Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Растения - динамични акумулатори

Recommended Posts

Гого

Динамични акумулатори са растения, които посредством кореновата си система извличат вещества от по-дълбоките слоеве на почвата и ги складират в зелените си части. Когато листата опадат в края на сезона и през есента и зимата се разложат, те освобождават складираните вещества в горния почвен слой, където други растения могат да се възползват от тях.

 
Това е естествен начин за подобряване на почвеното плодородие. Единственото, което трябва да направим е да засадим разсад или да засеем семена от съответните растения. Ако искаме да положим малко повече труд, е възможно да подрязваме бързорастящите растения и да пускаме отрязаните им части на земята. Така ще стимулираме по-бърз растеж, като своевременно ще подобряваме качеството на почвата.
 
 
Начален списък на растенията динамични акумулатори:
 • Щир
 • Пореч
 • Обикновен звездан
 • Звездица
 • Цикория
 • Лепка
 • Глухарче
 • Кучешка лобода
 • Брястнолистно орехче
 • Коприва
 • Живовляк
 • Фий
 • Бял равнец
 • ...?

Източник: При Родното

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Един от любимите ми перма-практици, John Kitsteiner, има много добра статия за динамичните акумулатори. Коментарите са също много добри.

http://tcpermaculture.com/site/2015/01/07/the-facts-behind-dynamic-accumulators/

 

И в частност, че няма почти никаква наука, която да поддържа твърденията за тях. Дори прехвалените оман, синя млечка, глухарче, коприва, люцерна... Което не е толкова чудно - много от нещата в пермакултурата не са подкрепени от научни изследавния. Но все пак, да се има предвид, че много от тях са просто фолклор, т. нар. soft data. 

 

Примерен въпрос: ако едно растение натрупва калий, а почвата е много бедна на калий дори в дълбочина, от къде ще вземе калий, за да го натрупа?!

 

Това не значи да не се ползват тези растения, за мен лично разнообразието е най-голямата сила на пермакултурата. Но да не се разчита само и единствено на такива недоказани твърдения.

 

Ето и другата статия, в която се изброяват доста растения като акумулатори:
http://www.tcpermaculture.blogspot.com/2012/01/dynamic-accumulators.html

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Благодаря за темата. Наскоро в интернет пространството попаднах на една кратка схема, която допълва изброените (сред които много местни!!!) видове с допълнителни данни относно натрупването на конкретни в-ва от всяко растение. Сега докато качвах снимките видях едно албумче "полезности" на Веселата ферма и ми хрумна, че подобни файлове може да се съхраняват на общо място - админите могат да разполагат с нещата, които качвам, и без това не са мои. разбира се, съществуват учебници с много по-изчерпателна информация, но това е повече от достатъчно за обикновено практикуване.

Имаше и схема с всички A-Z растенията, но ниската резолюция я прави нечетлива.

 

Боби, всеки има право на собствено мнение за тези неща. Не зная ти какви конкретни научни доказателства искаш, за мен вкусът и растежът на доматите след третиране с течен тор от коприва, бораго и бял равнец е достатъчно доказателство, останалото са митове :)

 

П.С. В случай на липса на нужните им в-ва като при описания от теб случай, тези растения просто не виреят! Коприва няма да срещнеш на песъклива почва, нито лайка в торта, камо ли бял равнец, и прочее. Природата го е измислила.

 

dynacc4

dynacc3

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

 Сега докато качвах снимките видях едно албумче "полезности" на Веселата ферма и ми хрумна, че подобни файлове може да се съхраняват на общо място - админите могат да разполагат с нещата, които качвам, и без това не са мои. 

 Да, мислих си, че трябва да има някакви общи албуми /категории в галериите, в които да се качват полезности от всеки.

Нужни са ми само заглавия. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Irina Antonova

Ето една статия, в която човека описва своя опит с черния оман специално. Правил е тестове на почвата преди и след засаждането и има много добри резултати (понижение на киселинността, повече микроелементи).

 

Според това, което съм чела - тези растения имат корени, които достигат много надълбоко и извличат вещества, които няма как по-друг начин да са на разположение на останалите растения т.е. веществата не идват от нищото - просто се изкарват на повърхността.

 

http://permaculturenews.org/2014/03/18/comfrey-really-improve-soil/

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ирина, точно това е идеята, taproots, които теглят от подпочвения слой. Въпросът е какво теглят и до колко? Оманът като натрупва калий, как ще го натрупа, ако го няма в почвата принципно - това ми е въпросът. 

 

Тази статия съм я чел и е супер експеримент, но за да е изчерпателен, трябва да се насее оман на почва, за която ПРЕДВАРИТЕЛНО да се направи тест в дълбочина, че е със занижен (примерно) калий и да се види след 2-3 години chop & drop дали в горния слой се е увеличил значително калият. И успоредно с това да се тестват всякакви други растения, дали и те няма да натрупат калий, колко и тн... Ето това липсва в момента, експерименти, сравнения, наблюдения. Те се трупат, но не е бързо/лесно.

 

Точно с това завършва и тази статия: "but still this is just one data point. To really make the case for comfrey, we will need lots of data from lots of soil types, and we need to publish the results in a reputable source"

 

Георги, вкусът не е научно доказателство, макар че и за мен е много важен :) Аз лично не ДЪРЖА на доказателства, просто казвам, че няма (достатъчно/никакви) :) Това че няма, не би ме спряло да ползвам спряганите за полезни растения - напротив! Това е и изводът в статията, към която дадох линк - липсата на доказателства не е причина да не практикуваме.

 

Просто като казваме "оманът натрупва калий" е добре да е със съзнанието, че може и да натрупа, а може и да не натрупа... ;)

 

Надявам се че няма да приемете това като заяждане, напротив! Желанието ми е всички да пробваме и да споделяме резултатите, за да има база за сравнение!

 

пп: Примерът с копривата е повече във връзка със структурата, не директно със минералният състав, макар че има връзка между тия две неща... Друго, ако действително натрупващи калий растения растат където няма калий, защото природата го е измислила, от къде идва калият (или който и да е въпросният елемент)?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Irina Antonova

Моето мнение е, че ако няма калий, няма откъде да дойде наистина, но нещата най-вероятно са доста по-сложни, както обикновено е в природата. Все пак чак толкова бедна почва, че да няма нищо, което омана да може да извлече от нея едва ли има. Дори и да не е калий или да е съвсем малко калий. Пак се оказва полезен, просто в по-малка степен.

 

Със сигурност ще се правят тепърва изследвания по тези въпроси, като има толкова много ентусиазирани хора. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване