Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Climbing vines/ Катерещи / Лиани

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Известно време се чудех къде да постна темата, тъй като секциите на форума са разделени на друг принцип от този на различните слоеве в градината, но този ми се струва достатъчно подходящ.

Когато си говорим за food forests, трябва да имаме предвид, че на английски под този термин често имат предвид най-обикновена градска градина с няколко дръвчета, а не истинска гора, където да се отглежда храна и не знам дали няма да е по-удачно да помислим за друг термин на български, за мен горската градина е нещо друго, там в гората... Ако някой има Молисън на български ще е удобно да видим какво са измислили преводачите.

 

 

Та, катерещите са един от особено важните слоеве в градината, поне за мен, защото използват пространство във височина, което иначе остава празно - дървета, огради, стени, дори покриви и всички други конструкции могат да се ползват като основа.

 

 

Заел съм се (заедно с храстовидния слой) да увелича сериозно видовете им в градината през тази година.

В момента освен стандартните лози, къпини, рози, хмел бръшлян и повет, в градината виреят Шоколадова лоза (Acebia Quinata), Хаблиция (Hablitzia), китайски ямс и няколко декоративни вида, от които знам името само на Вистерията.

Не броим едногодишни като дини, краставици, тикви, кратуни. В наши условия може да се отглежда като едногодишно Басела (Basella alba) - като спанак е, но през лятото.

Споделете с какви видове разполагате и какво привлича вниманието и интереса ви :)

Наскоро из интернет се появи инфо за един хибрид м/у малина и къпина - тайбери, изглежда много интересно.

Силно се интересувам от зимоустойчиви актинидии (киви) и други непретенциозни плододаващи. Скоро ще пусна статия за лечебни катерещи растения.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Ние ще правим асма тази пролет, а по-натам възнамеряваме да развием и нашата градина към гора-градина и да внесем актинидия и шоколадова лоза, наред с други видове. С интерес ще следим развитието тук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хм. Това е една от чуденките ми, която седи откак се разрових в темата преди години.

 

Как ги менажираш катерливите? Представи си, че едно дръвче ти го увие цялото една къпина. Как ще я береш - със стълба (ген. Мичурин, anyone)!? Как ще береш дървото без да се издереш? Ще узрее ли въобще къпината в постоянна сянка (моят опит казва -НЕ!)? Като тръгнеш да я режеш, как ще смъкнеш отрязаното, което задира всичко, без да разтуриш дървото? Какво става след 5 години, когато в короната е предимно къпина и по-малко дърво?

 

Лозата изобщо не си я представям като катерливо растение, ако не е добре оформена, забрави реколта. Кивито също иска резитба, а и прави много листа. И лозата, и кивито, ако ги омешаш с плододайно дърво, ще стане мазал според мен... Другите изброени видове предимно при бай Христо съм ги виждал като семена/корени, но не съм се престрашавал. Не и с информация от типа "Акебията се развива много бързо и агресивно и спира растежа и поникването на всички растения наоколо."

 

В Permaculture Orchard гледах май как слагат краставици? и тикви(чки)? като вертикален слой в градината, но САМО на акациите в редовете. Макар че там не ми е ясно с тия шипове как стават нещата (как се бере, как се чисти после дървото), но явно работи... Гледах на чичо Веско видеата, там има катерливи, но пак не мисля, че бяха по плодни дървета?

 

Сподели ти как движиш нещата, ще ми е интересно да науча.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Като начало, не пускам къпини по дърветата! :D Второ, не всичко се сади с цел реколта :) Например в север-северозападния край на двора имам нужда от защита от вятър, а борчетата ще се вдигнат след 30-тина години. Там са ми повечето катерливи, включително лозите, които са на асма, все пак, но в естествени условия ползват и дървета за прикрепване (в Гърция обаче има доста повече слънце). Акебията не е чак толкова агресивна - за 1 година едногодишно растение вдигна 1.5 метра под асмата, а тя е толкова непретенциозна, че може да вирее и като пълзящо растение по земята в средно затъмнена гора. Други функции включват именно защита от вятър, дъжд, слънце (стените на къщата), и т.н. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

ОК, писах къпина само защото си я изброил по-горе :) Както и повет О.о?! Който по нашия край е със статута на кудзу в САЩ, почти невъзможно да бъде унищожен за по-малко от 4-5 години.

 

Лоза да ползваш като ветрозащитен пояс е доста интересно решение, не би ми хрумнало, върши ли работя? По полето обикновено тополи позват, вършат добра работа, а и растат бързо (макар че не са катерливи :D)?

 

Тези други видове, като хаблиция и тн - къде и как си ги установил? По какво се катерят, как са като слънце?

 

Като насбереш снимков и опитен матрял с други катерливи видове, спомни си за тая тема :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Лозите са втори ветрозащитен пояс до овошките, които пропускат въздух именно в първите 2-3 метра от височината си :) Хаблиция имам по оградите, но е временно, защото ще ги махам и заменям с жив плет, но засега върши работа, мрежата не се вижда. Август стъблата отмират и се изрязва.Може и на слънце, и на сянка, на слънце ще расте повече, но ще умре по-рано. Ямс ще слагам сега, планирам да го ползвам с 3 цели : 1)windbreak на северната ограда по нея и оттам на крушата евентуално, че става висок. Тя крушата рядко ражда, ако въобще, та не и бера грижа. Стара и за подменяне, но е сред малкото останали възрастни (50+) години в двора и не искам да я закачам, докато не пораснат другите.  2) декорация около езерото и за арки и други форми в градината - където е подходящо. 3) пробно за храна в дървено каче с цел по-лесно събиране на реколтата. Клубените ставали до метър и са много чупливи. Ти щом си бил при бай Христо, трябва да си виждал неговите (аз не съм).

Ще постна и снимки, само да дойде тази пролет, какво е това глобално затопляне...

 

П.С. Пропуснах хмела и повета, тези прекрасни и толкова ценни и полезни растения! Случаят с тях е контролиран, тъй като корените им се намират от долната страна на северния зид с денивелация от 50 см и няма как да прескочат вътре. Запознай се с качествата им, задължително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Имам дива лоза по къщата - пуснах я защото изпадам във възторг от цвета всеки път, щом я видя. Освен това ще скрие по фасадата  спомените от една спукала се през зимата тръба на банята  :D
Проблема е, че зимата не е кой знае колко красива. За това от миналата година качих Акебията да се катери по Дивата лоза, която както се вижда, вече е стигнала покрива и е тръгнала надолу. И моят опит с Акебия е, че не е толкова инвазивна, но може пък да е от условията - на северна стена е, почти постоянно в сянка.
Малко се притеснявам, дали двете катерачки ще се сработят. Желанието ми е да няма проблеми - да получа красива фасада от два вида катерливи, възхитителните цветове на лозата есенес и листната маса на Акебията зимно време (вечено зелена е), да не седи гола стената, опасана само със стъбла.

Само не трябва да забравяте да си подстригвате прозорците редовно, ако искате все пак да пропускат светлина. :)
 

post-23-0-41629400-1426698655_thumb.jpg

post-23-0-54001900-1426698656_thumb.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

"Достигнат е дневния лимит за позитивни оценки"

 

:lol:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

За повета знам, че има широко приложение като билка, има ли нещо друго? Ние се борим с него, защото оплита дърветата и ме е страх за малките фиданки. Още по-лоша е дивата ни лоза - тя е някакъв друг вид, не е декоративна и не става с тези цветове наесен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Пълно е с култивирани видове повет с много красиви цветове или т.нар. "клематис". Профилната снимка на градината е с такъв.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Да допълня, че клематисът, за разлика от повета, далеч не е толкова инвазивен. Даже напротив, доста взискателен е, ако се съди по няколко годишните опити на лелята на жената да го завъди и размножи... Ето три цвята от градината:

7170585242_5efe44007d_n_d.jpg 8921403465_36782b083c_n_d.jpg 7302303604_a288f7e054_n_d.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Много съм развълнувана - Акебията ми даде плодове, които успяха да узреят и днес са се пукнали, предлагайки ми семената си!
По стената, на високо, също има плодове - ще ги бера със стълба, които изобщо успея да стигна!
Как мислите - семената, според мен, са готови за събиране?
Щом плодът се е пукнал, значи растението предлага семената си на животните, които да хапнат от сладкия плод и да разпространят семената?
Да ги събирам, да не ме изпреварят птиците?

post-23-0-40442700-1443947779_thumb.jpg

post-23-0-39281100-1443947782_thumb.jpg

post-23-0-59045700-1443947785_thumb.jpg

post-23-0-19999400-1443947788_thumb.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Много яко! А пробва ли ги, вкусни ли са?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Яко! Според мен са готови, макар да нямам опит с това растение. Събирай! За консумация бих претрил през гевгир, за да се получи сурово сладко :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

... да получа красива фасада от два вида катерливи, възхитителните цветове на лозата есенес и листната маса на Акебията зимно време (вечено зелена е), да не седи гола стената, опасана само със стъбла.

Ето как са нещата - акебията е поела нагоре. Червените листа на дивата лоза останаха на тази снимка - вятъра ги обрули, остана зеленината на акебията.

post-23-0-57789500-1446319462_thumb.jpg

 

Пуснах акебията през прозореца в банята на втория етаж :rolleyes: Ако се прикачи към тавана и ми го озелени - няма да имам нищо против. Но предполагам, че ще седи пред прозореца - навътре си е тъмно. Доста хитро е да имаш "стайно" растение, за което не се грижиш, защото то, всъщност, си расте отвън.

 

Ако някой друг иска да си озеленява тавана в банята  - пишете ми да ви пратя семенца. Съвсем дребнички са, та комфортно биха пътували в плик за писмо. Тоест - ако искате, дайте ми адрес и ще ви ги пратя в писъмце.

post-23-0-91911400-1446319652_thumb.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Бушче, аз бих пробвал няколко като наземна покривка в горичката под имота, поне докато я има де... Предполагам ще трябва разсад на пролет?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Разсад, да. Пише, че покълват за 1 до 3 месеца. Което аз го виждам, като да се посеят сега.
Дай един адрес за поща.

 

п.п. В горичка - мисля, че ще се покатери по дърветата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ами ще я видим, ще е интересен експеримент, особено ако даде ядлив резултат :) Ще гледам да сложа само 3-4 на ясно обозначени места, та да мога лесно да я компостирам ако видя, че превзема наред.

 

А знаеш ли точно кой вид акебия е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Дори не знаех, че има видове :lol:
При мен нищо не превзема - от почвата няма нови издънки. Но и условията не са много благоприятни за това - тъпчат я и препикават кучета редовно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване