmers need to warm up the air either with fire (with gigantic torches) or with spraying water (the water turns into ice and releases warm air) in order to protect the blossom or the young fruit.

* * *

Как да отглеждаме кайсии в Алпите

Въпреки идеалния климат, отглеждането на кайсии във Вале не е фасулска работа. Поради височината си (кайсиите се отглеждат във Вале до 1000 метра надморска височина) и специалния климат, фермерите са постоянно нащрек за перфектните условия. Кайсиите се нуждаят от студените температури през зимата, но не и през пролетта, когато късна слана може да повреди цъфтежа. Ако е много студено през пролетта, фермерите трябва да затоплят въздуха или с огън (с гигантски факли) или с пръскане на вода (водата се превръща в лед и отделя топъл въздух), за да защитят цъфтежа или младите плодове.

Какви ли сортове отглеждат?

Цитат

Nowadays at least 14 varieties are grown and the apricot season in Valais lasts for three entire months, in this order: start of the season mid of June with the varierty Wonder-Cot, followed by Orangered®, Goldrich®, Hargrand, Bergarouge® and the ancient variety Luizet until early August. Then the late ones follow: Bergeron, Tomcot®, Tardif de Tain® until mid-September.

* * *

В наши дни се отглеждат най-малко 14 сорта и сезонът на кайсиите във Вале продължава три цели месеца, в този ред: началото на сезона  в средата на юни със сорт Wonder-Cot, последван от Orangered®, Goldrich®, Hargrand, Bergarouge® и древния сорт Luizet до началото на август. След това последват късните: Bergeron, Tomcot®, Tardif de Tain® до средата на септември.

Bergeron се продава у нас. Може да го пробвам.

Очевидно става и в Алпите, но изисква по-специални усилия.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бих искал да обърне внимание на следния сорт, Харкот, който ми хвана окото:

http://www.plamenpenkov.com/catalog/kaisii/harkot

Ето от източник на английски:

https://onegreenworld.com/product/harcot-apricot-fruit-tree/

Цитат

This large fruited Canadian variety, Harcot Apricot Fruit Tree is one of the best. Blooms are hardy to late frosts and fruit is yellow-orange skin with sweet juicy, richly flavored flesh. Very resistant to brown rot and perennial canker.

Този eдроплоден канадски сорт, Харкот, е един от най-добрите. Цветовете са издръжливи на късни слани, а плодовете са жълто-оранжева кожа със сладка сочна, богато ароматизирана плът. Много устойчив на кафяво гниене и цитоспороза.

Забележете, че го дават и за зона 4 (до -34 градуса).

https://www.gardenia.net/plant/prunus-armeniaca-harcot

Отново го препоръчват за по-студени райони с устойчив на слани късен цъфтеж.

В крайна сметка канадски сорт е! Един познат ми беше препоръчал Harlayne, който също бил корав.

Аз попадам на списък в една книга - не мога да го копирам - но тези два сорта са сред цитираните устойчиви на късни пролетни мразове, сред още 30-на сорта, наред с Harglow, Orange Red, Scout, Harval, Волшебный, Юлский, Vivagold, Saldcot и други. Логично e по-северни сортове да са по-издръжливи. Сортът Фаркло пък е от най-късно цъфтящите и зрее в края на август (май най-късно зреещият нов сорт). Този го имам и ще го видим какво ще направи на втора година.

Друг сорт, на който бих обърнал внимание, е френския Бержерон (Bergeron). Пише, че е най-отглежданият сорт във Франция, адаптивен и подходящ за по-северни райони. Цъфти късно. От разсадник "Пламен Пенков" също го предлагат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 10 часа, Славянски написа:

Забележете, че го дават и за зона 4 (до -34 градуса).

Никъде в България нямаме проблеми с измръзването на самите дървета. Не съм чувал и виждал някъде да са мръзнали клони на кайсия. Ако има някой от Кнежа, нека каже, дали при -27 през 2012 e виждал измръзнали клони на кайсия. При мен беше под -22 и нямаше никакви измръзвания.

Проблемът е с цъфтежа. Имал съм нулева реколта не само при студено време, но и при дъжд по време на цъфтежа. Дрянът цъфти по- рано, но разтяга цъфтежа в много дълъг период и все си има плодове. Малко в суха година и много във влажна, но има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 13 минути, Kalam Mekhar написа:

Никъде в България нямаме проблеми с измръзването на самите дървета. Не съм чувал и виждал някъде да са мръзнали клони на кайсия. Ако има някой от Кнежа, нека каже, дали при -27 през 2012 и виждал измръзнали клони на кайсия. При мен беше под -22 и нямаше никакви измръзвания.

Предполагам е така - не мръзнат клонки. Но ги водят и по-устойчиви на пролетни слани вече след началото на вегетацията. Аз съм говорил с един дядо в моя район за кайсиите. Той казва, че като бил дете някакъв мъж бил насял от костилка и родила една-две години, но все мръзнели цветовете и я махнал. И така в целия район толкова години. Иначе един човек в селото е изкарал реколта от Кишиневска миналото лято.

Другото е, че на север (като зони 5 и 4) последните слани са доста по-късни - подобно на планинския климат при нас. Въпреки че имам познат в Свиленград и там пада до -6 примерно, но редовно му мръзнат цветовете на кайсиите - даже обмисляше някакви паравани да им прави февруари за засенчване, щото от пет години не бил брал кайсия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не мисля, че може да има сорт, който е УСТОЙЧИВ на слана. Като фане -5 нощеска и всичко е нацъфтяло, в какво се изрязява тази устойчивост? Ако не е цъфнало, ОК, но това е просто късен цъфтеж, а не устойчивост на слана.

За измръзване на клони, мога да дам пример от една странна година, когато на Каблешково беше валял леден дъжд и макар да казват, че леда предпазва от студа, повечето връхни клонки на кайсията (15+ годишно дърво), бяха измръзнали / почернели. Не е драма, така или иначе иска яка резитба, но нали.

В нашата градина имам Мъркулещи, 4-5 годишна, цъфти от 3 години, всяка година слана в края на април, 0 добив. Имах Унгарска на същата възраст, но я бутна багер. Мисля, че тя те беше цъфнала за този период. На нейно място миналата пролет (мда, просто така се случи) ми подариха една Силистренска. Една хилава пръчица почти без корен и разклонения. Едвам се прихвана и въпреки това изкара няколко цветчета, че и две оживяха след сланата и, изумително, имахме плодче от нея още първата година. Така че надежда има.

Снимка от края на март:

spacer.png

При комшията, има на ограда немалко дръвче, което цъфна 7-10 дни по-рано и беше отрупано с цвят, но не задържа плод. Той каза, че не е виждал до момента от както действа фиданки, 20 години демек, кайсия, която да дава всяка година поради студове.

Това е по върха на неговата:

spacer.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ето при нас положението от вчера. Мъркулещи, осланена на 90-95%, но все пак има няколко късни цветчета, които ако ги подмине сланата сряда/четв, са шанс за първи плод.

xCYq_ZtNsHDgW_fBSAzvDDGca3hFnB1wqaGF6PnU

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз имам съвсем млади дръвчета, от тази и предната година. Възлагам им някакви надежди, заради уж късния цъфтеж. Исках да взема и Бержерон, но взех Харкот. Досега няма особени признаци на живот, доста е хилава. Дано се хване като твоята. Тая година се надявам на праскови и вишни за първа по-значителна реколта. За кайсиите дано поне се укрепят и цъфнат догодина да ги видим. Едната е почнала да се разлиства едвам, по-назад е от черешите, само че я местих тая зима (с все пръстта). Не е толкова ранно развитие.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

При мен, кайсията е отново тотал щета. Прасковите задържаха цвят, когато кайсията измръзна, но, дойде втори тур от четири дни с отрицателни температури с пик от -6/-7, който довърши и тях. Очаквам градушка, суша и накрая дъждове през Септември, да е сигурно, че няма да има нищо тази година.

  • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Сорт Умберто две овошки засадени тази есен. Разлистват.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

При мен, кайсията е отново тотал щета. Прасковите задържаха цвят, когато кайсията измръзна, но, дойде втори тур от четири дни с отрицателни температури с пик от -6/-7, който довърши и тях. Очаквам градушка, суша и накрая дъждове през Септември, да е сигурно, че няма да има нищо тази година.

Радвам се на позитивизма ти! Always look on the bright side of life :)

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Информация за сортовете кайсия селектирани в станция Harrow (Ontario, Canada). Полезни съвети има и за подложките:

http://www.omafra.gov.on.ca/english/crops/facts/02-035.htm

Един познат има проблеми с ранен цъфтеж и късни слани в инверсионен район в Южна България, до степен, че не е опитвал кайсия от дърветата си от години, и се беше зарибил за сорт Харлейн, който се води много корав. Късно цъфти, и държи до -30 по Фаренхайт, ама на слани колко устоява?! Намерихме разсадник у нас, който го има, и обещаха миналото лято да заложат фиданки. Трябва да им звънна тия дни да видя ще има ли дръвчета Харлейн за есента. Ще ги питам и за представянето на другите им сортове тази година. От тях съм взел Киото и Фаркло.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 8.03.2020 г. at 9:20, Славянски написа:

Иначе един човек в селото е изкарал реколта от Кишиневска миналото лято.

Тази информация май ще излезе фалшива. Комшията викаше кайсия, но после се коригира - било праскова. Ще трябва да говоря с първоизточника. Щото Кишиневска е кайсиев сорт.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Славянски,  една от най-късно цъфтящите кяйсии е Héléna du Roussillon®. Ама ми омръзна от проби и пак ще е набутвация само за един тест!

Редактирано от peterstamov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Мисля, че и последната кайсия в градината ми ще бъде премахната. За десет години се случи само веднъж да даде прилична реколта и не си заслужава рязането. А, заради глобалното затопляне, късните пролетни застудявания се очаква да ни спохождат почти всяка година.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Е как пък преди имаше а сега няма - периоди. Сега е така след години друго!

Може би начало, с костилки,  да се адаптира сорт или?

Добре е да се запознаем с термина Chill Units или Chill Hours и как влияе на датата на цъфтеж!

https://www.heritagefruittrees.com.au/chill-units/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Какъв сорт ти беше кайсията? Кога цъфти (по отношение на череши и праскови примерно)?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, peterstamov написа:

Славянски,  една от най-късно цъфтящите кяйсии е Héléna du Roussillon®. Ама ми омръзна от проби и пак ще е набутвация само за един тест!

Ти освен Harlayne, какви други "перспективни" сортове беше завъдил? А, добре дошъл!

@Kalam Mekhar не може ли да й присадиш друг сорт или сортове евентуално след яка резитба?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...