Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

alys

Какви видове фасул отглеждате за зрял и за зелен? 

Ще копирам няколко линка. Обсъждали сме доста, но нямаме тема.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ще копирам тук каквото съм писал в няколко коментара под снимки, обикновено като обяснение за @Ру® че той е основния бобено-затруднен в компанията :D  Хем и като е събрано, ще се възприеме темата като нещо цялостно.

Първо едно резюме на дефинициите.

  • Зрял боб е този, който береш сух и после вариш семената. Зрелият боб рядко може да се яде като зелен, защото при него целта е повече и по-големи семена в шушулка, съответно често има повече околосеменна ципа твърда от рано, както и по-жилава шушулка. По-често се срещат сортове зелен, които стават и за зрял, но не са ефективни (не дават големи или много семена).
  • Зелен боб е този, който береш като шушулка и я ядеш цялата. Зеления боб може да бъде яден и суров, както и задушен, за салата, на скара и тн. Често тънките зелени цилиндрични шушулки с различен цвят (зелен, жълт, лилав и тн) се наричат френски боб.
  • За зрял и за зелен има всякакви сортове като цветове, размери, повивни и ниски (неповивни / пешаци). Дали е висок/нисък или едър/дребен не е индикация на това дали е за зрял или за зелен.

 

А сега цитати от Ру:

Цитат

Доколкото разбирам - съветваш за зрял да садим Смилянски? Дай сега съвети и за зелен и кажи какви са предимствата и недостатъците да се сади пешак.

Пешакът се бере еднократно? и после може на негово място да се насади друго?

За зрял боб можеш да садиш какъвто ти е на сърце. Ние гледаме обикновено 2 вида за зрял. Смилянския и друг ако имаш повивен, тези типове за зрял - зреят разсрочено, очевидно от ниския завръз към високия. На мен това ми харесва, защото не се струпва една камара боб за чистене, а всяка седмица от август нататък почваш да береш шушулки.

Отделно на другото село сме гледали няколко години по 50тина квм нисък боб за зрял, който е тип "Добруджанка", като бобът в магазина, бял, сравнително не-едър. Той също е много практичен, защото не иска колци и може да се сее гъсто. Бере се накуп в края на сезона. На есен като изсъхне се трупа в платнище, бие се с пръти (вършее се) и се чисти много лесно така.

 

За зелен можеш да гледаш нисък, като този черния от другата ти снимка, но можеш да си отгледаш и повивен за зелен, какъвто е тнар "райкин боб". Той е с плоски шушулки, едно време целия зелен боб беше все такъв. Проблемът с него е, че поне сортовете, които са ми попадали, вкл. един светъл почти бял, който бил като масло, има конци. Това не винаги личи като е на растението боба. Някои хора тестват като го отчупят и гледат дали тръгва лико по снадката на двете половини на шушулката. Обаче понякога конците се отделят при готвенето. Та в крайна сметка преди няколко години минахме на нисък "френски" тип, известен и като "салатен". Тънки кръгли (цилиндрични) шушулки, зелени и жълти (имахме и виолетови, но им се губи цвета при готвенето, та ги спряхме).

И ниския, и повивния боб за зелен, се бере разсрочено. Ние например берем почти през цялото лято, като има един период в най-големите жеги, когато спира да вързва, но ако оживее, на есен може да върже пак. Повивния боб принципно изисква по-малко място и има плюс, че ползва вертикалата в градината. Но пък ниския върви навсякъде в лехите. Той е супер да го наръсиш навсякъде в градината като полезно растение. Дори да не го береш усилено, той фиксира азот в почвата. На есен просто отрежи растението и остави корена в земята.
 

Цитат

 

Какво значи салатен боб?

Tака и не мога да се ориентирам кога се бере боба - и все в някакво междинно положение се сещам да го бера, когато е нито зрял - нито зелен... 

 

Салатен боб казват на този, който е с кръгли тънки шушулки. Двата ниски за зелен, които ти дадох, черно дълго семенце и бяло малко като соя, са салатни, наречени още и френски. Чудесен е за употреба зелен, директно рязан в салатата, както и запарен за 5 минути, със зехтин и чесън.

 

По въпроса от чата как се гледа смилянския боб. Гледай го както искаш, расте всякак

Ние го правим така. На върховете на равностранен триъгълник със страна 80-100 см забиваме кол, дълъг поне 250, но и 350 е малко. Някъде високо ги събираме и вързваме. В основата на всеки кол, в кръг около него, слагаме по 3-5 семенца, обикновено предпочитам повече, защото се случва да не покара някое или да го изяде охлюв или да е хилаво. Но пък ако всичко покара силно, идва в повече, прекалено се натрупва растителна маса и по-скоро си пречи. Нищо не връзваме и тн, растението само си намира кола и тръгва по него. От 1 юни до 30 юни спокойно стига до върха на колците и от там нататък почва да се вие, плете, пада надолу и тн.

Ако искаш къщичка за децата, тогава се вземат поне 6-7 кола, чертае се кръг поне 2 метра диаметър и горе се събират коловете на поне 2 метра височина над земята. Слагаш по някое бобче на всеки кол. Обаче бъди предупреден, че листата на боба дразнят кожата, не всяко дете е ОК с това, някои правят и реакция. Освен това, като стане такова зашумено, вътре е рай за въшката и бълхата и го нападат яко. Често и други насекоми изобилстват, например пчели и оси, които не се кефят да работят докато покрай тях се развяват деца. Та не вярвайте на всяко нещо, видяно в Пинтерест, даже 90% би казал са визуална или непрактична измама.

Тази година ще пробваме и друга схема, единичен кол, полегнал и опрян в тоалятната, където би могло бобчето да се хване за ребрата на покрива (дето още го няма). Искаме да видим дали можем да го качим горе на бъдещия покрив и да си расте там, а не да пада надолу.

На тази снимка можеш да видиш от лани на 3 юли, далече долу в дясно бобът как е стигнал до върха на тройките. Обаче две от тройките изглеждат голи, това е защото при тях охлювите изядоха повечето боб и слагахме нов.

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipOVu8TVpJzq7cpx9KZvQ7dJu7phxuBS2qQhGMvP?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

На тази снимка можеш да видиш пак от лани, гъстотата на зеления боб, вижда се в задната леха, до мрежата с краставици (демек кратунки):

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipPR0w8anooet2bZCZ1QwGpgftVl0Q8UZ9ZuK9KE?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

Сложен е на 2 успоредни реда, които са на 1 педя един от друг, а във реда бобчетата са на около 5 см едно от друго.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Ние садим зелен боб така:

https://photos.app.goo.gl/c5pAzqooEujf4yTd8

Също установихме, че ако се насади като ограда на парцел, засаден с картофи води до в пъти по-малко набези от колорадски бръмбар.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Аз си правя мини гнезда и после пускам щедро с шепата. Досега няма фасул, който да не е родил добре с тази схема. Първоначално пусках по 5, а сега по около 10 бобчета. Така и да не поникне някое или нещо да му се случи, остават доволно много. Отстоянието мога да го напиша, след като сея, защото като отида на място и преценявам. Сега не съм на тази вълна още. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ние садим на редове, а не на гнезда, за всеки вид пешак - за зелен или за зрял. Гнездата много сгъстяват, защото покарва всичко масово.  Редчето се прави с тесличка, ръсиш по 1 през 4-5 см и заравяш. Получава се нещо такова като това на заден план, дори там е комбинирано с краставици на мрежа и беше супер комбинация прочее.

kYvnIoPeweBAePCNbPMNIGBCREL2ZNlQ7YUx52tD

Само за смилянския и другите повивни е нещо като гнездо - в кръг 5-6 бобчета около всеки кол. Но между тях пак има поне 5-6 см, защото е по-широко кръгчето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Кажете как предпазвате боба за зрял и за зелен да не се кръстосат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

До момента, никак. Но ние слагаме само смилянски за зрял и френски за зелен, това са различни биологични видове(Phaseolus vulgaris / coccineus), не само сортове, така че мисля няма проблем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Френски за зелен - това е бобът с дребни зрънца, който харесвате и дълго време остава хубав на корена?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Да, три сорта са, не им знам имената, но дори помежду си не се кръстосват, а са в една обща леха 4х1 метър. Два сорта зелен (един с бели и един с черни семена) и един жълт (с бели семена).

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване