Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Mihail Mateev

В края на този месец (юли) или средата на следващия (средата на август) очаквам да получа пресни семена от Murraya Koenigii (curry leaf), 

Особеното на това растение е, че се размножава изключително от пресни семена, а сухите или съсухрените не покълват. Дават семена веднъж годишно, тоест сега е моментът човек да си вземе, ако има намерение. :)

Поръчал съм сравнително голяма партида и мога да предложа по две семена за 10 лв. Пращам с куриер или с лично предаване в центъра на Бургас.

По-късно (когато получа семенцата) ще кача инструкции за отглеждане от семенце.

Христо Христов от https://hobi-semena.com в момента не предлага Murraya Koenigii. Описание от неговия сайт:
 

Цитат

Murraya koenigii произхожда от Индия и съседните страни, където широко се използва като подправка. Цялото растение - листа, плодове, дори и дървесината имат средно силен, апетито възбуждащ, характерен аромат, който не мога да оприлича на нещо друго познато. Основно се използват листата, които са и най-изобилни. Най-силен е ароматът им когато са свежи, сушените листа са ниско качествени, вероятно това е основната причина тази подправка да не е широко достъпна. Плодовете също са ядливи, но без семето.

В топлите страни растението се развива като храст или малко дърво. У нас лесно може да се отглежда в саксия, 4-5 л. са добър вариант. Не е претенциозно, дори може да презимува без проблеми в неотоплявана стая, стига температурата да не пада под 0 градуса. При тези условия може да загуби голяма част от листата, но напролет израстват нови.


и затова се принудих да го поръчам от чужбина (самолет от Индия, опаковка във влажна тъкан, за да не съхнат семената и прочее).

Който иска да му запазя семена - да ми пише с лично съобщение или евентуално тук (може би ще правя списък в тази публикация).

От коментарите:

Вкус:

Доколкото изобщо вкусът може да се наподоби на нещо друго (защото той е специфичен), той наподобява настъргана кора от зелен лимон (лайм), смесена с босилек (източник)

Полезни свойства:

  1. понижаване на теглото,
  2. облекчаване на диария,
  3. облекчаване на гастроентерологични проблеми,
  4. борба с инфекции,
  5. анти-диабетични свойства,
  6. наличие на антиоксиданти,
  7. грижа за кожата и повърхностни рани,
  8. задължителното подпомагане на борбата с рака (на кое ли не растение приписват такива свойства),
  9. понижаване на нивата на холестерол,
  10. грижа за косата,
  11. защита на черния дроб.

(източник)

Информация на английски език: https://en.wikipedia.org/wiki/Curry_tree

Записали се (да, само около 10 човека по 2 семенца могат да вземат):

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А ти опитвал ли си това растение, листата ял ли си ги и как би определил вкуса? Има ли вкус на подправката къри, която може да се намери у нас?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Не съм го опитвал. Единственото, което знам е, че има специфичен вкус, както пише и в цитата от сайта на Христо.

В тази статия (на английски) пишат, че готвачи, които искат да наподобят къри лист, слагат настъргана кора от лайм и босилек.

Доколкото знам подправката къри у нас е смес от подправки, а не единична подправка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А каква е мотивацията ти да го завъдиш? Някой ти го препоръча, или има някакви интересни свойства, лечебни и тн? Аз съм опитвал цели клонки от Helichrysum italicum  като подправка в зеленчукови и месни яхнии, дават си вкус на къри, но са доста горчиви и ги хвърляш след като отделят аромата си. А преди много години бяхме пробвали да си правим гарам масала по една рецепта и стана "не толкова наситено като вкус, но достоверно" по думите на познат, който тогава беше живял 3 години в Индия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Обичам да експериментирам с екзотични растения - най-вече предизвикателството да ги завъдиш.

Отделно е, че (подобно на всяко друго ядивно растение) има разни полезни свойства::

  1. понижаване на теглото,
  2. облекчаване на диария,
  3. облекчаване на гастроентерологични проблеми,
  4. борба с инфекции,
  5. анти-диабетични свойства,
  6. наличие на антиоксиданти,
  7. грижа за кожата и повърхностни рани,
  8. задължителното подпомагане на борбата с рака (на кое ли не растение приписват такива свойства),
  9. понижаване на нивата на холестерол,
  10. грижа за косата,
  11. защита на черния дроб.

(източник)

Тц, тц, тц, стана като брошура с реклама.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Ето това се продава в магазинната мрежа под названието къри.

Някаква смес от подправки (включително антислепващ агент), като никоя от тях не е къри лист.

 

0619FDC0-0CC8-4C35-A13D-A7EBDFBF679A.thumb.jpeg.0d4733746741e29b256209e72c12da9b.jpeg59B1994F-61C5-4385-A4C6-479B3A561604.thumb.jpeg.71e735b4182181d6cfa155d77f1cca02.jpeg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Кърито традиционно си е микс от подправки (отделно, че е името на огромно разнообразие ястия), макар в Индия да се нарича с различни имена от типа на гарам масала. Според мен се е получило малко изгубени в превода, предвид, че вероятно оригиналната дума е означавала точно сос за ориз с листа от къри-растението... 

Цитат

Curry is an anglicised form of the Tamil word kaṟi meaning 'sauce' or 'relish for rice' that uses the leaves of the curry tree (Murraya koenigii).

Kaṟi is described in a mid-17th century Portuguese cookbook by members of the British East India Company, who were trading with Tamil merchants along the Coromandel Coast of southeast India, becoming known as a "spice blend ... called kari podi or curry powder".

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 1 час, Боби Димитров написа:

that uses the leaves of the curry tree (Murraya koenigii).

Ек тука е разковничето - в оригиналната смес има смлени на прах листа от къри. В българската версия няма.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Как да използваме къри лист за намаляване на теглото:

Листата от къри могат да се използват по много начини, както при приготвянето на ястия, така и в прясната му сурова форма, като просто ги ядете / дъвчете всеки ден. Един от най-добрите начини да използвате тази подправка за отслабване е пиенето на чай от къри лист всяка сутрин на празен стомах. За да направите чай от листата от къри:

  1. Вземете около 30 до 40 листа къри и ги сварете в чаша вода.
  2. След няколко минути прецедете чая, за да премахнете листата.
  3. Можете да добавите малко мед и лимонов сок, за да подобрите вкуса.
  4. Чаят с изгаряне на мазнини от къри вече е готов за консумация.

За да получите оптимални резултати, пийте чай от къри всеки ден на празен стомах поне за месец. Друго, просто изяжте сурови  kadi patta (другото име на листа от къри) листа сутрин и пийте топла вода след това.


Източник: https://www.timesnownews.com/health/article/curry-leaves-for-weight-loss-karuveppilai-benefits-kadi-patta-excellent-home-remedy-lose-belly-fat-obesity/245241

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 13 минути, Mihail Mateev написа:

За да получите оптимални резултати, пийте чай от къри всеки ден на празен стомах поне за месец.

При поне месец празен стомах си мисля, че ще се отслабне и без всякакви чайове ;-) 

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

На празен стомах означава, че след това може да се хапне. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Еми, ако някой има желание да експериментира и да сподели после резултатите - @Panik може да подари някое и друго растение...  :-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

на който не му се мъчат семена го има е един-два разсадника

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 1 час, Mincho Georgiev написа:

на който не му се мъчат семена го има е един-два разсадника

Къде го има?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 5 часа, Mihail Mateev написа:

Къде го има?

Ние го имаме в офиса и както писах - може да бъде подарено при голям интерес. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 10 минути, Ру® написа:

Ние го имаме в офиса и както писах - може да бъде подарено при голям интерес. 

Ру, трябва да се прави разлика между Murraya Paniculata и Murraya Koenigii.

Ти от кое имаш в офиса? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Дори последните изследвания показват, че е различен вид и го наричат Bergera koenigii, а Murraya koenigii го посочват като синоним. Вероятно с времето ще остане само Bergera koenigii, тъй като е по-правилно.

https://www.uniprot.org/taxonomy/159030

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vasuman@seznam.cz
На 7.07.2020 г. at 13:21, Боби Димитров написа:

А ти опитвал ли си това растение, листата ял ли си ги и как би определил вкуса? Има ли вкус на подправката къри, която може да се намери у нас?

Cary leaves  sa mnogo aromatni  i pridavat prekrasen  vkus na manjata.Preporacvam gi pri gotvene  na  vsjakavi   bluda .za  sega gi izpolzvam  vav vegetarianstvoto zastoto meso ne gotvja.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...