Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Фермери и градинари по света и у нас. Насърчителни (или не чак толкова) примери и истории.

Recommended Posts

Славянски

От време на време попадам на интересни видео и други материали за разни хора отдали се на земеделие и/или животновъдство, на каквито предполагам и вие сте попадали. И съм се чудил къде да споделям. Понеже не намерих подходяща тема - стартирам такава. А на някои светила може би трябва да се обърне по-специално внимание.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Ама това твърде стерилно и дисциплинирано, не ли?! Как ще нямаш ти един бодил, лепка нещо, свобода...
...но бебешора е звездичка. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ето нещо по-диво в австрийските Алпи:

Немците да не са по-малко дисциплинирани и подредени от французите? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А това е самият Холцер (бащата). Бях го гледал целия преди много години, но май е махнат от тубата:

Доста вода изтече от тогава...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

https://m.youtube.com/watch?v=cTsj-ED-5Jc

Гледам, че ми го възстановява.

Значи съм го бил пуснал очевидно. Интересно ще ми е развитието на това семейство. А това видео е от април и може би трябва да се гледа първо (аз го гледах после):

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На това семейство им свалям шапка. Някой може да каже, че са имали късмет да им се получат нещата, но според мен тук имаме пример за дисциплина, търпение, трудолюбие, сдържаност, пестеливост, и пак търпение и единство. Въобще колко от нас имат мечти да постигнат и изградят нещо – и често не се получава. Затова ми и хареса как хората говорят не за своите мечти като нещо като на сън, нещо нереално, а за цели, които се преследват. Ето за това видео говоря (за съжаление е на английски):

Значи те от години са работили за придобиването на въпросния имот в щата Айдахо, мъжът е успял да спести повече от 200 хил. долара в кеш, с които са го закупили, докато жената е гледала децата и докарва някакви допълнителни доходи от вкъщи. Но и не са харчили без мисъл и с леха ръка спечеленото, което може би на мнозина не би им се харесало или биха гледали изотгоре на такъв тип мислене. Но факт е, че хората са си направили сметката и засега им се получават нещата. И са продали къщата си с четири декара двор, за да се преместят на имот от 80 декара в планината, където дори няма ВиК и електричество. Оставили са градини, но са си взели животните и ноухауто, и въобще ресурси и инструменти, с които да си реализират мечтата. Да я направят достижима и реална. И според мен в такива стъпки трябва да има преднамереност, те не се случват от нищото, случайно, без човек да върви в дадена посока.

Мисля, че има какво да се научи, затова и пуснах това видео, въпреки че то има малко общо със земеделието конкретно. Но ако човек иска да се развива там където е, или на ново място, той трябва да почне от днес и от сега, да има визия. Понякога самата визия може да е изкривена или нереалистична, и това да е проблем сам по себе си. Но според мен тези добри примери на фермери и проекти, които ще бъдат трайни, а не ден до пладне, от тях има какво да се научи и взаимства и за нашите лични стопанства и целите, които преследваме. Разбира се, мащабите са други, но и едно дърво от семка в началото е малко, но създадеш ли му необходимите условия и окажеш ли му необходимата грижа, след време то ще израсне много, много по-голямо и може да даде много плод.

Та аз за хората зад “Good Simple Living” съм оптимист, макар че имат тепърва много да изграждат, много неизвестни, като например първата зима в Скалистите планини без да са си направили още къщата. А тепърва ще си правят и градините, и ще си развъждат животните. Бяха коментирали и хора под видеата, че за децата преместването и участието в изграждането на дом и стопанство ще е много ценен опит и източник на ценни спомени и уроци. И мисля, че са прави.

Още повече никой не видях да се оплаква от расизъм и предразсъдъци против цветнокожите хора. Отношението е важно и определящо, може би разликата между успеха и провала... И нищо не им е дадено наготово.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Доста неща на два декара в зона седем, повечето млади:

А това е същият мъж в обиколка на двора му през август същата година (с компания):

Има си и трафик, и всичко. Но това не го е обезкуражило.

Първите видеа са от 2019 г. А това е ъпдейт от юни 2020:

 

Не разбрах дали е в Юта човекът, но райските ябълки са на границата, смокините мръзнат... Наистина ли е зона седем!? Той споменава няколко места и посоки, по които може да се разбере горе-долу къде е мястото.

Edit: Да, в Юта е. Там, където е, има данни за зона 5 до 7. При всички положения, това зона седем е за средната абсолютна минимална температура, не за абсолютния минимум. Т.е. ако осем години имаш минимална -15 и две -25, отиваш на средно над -18, но всъщност имаш и яки мразове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тези дни успях да отделя малко време за гледане на някои овощарски видеа. Едно от тях бих искал да споделя. Това е представяне на личната овощна градина на Христо Иванов-Ашламинатора, която се намира доколкото разбрах някъде в Радомирско. За някои, който следват/следят Ютюб канала му, това може да не е нещо ново. Видеото е малко над половин час през лятото. Може да се видят много облагородени дървета и удивителен урожай от сливи, джанки, праскови, мушмули и други. Има дори и бадеми и кайсии присадени върху джанки. Христо твърди, че при глинести и влажни почви това е вариантът. На собствен корен бадемите нямали шанс (аз имам едни семенаци и мислех да пробвам). Ето го:

Пълно е с двугодишни калеми (т.е. втора година растеж) отрупани с плод. Нещата са доста нагъсто, малко като гора на места, но очевидно се отплащат - дори кайсиите, които са рядкост в района. Има огромен орех и стара ябълка с може би двайсет сорта, както и много облагородени лески. Очевидно когато човек вложи сърце и знание, във времето нещата се получават. Приятно гледане!

P.S. Всъщност се оказва, че имало и част първа на обиколката. Ето я:

Круши, череши, ябълки, лози.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

От доста време гледам живота на две семейства .Едното е 

 https://www.youtube.com/watch?v=jtAvtb3OMqA

 

Другото е всъщност една самотна жена в Ирландия, Colette O'Neill :

https://www.youtube.com/watch?v=SpUZqQRAgyk

Гледам ги не само за това, че водят природоопазващ живот, а че водят го красиво. Стараят се  да стане  уютно, красиво, умеят много да направят със собственните си  ръце. Когато ми  тежко на душата, когато  нещо не върви, гледам тях.Техният оптимизъм просто дава  и на мен  нещо зареждащо , помага.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

@алина, Колет О'Нийл е голяма работа. Само дето бих слагал доста повече храна от нея.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Да споделя и моята колекция от канали в Youtube.

Предполагам, ги знаете и нямат нужда от представяне, но ако за някой са нови, ще се радвам ако са му интересни.

1. Richard Perkins и Ridgedale Farm - Много готин тип. Управлява доста успешна ферма която е и обучителен център. Намират се на 59 градуса Северна ширина в Швеция. Или казано на 60км от Полярният кръг. Книгата му е много хубава, но прекалено бизнес ориентирана за мен. Наистина е направена като ръководство за малка ферма.

https://www.youtube.com/c/RichardPerkinsofRidgedale/videos

2. Huw Richards - Заклет последовател на No-Dig и повдигнатите лехи. Намира се нейде из Обединеното кралство.

https://www.youtube.com/c/HuwRichards/videos

3. RED Gardens - Много интересен проект от Ирландия. Целта им е да направят съпоставка между различните методи за отглеждане на зеленчуци. Изключително полезни видеа.

https://www.youtube.com/channel/UCq9U-gJ1LtDCE4W5BhEDFSQ/videos

4. Едно семейство което следя - OKportugal - Джина и Кен си купиха ферма в централна Португалия и се преместиха там от Лондон. Имат хубав терен, лозя, маслини и т.н. Обаче май малко ги мързи, но поне правят хубави видеа.

https://www.youtube.com/c/OKportugal/videos

5. Project Granja Caimito - Мисля, че са немци, купиха си 45 хектара в Испания в района на Андалусия. Чичката е педантичен ИТ мениджър и цялата ферма я организира като ИТ проект :) :) Разбира се, има проблеми с комшиите, с месните и т.н. Иначе доста амбициозно - крави, прасета и какво ли не. 

https://www.youtube.com/c/ProjectGranjaCaimito/videos

Надявам се да Ви е бъде интересно.

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Аз  почнах да гледам за Colette O'Neill , когато видях, че тя гледа  смокини не завити, в двора.Щом смокините растат при нея, значи и климат нещо подобно..така сметнах. 

Има красиви градини, отгледани от руски градинари, но климат рязко се отличава от този, където аз гледам растения. Същото мога да кажа и за Швеция. Погледнах, но не продължих да ги гледам. Като пейзажи, да струва да видя, но съветите  и опита им    не  са за мен,  Така реших.

Има една жена от Краснодарски край, с нея кореспондираме и тя има опит в отглеждане на градина, често я   питам за това-онова.. Някой път тя ме пита, как се гледа  някое растение, ако го имам. Все пак в Краснодарски край  климатът  наподобява тукашния.  Ето една снимка на тази жена от градината й:

spacer.png

 

spacer.png

Това  е американски касис Златист., който расте при нея.Тя каза, че многое ароматен, когато цъфти.Но тук аз не намерих подобен. А да разпитвам хората, има ли някой не посмях)))

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@алина Ribes aureum някои от нас взеха от Пландорекс. Мога да пробвам да размножа, но вече се разлисти... Може би е късно. Нали за същото растение говориш?

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 4 часа, Славянски написа:

@алина Ribes aureum някои от нас взеха от Пландорекс. Мога да пробвам да размножа, но вече се разлисти... Може би е късно. Нали за същото растение говориш?

Тя писа само, че американски Златист, цъфти с едри жълти ароматни цветчета.Жената каз,а че и плод е едър.Колко е едър не каза.Ако те интересува, ще я питам. Още тя каза, че расте висок.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Да Ви покажа 2те ми най-любими на тема  - Спокойният живот на френските фермери ;) 

Малко от Бургундия - Телешко и охлюви.

И малко от Нормандия с ябълков сайдер и камембер. 

Искам да вярвам, че тия си живеят така спокойно само на филма и не сме само ние лудите.. ама.. знае ли човек.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Венци, за съжаление спокойно живеят тези които,   не ходили по-далеч от областен град.Те не сравняват своя живот с ничият друг.Те не търсят нещо по-велико от тяхното, задоволяват се с това, което имат. Не съжаляват за изпуснати  възможности и не завиждат на охолен живот на някои..Могат ли да достигнат това, тези които от градски живот преминали към селски , не знам..Много хора знам, които  се запалили с идея да водят фермерство, заминали на село. Ако нямат тлъста финансова подпитка  за доста време, то не издържат и тръгват към града да се изхранват с заплата от нещо. Далеч няма да ходим.  Давам пример за двама англичани, семейство без деца, адвокати от Лондон. Гледах за тях по интернет видео.Пристигнали в България, решили да станат фермери..Нямали  опит, имали   не толкова много пари от труд на адвокати..Отначало опитали се да се борят с трудности.После съпруг почнал  да работи , като адвокат отдалечено  и за тези англичани,  които пристигнали в България. И накрая тези англичани напуснали България, върнали се в Лондон или другаде, точно не знам. Какво искам да кажа. Селски живот не за всеки, той е тежък, изисква определени знания за такъв живот и свикване с  с трудности.. И трябва да има финансова подкрепа извън фермерство, поне първо време е задължително,  защото за всички грешки в стопанството,  за изменение на климат, за лоша реколта трябва пари..Не искам да плаша хората, просто не трябва с розови илюзии да идва на село. Те  се разсейват, тези илюзии: за кротки бели овчици  , за чистички кравички от МилкиУей на зелена трева..Реален живот най-често в черно-бял фон,  и рядко е цветен.  Аз гледах тази жена от Ираландия и чувствах, че някой път тя чувства остро самотна, омръзва сигурно на нея  и гледка  една и съща зад прозорците..Явно тя спасява се , ходейки из околности , плете и прави разни неща, само да избегне от черни депресиони мисли.Спасява се с видео, и ако съвсем дотегне, тя  отива по-далеч, пътува на гости.и се връща вече отпочинала от еднообразието й. И второто:тя не води фермерство, не прекалява с чистене от плевели ливадите  , не прекалява, а живее с леко мързелуване, като свободен художник..:smile:  Добре че при тях няма явно крадци и заварва къщата си , такава каквато я остави. :smile:   Нейното видео, като психотерапия:тих журчащ ( не булбукащ,не мърморещ,  а именно журчащ) глас, спокойни интонации..Търси  красивото във всичко наоколо.

 

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Аз съм на мнение, че трябва да се работи умно, а не много. 

2 години живях в сравнително фермерски район в Белгия и доста съм обикалял. Първото и основно нещо което забелязах е, че ползват автоматизация. Дори лехата с доматите в задния двор не се копае на ръка. Хората ценят най-важният си актив - времето. Но това може би е за друга тема :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване