Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

alys

Съхранение на зеленчуци и плодове

Recommended Posts

alys

По-интересно е съхранението на различните зеленчуци. Плодовете са почти ясни - ябълки, круши, дюли и подобни на хладно, проветриво, в касетки, евентуално сушени.

Наскоро Димо33 сподели, че зелето може да се съхранява в мазето с месеци. Може ли малко повече детайли? За късно или ранно зеле, с корен, без корен и т.н.? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Алис, при мен доброто съхранение на плодове и зеленчуци го отдавам на естествените условия в мазата, която е призенем етаж от къщата. Има влага и никога не замръзва, дори прозореца да е леко отворен. 

Зелето е късно и го слагам в касетки. Без корен и само най- горните листа са махнати. С времето външните листа повяхват, но вътре се запазва. Мисля, че сме готвили пресно зеле, два месеца след като е прибрано. 

Примерно, ябълки има до април месец, макар да не са добри за ядене. И т.н. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Предполагам, че в една касетка, ако се побират, слагаш на един ред зелки? И при нас не замръзва вече в мазето, но и не съм пробвала скоро да оставя зеле. Минали години съм опитвала нещо, но бяхме приходящи и нещо не останах доволна. А ябълките също в мазето ли ги съхранявате? При нас ябълките ги държим в по-студената част на къщата пак така в касетки. В мазето по подразбиране при нас има мишки и заради тях, мисля, никога не оставят ябълките там. От време на време котките остават да спят в мазето зимата, ама так сме преценили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

На долният етаж има маза и стая, като и на двете места се съхранява всичко идеално. Просто са на едно ниво. Вероятно на 60-70 см. под нивото на земята. 

За мишките слагаме отрова. От както сложихме сот, няма как да влизат котките. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Съхраняваме броколите, като само цветчетата бланшираме и замразяваме във фризера. Колко да се бланшират, зависи от сорта. По- добре е да се пробва първо с една минута и т.н. Някои сортове са много крехки и лесно могат да се сварят.

После най- често ги печем в загрята фурна, накрая да карамелизира  пармезан, синьо или друго сирене, може в комбинация. Или пък само с джинджифил и черен пипер.

Но са бърза храна с насищаш вкус, затова гледаме да има 25 - 30 пакета във фризера за цялата година.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Тази година замразих без бланширане. Главите станаха през април. Не ползвам фризер. В прясно състояние явно няма да стане съхранението. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

До колкото знам, бланширането увеличава срока на съхранение, запазва цвета и намалява обема.  

Който има градина, без фризер не става. От зеленчуците в буркани слагаме само домати и туршии. 

Плодовете в последствие смятам само сушени и замразени цели или на сок. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димчева

Реших тук да питам тикви,които не са напълно узрели,и такива които да си чисто зелени какво да ги правя.от всичките ми около 20 тикви само една е хубаво оранжева.....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Също имам няколко неузрели тикви, но имаше и непораснали, завързали прекалено късно. Последните ги сварих на пара и ги пасирах на тиквен крем с малко мед и ванилия. Тези, които са с нормална големина , но са на зелени и оранжеви петна вместо изцяло оранжеви , засега са съхраняват заедно с узрелите. Сигурно ще отидат за баници. Ако са имали време да постоят на слънце след откъсването , би трябвало да се запазят известно време, въпреки че не са доузрели. Моите ги обрах още в края на септември, много беше мокро и се чудех дали няма да тръгнат да гният в тревата. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димчева

Мъжа ми много се тревожи,да не би да са отровни,като не са доузрели.иначе супа много обичаме

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз съм готвил и зелени и недоузрели тикви. Понякога стават, но понякога си искат захар да им се добавя. В краен случай на стоката. Трябва да се преглеждат да не почнат да загниват. Ние още не сме обрали тиквите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...