Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Физалис - перуански и ягодов (Physalis peruviana / Physalis pubescens / Physalis pruinosa)

Recommended Posts

Славянски

Снощи стана дума за тази култура в чата и обещах да стартирам тема като прехвърля в нея споделеното.

gooseberries_620x350_61489753438.jpg

Мислех, че перуански и ягодов физалис са едно и също нещо, но излиза, че има някакви разлики. Един от пионерите на отглеждането на физалис у нас е Христо Христов от Шумен, от когото съм вземал семена преди години - и от перуански, и от мексикански, който е по-скоро зеленчук отколкото плод. Всъщност перуанският го завъдих от една комшийка на Балкана, която ми подари разсад, пък тя откъде... Иначе си струва да се започне от описанията на г-н Христов, който мисля, че все още продава семена:

СЕМЕНА ОТ ФИЗАЛИСИ Physalis spp.

ПЕРУАНСКИ ФИЗАЛИС - Physalis peruviana L.

Перуанският физалис се среща по планинските склонове на Перу и Чили в Южна Америка, но в последните два-три века е бил разпространен и на други места по света като Европа и Южна Африка. Дават го, че вирее при средногодишни температури между 13 и 18 градуса. В последните години се отглежда и в други държави заради плодовете му като например аз есента си взех физалис с произход Колумбия. Вкусът е интересен и приятен, въобще деликатесен и скъп плод. Иначе е родственик на доматите и се отглежда по подобен начин. Сланите го попарват, тъй че в умерените райони се отглежда като едногодишен. А ягодовият физалис, доколкото чета, е северноамерикански вид, доста сходен с перуанския, но по-ниско растение.

При мен почваше да зрее доста късно за съжаление и реколтата бе оскъдна, а и страдаше от ранни есенни слани. Но се удивлявам колко е траен плода (оставен в шушулката). На места пише 30-45 дни на стайна температура, а от моите от септември миналата година още има читави плодчета (оставих си за семе). Растенията са красиви и не са трудни за отглеждане:

blossom-bloom-cape-gooseberry-physalis-p

А тук можете да видите степените на зрялост:

Ripeness-states-of-Cape-gooseberry.png

Та без въобще да съм изчерпал темата, ще копирам писаното снощи и ще отворя за останалите:

Цитат

alys: Дали физалисите ще пуснат корени от стъблото както доматите? Сигурно се пикират и те? Колкото дoматено растение ли стават големи? Ако искат и колчета...

Славянски: @alys перуански ли?

alys: Не знам, микс от срещата са.

Теди: @alys, микса физалиси са от сайта на бай Христо. Като чета, може и да няма нужда от колци, пише храстовидни до към 1 метър височина: https://hobi-semena.com/fizalis.html#per

alys: Издължиха се и сигурно трябва да ги пикирам.

Славянски: @alys Мексиканският физалис е нисък, до около 60-70 см. Перуанският е метър, може и повече. И на двата бих сложил колче. Мисля, че перуанският би могъл да се гледа и като многогодишно. Като го удари слана после избива от корена. Пусни снимки да видим листата. На перуанския са по-тъмни и по-плътни.

Евелина: @alys , аз отглеждах ягодов физалис последните години и не е имал нужда от колци, добре се крепи сам. Става 1- 1,40 м висок при мен. Може би на по-богата почва и с повече поливане ще израсне повече и ще се накланя, не знам. Разсада го правих както доматите. В кутия от сладолед и после пикиране.

alys: @Славянски, те сега са още много малки, приличат на домати. https://photos.app.goo.gl/8HMRjfJRS1D1b1Zb6

Славянски: @Евелина @alys Да, ягодовият е перуанския. Той е повече като плод. Другото си е зеленчук. Засега ми е трудно да преценя понеже са малки листата. Това е снимка на мексикански: https://www.pinterest.fr/pin/230668812134284532/

Ето и перуански - има разлика в листата (по-заоблени са): http://www.gardenposts.co.uk/growing-cape-gooseberry/  Аз сях мексикански, но беше старо семето и нищо не никна.

alys: Също се чудя колко растения да засадя за проба.

Славянски: @alys физалис ли? Той не дава много плод. Поне при мен зрее много късно. Но поне 6-8. Мисля, че имаше кръстосано опрашване.

alys: За физалиса прочетох, че Христов препоръчва поне 10 растения. Значи ще е около тази бройка.

Боби Димитров: За физалиса да кажа. Майка гледа перуанския, семената са от друго място. Задължително конструкция. Понеже няма кой да й уйдиса, сади го по ограда и го връзва със сезал към оградата, да не поляга. Иначе става огромно нещо. Тя не го колтучи и 1 корен става примерно 70х70х120-140, но понеже са гъсто, през 30тина см, е гора. Ние си берем по един леген плодчета за морето и децата ги опустошават за норматив. Освен това при тях понякога няма слана до края на ноември и продължават да растат. Имах снимка някъде, цялото отрупано в зелен плод и сняг отгоре.

При нас в Шопско, ако се направи ран разсад, от типа 15 април до края на май да влезе в оранжерия, има реален шанс за добив, иначе е тегаво. Два пъти сме пробвали, разсад сложен в градината средата на май, откъснахме по 2-3 от растение, не си струва.

Редно е да уточня и още нещо. Това с физалиса майка го захвана след като мой приятел от пловдивско село взе от негова комшийка плодчета, които всички харесахме. Това се случва преди вероятно 10 години. След известно време обаче нещо се "прецакаха" семената. Последните 2 години растенията бяха някакви съвсем странни - растяха по-различни, почти нищо не вързаха и самите плодчета не бяха такива сочни с цитрусово-плодов вкус.

Всяка година се садяха над 20 растения иначе, все от събрани семена. И в крайна сметка майка ми спря да го гледа. По тая причина на срещата взех семена от Теди и целта беше като идва насам майка за раждането на бебока да й ги дам, но с тия карантии така се забатачихме, че тя не дойде и аз не ги пратих и ще се ползват догодина. Иначе за хора на топло място или с оранжерия, особено пък с деца, бих казал е задължително растение!

Приключвам тази тирада физалисна благодарност за @Теди за семената и веселата информация, че минахме през КППто и сме на село!

Славянски: И при мен зреенето почваше късно през сезона и много малко плодове съм опитвал. По-скоро мерени в шепи, не легени. Томатийото е по-добре.

physalis.png.27a48835f06bee6957113a36d0b43a05.png

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

Привет, дойде време и аз да се обадя:) , че до сега само ви четях... Да ви споделя моя опит с перуанския физалис. Ако правя разсада заедно с доматите, започва да цъфти и връзва късно и няма време да узрее (960м надморска височина, Ихтиманска Средна гора). Или поне много малка част узрява. За това последните години късно наесен изскубвам един корен, слагам в саксия, връщам си го в София и си го гледам на стълбите. После взимам от него резници (някъде февруари може би), боцвам ги в кофички  и в момента вече малките растения цъфтят. Т.Е. много по-напред са в развитието. За мое учудване даже този на стълбите си цъфти и връзва, чакам да узреят плодчетата в момента.

fizalis.jpg

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз пробвах преди години да го прибера в саксия зимата, но очевидно му беше твърде студено и загина. Това с резниците е добра идея. Мерси за информацията, @Kasis.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Касис, благодаря за информацията! Дано нещо ми се получи, поне да разбера дали ще ми харесат плодчетата. Дали да не насадя 3 растения в оранжерията? То там само те липсват, ама... :D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

@alysАко са ти излишни и се чудиш какво да ги правиш с радост ще ги приютя. Само такова нямах, ама и то отиде в тефтера в графата задължително да пробвам.  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Гледам, че две-три мехунки са се спукали и отвътре се вижда зеленото плодче. Четох, че трябва да започнат да падат сами и това е признака за това, че са узрели. Дали трябва след това още да лагеруват или като паднат, мога вече да опитам? Дали ще си променят цвета, ще се види. Така и не разбрах моят какъв вид е. Изскубах две растения, а те сигурно бяха друг вид. Но бяха мъхести и изобщо не предположих, че може да е друг вид физалис. Сега, гледам, че е пораснало още едно мъхесто. Няма да го пипам. Може и друго да е, де. Като не помня къде какво садя, така е. Понеже е при пипера в оранжерията, не е много добра идея да има много друга растителност, но явно ми е било "празно" в началото и съм решила да спася от явна гибел някое разсадче. Четох, че някои плодове остават зелени, може и да не съм разбрала, де. Очаквах да е с големина на едра череша, а то е по-голямо. Едната мехунка е позасъхнала, другата само се е спукала. Отгоре поокъсах върховете, стига е цъфтяло и връзвало. Но има и такива, които не съм пипала. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Сигурен съм, че в това излияние има въпрос, но не мога да го намеря! :D

Мога да споделя за сметка на това този физалис, който сме яли години наред, от майка ми, как се държи. Мехунките стават жълти, като изсъхнали. Вътре се вижда топчето - от жълто до ярко оранжево според сорта, но понякога и на едно растение имат лека вариация. Ако не е перфектно узряло, демек да няма и помен от зелено по него, не е изобщо вкусно. А тези, които се берат зелени в края на сезона и се оставят да зреят вътре, имат доста гаден вкус, далеч от слънчевия.

Вкусът е нещо като цитрусова-ягодо-малина.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Точно така, имаше няколко въпроса и някои отговори ги получих :D , ще чакам промяна на цвета. 

Кой вид е този физалис и втори въпрос - има ли мъхести растения?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вид - перуански. Сорт - неизвестен. Мъхести са всички мисля от тоя вид, да.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Мм, ми моят, който плододава, не е мъхест, съвсееем гладки листа има. Ако мъхестото растение при пипера се окаже физалис, значи имам различни видове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

При мен също не са мъхести.

20200720_143154.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това на снимката на Димо е много различно като растение спрямо това, което майка ми въди... За жалост нямам аз снимка, за да покажа. И форма на листа, и форма на растение, и тн...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

При мен от 6 корена само единия е с мъхести листа. Най-дребният е и го удавих с маркуча, та дано се съвземе. ММ пусна силно струята и понеже почвата е пясъклива коренчето пое на някъде та го връщах и дозасаждах. Листата му определено се различават от другите корени  физалис. Ще наблюдавам кое какво е. Дано го докарам до плодчета. Физалиса се води плод, налиии??

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аха, ок, намерих една снимка, макар да е с лошо качество и отблизо.

IMG_20170823_181256.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33
преди 15 минути, Боби Димитров написа:

Това на снимката на Димо е много различно като растение спрямо това, което майка ми въди... За жалост нямам аз снимка, за да покажа. И форма на листа, и форма на растение, и тн...

От Женския пазар го взех, надявам се да е ядлив. :))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Прилича на моя. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Алис това твоето ми прилича на томатило (все едно зелено доматче, за салса верде), не на перуански физалис (сладък).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Моят и на Димо са еднакви, като гледам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване