Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Фермери и градинари по света и у нас. Насърчителни (или не чак толкова) примери и истории.

Recommended Posts

Славянски

От време на време попадам на интересни видео и други материали за разни хора отдали се на земеделие и/или животновъдство, на каквито предполагам и вие сте попадали. И съм се чудил къде да споделям. Понеже не намерих подходяща тема - стартирам такава. А на някои светила може би трябва да се обърне по-специално внимание.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Ама това твърде стерилно и дисциплинирано, не ли?! Как ще нямаш ти един бодил, лепка нещо, свобода...
...но бебешора е звездичка. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ето нещо по-диво в австрийските Алпи:

Немците да не са по-малко дисциплинирани и подредени от французите? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А това е самият Холцер (бащата). Бях го гледал целия преди много години, но май е махнат от тубата:

Доста вода изтече от тогава...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

https://m.youtube.com/watch?v=cTsj-ED-5Jc

Гледам, че ми го възстановява.

Значи съм го бил пуснал очевидно. Интересно ще ми е развитието на това семейство. А това видео е от април и може би трябва да се гледа първо (аз го гледах после):

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На това семейство им свалям шапка. Някой може да каже, че са имали късмет да им се получат нещата, но според мен тук имаме пример за дисциплина, търпение, трудолюбие, сдържаност, пестеливост, и пак търпение и единство. Въобще колко от нас имат мечти да постигнат и изградят нещо – и често не се получава. Затова ми и хареса как хората говорят не за своите мечти като нещо като на сън, нещо нереално, а за цели, които се преследват. Ето за това видео говоря (за съжаление е на английски):

Значи те от години са работили за придобиването на въпросния имот в щата Айдахо, мъжът е успял да спести повече от 200 хил. долара в кеш, с които са го закупили, докато жената е гледала децата и докарва някакви допълнителни доходи от вкъщи. Но и не са харчили без мисъл и с леха ръка спечеленото, което може би на мнозина не би им се харесало или биха гледали изотгоре на такъв тип мислене. Но факт е, че хората са си направили сметката и засега им се получават нещата. И са продали къщата си с четири декара двор, за да се преместят на имот от 80 декара в планината, където дори няма ВиК и електричество. Оставили са градини, но са си взели животните и ноухауто, и въобще ресурси и инструменти, с които да си реализират мечтата. Да я направят достижима и реална. И според мен в такива стъпки трябва да има преднамереност, те не се случват от нищото, случайно, без човек да върви в дадена посока.

Мисля, че има какво да се научи, затова и пуснах това видео, въпреки че то има малко общо със земеделието конкретно. Но ако човек иска да се развива там където е, или на ново място, той трябва да почне от днес и от сега, да има визия. Понякога самата визия може да е изкривена или нереалистична, и това да е проблем сам по себе си. Но според мен тези добри примери на фермери и проекти, които ще бъдат трайни, а не ден до пладне, от тях има какво да се научи и взаимства и за нашите лични стопанства и целите, които преследваме. Разбира се, мащабите са други, но и едно дърво от семка в началото е малко, но създадеш ли му необходимите условия и окажеш ли му необходимата грижа, след време то ще израсне много, много по-голямо и може да даде много плод.

Та аз за хората зад “Good Simple Living” съм оптимист, макар че имат тепърва много да изграждат, много неизвестни, като например първата зима в Скалистите планини без да са си направили още къщата. А тепърва ще си правят и градините, и ще си развъждат животните. Бяха коментирали и хора под видеата, че за децата преместването и участието в изграждането на дом и стопанство ще е много ценен опит и източник на ценни спомени и уроци. И мисля, че са прави.

Още повече никой не видях да се оплаква от расизъм и предразсъдъци против цветнокожите хора. Отношението е важно и определящо, може би разликата между успеха и провала... И нищо не им е дадено наготово.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...