Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Люпене на пиленца и други пернати с мътачка

Как бихте предпочели да размножавате кокошките във вашето стопанство?  

9 гласа

 1. 1. Как бихте предпочели да размножавате кокошките във вашето стопанство?

  • С квачки.
   6
  • С инкубатор.
   2
  • Да купувам вече излюпени пилета или по-големи птици, без значение дали от квачка или инкубатор.
   1
  • Да купувам пилета по възможност люпени от квачка.
   1
  • Да купувам пилета по възможност люпени с инкубатор.
   0
  • Не бих отглеждал/-а кокошки.
   0


Recommended Posts

Славянски

Малко гледки са толкова умилителни колкото на кокошка с новоизлюпени пиленца, които се подават изпод перата ѝ и пак се скриват. И въобще излюпването на едно пиле си е направо от чудесата на сътворението. Може би с инкубатор е по-хайтек в ума на модерния човек, но машината по-висока технология ли е от кокошката? Считам за привилегирован всеки, станал свидетел на или дори косвен съучастник в това дело. И има нещо тайнствено и велико, и естествено, и подредено, когато това се случва не в управляван и програмиран от нас уред, под взора и контрола ни, в желаното количество, а под перушината на "глупава кокошка". Когато станем свидетели на поемането на първия дъх на пиленцето и излизането му на бял свят - колко чуден и колко крехък е животът! И мисля, че човешкият заместител и оптимизатор отнема от тази чудесност... Но да спра дотук!

IMG_20200526_151849.thumb.jpg.d88b58fa8ca7d535454714fee48023ad.jpg

Както винаги излизат теми в чата, които не сме застъпили във форума, и такива дискусии биват обречени на забрава, освен може би в паметта на участвалите и прочелите ги. Но човек забравя, а и като остане написано, може после да се прочете, прегледа, преосмисли и т.н. Та със съгласието на@Веселата ферма в Родопите ще си позволя да копирам тук началото на дискусията от днес, дала начало на тая тема, и оттам да я отворя за участието на всички.

Надявам се споделеният опит тук да носи и радост и хубави емоции, както и да бъде полезен и вдъхновяващ за всички, които отглеждат или биха отглеждали кокошки и други птици и обмислят как става и да става развъждането им. Едно време люпенето на пилета е било неразделна част от селския бит на всеки дом, но днес за мнозина този процес е станал нещо ново (или добре забравено старо), нещо, с което да се захванем от А и Б. И не искам да развалям на хората учебния процес - нека той бъде интересен и неповторим и изпълнен с вълнение за всички - но има и неща, които ако се кажат овреме, биха ни спестили и дози разочарование, както и немалко птичи животи. Та към цитата:

Цитат

Веселата ферма в Родопите: Здравейте, като се излюпят малките пиленца трябва ли да стоят отделно от другите кокошки? И може ли да има 3 петела, 1 декоративен и 2 големи, които излязоха петли, а не кокошки.

Славянски: Отделно най-добре. Те с квачка ли са?

Веселата ферма в Родопите: В момента се редуват няколко кокошки да топлят яйцата.

Славянски: Могат да ги смачкат или кълват големите, особено кокошките. Петлите са по-толерантни. Най-добре квачката, която ги излюпи и поведе, да се отдели сама в кафез с пилетата. Петли може и 10 да има стига да има полза (примерно за развъждане/запазване на порода) и да не се бият до смърт.

Веселата ферма в Родопите: Кокошката ще изкълве ли доматите и картофите, ако ги сложа в заграден двор с оранжерия, да спят в нея?

Славянски: Домати - само плода. Но ако са високи - няма проблем. Картофи при мен не са кълвали, но ходеха да се ровят в пръстта и правеха проблеми, щото беше рохка.

Веселата ферма в Родопите: ... мога да им заградя част от двора с оранжерията, ще спят ли без проблем в нея?

Славянски: Ние квачката едната си я гледахме в оранжерията при доматите миналата година. Но като почнаха да зреят и накълваха най-ниските, а една друга пък ядеше листата на пипера. Ще спят в оранжерия, но трябва да е обезопасено за белки и прочие.

Веселата ферма в Родопите: Трябва да я затварям значи.

Славянски: Ние сме им сложили квадратни рамки от дъски, нанизващи се една върху друга с колчета в ъглите (примерно 30-40 см високи, на 70-80 широки) с накована фина мрежа отгоре.

Веселата ферма в Родопите: Те се крият вътре ли? Могат ли да излизат при другите?

Славянски: И в момента и мътят, и спят с пиленца. И това е в оранжерия в единия край. При хубаво време се изнасят навън в малки дворчета за квачки. Могат [да излизат при големите], но поне на 2 седмици да станат. Може и месец. Зависи и другите колко са агресивни. Но е добре да се виждат, за да свикват най-малкото. И онези да ги приемат като част от ятото.

Веселата ферма в Родопите: Засега само петлите се бият, другите кокошки много се харесват. Ааа и двете патици кълват също.

Славянски: Патиците са по-опасни щото хапят, особено ако е мъжка. За пиленцата де.

Веселата ферма в Родопите: Женски са.

Славянски: Петлите, ако приемат позицията си е йерархията, спират да се бият за надмощие.

Славянски: @Веселата ферма в Родопите това ви е първо люпене? Колко са яйцата?

Веселата ферма в Родопите: Едната джинка мъти 1 яйце и другите се редуват да мътят също.:joy: смятах да сложа още 4 заплодени

Славянски: Много минималистично (едно яйце). Развива ли се? Гледахте ли го с фенер?

Веселата ферма в Родопите: От 3 дни стои на него, време ли е да погледна?

Гого: При мен квачките с пиленцата си живеят с останалите кокошки. И имам 6 петела. Както и ги мъти при тях. Но бих ги отделял. С маркера бележа кои са й яйцата. Има такива, които отиват да снасят при нея.

Веселата ферма в Родопите: Би ги отделял?

Гого: Да мътят на спокойствие. Но нямам подсигурено място и ги оставям да си мътят при тях.

Веселата ферма в Родопите: И аз нямам, ще рискувам, но ще направя скривалища.

Гого: При мен основно декоративните се разквачват. Те снасят на някакви скришни места. Като снесат 12-13 на едно място и ляга да ги мъти. Ако не я знам къде е, после се появява направо с пиленцата.

alys: @Веселата ферма в Родопите, лисиците подкопават, гледала съм видеа в тубата.

Веселата ферма в Родопите: Ами той Карузо си отиде така, прелетя и после намерихме краката... Но иначе те живеят в къща, няма откъде да влезе.

Разбира се, люпенето е само началото на един потенциално щастлив и пълноценен птичи живот, и дните в яйцето са свързани с живота извън него в дните, седмиците и месеците след това. Тъй че темата е по-обширна и често свързваме тези различни периоди в едно цяло.

Та на въпросите на нашата съфорумничка:

За мен е най-добре кокошката да си е отделена. Ако други ѝ се врат, крадат ѝ яйцата, притесняват я и я стресират, дори снасят своите яйца при нейните, шансът да станат издънки с люпилото е доста по-голям. Дори да се маркират нейните яйца първоначално. Тази споделена отговорност на кокошките може да работи понякога, но естественият вариант е с една мътачка. Ако има втора или трета, те може да лежат на временно яйце или повече за бекъп. Помня и още по-голяма издънка преди години. Дотогава оставяхме джинките да си мътят в полозите. Обаче петелът намислил друго и беше влязъл да скача на въпросната кокошка, докато мъти - и счупиха яйцата. Оттогава на безопасно място, далеч от други кокошки и натопорчени петли! Което често е разделен с преграда кафез (в моя случай), където мътят две кокошки на педя една от друга.

Добре е всички яйца за мътенето да се сложат в един момент, а не едно да е от по-рано и към него да се добавят. Ако ще смесвате джинкови и обикновени, сложете обикновените с ден по-рано. Обичайно кокошка се насажда вечерно време, особено ако ще се мести в друг полог.

Аз бих я оставил на едно-две яйца, докато се види че е сериозна, и чак тогава да ѝ се сложат окончателните яйца. Едната ни джинка изклюпи наскоро мисля 4 джинкови и 2 стандартни яйца. А тя е доста дребна. Люпила е и по 7 джинкови, а е лежала и на 11. От големите спокойно 5-6 или колкото покрива изцяло. Сега, ако не ви трябват повече, вие си преценявате. Но пилците се броят, както знаете, наесен.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

"...Аз бих я оставил на едно-две яйца, докато се види че е сериозна, и чак тогава да ѝ се сложат окончателните яйца...."

@Славянски, това да не ти е електрически инкубатор, че да го видиш дали работи? Това е природа, инстинкт, тя докато не си напълни полога, не ляга да мъти. Както моите гугутки, снасят две яйца и тогава лягат да мътят. При едрите породи кокошки е нормално да има 10 - 13 яйца. И с 10 яйца няма да се свърши светът, ако не ги излюпи.

Моите родители ползват кокошките не само за люпене на пилета, а и за люпене на пуйчета, а понякога насаждат пуйката с кокоши яйца - различно - кога как дойде. 

Когато кокошките се разхождат на свобода в двора, а не почасово пускани, както във вашия двор, никоя кокошка не ходи да бърка при квачката. Дори, когато тя става да се разходи и нахрани, отново никой не посяга на яйцата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Миленка® написа:

"...Аз бих я оставил на едно-две яйца, докато се види че е сериозна, и чак тогава да ѝ се сложат окончателните яйца...."

@Славянски, това да не ти е електрически инкубатор, че да го видиш дали работи? Това е природа, инстинкт, тя докато не си напълни полуга, не ляга да мъти. Както моите гугутки, снасят две яйца и тогава лягат да мътят. При едрите породи кокошки е нормално да има 10 - 13 яйца. И с 10 яйца няма да се свърши светът, ако не ги излюпи.

@Миленка®, има кокошки, които се пробват, лежат на яйца, залежават се. Но преместиш ли ги за мътене в отделено място и се кахърят, стават, оставят яйцата, чупят ги, или акат върху им, или не ги покриват и придърпват както трябва. Такива са непроверени квачки. Имат мерак и някакъв инстинкт, но не им се получава, или не са готови още. Особено първите години, с кокошки мътени в инкубатор, такива случаи изобилстваха. И на такива да им сложиш директно подбрани яйца или примерно купени специална порода може да е голяма издънка. Затова ги чакаме и изпитваме на произволни яйца. Пък тези, които вече са люпили, с тях е друго.

Но и при една Орпингтънка първото й мътене беше провал: не искаше да лежи постоянно, някои ги избутваше настрани или се местеше и лягаше до тях, някои счупи. От десет яйца оцеляха шест до 7-8 ден и добре, че легна единствената друга проверена квачка (за втори път същата година), та ги дадохме на нея. Излюпи три от шест, обаче чакахме до 24-25-ти ден! Толкова й беше мътенето на първата. А първото мътене на втората беше осем от осем (перфектно).

Оттогава обаче Орпингтънката се разви и е люпила успешно още три пъти и ги е отглеждала успешно. Май първия път ние имахме повече мерак от нея.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

"... но преместиш ли ги ..." Ето тук е разковничето: ти им се бъркаш в живота, а не, че те не стават. Значи тя си е създала някъде уютно, според нейната природа, място за мътене, ти си решил да местиш, после кокошката крива. Ами сложете им полозите на постоянно място и не им се бъркайте, те си знаят какво да правят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

В къщичката всяка кокошка си има неин си полог и вечер ги гледам, че спят там, а патиците в един долен. Колко често трябва да им ги почиствам? В момента са с пепел и отгоре сложен по 1 ленен чувал. Имат перденца, за да им е комфортно. Не са си чупили яйцата досега и не се бият, по-скоро са много задружни, всички лягат на слънце долепени да си почиват. Сутрин кокошчицата, която мъти, излиза и се разхожда, пие вода, покълвава си малко и след 20 мин влиза обратно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 14 часа, Славянски написа:

Добре е всички яйца за мътенето да се сложат в един момент, а не едно да е от по-рано и към него да се добавят.

Щял живот съм се занимавал с тази работа, но в последните години предпочитам инкубатор. В момента е зареден, но направих издънка и вероятно другата седмица ще го зареждам отново.

Яйцата трябва да се сложат не само едновременно, но и да са приблизително еднакви по размер и възможно с най- стандартна форма за яйце ( не прекалено кръгли или издължени), без деформации, удебеления и вдлъбнатини в черупката. Квачката да е на спокойствие, това е закон. Аз ги затварям в отделно и сравнително хладно помещение. Може да е с друга квачка, но да не са много близо една до друга.  След излюпването на пилетата, когато квачките започнат да ядат от стартерните смески, почти без изключение, те пронасят на третата седмица и ги изоставят.

SS853215.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Миленка® написа:

"... но преместиш ли ги ..." Ето тук е разковничето: ти им се бъркаш в живота, а не, че те не стават. Значи тя си е създала някъде уютно, според нейната природа, място за мътене, ти си решил да местиш, после кокошката крива. Ами сложете им полозите на постоянно място и не им се бъркайте, те си знаят какво да правят.

Миленка, ако не им се бъркахме в живота на кокошките, щяха отдавна да са изчезнали - шансът им да се оправят сами в дивата природа според мен не е голям. "Бъркането в живота" им не е без основание. Нека поясня.

Неведнъж и дваж кокошки са си правили полог на двора, някъде в храсти или високи трева, лехи и прочие. Една даже си беше снесла 15 яйца и легнала да ги мъти. Беше изчезнала и се появи на третия ден, след което успяхме да я проследим и открием. После, разбира се, я преместихме на защитено място. Тя, ако много държи на тия яйца, няма да се разкандърдиса от това местене! Такива скришни кокоши места може да са романтични, но дивите зверчета бързо ги откриват. Наскоро това стана с една още в първата ѝ нощ в нейния си полог, както тя си е искала инстинктивно, докато лежала върху едно яйце. Перушина навсякъде... Аз не бих поел риска да я остави да мъти на такова място, че дори и по-скришно. Една токачка една вечер не успяхме да я приберем и същата нож я изяде лисицата. Намерихме само пера.

Ако дворът е защитен с високи огради, има куче и прочие, което би минимизирало заплахата от порове, белки и компания, тогава може да се поеме по-малък риск. Полози те в кокошарника си имат, че и външна къщичка за полог имат, но не винаги избират това място за снасяне. Но дори да си снасят където трябва (в единия кокошарник са четири полога), много често кокошките - пуснати или непуснати от сутринта на свобода - се карат за определено гнездо. Три свободни, но 3-4 кокошки ще се накачат една връз друга в четвъртото. Е, как да оставиш кокошка да мъти там? Ами ще стане да яде и ще ѝ вземе някоя друга мястото, а тя ще отиде на други яйца от немай-къде. Или ще дойде някоя по-старша и ще я прогони. Едно, че е голям стрес за кокошката, а стават инциденти с яйцата като онзи случай с петела. Затова си има отделение за мътене в оранжерията, където могат да си излизат да се изхождат и да ядат и пият вода, да се въргалят в пръстта и праха и прочие, и после да си се прибират необезпокоявани от петли и други кокошки. Или ако е в полог, се отцепва и се вади от човек веднъж дневно.

Тъй че добрите инстинкти на кокошката-квачка или желаещата да стане квачка трябва да се използват и направляват, а не човек да се води по акъла на кокошката, понеже "си знаели какво правят". Тя си няма хал хабер кога ще дойде лисицата или дивата котка и ще ѝ приключи земния път за броени секунди!

Добрите и сериозни квачки нямат против да ги преместиш (по тъмно) на ново място за мътене. Където и да ги сложиш - лягат. Тези по-претенциозните имат и други проблеми. Затова е хубаво, ако една нещо се издъни или заболее примерно на 15-ти ден, да имаш резерва, на която да дадеш яйцата. Ей тази брама на снимката преди две години мисля люпи пилета, обаче толкова я бяха нападнали гадини, че ѝ изсветля гребена и щяхме да я погубим, ако беше изкарала докрай (май изкара две седмици) - две кокошки тогава бяха така и дадохме яйцата им на други, които излюпиха и отгледаха пиленца и патенца. Брамата тогава май счупи и яйца (тя е тежка), но сега за пръв път успешно измъти пиленца без инциденти и си ги води, а тя е на 4 години. Други пък почват да си кълват пилетата като почнат да се люпят или са невнимателни и ги смачкват като са още невръстни. Една друга млада брама направи работата с кълването при излюпване, видя се, че не приема пиленцата за свои, и ги дадохме на една друга кандидатка, която ги люпи един ден, пое ги и си ги гледа. Затова някои хора правят специална селекция за мътачки с добри навици и характер, кокошки на които можеш да разчиташ. Ако твоите се такива, тогава им се доверяваш, или като видиш, че се справят. Понякога една се проваля (смачква пилета и прочие), но следващия път се справя добре и се доказва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 49 минути, Веселата ферма в Родопите написа:

В къщичката всяка кокошка си има неин си полог и вечер ги гледам, че спят там, а патиците в един долен. Колко често трябва да им ги почиствам? В момента са с пепел и отгоре сложен по 1 ленен чувал. Имат перденца, за да им е комфортно. Не са си чупили яйцата досега и не се бият, по-скоро са много задружни, всички лягат на слънце долепени да си почиват. Сутрин кокошчицата, която мъти, излиза и се разхожда, пие вода, покълвава си малко и след 20 мин влиза обратно.

Не трябва да акат в полозите. Яйцата не трябва да се цапат. Нали си излизат денем "до тоалетна" и да хапват?

Ако всяка си има полог и не се карат, значи не е проблем. Но ние така мислехме и за джинките, които си мътят редовно, но петелът влязъл в полога и направил поразията.

Като излюпи обаче ще трябва да се местят на друго място. Не може да изскочат малки пиленца в кокошарника и да не могат да се върнат обратно в гнездото. Може да намръзнат или да се разболеят, въобще крехки са още.

Колко време вече мъти? И последно на едното яйце ли ще остане?

@Kalam Mekhar, при мен някои квачки си остават с пилетата цяло лято (като си снасят през това време), други ги оставят след 2-3 седмици или месец и нещо.

Това, което казваш за яйцата, е важно. Да се огледат да нямат дефекти и цепнатини. Иначе относно размер и форма - не знам. Мътили сме заедно от бантами и стандартни кокошки и си става. Но бантами под тежка порода не бих препоръчал. Много са малки тия пиленца. В момента имаме едно люпило смесени, но кокошката е джинка, от гълъб малко по-едра.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Излизат, да, но понякога стоят на верандата, с дупета към полозите и скат вътре, а патиците направо си акат в техния. Иначе има стълбичка до полога, в който мъти кокошката. Още не ми е останало време да я размърдам и да видя какво става там.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Славянски написа:

Иначе относно размер и форма - не знам. Мътили сме заедно от бантами и стандартни кокошки и си става.

Излюпят ли се първите, шансът за излюпване на останалите намалява. При кокошката, защото започва да се повдига и да не сгрява и овлажнява добре останалите яйца, а при инкубатора, защото започвам да надничам често под капака и се получава същото. Ципата на яйцата изсъхва, втвърдява се и закъснелите пилета си умират в нея. Колкото за по- кратък период от време се излюпят всички пилета, толкова по- успешен е процеса. За това, винаги избирам яйца с приблизително еднакъв размер. Като го пиша това се ядосвам на себе си, защото не съм вкарал достатъчно дълбоко кабела на моторчето за въртене в гнездото и четири дни инкубаторът е топлил яйцата, без да ги върти. След това пък изстинаха, докато оглеждах частите и разбера, каква е причината люлката да се намира все в едно и също положение. 

П.П.: Преди години, когато не хранех пилетата със стартерни смески, а с домашно смлени боклуци, квачките и при мен ги водеха по цяло лято. Но пък и ярките ми не пронасяха на четири месеца и половина. Преди две години, две ярки пронесоха на четири месеца. Черната на преден план е едната от тези две. 

SS852832.jpg

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Атенсион, в полога на квачката има 1 нейно яйце и 2 чужди, какво да правя? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бележи нейното и чуждите ги махай. Как са се озовали там?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Веселата ферма в Родопите написа:

Атенсион, в полога на квачката има 1 нейно яйце и 2 чужди, какво да правя? 

Как нейно яйце ? Трябва да е престанала да снася, преди да стане квачка. И за какво ви е само едно яйце ? Ако просто чакате да се залежи добре, направете, каквото каза колегата, за да не съсипвате други яйца. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Не знам, с 40 дневно бебе съм и ми се разминават дните, успявам само да почистя и да ги нахраня :joy: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите
преди 10 минути, Kalam Mekhar написа:

Как нейно яйце ? Трябва да е престанала да снася, преди да стане квачка. И за какво ви е само едно яйце ? Ако просто чакате да се залежи добре, направете, каквото каза колегата, за да не съсипвате други яйца. 

Моля Ви, обяснете ми добре, имаше 1 яйце, което тя си мътеше, сега има още 2 нови в нейното гнездо. Новите защо са там, дали са оплодени? Да ги махна и унищожа ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 32 минути, Веселата ферма в Родопите написа:

Моля Ви, обяснете ми добре, имаше 1 яйце, което тя си мътеше, сега има още 2 нови в нейното гнездо. Новите защо са там, дали са оплодени? Да ги махна и унищожа ли?

Новите нейни ли са пак? Същите ли са? Тя може да снесе още 1-2 след лягането да мъти, в последния момент, и такива се забавят. Тя вече мъти няколко дни, нали? Не може да се добавят нови яйца вече (освен ако не ги е снесла още в началото). Друг вариант е ако първото ѝ е "лампа". На 7-ми ден (може и по-рано) ако го погледнете с фенерче или друга светлина и свети като лампа, без да има видими жилки или по-тъмни петна вътре, значи яйцето ѝ не е оплодено. Тогава може да се сложат нови яйца и да се рестартира мътенето.

Ако тези другите две не са нейни, значи ги е снесла друга кокошка. Което значи, че е влизала да снася при нея, а това не е препоръчително.

Вие нали искахте да сложите 4 яйца? Ако е мътила само три-четири дни има и един еретичен вариант да ѝ добавите сега още яйца. Първото ще се излюпи с дни по-рано и трябва да се вземе пиленцето и вие да го гледате, докато се излюпят останалите. И тогава да се пробва да се върне при нея и да се види дали ще го приеме. Но такива работи не съм правил. Вие си преценявате. Но при всички положения вижте първото яйце дали се развива, щото ако не - няма смисъл лежането и може да се мислят други варианти.

Аз бих я отделил в някоя кашонче да мъти, ако други кокошки искат мътят в полога ѝ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 58 минути, Веселата ферма в Родопите написа:

Моля Ви, обяснете ми добре, имаше 1 яйце, което тя си мътеше, сега има още 2 нови в нейното гнездо. Новите защо са там, дали са оплодени? Да ги махна и унищожа ли?

Не сте написали, къде мъти тази квачка и дали други кокошки имат достъп до това място. Можете да погледнете яйцата и да видите, дали си приличат, което отново не е гаранция, че друга кокошка не ги е снела, ако има достъп до този полог. Да поставяте едно яйце на квачка и мъчение на животното за нищо. Подберете 14-15 яйца, според размера на кокошката, изхвърлете наличното яйце и ги сложете тях. Вече съм писал отгоре, как подбирам яйцата за мътене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

Не сте написали, къде мъти тази квачка и дали други кокошки имат достъп до това място. Можете да погледнете яйцата и да видите, дали си приличат, което отново не е гаранция, че друга кокошка не ги е снела, ако има достъп до там. Да поставяте едно яйце на квачка и мъчение на животното за нищо. Подберете 14-15 яйца, според размера на кокошката, изхвърлете наличното яйце и ги сложете тях. Вече съм писал отгоре, как подбирам яйцата за мътене.

Тя мисля, че беше джинка. Ако ще се слагат по-големи яйца, трудно повече от 5-6. Но от малките джинкови яйца 5-6 за мен са минимума.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Благодаря на всички, пологът е при другите 5 полога, ще опитам да спра достъпа на кокошките до нея и ще заложа други яйца.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен днес ето тази "тежка порода" дочака заветния час:

Photo0003.thumb.jpg.15e7f9b1f1d03610ef329dffc982824f.jpg

Не се занимавам аз с квачките, но мисля че се излюпиха повече от десет яйца. Утре ще ги прегледам.

Тази е специална кокошка, понеже е сред първите пилета, излюпили се в стопанството от една кохинка. Това беше преди четири години и тя е единственото оцеляло пиле от това люпило. Бяха 8 от 8, но се случи едно студено и дъждовно време, разболяха се и оцеляха три, две от тях петлета. После кохинката мъти втори път и отгледа две пилета, наследявайки яйцата на друга кокошка. А въпросната ярка тогава (на снимката) приютяваше малките в перушината си и спяха заедно. Въпросните две женски също станаха квачки и ни люпиха пилета и патета неведнъж. А на старшата това й е четвърто люпило вече като кокошка. Големи сладури. Някои срамежливи:

Photo0007-1.thumb.jpg.3743784c445d34f46f3cbda8b1fe94bb.jpg

Кокошката е от баща Черен кохин и майка Златно-кантиран орпингтън. Майка й е още жива и всяка година също мъти. Тази още не.

Внимателна е с пиленцата, което е особено важно за по-тежка и голяма кокошка. Миналата година отгледа десетина, а преди това успя да излюпи и патета като млада кокошка. Не е най-голямата красавица, но си я обичаме. Дано се справи отново с майчинството.

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване