Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

valkirilov

Как да предотвратим завъждането на гъсеници на балкона?

Recommended Posts

valkirilov

Здравейте, за мое съжаление неприятен проблем ме доведе в този хубав и зелен форум. Тази година реших да направя опит и да стартирам отглеждането на няколко растения. Живея в големия град и няма как да отгледам сериозни зеленчуци, затова избрах да се фокусирам на нещо по-малко и практично за домашния бит - отглеждането на билки и подправки в саксия. Реших да стартирам със сравнително ограничен арсенал от видове, такива които ползваме в кухнята - босилек, мащерка, магданоз и мента. Развитието на растенията започна много успешно (поне като за начинаещ в тази област съм доволен от първия си опит до момента), започнах с разсад в сандъче, след което пресадих и разделих по видове в отделни саксии, като всичко бе позиционирано на балкона (остъклен, не открит).

Всичко се развиваше супер, докато една сутрин не ми направи впечатление, че част от листата са леко наръфани, но колкото и да гледах не открих причинителя и временно нещата останаха така. Уви, след няколко дни, когато поливах растенията от едната саксия с босилек излетя кафява пеперуда и излезе. Макар и да нямам никакъв опит в градинарството и да не съм наясно с основните вредители ми се стори логично пеперудата да си е похапвала от билките ми и донякъде се зарадвах, че избяга сама.. остана единствено притеснението, че не знам колко време е прекарала в градината ми и опасността от това дали е оставила поколение.

След още няколко дни реших, че вече мога да внеса една от саксиите ми с босилек в кухнята, защото вече бе достатъчно развита за бране. Тук се появява и вторият момент, в който засекох проблем. В продължение на 1-2 дни гледах листата и виждах, че сякаш нещо ги яде.. но промяната беше плавна и не толкова забележима. Докато един ден вече забелязах, че много голяма част от листата липсва и реших, че не си го втълпявам, а се загледах много по-внимателно.. и видях нещо неприятно. Босилекът ми се беше превърнал в място за вечеря на група гъсеници - зелени, малки. Нямам никаква идея колко време трябва на яйцата да се излюпят и съответно с какви темпове се развиват насекомите, но аз ги хванах в момент, в който бяха достигнали дължина от около сантиметър и дебелина ~1 милиметър. Взех нощицата и започнах да отстранявам целите клонки, докато не махнах всичко, което видях. Колкото по-внимателно гледах и търсех за скрити неканеи гости, толкова повече ми направи впечатление, че растението бе покрито с малки черни топчици.. Изплаших се, че това може да са яйца и хванах да почиствам където видях. Оттогава всеки ден гледам и следя внимателно това растение, като не съм имал проблеми. Миналата седмица забелязах малки движещи се точици, които може и да представляват същото нещо в зародиш, но ги отстраних бързо и за момента не съм забелязъл нови липси по листата на това въпросно разсетение, а го подлагам на сериозен мониторинг всеки ден.

И както споделих по-рано, тъй като това растение бе отделено от другите, прегледах и останалата градина на балкона, но не открих неканени гости там. Може би моя грешка, но реших че въпросните гъсеници може да нямат общо с пеперудата, която бях видял по-рано, а биха могли да са в резултат на други посетители откакто преместих растението. Градината продължи да се развива добре, с изключение на една от саксиите с магданоз. Първоначално леко пожълтя и го дръпнах малко по-далеч от директната слънчева светлина, в последствие листата се петносаха, а тази сутрин открих, че съм направил огромен пропуск. И то направих откритието, след като видях че има изядени листа и липсват цели стръкове.. в следващия момент видях неприятеля и този път се стреснах. Ако предния път имахме малки гъсенички, то този път гъсениците достигаха до 3см дължина и 5мм дебелина, сериозни размери. Взех да изрязвам отново.. и ме хвана яд, но те толкова се вписват с цвета на растенията, че са си истински хамелеони. Отписах въпросната саксия с магданоз, но открих че гъсениците бяха тръгнали и по съседните, дори достигнали до друга саксия с босилек. Има няма 5-6 гъсеници открих и махнах, все с този размер. Открих и още подобни черни точици като от предния път, но този път бяха по-големи и започна да ми се върти в главата, че това може и да са изпражнения (изобщо нямам идея как функционират, но все някаква отделителна система трябва да имат и този вид насекоми). Та, временно съм загасил пожара, успях да почистя всичко, което видях, но със сигурност ще държа под сериозен контрол растенията през следващите дни. Обръщам се към вас, като по-запознати и опитни от мен, с няколко въпроса относно дествията ми оттук нататък:

1. Какво бихте ме посъветвали да използвам като превантивна мярка от подобно нашествие. Не съм правил голямо проучване до момента, но това, което открих е че мога да напръскам растенията със сапунен или с лют разтвор, но все пак още не съм го предприел, ще се радвам да чуя вашите съвети и препоръки.

2. Какво реално представляват въпросните черни зрънца, които така много ме притесняват, прикачвам снимка, защото забелязах че всичко покрай въпросните саксии е станало в подобни отпадъци.

Ще се радвам да чуя мнението ви и се надявам да усепя да запазя растенията си невредими оттук нататък

IMG_7891.jpg

IMG_7894.jpg

IMG_7897.jpg

IMG_7898.jpg

IMG_7899.jpg

Редактирано от valkirilov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Привет! Напълно те разбирам, защото и аз съм толкова "запозната" с разните насекоми. Ще си призная, че ми стана доста весело, добър разказвач си. Ще трябва да си вземеш някоя хубава лупа, за да можеш да различиш неприятелите. Преди мислех, че са празни приказки насекоми като акари и трипси, но тази пролет си купих една лупа и сравних насекомите, които бяха по едно листенце доматен разсад и снимка на една приятелка в нета. Оказаха се акари. Има снимка в албума ми. Снимката е от нета, но все отнякъде се започва. Махнах листенцето, махнах куркумата и хризантемите, по които видях мноооого и различни въшкоподобни. Напръсках с масло от Нийм и се приключи. На горната страна на листенцето имаше точици една до друга като изгоряло, светлички точки и чертички. Това е първият признак, че може да има нещо от долната страна. Това е снимката на акара от нета и снимка на доматеното листенце (с телефона). Тази година засякох магданозени листенца с акари в оранжерията и ги махнах просто. Акарите ги мори чеснова настойка и масло от нийм. 100 гр. скилидки настойка за 1 литър вода, 24-48 часа (с 5 мл веро като прилепител). Не съм го пробвала, но хора с опит ми дадоха рецептата.

 

Акар.jpg

домат с акари.png

 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
valkirilov

Благодаря много за бързия отговор и точните инструкции @alys

Доколкото виждам, въпросното масло от Нийм е доста универсален инсектицид, а в същото време го рекламират като продукт полезен за косата и кожата, тъй че предполагам няма да е много трудно намирането му по дрогериите или аптеките. А предложението за лупата е доста хитро, нямаше да ми мине през главата, доста ще ме улесни и ще ми спести усилия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Магданозът ти е с акари. Прави чесновата отвара, добави и лют пипер. На твое място бих го орязал до дъно, после пръскам, после като се разлисти на първи нов лист - пак пръскане една седмица пред 2-3 дни.

За черните топчета - ъм, политическо коректно вероятно е "тор от гъсеници" или с прави думи - гъсенИчо лайняко! При градина с такъв малък обем е тривиално да оглеждаш всичко и да изтръсваш растенията регулярно и си без проблеми.

 • Харесвам 1
 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Исках само да допълня: Пеперудите не гризат растенията, те имат хоботче, с което смучат нектар, сок от наранени плодове, но нямат челюсти за гризане. Те снасят яйца (в случая - в саксията) и после гъсениците ядат листа, корени и плодове. Има голяма вероятност кафявата пеперуда да е била някой вид нощенка. Тази година  имам босилек на терасата и две гъсеници на нощенка почти бяха унищожили растенията в едно от сандъчетата. Като се вгледаш внимателно в повърхността на почвата в саксията се вижда къде са се скрили , има разбутана земя, понякога дупка, най-често до ръба на саксията/сандъчето. Не са стотици гъсеници, най-много три съм намирала в една саксия, но пораженията са сериозни. Могат да са с цвета на почвата и са почти невидими там или с цвета на листата (като на твоята снимка). Сравнително лесно е да поглеждаш почвата в саксиите щом имаш само балконска градина.Ето за нощенките :

https://zagradinata.eu/encyclopedia/%D0%9D%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%9D%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0/

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
valkirilov
преди 16 часа, Боби Димитров написа:

Магданозът ти е с акари. Прави чесновата отвара, добави и лют пипер. На твое място бих го орязал до дъно, после пръскам, после като се разлисти на първи нов лист - пак пръскане една седмица пред 2-3 дни.

За черните топчета - ъм, политическо коректно вероятно е "тор от гъсеници" или с прави думи - гъсенИчо лайняко! При градина с такъв малък обем е тривиално да оглеждаш всичко и да изтръсваш растенията регулярно и си без проблеми.

Хмм, сякаш я бах отписал тази саксия с магданоза вече, не очаквах да пусне нови листа, ако го отрежа така изцяло до долу, но така или иначе е увреден, не ми пречи да опитам. Задействах процеса по направата на чесновата настойка и ще видим дали ще има някакъв положителен резулатт след време. А що се отнася до топченцата - брей, много отпадък, много нещо! Но щом говорим за тор значи нямам проблеми, единственото притеснение ми беше да не са яйца, че не ми се мисли тогава с какво поколение трябваше да се боря.

 

преди 15 часа, Евелина написа:

Исках само да допълня: Пеперудите не гризат растенията, те имат хоботче, с което смучат нектар, сок от наранени плодове, но нямат челюсти за гризане. Те снасят яйца (в случая - в саксията) и после гъсениците ядат листа, корени и плодове. Има голяма вероятност кафявата пеперуда да е била някой вид нощенка. Тази година  имам босилек на терасата и две гъсеници на нощенка почти бяха унищожили растенията в едно от сандъчетата. Като се вгледаш внимателно в повърхността на почвата в саксията се вижда къде са се скрили , има разбутана земя, понякога дупка, най-често до ръба на саксията/сандъчето. Не са стотици гъсеници, най-много три съм намирала в една саксия, но пораженията са сериозни. Могат да са с цвета на почвата и са почти невидими там или с цвета на листата (като на твоята снимка). Сравнително лесно е да поглеждаш почвата в саксиите щом имаш само балконска градина.Ето за нощенките :

https://zagradinata.eu/encyclopedia/Нощенки-Нощенка/

Това за хоботчето е нещо ново за мен, но поне предварително си отбелязах, че може и да говоря глупости тук там, да не се впечатлявате много :D

Не успях да открия нищо в почвата, но ще продължавам да следя с повишено внимание идните дни.. пък и след време, току виж се излюпят нови, закъснели.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Снимката е на гъсеница на някоя от видовете нощенки, изровена от сандъче с босилек на балкона. Доста нагризан беше босилека, но само тази намерих.

DSC00725.JPG

 • Тъжно 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
valkirilov

2 седмици по-късно мога да напиша как се разви ситуацията, хем да се оплача, хем да послужи като бележка, ако някой друг начинаещ като мен чете темата в бъдеще, за да не повтаря грешките ми.

Послушах съветите ви и приготвих чеснова настойка (не успях да открия масло от нийм) с която започнах да третирам растенията регулярно, по 2 пъти в седмицата. Магданоза отрязах до долу, както казахте, но все още не са избили нови листа. Лошото е че акарите се разпространиха по всички саксии и независимо от периодичното пръскане и махане на "заразените" листа, то постоянно се появяваха нови такива. Направих една първоначална беритба на босилек, събрах каквото можах и го оставих да се суши, пък не знам до колко може да са вредни въпросните акари при поглъщане и дали ще изсъхнат заедно с листата,. След това листа спрях да отбирам, а само да изпвърлям.. и за съжаление много голямо количество отиде на вятъра.
 

01F0025F-BE3B-4276-B99C-7134376ED68A.thumb.jpeg.4e16b0eb9b4ccee1a3da2e007df106f0.jpeg

40D97A72-3B90-4C3D-AA43-6987DA69E253.thumb.jpeg.6ae8faadac4f0d476b9cbf092525a174.jpeg

В резултат от неуспешните опити в борбата с акарите, реших че дозировката на прилепителя ми е ниска и в крайна сметка само плакна листата, но нищо не се задържа достатъчно, че да изтреби неканените гости.. и сложих малко повече веро преди последното пръскане (една идея повече, не в пъти разлика). За по-досетливите - правилно.. това беше най-лошата идея, която е могла да ми роди главата. На следващата сутрин видях неприятната изненада, а именно как съм изгорил всичко. Стана ми много смотано, хвана ме яд на тъпотията ми.. ама човек се учи от грешките си, та поне за в бъдеще ще знам. Наложи се още една принудителна беритба и всичко отиде в кофата, но сега ми остава надеждата, че стеблата на босилека са по-стабилни и ще пуснат нови листа, та растенията ще оцелеят като цяло независимо от това, че направих толкова нескопосан опит да ги убия. Прикачвам малко снимки за цвят, да има.. и се надявам следващото ми обновление да съдържа малко повече позитивни моменти.

А, за малко да забравя... е, поне не съм виждал гъсеници от последния път, когато писах. Все пак има нещо хубаво от цялата ситуация! :D 

D1E65C52-437D-48FF-A775-7F566EAEC933.thumb.jpeg.15375ab0da4b5923718df9911a1d2e49.jpeg

FD051DE3-E814-4054-90AF-6B7426D7CADB.thumb.jpeg.161779f2a31beb9f89bcec6ad90aa5b5.jpeg

E2E90874-DF76-4D70-8676-AD0A586ABC7E.thumb.jpeg.80aeb10eaa91660504f3f4c5b68217a1.jpeg

066391C2-CD29-4200-92B3-9BCC606E3150.thumb.jpeg.d1a541938d2f989fda19b9537c314105.jpeg

E229B634-0338-41FE-A0D4-2B8B63643BCE.thumb.jpeg.cee7874ebeb340b7b091c31db5d0ad17.jpeg

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Да не би да са били въшки? Виждаха ли се без лупа? И аз съм го правила номера с верото и да, гори неприятно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
valkirilov
преди 1 час, alys написа:

Да не би да са били въшки? Виждаха ли се без лупа? И аз съм го правила номера с верото и да, гори неприятно. 

Не, до момента не съм попадал на листни въшки. Не се виждат с просто око, а дори и с лупата с която разполагам не успях да ги видя, но тя е за четене и може би е слаба.

От друга страна, мисля че и да бяха листни въшки, пак трябваше да се повлияят от процедурите малко или много, тук във форума прочетох доста мнения и на места се споменаваха в списъка с вредители, които могат да се преборят по този начин. По-скоро говорим наистина за акари, симптомите отговарят напълно на всичко, което прочетох за тях. Ще продължавам да пръскам каквото е останало живо, но с едно на ум относно верото, пък ще видим дали по някое време ще има резултат. Обмислях и вариант да зачестя процедурите, вместо да правя 2-3 дни пауза между тях, защото точно тогава се вижда бум на новите петна по листата, но ме е и малко страх да не предобря нещата и да влоша положението още повече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, valkirilov написа:

Ще продължавам да пръскам каквото е останало живо, но с едно на ум относно верото, пък ще видим дали по някое време ще има резултат.

След малко ще отскоча до аптеката да си купя един препарат с който пръскам цветята на терасата и ще ви напиша името, че съм го забравил. Това е инсектицид само за смучещи насекоми, но изглежда действа и на паякообразните акари, защото изчезнаха от розите. Системен е, прониква в тъканите, но не е отровен - 0 дена карантинен период. Насекомите само не могат да преработят сока от растенията и умират от глад.

П.П“.: Купих го вече. Нарича се "Тепеки" с активно вещество Флоникамид. Досега няма установена резистенстност на насекомите към него.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
беля

@Kalam Mekhar, това с нулевия карантинен период може да е вярно за декоративните, но за останалите култури карантината е от 1 (зеленчуци) до 60 дни (цитруси). 

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 47 минути, беля написа:

@Kalam Mekhar, това с нулевия карантинен период може да е вярно за декоративните, но за останалите култури карантината е от 1 (зеленчуци) до 60 дни (цитруси). 

Прочетох го на етикета.  Все пак за системен препарат си е много добро постижение. Контактните инсектициди в топлото време са с изключително слаб ефект. Каквото уцелиш със струята - това умира. След десет минути се изпарява и край с ефекта. В Неделя видях една млада ябълка, отрупана с листни въшки, но не можех да пръскам, защото имаше периодични превалявания. Мравките ми помагат в градината, като дълго палто при тичане.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, Ру® написа:

Пише 14 дена - минимум за овошки, не виждам причина за зеленчуци да е по-малко .... https://www.sortovisemena.bg/4211-tepeki 

 

За домати, прочетох, че е един ден. Не съм сигурен, това карантинен срок ли е или препоръчителен, да не си хабиш препарата. Картофите ги вадиш напълно и всичко приключва. Достатъчно  да си пръскал 21 дена преди това, колкото е срока на действие на продукта. Краставиците и доматите формират нови плодове и ги береш ежедневно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
valkirilov

Дойде ден за пръскане, не съм купил "Тепеки" още, както посъветва @Kalam Mekhar, все още имам от чесновата настойка и ще си я доизразходвам (и разбира се ще внимавам с верото!).

Тъй че, понеже днес хем му е ред, хем му се пада да пръскам, отново заварвам голямо количество побелели листа, но заварих и няколко малки приятелчета (прикачвам снимки). Понеже @alys пусна мухата дали си нямам работа с листни въшки.. взех да се съмнявам и аз. Влязох малко да си сверя представите за тях в нета, но от бързото четене, което направих пишеше че няма летящи листни въшки.. макар че ако вземем предвид, че има толкова голямо био разнообразие, може и това да не е точно така, а статията на която попаднах да е била ограничена. И все пак, дори и да са въшки това, третирането до момента сякаш трябваше да им се отрази, макар че както казахте по-нагоре, тези насекоми излитат и не ги ли нацелиш със струята, може би няма как да ги изгоня.

Така де, успях да ги хвана в кадър, макар и да са толкова дребни, че да ми беше трудно да ги фокусирам добре с телефона, но с две думи - представляват малки мушички, сиво към бяло, летят като тръгнеш да ги притесняваш.. и явно им харесва да "почиват" на листата на босилека.

 

IMG_8205.JPG

IMG_8207.JPG

IMG_8210.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За всеки случай да попитам, нали пръскаш основно отдолу на листата? 

Против мушичките и други насекоми - 10 л вода, 100 мл терпентиново масло от аптеката (само са ми го казали) или 4 л вода, 4 лъж. зехтин и малко веро за прилепител (нещо подобно на рецептата със сода, но сода се слагало против брашнесто мана, а тук имаме работа с насекоми).

Открих откъде е рецептата, ако искаш, я приложи, ето я - 

БОРБА С ВРЕДИТЕЛИ
Крилата форма на зелена прасковена листна въшка (черни мухички) и белокрилки
Зехтинено-сапунена емулсия – пръска се често през м. юни, по-късно само за белокрилки
1 с.л. зехтин се размива с няколко капки течен сапун. Добавя се 1 л. вода. Да се използва до 30 мин., защото зехтинът започва да се отделя на капки.

 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, valkirilov написа:

 

Така де, успях да ги хвана в кадър, макар и да са толкова дребни, че да ми беше трудно да ги фокусирам добре с телефона, но с две думи - представляват малки мушички...

IMG_8207.JPG

 

Какъв симпатичен трипс. Има летящи листни въшки (в зряла фаза на развитие), но не и такива, които приличат на трипсове. 

 • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Значи белите точки са от трипсите. Против трипсите дали няма да свършат работа разни сини цветя, евентуално лепливи сини уловки?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване